jak zrobić jajecznicę z mąką i mlekiem
Adobe Stock
Newsy

Taką jajecznicą zajadano się w latach 50. Zdziwicie się, co do niej dodawano. Skusilibyście się?

Nie mieli nasi przodkowie łatwego życia. Lata 50. to jeden z najczarniejszych okresów w naszej najnowszej historii. Widać to nawet w ówczesnych potrawach.

Kraj ledwo dźwignął się z pożogi II wojny światowej, a w powietrzu czuć było zagrożenie kolejnym światowym konfliktem. Tym razem nuklearnym.

Komunistyczną wierchuszkę na czele ze Stalinem i jego polskimi odpowiednikami – Bierutem i Bermanem – ogarnął zimnowojenny szał.

W Polsce, jak i w całym bloku wschodnim, z początkiem lat 50. rozpoczęły się okrutne represje. Gospodarka była z kolei wystawiona na ciężką próbę ze względu na zwiększone wydatki na armię.

To wszystko było powodem fatalnej sytuacji materialnej polskich rodzin. Trzeba też pamiętać, że większość Polaków żyła wówczas jeszcze na wsiach.

Tam nasi rodacy mieli zwykle dostęp do płodów rolnych, z tym że musieli się nimi wciąż dzielić z władzą.

Nadal obowiązywał system obowiązkowych dostaw, czyli kontyngentów znanych choćby z czasów okupacji niemieckiej.

Nawet jeśli rolnicy mieli więc własne kury i jajka, musieli gospodarować nimi naprawdę ostrożnie, oszczędnie i z głową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak dawniej Polacy smażyli jajecznicę?

Nic zatem dziwnego, że to właśnie z lat 50., pochodzi nietypowo brzmiący dziś przepis na obiad w postaci jajecznicy z dodatkiem mąki.

Zaradne i oszczędne gospodynie, z kilku jajek potrafiły wykombinować wartościowy obiad dla całej rodziny.

Taka jajecznica w swoim smaku musiała nieco przypominać niektóre dzisiejsze omlety, w których przecież nie brak czasami mąki.

Tego typu potrawę podawano często jako II danie. Jajecznicy towarzyszyły ugotowane ziemniaki, a do tego nieraz podawano szklankę kwaśnego mleka.

Takie danie dla dzisiejszego, sytego pokolenia może brzmieć jak bajki z mchu i paproci albo jak opowieści o żelaznym wilku.

Warto przenieść się jednak w czasie i przygotować tego typu posiłek. Jego smak podkreśli omasta ze skwarków lub z podsmażonej cebulki.

Przepis na jajecznicę "po dawnemu"

Składniki:

  • 4-5 jajek
  • 2-3 łyżki mąki
  • Kilka łyżek mleka lub śmietanki
  • Sól
  • Pieprz
  • Skwarki
  • Smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie do miski, roztrzepcie razem z mąką.
  2. Dodajcie nieco mleka lub śmietanki i wymieszajcie całość na dość gładką masę, dodajcie przyprawy.
  3. Rozgrzejcie na patelni odrobinę smalcu.
  4. Smażcie jajecznicę nie za długo, do ścięcia białek i żółtek.
  5. Podawajcie ze skwarkami do chleba, lub z ziemniakami gotowanymi i zsiadłym mlekiem.
"Oszukana jajecznica". Danie w sam raz na koniec miesiąca
Adobe Stock
Newsy
„Oszukana" jajecznica, czyli jajecznica po gospodarsku. Tanie i sycące śniadanie
„Oszukana jajecznica” to inaczej jajecznica z mlekiem i mąką. Dzięki tym dodatkom syci na dłużej. Wielbiciele jajecznicy z mąką twierdzą, że jest bardziej puszysta i smaczniejsza od zwykłej. Wypróbujcie nasz przepis i zdecydujcie sami.

Większość osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajek. Można je przygotować w różnych postaciach, między innymi sadzone, na twardo, na miękko, jajecznicę czy omlet. Wszystkie wersje są pyszne, a co ważne: sycą na długi czas.  Jajecznica na śniadanie Jajecznica to typowo śniadaniowe danie, które przyrządza się poprzez rozmącenie jajek z solą oraz pieprzem. Każdy dodaje do niej inne dodatki: mleko, pomidory, kiełbasę, boczek, szczypiorek. Wariacji na temat jajecznicy nie brakuje, a każda gospodyni ma swój własny unikalny przepis. Świetnie sprawdza się na weekendowy, leniwy poranek.  Odpowiednie jajka to podstawa  W sprzedaży można spotkać się z wieloma rodzajami jajek, które oznaczone są odpowiednimi symbolami. Oznaczają one chów, z jakiego pochodzą. Kupując jajka w sklepie , najlepiej jest wybierać te z hodowli ekologicznej czy z wolnego wybiegu. Wówczas macie pewność, że zwierzęta mają swobodę w poruszaniu i nie są karmione chemicznymi paszami. Jeśli macie okazję do nabycia jaj wiejskich to warto korzystać z takich ofert.  „Oszukana” jajecznica Ta nazwa jest zamiennie używana z nazwą „jajecznica po gospodarsku". Wyróżnia się spośród innych jajecznic tym, że do rozmąconych jaj dodaje się mąkę oraz mleko. Nadają one całej potrawie lekkości, puszystości. Poza tym dodatek mąki pszennej gwarantuje również większą sytość jajecznicy. To świetne rozwiązanie na szybki posiłek, zwłaszcza kiedy zbliża się koniec miesiąca i oczekiwanie na kolejną wypłatę. Przepis na „oszukaną” jajecznicę Składniki: 4 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski i rozmąćcie je trzepaczką. Następnie do rozbitych jajek...

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd
Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękk o, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii. Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle. Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo. Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy. Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę? Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu. Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku. Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka....

Kevin Aiston z "Europa da się lubić" wymysllił polską jajecznicę królewską. Robiąc ją wzorował się na sposobie podania tatara
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Kevin Aiston wymyślił polską jajecznicę królewską. Anglik zainspirował się naszym tatarem
Czasem przepisy na nowe dania wychodzą przypadkiem, gdy okazuje się, że zabrakło w domu któregoś ze składników. Czasem z kolei wpadamy na nowy pomysł inspirując się zupełnie inną potrawą. Tak było tym razem.

53-letni kucharz pochodzący z Londynu, po wystąpieniu w polskim show telewizyjnym „Europa da się lubić” ani myślał wracać do swojego kraju. Mimo że przyjechał do Polski w celach turystycznych, w efekcie zamieszkał u nas na stałe. Dziś na Podkarpaciu, prowadzi z żoną restaurację. Portalowi stronaodkuchni.pl zdradził swój przepis na wyjątkową jajecznicę. Polska jajecznica królewska Kevina Aistona Jajecznica, to danie znane na całym świecie. Można smażyć ją na maśle lub oleju. Jajka wylewa się na podsmażony bekon, lub bekon podawany jest osobno, ułożony na talerzu obok jajek. Chętnie to śniadaniowe danie jest smażone na szynce lub na cebulce. Można do niego dodawać pieczarki, a sezonie grzybowym przyrządzić je na kurkach. Żółciutkie jajka pięknie wyglądają jeśli zostaną na koniec posypane poszatkowanym koprem lub szczypiorkiem. Tę zieloną ozdobę dania szczególnie ulubiliśmy sobie my – Polacy.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez KevinAiston_official (@kevinaiston_official) Polska jajecznica Kevina Aistona także zostaje udekorowana siekanym szczypiorkiem. Jednak nie to świadczy o jej polskości. Kucharz zdradził, że inspirował się innym polskim daniem, z którego zaczerpnął sposób podania i który zastosował w jajecznicy. Tym daniem jest tatar podawany z żółtkiem ułożonym na kopczyku z mięsa. Tak o swoim daniu opowiada jego autor. - Wymyśliłem polską jajecznicę królewską. Z 4 jajek ze smażonym bekonem, pieczarkami i cebulą. Po ugotowaniu formuję ją w ringu, posypuję górną część...

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, psujecie cały smak
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, popsujecie cały smak
Jajecznica to jedna z żelaznych pozycji na udane, pożywne śniadanie. Do tego kromka świeżego pieczywa, szklanka soku i dobry początek dnia za nami. Można go jednak zepsuć i to tylko jednym składnikiem.

Gotowanie jajek na wszelkie możliwe sposoby to nasz sport narodowy. Podobnie zresztą jak w wielu innych państwach, Polacy chętnie spożywają jajka na śniadanie. Jajko na miękko, na twardo, omlet czy wreszcie jajecznica. Sposób na przygotowanie jajecznego śniadania jest całe mnóstwo. Jak można ulepszyć smak jajecznicy? Sposób przygotowywania jajecznicy wiąże się ściśle z osobistymi preferencjami i przyzwyczajeniami. Tak jak nie przesadza się starych drzew, tak nigdy nie uda nam się przekonać amatora jajek na twardo do jedzenia ich na miękko. Czasem jednak nasze nawyki kulinarne nie prowadzą do niczego dobrego, a niewielka korekta może przynieść niespodziewaną poprawę. Tak jest właśnie w przypadku jajecznicy. Istnieją receptury, które chyba nieco za mocno mieszają przepis na jajecznicę z przepisem na omlet. Oczywiście, jedni wolą jajka ścięte mocniej, inni preferują nawet niemal „lejącą” się jajecznicę”. Dodawanie do jajecznicy mleka to jednak przesada. Ten dodatek jest wybierany nieraz do smażonych jajek przez osoby, które chcą nadać swoim jajkom nieco więcej delikatności. Jeszcze inni kombinują z mlekiem w momencie, gdy do wykarmienia jest kilka osób, a w lodówce hula wiatr. Czy można dodać mleko do jajecznicy? Powód nie jest ważny. Ważniejszy jest skutek. Jajecznica usmażona z domieszką mleka traci swoje właściwości. Po pierwsze zamiast smażenia, na patelni odbywa się wówczas coś na kształt duszenia. Jedynym sposobem na złagodzenie i tak już łagodnego smaku jaj, będzie smażenie ich na maśle. Po drugie, dodanie na patelnię mleka po prostu rozwodni nasze jajka i pozbawi ich głębi smaku. Mleko, czyli z praktycznego punktu widzenia woda z niewielką ilością tłuszczu i białka sprawi, że wartości odżywcze jajka rozpłyną się po patelni. Wnioski? Wybierajcie,...