Kraj ledwo dźwignął się z pożogi II wojny światowej, a w powietrzu czuć było zagrożenie kolejnym światowym konfliktem. Tym razem nuklearnym.

Komunistyczną wierchuszkę na czele ze Stalinem i jego polskimi odpowiednikami – Bierutem i Bermanem – ogarnął zimnowojenny szał.

W Polsce, jak i w całym bloku wschodnim, z początkiem lat 50. rozpoczęły się okrutne represje. Gospodarka była z kolei wystawiona na ciężką próbę ze względu na zwiększone wydatki na armię.

To wszystko było powodem fatalnej sytuacji materialnej polskich rodzin. Trzeba też pamiętać, że większość Polaków żyła wówczas jeszcze na wsiach.

Zobacz także:

Tam nasi rodacy mieli zwykle dostęp do płodów rolnych, z tym że musieli się nimi wciąż dzielić z władzą.

Nadal obowiązywał system obowiązkowych dostaw, czyli kontyngentów znanych choćby z czasów okupacji niemieckiej.

Nawet jeśli rolnicy mieli więc własne kury i jajka, musieli gospodarować nimi naprawdę ostrożnie, oszczędnie i z głową.

Jak dawniej Polacy smażyli jajecznicę?

Nic zatem dziwnego, że to właśnie z lat 50., pochodzi nietypowo brzmiący dziś przepis na obiad w postaci jajecznicy z dodatkiem mąki.

Zaradne i oszczędne gospodynie, z kilku jajek potrafiły wykombinować wartościowy obiad dla całej rodziny.

Taka jajecznica w swoim smaku musiała nieco przypominać niektóre dzisiejsze omlety, w których przecież nie brak czasami mąki.

Tego typu potrawę podawano często jako II danie. Jajecznicy towarzyszyły ugotowane ziemniaki, a do tego nieraz podawano szklankę kwaśnego mleka.

Takie danie dla dzisiejszego, sytego pokolenia może brzmieć jak bajki z mchu i paproci albo jak opowieści o żelaznym wilku.

Warto przenieść się jednak w czasie i przygotować tego typu posiłek. Jego smak podkreśli omasta ze skwarków lub z podsmażonej cebulki.

Przepis na jajecznicę "po dawnemu"

Składniki:

  • 4-5 jajek
  • 2-3 łyżki mąki
  • Kilka łyżek mleka lub śmietanki
  • Sól
  • Pieprz
  • Skwarki
  • Smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie do miski, roztrzepcie razem z mąką.
  2. Dodajcie nieco mleka lub śmietanki i wymieszajcie całość na dość gładką masę, dodajcie przyprawy.
  3. Rozgrzejcie na patelni odrobinę smalcu.
  4. Smażcie jajecznicę nie za długo, do ścięcia białek i żółtek.
  5. Podawajcie ze skwarkami do chleba, lub z ziemniakami gotowanymi i zsiadłym mlekiem.