Taki domowy majonez nie zaszkodzi nikomu. Olej zastąpcie tymi białymi grudkami
Getty Images/Wikipedia Commons
Newsy

Taki domowy majonez nie zaszkodzi nikomu. Olej zastąpcie tymi białymi grudkami

Majonez bez oleju, bez masy tłuszczu, w wersji fit, czyli takiej na którą pozwolić sobie może dosłownie każdy. Czy to możliwe? Tak, jeśli użyjecie do jego przygotowania tego 1 składnika.

Kaloryczność majonezu spędza wszystkim sen z powiek każdego roku w okolicach większych świąt. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, w naszych kuchniach nie może zabraknąć zapasu tego jasnego sosu. To przecież majonez jest podstawą wszelkich sałatek z jarzynówką oczywiście na czele.

Kotlety mielone

Co zrobić, żeby majonez nie tuczył?

To właśnie nieszczęsny majonez, a raczej jego potężne ilości używane przez nas w tych daniach, są powodem ich ciężkostrawności. Jeżeli robi wam się ciężko na żołądku i wątrobie po zjedzeniu porcji sałatki warzywnej, możecie być pewni, że to sprawka majonezu.

W związku z tym coraz większą popularność na polskich stołach zdobywać zaczęły majonezy w wersji light, czyli w wersji lekkiej ze zmniejszoną zawartością tłuszczu. Godne polecenia są także majonezy wegańskie, które zawierają znacznie mniej oleju niż te tradycyjne.

Jak zrobić majonez bez oleju?

My proponujemy dzisiaj pójście o jeszcze jeden krok naprzód. Zamiast wybierać jakiekolwiek majonezy na oleju, zróbcie swój własny biały sos bez użycia tego składnika. Tak, to możliwe. Różnica w smaku nie będzie aż tak kolosalna, jak by to mogło się wydawać. Kluczem do powodzenia w tym przepisie będzie użycie specjalnego składnika, a więc… serka wiejskiego.

Zobacz także
Majonez i chrzan do jaj to przeżytek. Mamy przepis na sos, który zrobi rewolucję na wielkanocnym stole

Majonez i chrzan do jaj to przeżytek. Mamy przepis na sos, który zrobi rewolucję na wielkanocnym stole

Domowy majonez z tego przepisu wyjdzie taniej niż ze sklepu. Nie ma po co przepłacać

Domowy majonez z tego przepisu wyjdzie taniej niż ze sklepu. Nie ma po co przepłacać

Przepis na majonez bez oleju

Składniki:

  • 25 dag serka wiejskiego
  • Łyżeczka musztardy sarepskiej
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajo
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Włóżcie serek wiejski wraz z pozostałymi składnikami (oprócz jaja) do wysokiego naczynia. Przypilnujcie, by serek wylądował w naczyniu wraz ze zbierającym się na jego powierzchni płynem.
  2. Ugotujcie jajko na miękko.
  3. Dodajcie ugotowane jajko do reszty składników.
  4. Zmiksujcie masę na sos bardzo drobno za pomocą miksera kielichowego lub blendera.
  5. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i w razie potrzeby sokiem z cytryny i musztardą.

Smacznego!

Majonez
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Jak zrobić przepyszny, domowy majonez? Wystarczą 4 proste składniki i gotowe
Majonez w polskiej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Trudno bez niego wyobrazić sobie święta, robienie przekąsek i dekorowanie niektórych sałatek.

Może go porównać do gęstej emulsji, wytwarzanej z oleju, żółtek i przypraw. Jego zastosowanie nie ma właściwie końca. Majonez to element wielu kulinarnych przepraw i składnik nie mniejszej ilości przepisów. Majonez nadaje się do warzyw, mięs, śledzi, a przede wszystkim do jajek. Historia majonezu Przed XX wiekiem był wyrabiany ręcznie. Na samym początku wieku przeszedł do produkcji przemysłowej, dzięki której można go było przechowywać znacznie dłużej. Pierwszorzędnym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego. Tę podstawową bazę przyprawia się kolejno octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Skład majonezu Współcześnie wyróżnia się różne warianty majonezu, w praktyce kuchennej, jak i w produkcji przemysłowej. W sieci dań z użyciem majonezu możecie znaleźć tysiące! W kupnym majonezie oliwa bywa zastępowana zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej na wielką skalę mogą to być jajka w proszku. Nie powinno was wcale zdziwić, jeśli w składzie majonezu znajdziecie musztardę jako dodatek smakowy. Zaostrza ona jego smak, ale niektórzy znawcy kuchni w zdecydowany sposób krytykują to rozwiązanie. W majonezie nie najlepszej jakości znajdziecie też cukier, stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty  syntetyczne. Najlepiej dokładnie czytać etykiety lub zrobić go samodzielnie w domu. Niezastąpiony majonez w kuchni polskiej W dawniejszej kuchni polskiej majonezem nazywało się też potrawę z raków lub mięsa podawaną na zimno. Była serwowana jako przekąska na półmiskach. Danie wydawało się o tyle wykwintne, że częstowano nim gości...

Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny
A gdyby tak w tym roku do sałatki jarzynowej użyć któregoś z wegańskich majonezów? Oto czego możecie się po nich spodziewać.

Jeszcze parę lat temu, jeśli weganie chcieli zjeść podczas świąt sałatkę jarzynową z majonezem, musieli sobie bezjajeczny majonez ukręcić samodzielnie i zabrać w słoiku na świąteczne śniadanie... Dziś majonezy wegańskie są już w wielu sklepach i wprowadzają je na rynek kolejni producenci. Ich ceny zbliżyły się do cen klasycznych majonezów. Próbowaliście już takich sosów? Co się stanie jeśli tym razem zrobicie sałatkę z wegańskim zamiennikiem? Sałatka z jajecznym i wegańskim majonezem smakuje tak samo Choć wegańskie majonezy nie zawierają jajek, a to przecież jeden z podstawowych składników tego sosu, smak tych nowych zamienników często jest nie do odróżnienia od jajecznych pierwowzorów. Jak to możliwe? Po pierwsze producenci wegańskiej żywności mają dużą wprawę w odtwarzaniu smaków innych potraw i są doskonale zorientowani, jakich przypraw dodać, żeby przypominały w smaku i zapachu jajka. Na przykład doprawiają swoje sosy czarną sól kala namak.  To jedna z podstawowych przypraw, używanych w wegańskich potrawach, mająca zastąpić smak i zapach jajka. Z kolei właściwy kolor dań z jajkami, z powodzeniem można uzyskać dodając do nich szczyptę kurkumy. Po krótkotrwałym zachłyśnięciu się sukcesami, w odtwarzaniu smaków wegańskich potraw, wytwórcy żywności zaczęli tak modyfikować receptury, żeby nie tylko smak i konsystencja, ale też wartości odżywcze były podobne. Dodają więc roślinnych białek czy wzbogacają produkt w witaminy, np. B12. Wegańskie majonezy są mniej kaloryczne od zwykłych Majonezy, które są zamiennikami jajecznych mają tę dużą zaletę, że z reguły mają mniejsza zawartość tłuszczu i są bardziej dietetyczne. Można w związku z tym zjeść bezkarnie większą ilość sałatki jarzynowej z majonezem....

Prosty przepis na majonez na mleku i bez jajek. Tak gęsty i smaczny, że będziecie go robić już zawsze
Flickr
Newsy
Prosty przepis na majonez na mleku i bez jajek. Tak gęsty i smaczny, że będziecie go robić tak zawsze 
Trudno nie dodawać majonezu do sałatek, sosów czy kanapek. Co, jednak gdy macie uczulenie lub nietolerancję pokarmową na jajka? Żółtka to przecież podstawowy składnik majonezu. Jednak nie tego! Zobaczcie, jaki mamy dla was przepis.

Kto powiedział, że w smacznym majonezie muszą być żółtka? W tym przepisie żółtka zostały zastąpione tłustym mlekiem. Wygląda on identycznie jak ten jajeczny i smakuje bardzo podobnie, a przy tym jest tak samo gęsty i co najważniejsze, dla wielu z was będzie zdrowszy.   Jak smakuje majonez bez jajek? Majonez na mleku jest bardzo gęsty i podobny w smaku, jednak nieidentyczny jak oryginalny. Wszystko jest w tym przypadku kwestią wyboru odpowiednich dla was przypraw.   Podane w przepisie składniki tworzą wersję łagodną majonezu. Jeżeli preferujecie bardziej wyraziste smaki, to po prostu zwiększcie ilość cytryny, musztardy, soli i pieprzu. Jeżeli z kolei lubicie czosnkowy posmak w potrawach, warto pokusić się o starcie do niego ząbka czosnku.  Przepis na majonez na mleku i bez jajek Składniki:  1/2 szklanki oliwy z oliwek  1/2 szklanki oleju  1/3 szklanki tłustego mleka (schłodzonego)  1 łyżeczka soku z cytryny  1 łyżeczka musztardy  sól  pieprz  czosnek (opcjonalnie)  chrzan (opcjonalnie)  Sposób przygotowania: Do naczynia wlejcie mleko, dodajcie musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Miksujcie przez chwilę blenderem (tak aby nie dotykał dna), aż składniki się połączą i powstanie lekko spienione mleko.   W drugim naczyniu połączcie oliwę z olejem. Następnie wlejcie je pomału cienkim strumieniem do spienionego mleka, cały czas miksując.  Na początku tego etapu masa jest bardzo rzadka, jednak pod koniec łączenia bardzo zgęstnieje. Może się nawet zdarzyć, że nie trzeba będzie wlewać całej oliwy z olejem.   Przełóżcie majonez do czystego i...

Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Pixabay
Newsy
Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Lubicie sos czosnkowy? Podkręćcie jego smak za pomocą pewnego popularnego składnika.

Smaczny dip czosnkowy to idealny dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i warzyw. Sos czosnkowy jest banalny w przygotowaniu, a zastosowanie jednego składnika, który każdy z was ma w kuchni, zdecydowanie nada mu charakteru! Sprawdźcie sami. Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Wykonanie sosu czosnkowego wcale nie jest trudne. Podstawą zawsze jest kefir, jogurt naturalny lub śmietana. Do tego możecie dodać majonez albo oliwę z oliwek, żeby sos był bardziej treściwy. Koniecznie trzeba dodać do niego także świeże zioła, które bardzo wzbogacą smak sosu. Ciekawym składnikiem do sosu czosnkowego jest sok z cytryny albo z limonki. Nadają mu lekko kwaśnego posmaku, dzięki czemu smakuje on jeszcze lepiej! Do czego pasuje sos czosnkowy? Domowy sos czosnkowy stanowi genialny dodatek do różnych potraw, szczególnie tych z grilla. Będzie doskonale pasował do karkówki marynowanej w piwie oraz chrupiących spiralek z boczku . Z dodatkiem sosu czosnkowego świetnie pasują też grillowane warzywa, na przykład bakłażan z serem pleśniowym albo pieczarki faszerowane kaszą kuskus . Dla każdego coś dobrego! Z sosem czosnkowym praktycznie wszystko będzie smakowało lepiej. Przepis na sos czosnkowy Najlepszy sos czosnkowy to oczywiście ten przyrządzany samodzielnie. Do przygotowania domowego sosu czosnkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 150 ml śmietany 12% lub 18% 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny lub limonki Świeży szczypiorek lub koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie czosnek do miski i wymieszajcie ze 150 ml śmietany, 4 łyżkami majonezu oraz dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny albo limonki. Wymieszajcie. Umyjcie szczypiorek (lub koperek, w zależności od tego, co...