Kaloryczność majonezu spędza wszystkim sen z powiek każdego roku w okolicach większych świąt. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, w naszych kuchniach nie może zabraknąć zapasu tego jasnego sosu. To przecież majonez jest podstawą wszelkich sałatek z jarzynówką oczywiście na czele.

Co zrobić, żeby majonez nie tuczył?

To właśnie nieszczęsny majonez, a raczej jego potężne ilości używane przez nas w tych daniach, są powodem ich ciężkostrawności. Jeżeli robi wam się ciężko na żołądku i wątrobie po zjedzeniu porcji sałatki warzywnej, możecie być pewni, że to sprawka majonezu.

W związku z tym coraz większą popularność na polskich stołach zdobywać zaczęły majonezy w wersji light, czyli w wersji lekkiej ze zmniejszoną zawartością tłuszczu. Godne polecenia są także majonezy wegańskie, które zawierają znacznie mniej oleju niż te tradycyjne.

Jak zrobić majonez bez oleju?

My proponujemy dzisiaj pójście o jeszcze jeden krok naprzód. Zamiast wybierać jakiekolwiek majonezy na oleju, zróbcie swój własny biały sos bez użycia tego składnika. Tak, to możliwe. Różnica w smaku nie będzie aż tak kolosalna, jak by to mogło się wydawać. Kluczem do powodzenia w tym przepisie będzie użycie specjalnego składnika, a więc… serka wiejskiego.

Zobacz także:

Przepis na majonez bez oleju

Składniki:

  • 25 dag serka wiejskiego
  • Łyżeczka musztardy sarepskiej
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajo
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Włóżcie serek wiejski wraz z pozostałymi składnikami (oprócz jaja) do wysokiego naczynia. Przypilnujcie, by serek wylądował w naczyniu wraz ze zbierającym się na jego powierzchni płynem.
  2. Ugotujcie jajko na miękko.
  3. Dodajcie ugotowane jajko do reszty składników.
  4. Zmiksujcie masę na sos bardzo drobno za pomocą miksera kielichowego lub blendera.
  5. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i w razie potrzeby sokiem z cytryny i musztardą.

Smacznego!