Musztarda jest zazwyczaj doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Idealnie sprawdza się jako sos do mięs z grilla czy uzupełnienie marynat. Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez musztardy. Nie wszyscy wiedzą, że zawiera ona sporo cennych składników dla zdrowia. Jednak warto zwracać uwagę na etykiety podczas zakupów, gdyż niektórzy producenci podczas produkcji dodają do sosu pirosiarczyn potasu, który nie sprzyja organizmowi.

Produkcja musztardy 

Do przygotowania musztardy, wykorzystuje się przede wszystkim gorczycę. To ona jest głównym składnikiem całego zamieszania. Poza tym, dodaje się również ocet winny lub jabłkowy, olej, wodę lub białe wino, miód lub syrop klonowy, a także sól i pieprz. Z tych prostych składników powstaje musztarda, bez której nie może się odbyć żadne grillowanie. Oprócz tego, jest również świetnym dodatkiem do sosów winegret, sałatek czy kanapek.

Rodzaje musztardy

Wbrew pozorom, na rynku jest wiele rodzajów tego produktu, a każdy z nich w znacznym stopniu różni się od siebie. Wynika to z kilku kluczowych punktów jak sposób produkcji, kolor bądź smak. Ten ostatni wyróżnia się przede wszystkim poprzez wykorzystanie konkretnego rodzaju gorczycy i użycia konkretnych przypraw. Wśród dostępnych na rynku musztard można wyróżnić, takie jak:

  • kremska- najsłodsza odmiana musztardy,
  • delikatesowa- kremowa konsystencja o dość łagodnym smaku,
  • sarepska- do jej produkcji wykorzystuje się zarówno białą, jak i brązową gorczycę,
  • francuska- wyróżnia się granulowatą konsystencją, gdyż jako jedyna ma niezmielone ziarna,
  • dijon- wyjątkowa musztarda produkowana na bazie wina z winogron, a także mniejszej ilości soli oraz cukru,
  • rosyjska- najostrzejsza w sprzedaży musztarda, jest wytwarzana z czarnych ziarenek gorczycy,
  • stołowa- dość kremowa i jednocześnie pikantna,
  • angielska- produkowana z białej oraz czarnej gorczycy z dodatkiem kurkumy, charakteryzuje się dość ostrym smakiem.

Jak widać, dostępne w sprzedaży musztardy są różnorodne, dzięki czemu z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Wybór może zależeć zarówno od smaku, jak i kwestii zmielenia ziaren.

Zobacz także:

Niebezpieczny składnik

Podczas zakupów i wyboru odpowiedniej musztardy należy zwracać uwagę nie tylko na smak, kolor czy wykorzystane ziarna gorczycy, ale również na wszelkie dodatki w danym produkcie. Lista składników powinna być jak najkrótsza bez zbędnych uzupełnień. Jednym ze zbytecznych domieszek jest pirosiarczyn potasu, oznakowany najczęściej symbolem E224. Jego zadaniem jest przedłużenie trwałości produktu. Jednak taki dodatek w negatywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Może powodować nudności, wymioty, bóle głowy czy nawet uszkodzić układ oddechowy.