musztarda
Adobe Stock
Newsy

Taka musztarda to chemiczna bomba. Nie kupujcie jej, jeśli zawiera ten składnik

Musztarda to cenna przyprawa w codziennej kuchni. Jest nie tylko dodatkiem do wielu dań, ale również stanowi składnik różnych marynat czy sosów. Niektóre dostępne w sprzedaży produkty, zawierają jednak w swoim składzie niebezpieczny dla zdrowia dodatek.

Musztarda jest zazwyczaj doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Idealnie sprawdza się jako sos do mięs z grilla czy uzupełnienie marynat. Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez musztardy. Nie wszyscy wiedzą, że zawiera ona sporo cennych składników dla zdrowia. Jednak warto zwracać uwagę na etykiety podczas zakupów, gdyż niektórzy producenci podczas produkcji dodają do sosu pirosiarczyn potasu, który nie sprzyja organizmowi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkcja musztardy 

Do przygotowania musztardy, wykorzystuje się przede wszystkim gorczycę. To ona jest głównym składnikiem całego zamieszania. Poza tym, dodaje się również ocet winny lub jabłkowy, olej, wodę lub białe wino, miód lub syrop klonowy, a także sól i pieprz. Z tych prostych składników powstaje musztarda, bez której nie może się odbyć żadne grillowanie. Oprócz tego, jest również świetnym dodatkiem do sosów winegret, sałatek czy kanapek.

Rodzaje musztardy

Wbrew pozorom, na rynku jest wiele rodzajów tego produktu, a każdy z nich w znacznym stopniu różni się od siebie. Wynika to z kilku kluczowych punktów jak sposób produkcji, kolor bądź smak. Ten ostatni wyróżnia się przede wszystkim poprzez wykorzystanie konkretnego rodzaju gorczycy i użycia konkretnych przypraw. Wśród dostępnych na rynku musztard można wyróżnić, takie jak:

  • kremska- najsłodsza odmiana musztardy,
  • delikatesowa- kremowa konsystencja o dość łagodnym smaku,
  • sarepska- do jej produkcji wykorzystuje się zarówno białą, jak i brązową gorczycę,
  • francuska- wyróżnia się granulowatą konsystencją, gdyż jako jedyna ma niezmielone ziarna,
  • dijon- wyjątkowa musztarda produkowana na bazie wina z winogron, a także mniejszej ilości soli oraz cukru,
  • rosyjska- najostrzejsza w sprzedaży musztarda, jest wytwarzana z czarnych ziarenek gorczycy,
  • stołowa- dość kremowa i jednocześnie pikantna,
  • angielska- produkowana z białej oraz czarnej gorczycy z dodatkiem kurkumy, charakteryzuje się dość ostrym smakiem.

Jak widać, dostępne w sprzedaży musztardy są różnorodne, dzięki czemu z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Wybór może zależeć zarówno od smaku, jak i kwestii zmielenia ziaren.

Niebezpieczny składnik

Podczas zakupów i wyboru odpowiedniej musztardy należy zwracać uwagę nie tylko na smak, kolor czy wykorzystane ziarna gorczycy, ale również na wszelkie dodatki w danym produkcie. Lista składników powinna być jak najkrótsza bez zbędnych uzupełnień. Jednym ze zbytecznych domieszek jest pirosiarczyn potasu, oznakowany najczęściej symbolem E224. Jego zadaniem jest przedłużenie trwałości produktu. Jednak taki dodatek w negatywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Może powodować nudności, wymioty, bóle głowy czy nawet uszkodzić układ oddechowy.
 

Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia 
Wkrótce ponownie zacznie się sezon grillowy, który nie może obyć się bez ukochanej przez Polaków musztardy! Ale czy ta, którą kupujesz na pewno jest bezpieczna dla zdrowia?

Musztarda tworzona jest z nasion gorczycy, a także octu, soli i wody. Po raz pierwszy powstała ona w Rzymie, gdzie zachwycano się jej leczniczymi właściwościami: musztarda miała pobudzać trawienie, działać antybakteryjnie, zwalczać grzyby oraz niwelować nieprzyjemne objawy reumatyzmu! Dzisiaj rzadko się słyszy o zbawiennym wpływie musztardy na zdrowie – sięgamy po nią głównie dla smaku.  Czym różnią się musztardy? Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów musztardy o różnych smakach. Wśród najpopularniejszych odmian musztard znajdują się: musztarda stołowa – uniwersalna, najbardziej podstawowa, może być łagodna lub lekko pikantna musztarda sarepska – jest ona średnio ostra i wytwarza się ją z gorczycy sarepskiej musztarda Dijon – to francuska odmiana musztardy, która zawdzięcza swoją nazwę miastu w Burgundii. Jest mocno ostra i dość słona musztarda francuska – posiada widoczne ziarna gorczycy, które nie są mielone. Często także dodaje się do niej białe wino musztarda rosyjska – ostra w smaku, dla prawdziwych miłośników pikantnych sosów. Które musztardy posiadają dobre składy? Eksperci przeanalizowali receptury najpopularniejszych musztard dostępnych na naszym rynku. Na niektóre z nich warto uważać!  Najczęściej w składach pojawiały się: woda, gorczyca, ocet (winny, jabłkowy, spirytusowy), przyprawy, cukier. W wielu produktach zauważono jednak także regulatory kwasowości i konserwanty takie jak kwas cytrynowy czy pirosiarczyn potasu. Konserwanty syntetyczne nie są obojętne dla zdrowia i należy bezwzględnie unikać ich dużych ilości. Co oznacza chemia w składzie musztardy? Kwas cytrynowy [E330] to regulator kwasowości, który dodaje się, aby wzmacniał aromat. Chroni przed rozwojem bakterii i...

woda w musztardzie
Pixabay
Newsy
Co oznacza żółta woda w musztardzie? Czy nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Przeczytajcie
W słoiku z musztardą pojawiła się żółtawa woda? Lepiej sprawdźcie, co to oznacza.

Musztarda jest jednym z tych produktów, których nigdy nie może zabraknąć w lodówce! Pasuje do większości wytrawnych dań – jako dodatek do kiełbaski albo parówek, składnik marynaty do mięs albo sosu do sałatki. Zdrowa i smaczna, musztarda jest świetnym przysmakiem o ciekawym smaku. Też ją lubicie? Dlaczego w musztardzie zbiera się woda? Często po otwarciu i zużyciu około połowy słoiczka musztardy można zauważyć, że w środku zbiera się woda o żółtawym kolorze. Co to oznacza? Czy musztarda jest nieświeża? Można ją jeszcze zjeść? Okazuje się, że jak najbardziej! Co więcej, woda zbierająca się w słoiku wcale nie jest złym znakiem, a wręcz przeciwnie. Jeśli się tam pojawia oznacza to, że musztarda została wykonana z dużej ilości naturalnych składników i bez użycia sztucznych polepszaczy i substancji zagęszczających. Proces, który odpowiada za to zjawisko nazywa się synerezą. Bardzo podobnie dzieje się w przypadku kwaśnego mleka, z którego wydziela się serwatka. Dlatego jeżeli znajdziecie w swoim słoiku musztardy wodę, to należy się tylko cieszyć – jecie musztardę najwyżej jakości! Przepis na domową musztardę Kto chce mieć pewność, że je całkowicie naturalną i zdrową musztardę, ten powinien spróbować zrobić ją samodzielnie. Nie jest to bardzo trudne i nie wymaga wielu składników. Będzie potrzebowali: 200 g gorczycy (albo 13 łyżek, jeśli nie macie wagi) Szklanki octu winnego 4 łyżki białego wina 2 łyżki oleju 1 łyżeczkę pieprzu 2 łyżeczki soli Przygotowanie 200 g gorczycy wsypcie do niedużego garnka. Do drugiego wlejcie szklankę octu i 4 łyżki białego wina lub wody. Wsypcie łyżeczkę pieprzu, dwie łyżeczki soli, zamieszajcie i zagotujcie. Gdy wywar się zagotuje, zalejcie nim ziarna gorczycy. Odstawcie na kilka...

Musztarda dodana do wanny.
Zdrowie
Wrzućcie trochę musztardy do kąpieli a z waszym ciałem stanie się coś niesamowitego. Wpadlibyście na to?
Macie w domu trochę musztardy? Zróbcie sobie domowe SPA!

Okazuje się, że musztarda ma znacznie więcej właściwości, niż tylko te podkręcające smak potraw. Sprawdźcie, co stanie się po wrzuceniu odrobiny musztardy do kąpieli. Efekty mogą was naprawdę zaskoczyć! Właściwości musztardy Musztarda to znany sos podawany na zimno, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy. Musztarda powstaje w wyniku mieszania mielonych lub całych nasion gorczycy z octem. Dzięki zastosowaniu wielu różnych odmian gorczycy, a także różnych proporcji składników, można otrzymać wiele rodzajów musztardy. Zastosowanie musztardy Musztarda jest stosowana w kuchni przede wszystkim do podbijania smaku wędlin i mięs. Dzięki swojemu ostremu smakowi doskonale współgra z tłustymi mięsami oraz nadaje mięsu kruchości. Okazuje się jednak, że to nie jedyne zastosowania musztardy! Świetnie sprawdzi się też w domowym spa! Sprawdźcie jak ją stosować i jakie ma właściwości. Musztarda nie tylko na talerzu Musztarda powstała w starożytnym Rzymie i już od początku była uznawana za środek o właściwościach leczniczych. Przypisywano jej właściwości: łagodzące bóle reumatyczne,  poprawiające  trawienie tłuszczu działanie obniżające ciśnienie krwi właściwości przeciwbakteryjne Co więcej, musztarda ma też szerokie zastosowanie do zabiegów kosmetycznych. Musztarda w kąpieli Gdy następnym razem będziecie brać kąpiel, dodajcie do niej łyżkę musztardy. Ten sos ma działanie zmiękczające skórę. Wasza skóra będzie po takiej kąpieli wyraźnie delikatniejsza i wygładzona. Kąpiel z dodatkiem musztardy zapewnia też rozluźnienie mięśni i przyniesie ulgę po długim dniu. Wybierzcie musztardę ze zmielonymi nasionami gorczycy. To właśnie ona zapewnia te właściwości, a zmielona zadziała mocniej. Inne zabiegi z...

migdały
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść migdały? Te mogą was zabić. Wystarczy garstka
Migdały to świetny dodatek do wielu dań, ale również może być również przekąską pomiędzy posiłkami. Nieodpowiedni wybór produktu może być powodem poważnych konsekwencji.

Pełnowartościowa dieta to ta złożona z odpowiednich proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Do tych ostatnich kwalifikują się takie produkty jak oleje, awokado, pestki dyni czy słonecznika, ciemna czekolada a także orzechy. Są one uzupełnieniem dobrze zbilansowanego jadłospisu i pomagają zachować równowagę. Jednym z popularniejszych składników są migdały.  Zastosowanie migdałów w kuchni Są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Występują w sklepach w różnych formach, między innymi łuskane, blanszowane, mielone czy w płatkach. Dzięki temu znajdują również one szerokie zastosowanie w kuchni. Migdały wykorzystuje się do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, sałatek, mięs, domowego muesli oraz mogą także stanowić samodzielną przekąskę w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami. Z uwagi na swój wyjątkowy smak, migdał jest świetnym uzupełnieniem wielu dań. Właściwości zdrowotne migdałów Nasiona migdałowca wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi. Zawierają one między innymi takie witaminy jak B12 czy E oraz błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i potas. Wśród właściwości zdrowotnych migdałów wyróżnia się:  zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, utrudniają „złemu” cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych, pozwalają zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, łagodzą nudności i zgagę w ciąży, pomagają regulować metabolizm, dają uczucie większej sytości, wspomagają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy oraz paznokcie, a także usprawniają działanie układu oddechowego i moczowego. Dzięki wielu cennym składnikom, migdały powinny stanowić część dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko dostarczają organizmowi wielu cennych...