
Kaloryczność majonezu spędza wszystkim sen z powiek każdego roku w okolicach większych świąt. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, w naszych kuchniach nie może zabraknąć zapasu tego jasnego sosu. To przecież majonez jest podstawą wszelkich sałatek z jarzynówką oczywiście na czele.
Co zrobić, żeby majonez nie tuczył?
To właśnie nieszczęsny majonez, a raczej jego potężne ilości używane przez nas w tych daniach, są powodem ich ciężkostrawności. Jeżeli robi wam się ciężko na żołądku i wątrobie po zjedzeniu porcji sałatki warzywnej, możecie być pewni, że to sprawka majonezu.
W związku z tym coraz większą popularność na polskich stołach zdobywać zaczęły majonezy w wersji light, czyli w wersji lekkiej ze zmniejszoną zawartością tłuszczu. Godne polecenia są także majonezy wegańskie, które zawierają znacznie mniej oleju niż te tradycyjne.
Jak zrobić majonez bez oleju?
My proponujemy dzisiaj pójście o jeszcze jeden krok naprzód. Zamiast wybierać jakiekolwiek majonezy na oleju, zróbcie swój własny biały sos bez użycia tego składnika. Tak, to możliwe. Różnica w smaku nie będzie aż tak kolosalna, jak by to mogło się wydawać. Kluczem do powodzenia w tym przepisie będzie użycie specjalnego składnika, a więc… serka wiejskiego.
Przepis na majonez bez oleju
Składniki:
- 25 dag serka wiejskiego
- Łyżeczka musztardy sarepskiej
- Łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajo
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Włóżcie serek wiejski wraz z pozostałymi składnikami (oprócz jaja) do wysokiego naczynia. Przypilnujcie, by serek wylądował w naczyniu wraz ze zbierającym się na jego powierzchni płynem.
- Ugotujcie jajko na miękko.
- Dodajcie ugotowane jajko do reszty składników.
- Zmiksujcie masę na sos bardzo drobno za pomocą miksera kielichowego lub blendera.
- Doprawcie do smaku solą, pieprzem i w razie potrzeby sokiem z cytryny i musztardą.
Smacznego!