Taką marchewką na ciepło będziecie się zajadali łyżkami. Dodajcie łyżeczkę tego płynu, a nie wyjdzie mdła
Własne
Newsy

Taką marchewką na ciepło będziecie się zajadali łyżkami. Dodajcie łyżeczkę tego płynu, a nie wyjdzie mdła

Gdy nie macie pomysłu na surówkę do obiadu, zróbcie warzywa na ciepło. W tej roli doskonale sprawdza się marchewka - na przykład podana z groszkiem lub duszona na maśle. Poznajcie jeszcze jeden, bardzo smaczny sposób na to warzywo.

Przepadacie za marchewką na masełku albo z groszkiem? Ten wdzięczny dodatek do obiadu można przygotować w jeszcze ciekawszy i mega smaczny sposób. Podzielił się nim znany na TikToku kucharz Piotr Ogiński. Jego przepis na marchewkę jest bardzo prosty, a efekt powala.

Na czym polega sekret? Warzywa gotują się w bardzo niewielkiej ilości wody, dzięki czemu nie są zbytnio rozgotowane. Dodaje się do nich również sok z cytrusów, dzięki czemu marchewka ma ciekawy, lekko kwaśny i bardzo wyrazisty smak.

Niektórzy znają ten trik i używają octu, jednak uwierzcie - sok z pomarańczy i cytryny będzie tu o wiele lepszym wyborem. Do tego jeszcze kilka dodatków i marchewka wyjdzie wam jak marzenie. 

Przepis na marchewkę na ciepło z sokiem z cytryny i pomarańczy

Składniki:

  • 5-6 małych, dość cienkich marchewek

  • pół cytryny

  • pół pomarańczy

  • 2 łyżeczki masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • świeża pietruszka

Zobacz także
Dodajcie to do marchewki z groszkiem, a wyjdzie kremowa i aksamitna. Zapomniany trik naszych babć

Dodajcie to do marchewki z groszkiem, a wyjdzie kremowa i aksamitna. Zapomniany trik naszych babć

Do surówki z marchewki babcia dodawała tylko przyprawy i ten 1 składnik. Cały smak tkwi w prostocie

Do surówki z marchewki babcia dodawała tylko przyprawy i ten 1 składnik. Cały smak tkwi w prostocie

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewki. Ważne, by były w podobnym rozmiarze. Nie mogą być zbyt duże ani grube - mniejsze marchewki są po prostu słodsze i lepiej smakują.

  2. Teraz czas na krojenie. Piotr Ogiński tłumaczy, że marchewkę trzeba pokroić na równe kawałki, by równomiernie się ugotowała. Kroi ją pod ukosem, zmieniając za każdym razem ułożenie noża. Dzięki temu marchewka ma ciekawy, niebanalny kształt. Możecie jednak pokroić marchewkę w tradycyjny sposób, w małą kostkę.

  3. Pokrojone warzywa wrzućcie do garnka i zalejcie je niewielką ilością wody. wystarczy tyle, by ledwie przykryła marchewkę. 

  4. Dorzućcie jeszcze 2 łyżeczki masła, sok z połowy pomarańczy oraz po łyżeczce soli i cukru. Przemieszajcie i zagotujcie.

  5. Teraz marchewkę należy gotować do momentu, aż większość płynu odparuje. Gdy tak się stanie, wlejcie jeszcze sok z połowy cytryny, wsypcie posiekaną natkę pietruszki i wymieszajcie.

Jak zapewnia Piotr Ogiński, przyrządzona w ten sposób marchewka będzie po prostu szałem na stole. Dodatek w postaci soku z cytrusów sprawia, że warzywo to nabiera wyrazistego smaku i nie jest mdłe. Z kolei cukier odpowiada za powstanie delikatnej glazury, dzięki czemu marchewka pięknie się błyszczy i wspaniale smakuje. 

@kochamgotowacofficial Takiej MARCHEWKi jeszcze nie jedliście! #marchew #marchewka #glazura #glazurowana #sałatka #surówka #marchewkazgroszkiem #obiad #przepis #kochamgotować #piotrogiński ♬ dźwięk oryginalny - Piotr Ogiński

Źródło: kochamgotowacofficial/TikTok