Danuta Martyniuk zdradziła ten przepis w programie „Pytanie na śniadanie”, gdzie wystąpiła niedawno wraz z mężem, liderem zespołu Akcent. Smakowita receptura pochodzi od obywatela Ukrainy, więc nie jest to jedynie jakaś wariacja na temat barszczu, lecz oryginalny przepis z tamtych stron. 

Na czym polega wyjątkowość tego barszczu ukraińskiego? 

Zazwyczaj Polacy przygotowując tę potrawę, po prostu wrzucają warzywa do bulionu i je gotują. W tej recepturze gotowanie poprzedza smażenie warzyw. Danuta Martyniuk przesmaża je wraz z odrobiną octu, a następnie dusi z koncentratem pomidorowym. Taki zabieg pozwala jej wydobyć maksimum smaku i aromatu z buraków, cebuli i marchewki, a także pomidorów. Wpadlibyście na to? 

Przepis na barszcz ukraiński z przepisu Danuty Martyniuk

Zobacz także:

Składniki: 

Wywar mięsny:

  • korpus kury  

  • 100 g chudego szpondra wołowego

  • włoszczyzna 

  • czarny pieprz 

  • liść laurowy  

  • ziele angielskie 

Składniki na zupę 

  • 4 duże buraki  

  • 1 biała cebula  

  • 2 marchewki 

  • 400 g ugotowanej fasoli  

  • ½ główki białej kapusty 

  • pietruszka  

  • 200 g koncentratu pomidorowego  

  • 400 ml kwaśnej śmietany  

  • 3 łyżki octu winnego 

  • szklanka wody  

  • 3 łyżeczki cukru  

  • pieprz czarny  

  • sól 

  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania 

  1. Aby przygotować wywar, zalejcie mięso zimna wodą, dodajcie warzywa i przyprawy. Gotujcie, aż wszystko będzie miękkie. 

  2. Obierzcie marchew, cebulę i buraki. Buraki pokrójcie w słupki, marchew w talarki, a cebulę w pióra. 

  3. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzućcie pokrojone warzywa, a następnie wlejcie ocet. Wymieszajcie i doprawcie solą oraz pieprzem. Smażcie 15 minut. 

  4. Rozróbcie koncentrat pomidorowy z wodą (1 szklanka) i cukrem. 

  5. Zalejcie podsmażone warzywa powstałym sosem i duście jeszcze 15 minut. 

  6. Do gorącego wywaru mięsnego włóżcie poszatkowana kapustę i gotujcie ją pół godziny. 

  7. Dołóżcie do niej smażone warzywa w koncentracie oraz ugotowaną wcześniej fasolę i gotujcie, aż warzywa będą idealnie miękkie. 

Smacznego! 

Źródło: Pytanie na śniadanie TVP