Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega: choroby układu sercowo-naczyniowego są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. W 2019 roku aż 32 proc. zmarłych osób na całym świecie stanowili chorujący na serce (17,9 mln ludzi).
Niestety, niezdrowe nawyki, takie jak picie alkoholu, palenie papierosów i siedzący tryb życia przyczyniają się do zwiększenia ryzyka zachorowania na serce. Ogromnie ważna jest także dieta, która w wielu przypadkach pozostawia wiele do życzenia.
Okazuje się, że nawet pewien pozornie zdrowy sposób żywienia może źle wpływać na serce. Sprawdźcie, czego należy unikać, a co powinno się znaleźć w diecie dla zdrowego serca.
Zobacz także:
Taka dieta szkodzi sercu
Cytowany przez Medonet dr Daniel Edmundowicz, szef kardiologii w Temple University Hospital zauważa, że jedną z diet wpływających negatywnie na zdrowie serca może być tzw. dieta niskocholesterolowa.
Zakłada ona wykluczenie z jadłospisu większości produktów, które zawierają tłuszcze. Niestety, mowa tutaj także o tłuszczach nienasyconych, które są bardzo zdrowe dla całego organizmu, a zwłaszcza dla serca. W diecie dla niskiego cholesterolu znajduje się za to sporo węglowodanów. Stosowanie jej może doprowadzić do wzrostu wagi, a tym samym problemów z układem krążenia.
Należy też uważać na bardzo restrykcyjne diety, których autorzy obiecują szybkie efekty w postaci utraty kilogramów w bardzo szybkim czasie. A to również jest duże obciążenie dla serca.
Dieta dla zdrowego serca
Co więc powinno się znaleźć w diecie osób, które chcą wzmocnić swoje serce? Przede wszystkim owoce i warzywa nieskrobiowe (z wyłączeniem ziemniaków i słodkich ziemniaków, czyli batatów), ale także inne produkty, w tym:
-
rośliny strączkowe (groch, fasola)
-
orzechy
-
oleje roślinne
-
pełnoziarniste produkty
-
jogurty
-
chude mięso i ryby
Powinno się natomiast ograniczać spożycie czerwonego i tłustego mięsa oraz produktów wysoko przetworzonych. Należy także ograniczać sól w potrawach.
Źródło: medonet.pl, medicover.pl