Taki barszcz ukraiński serwuje się w domu Zenka Martyniuka. Jego sekret tkwi w smażeniu
Ons/Pixabay
Newsy

Taki barszcz ukraiński serwuje się w domu Zenka Martyniuka. Jego sekret tkwi w podsmażeniu składników

Ten barszcz gości na stole samego króla disco polo Zenka Martyniuka. Jest pyszny, esencjonalny i ma bardzo wyrazisty smak. Danuta Martyniuk przygotowuje go zapewne nieco inaczej niż większość z was. Zobaczcie, jak to robi. 

Danuta Martyniuk zdradziła ten przepis w programie „Pytanie na śniadanie”, gdzie wystąpiła niedawno wraz z mężem, liderem zespołu Akcent. Smakowita receptura pochodzi od obywatela Ukrainy, więc nie jest to jedynie jakaś wariacja na temat barszczu, lecz oryginalny przepis z tamtych stron. 

Na czym polega wyjątkowość tego barszczu ukraińskiego? 

Zazwyczaj Polacy przygotowując tę potrawę, po prostu wrzucają warzywa do bulionu i je gotują. W tej recepturze gotowanie poprzedza smażenie warzyw. Danuta Martyniuk przesmaża je wraz z odrobiną octu, a następnie dusi z koncentratem pomidorowym. Taki zabieg pozwala jej wydobyć maksimum smaku i aromatu z buraków, cebuli i marchewki, a także pomidorów. Wpadlibyście na to? 

Zobacz także
Szczupła Danuta Martyniuk zdradziła tajniki swojego odchudzania. Tak schudła 17 kg?

Szczupła Danuta Martyniuk zdradziła tajniki swojej metamorfozy. Tak zrzuciła 17 kg

Zenek Martyniuk ważył kiedyś nawet 100 kg. Dzięki prostej diecie muzyk czuje się jakby ubyło mu 10 lat

Zenek Martyniuk ważył kiedyś nawet 100 kg. Dzięki prostej diecie muzyk czuje się jakby ubyło mu 10 lat 

Przepis na barszcz ukraiński z przepisu Danuty Martyniuk

Składniki: 

Wywar mięsny:

  • korpus kury  

  • 100 g chudego szpondra wołowego

  • włoszczyzna 

  • czarny pieprz 

  • liść laurowy  

  • ziele angielskie 

Składniki na zupę 

  • 4 duże buraki  

  • 1 biała cebula  

  • 2 marchewki 

  • 400 g ugotowanej fasoli  

  • ½ główki białej kapusty 

  • pietruszka  

  • 200 g koncentratu pomidorowego  

  • 400 ml kwaśnej śmietany  

  • 3 łyżki octu winnego 

  • szklanka wody  

  • 3 łyżeczki cukru  

  • pieprz czarny  

  • sól 

  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania 

  1. Aby przygotować wywar, zalejcie mięso zimna wodą, dodajcie warzywa i przyprawy. Gotujcie, aż wszystko będzie miękkie. 

  2. Obierzcie marchew, cebulę i buraki. Buraki pokrójcie w słupki, marchew w talarki, a cebulę w pióra. 

  3. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzućcie pokrojone warzywa, a następnie wlejcie ocet. Wymieszajcie i doprawcie solą oraz pieprzem. Smażcie 15 minut. 

  4. Rozróbcie koncentrat pomidorowy z wodą (1 szklanka) i cukrem. 

  5. Zalejcie podsmażone warzywa powstałym sosem i duście jeszcze 15 minut. 

  6. Do gorącego wywaru mięsnego włóżcie poszatkowana kapustę i gotujcie ją pół godziny. 

  7. Dołóżcie do niej smażone warzywa w koncentracie oraz ugotowaną wcześniej fasolę i gotujcie, aż warzywa będą idealnie miękkie. 

Smacznego! 

Źródło: Pytanie na śniadanie TVP

Magda Gessler odpowiada na pytania

Barszcz ukraiński na botwince. Naprawdę przepyszny
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Barszcz ukraiński na botwince. Przepis krok po kroku
W okresie wiosennym najlepszą zupą na lekki obiad jest barszcz ukraiński przygotowany na młodej botwince. Wówczas jest idealnie delikatny, a jednocześnie aromatyczny. Barszcz ukraiński na botwince jest banalnie prosty.

Barszcz ukraiński według tradycyjnego przepisu jest przygotowywany z buraków, jednak wiosną i latem spokojnie można zastąpić je młodą botwinką. Niektórzy przyznaliby, iż w takiej wersji jest jeszcze lepszy. To świetny pomysł na szybki obiad, który z pewnością podbije kubki smakowe bliskich. Barszcz ukraiński na botwince Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, należy przygotować zaledwie kilka składników, takich jak wywar mięsno-warzywny, ziemniaki, buraki bądź botwinkę, fasolę oraz kwaśną śmietanę. Z tych produktów można wyczarować pyszne danie, które idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni. Dodatek śmietany idealnie równoważy całość. Przepis na barszcz ukraiński na botwince Składniki: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki młodej botwinki 200 ml soku z buraków 300 g fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól pieprz Przygotowanie: Fasolę przełóżcie do miski i zalejcie ją zimną wodą, aby cała znalazła się pod jej powierzchnią. Zostawcie ją tak na minimum 12 godzin. Najlepiej jest je odstawić do moczenia dzień wcześniej. Następnego dnia, fasolę wraz z wodą przełóżcie do garnka oraz dodajcie dwie szklanki świeżej. Całość gotujcie przez 30 minut. Porcję rosołową opłuczcie, włóżcie ją do garnka. Mięso zalejcie około 2 ½ litra zimnej wody. Gotujcie je przez 10 minut, w międzyczasie z wierzchu zbierajcie pojawiającą się szumowinę. Marchewkę oraz pietruszkę obierzcie ze skórek, a następnie pokrójcie je w niewielką kostkę. Pokrojone warzywa dodajcie do gotującego się wywaru mięsnego. Wszystko gotujcie kolejne 10 minut. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do drugiego garnka. Zalejcie je zimną wodą. Gotujcie je przez 15 minut do...

Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Adobe Stock
Newsy
Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Co zrobić, by krupnik smakował jeszcze lepiej? Dodajcie do niego to warzywo!

Krupnik to zupa kiedyś znienawidzona, a dziś wracająca do łask. Dawniej kojarzyła się z pewnego rodzaju niedostatkiem - prosta zupa na bazie warzyw i krup jęczmiennych raczej nigdy nie gościła na polskich stołach w trakcie biesiad czy wystawnych obiadów. I dzisiaj to o proste i bardzo sycące danie nie jest raczej czymś w rodzaju specjalności jakiegokolwiek do domu, ale cieszy się znacznie większym poważaniem - choćby ze względu na tradycję. By krupnik był jeszcze lepszy, warto dodać do niego jedno warzywo, które świetnie podkreśli smak wywaru. By krupnik był idealny, trzeba zadbać o odpowiednie składniki. Niewiele osób dodaje do niego na przykład cebulę – a to spory błąd! Opalona cebula (tak, jak do rosołu)  nadaje krupnikowi niesamowity smak i aromat . Przekonajcie się sami! Oprócz tego zadbajcie o to, by zupa nie była nazbyt mętna .  Przepis na krupnik Aby przygotować klasyczny krupnik, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Ćwierć selera Kawałek pora 250 g ziemniaków 1 szyja z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 kość cielęca 1 woreczek kaszy jęczmiennej (150 g) 2 suszone grzyby 2 łyżki masła Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana Natka pietruszki Pieprz Sól Przygotowanie: Wysypcie kaszę z woreczka na sitko. Przepłuczcie ją, włóżcie do garnka i zalejcie ponad dwiema szklankami zimnej wody. Dodajcie do kaszy łyżkę masła i zagotujcie. Kasza powinna się gotować około 15-20 minut do miękkości. Od czasu do czasu mieszajcie, żeby nie przywarła do dna. Suszone grzyby przepłuczcie i zalejcie gorącą wodą. Odstawcie na 15 minut. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i opalcie na suchej patelni. Następnie do...

Barszcz czerwony
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do barszczu, a na pewno nie straci koloru. Idealny trik. Babcia będzie z was dumna 
Barszcz czerwony pojawi się na naszych stołach podczas wigilii. Co zrobić, by nie stracił swojego ostrego, czerwonego koloru?

Każda doświadczona gospodyni domowa zna ten prosty przepis na pamięć.  Nawet jeśli obudzicie babcię o 3 w nocy, to bez problemu wyrecytuje go wam z głowy. Kłopot z barszczem mogą mieć za to młodsze panie domu. Wydawałoby się, że nie da się go zepsuć, a jednak często zdarza nam się, że nasza zupa traci swój magiczny, krwiście czerwony kolor. Intensywna  barwa barszczu czerwonego to zasługa betaniny. Ta substancja zawarta jest oczywiście w czerwonych burakach. Długie gotowanie buraków w naszej zupie może sprawić, że kolor nieco przyblaknie. To samo stanie się, kiedy zdecydujemy się na zabielanie barszczu śmietaną. Do wigilijnego barszczu śmietany zwyczajowo nie dodajemy. Ale warto dodać do niego jeden z dwóch magicznych składników, które pozwolą na utrzymanie pięknego koloru bez względu na wszystko. Tymi składnikami są ocet lub sok z cytryny. Oczywiście, dobry barszcz bez odrobiny kwasowości nie może się udać, ale czasem możemy o tym po prostu zapomnieć. Oprócz tego nie należy przesadzać z czasem gotowania naszej czerwonej zupy i intensywnością ognia. Barszcz powinniśmy gotować na wolnym ogniu tak jak rosół, ale za to znacznie krócej – tylko tyle, ile potrzeba by nasze buraki zdążyły zmięknąć. A teraz pora na przypomnienie tradycyjnego przepisu na barszcz czerwony (bez zakwasu) w sam raz do uszek z grzybami i kapustą. Przepis na barszcz czerwony Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki Pół selera Pół pora lub cebula Korzeń pietruszki Kilka ząbków czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Ocet Przygotowanie: Obieramy włoszczyznę, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy warzywa...

zupa ogonowa z grzybami przepis
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy
Swojska zupa ogonowa na zimowe dni. 1 trik pozwoli uzyskać niebywale pyszny smak
Choć dania zakładające wykorzystanie ogonów wieprzowych nie są zbyt popularne w polskiej kuchni, ich smak i właściwości są naprawdę imponujące. Przyrządzona na ich bazie zupa nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również niesamowicie syci. Przed zjedzeniem koniecznie umieśćcie ją na całą noc w lodówce.

Ogony wieprzowe są powszechnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Często jedzą je między innymi mieszkańcy Ameryki Południowej. W Portoryko popularne jest spożywanie ich na surowo na przykład w kanapkach, na Gwadelupie ogony wieprzowe stanowią podstawę gulaszu i zup, z kolei na Karaibach używa się ich przede wszystkim w postaci solonej. Ogony wieprzowe wykorzystuje się również w kuchni polskiej. Jednym z bardziej apetycznych dań powstających na ich bazie jest zupa ogonowa z suszonymi grzybami i kaszą manną. Przepis jest banalnie prosty. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem schłodzić wywar w lodówce, dzięki temu nabierze niesamowitego smaku. Przepis na zupę ogonową z grzybami Będziecie potrzebować 2 litrów wody 2 ogonów wieprzowych 150 gramów ulubionych suszonych grzybów Warzyw: 6 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera 3 łyżki kaszy manny 500 ml soku pomidorowego 200 gramów śmietany do zup (najlepiej 18 proc.) Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, mielonej papryki Przygotowanie Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, z kolei ogony wieprzowe w dużej. Oba składniki zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Po ok. 1 godzinie odcedźcie mięso z wody, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie świeżą wodą i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Selera i cebulę obierzcie i pokrójcie na mniejsze części. Pora posiekajcie na plasterki. Wszystkie warzywa umieśćcie w gotującym się wywarze. Do powstającej zupy dodajcie namoczone grzyby wraz z wodą oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, mieloną paprykę. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości mięsa. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w...