Pamiętacie drożdżówki u babci? Pachnące, pulchne, wysokie ciasto drożdżowe, które prosto z piekarnika trafiało na kuchenny blat, a babcia wyganiała wszystkich z kuchni ostrzegając, że nie wolno jeść gorącego ciasta. Ale kto by się oparł takim wypiekom! Nie ma chyba nic smaczniejszego niż solidna porcja ciasta drożdżowego z owocami, kruszonką i cukrem pudrem. Palce lizać!

Słynna restauratorka Magda Gessler najlepszy przepis na drożdżówkę zna od nikogo innego, jak od swojej babci! Gwiazda nie raz przyznaje się, że wiele jej genialnych przepisów pochodzi od babci, która gotować umiała jak mało kto. Wypróbujcie przepis babci Magdy Gessler na ciasto drożdżowe z jabłkami.

Przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami

Ten przepis Magda Gessler poznała dzięki swojej babci, która podobno była świetną kucharką! To właśnie ona inspirowała wiele pomysłów Magdy na dania i przekazała jej wiedzę na temat gotowania. Podana wersja ciasta nie zawiera kruszonki, ale oczywiście możecie ją dodać, jeśli lubicie.

Do przygotowania smacznej drożdżówki z jabłkami, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

  • 1 kilogram kwaśnych jabłek
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 750 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży

Przygotowanie

  1. Obierzcie wszystkie jabłka, usuńcie pestki i gniazda nasienne i pokrójcie w równe kawałki.
  2. Ucierajcie kostkę masła tak długo, aż stanie się ono całkiem płynne.
  3. Następnie do miski z masłem wbijcie 4 jajka, wsypcie 200 g cukru (około ¾ szklanki), 750 g mąki oraz 50 g świeżych drożdży.
  4. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie.
  5. Gdy ciasto będzie już gotowe, przełóżcie je do blaszki wysmarowanej masłem. Wyrównajcie na płasko za pomocą noża.
  6. Wyłóżcie pokrojone jabłka na wierzchu ciasta, posypcie cukrem i odstawcie ciasto do wyrośnięcia.
  7. Następnie wstawcie blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczcie przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia uchylcie delikatnie drzwiczki piekarnika i sprawdźcie za pomocą drewnianego patyczka czy ciasto jest już upieczone.

Smacznego!