
Mówiąc „młoda kapusta”, zwykle mamy na myśli jej najbardziej popularną, białą odmianę. Ale przecież już niedługo będzie można kupić w supermarketach i warzywniakach również czerwoną, młodą kapustę.
Posłuży wam ona do zrobienia wielu pysznych sałatek, surówek jak i tradycyjnej, modrej kapusty. Polecamy wam wypróbować poniższy przepis na bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu surówkę - wystarczy tylko kilka warzyw, zioła oraz oczywiście czerwona kapusta, by stworzyć pyszny dodatek do każdego obiadu.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Składniki:
-
1 niewielka główka czerwonej kapusty
-
1 jabłko
-
1 mała cebula
-
1 marchewka
-
2 łyżki octu
-
2 łyżki majonezu
-
pęczek koperku
-
pęczek pietruszki
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Poszatkujcie drobno kapustę, wrzućcie do miski i posólcie.
-
Po chwili, gdy kapusta wypuści sok, odlejcie nadmiar.
-
Następnie obraną cebulę pokrójcie w kosteczkę i dodajcie do kapusty. Marchewkę oraz jabłko zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie z resztą składników.
-
Do miski dodajcie jeszcze posiekane zioła, majonez, ocet (można go zastąpić sokiem z cytryny) oraz sól i pieprz.
-
Wymieszajcie, by wszystkie składniki się połączyły i odstawcie na 10-15 minut. Warto włożyć surówkę do lodówki, by schłodzić ją przed podaniem - jest wtedy jeszcze lepsza. Smacznego!
Co daje jedzenie czerwonej kapusty?
Warto włączyć czerwoną kapustę do swojej diety nie tylko ze względu na smak tego warzywa. Zawiera ono wiele witamin i minerałów, a co więcej - pod niektórymi względami przewyższa nawet białą kapustę:
-
Przeciwutleniacze - w czerwonej kapuście znajduje się nawet 8 razy więcej przeciwutleniaczy niż w białej. To antocyjany, czyli naturalne barwniki. Odpowiadają one za kolor czerwonej kapusty i występują również w innych warzywach i owocach o podobnej barwie, m.in. jagodach i burakach.
-
Witamina C - zawartość tej witaminy w 100 g czerwonej kapusty wynosi aż 57 mg, podczas gdy biała kapusta zawiera jej ok. 36 mg w 100 g.
-
Witamina A - w tej kwestii czerwona kapusta zdecydowanie wygrywa, ponieważ znajduje się w niej aż 10 razy więcej witaminy A, niż w białej.