Taką surówkę z czerwonej kapusty jadłam w knajpie. Teraz robię ją w domu raz na tydzień
Getty Images
Newsy

Taką surówkę z czerwonej kapusty jadłam w knajpie. Teraz robię ją w domu raz na tydzień

Zamiłowanie Polaków do surówek ze świeżych warzyw zasługuje na uznanie. Wielu z nas w końcu nie wyobraża sobie obiadu bez takiego chrupiącego dodatku. To nie tylko smak, ale i codzienna dawka witamin, dlatego warto jeść surówki jak najczęściej. A już zwłaszcza z czerwonej kapusty - poznajcie wyjątkowy przepis, w którym warzywo to gra główną rolę.

Mówiąc „młoda kapusta”, zwykle mamy na myśli jej najbardziej popularną, białą odmianę. Ale przecież już niedługo będzie można kupić w supermarketach i warzywniakach również czerwoną, młodą kapustę.

Posłuży wam ona do zrobienia wielu pysznych sałatek, surówek jak i tradycyjnej, modrej kapusty. Polecamy wam wypróbować poniższy przepis na bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu surówkę - wystarczy tylko kilka warzyw, zioła oraz oczywiście czerwona kapusta, by stworzyć pyszny dodatek do każdego obiadu. 

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty

  • 1 jabłko

  • 1 mała cebula

  • 1 marchewka

  • 2 łyżki octu 

  • 2 łyżki majonezu

  • pęczek koperku

  • pęczek pietruszki

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Zróbcie surówkę z awokado i tego sezonowego warzywa. Smak owocu podbity w najlepszy sposób

Zróbcie surówkę z awokado i tego sezonowego warzywa. Smak owocu podbity w najlepszy sposób

Ludzie krzywią się na to warzywo, a s. Anastazja robi z niego surówkę. Lepszej dawno nie jedliśmy

Ludzie krzywią się na to warzywo, a s. Anastazja robi z niego surówkę. Lepszej dawno nie jedliśmy

Przygotowanie:

  1. Poszatkujcie drobno kapustę, wrzućcie do miski i posólcie. 

  2. Po chwili, gdy kapusta wypuści sok, odlejcie nadmiar.

  3. Następnie obraną cebulę pokrójcie w kosteczkę i dodajcie do kapusty. Marchewkę oraz jabłko zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie z resztą składników.

  4. Do miski dodajcie jeszcze posiekane zioła, majonez, ocet (można go zastąpić sokiem z cytryny) oraz sól i pieprz. 

  5. Wymieszajcie, by wszystkie składniki się połączyły i odstawcie na 10-15 minut. Warto włożyć surówkę do lodówki, by schłodzić ją przed podaniem - jest wtedy jeszcze lepsza. Smacznego!

Co daje jedzenie czerwonej kapusty?

Warto włączyć czerwoną kapustę do swojej diety nie tylko ze względu na smak tego warzywa. Zawiera ono wiele witamin i minerałów, a co więcej - pod niektórymi względami przewyższa nawet białą kapustę:

  • Przeciwutleniacze - w czerwonej kapuście znajduje się nawet 8 razy więcej przeciwutleniaczy niż w białej. To antocyjany, czyli naturalne barwniki. Odpowiadają one za kolor czerwonej kapusty i występują również w innych warzywach i owocach o podobnej barwie, m.in. jagodach i burakach. 

  • Witamina C - zawartość tej witaminy w 100 g czerwonej kapusty wynosi aż 57 mg, podczas gdy biała kapusta zawiera jej ok. 36 mg w 100 g. 

  • Witamina A - w tej kwestii czerwona kapusta zdecydowanie wygrywa, ponieważ znajduje się w niej aż 10 razy więcej witaminy A, niż w białej.