Taka dieta rujnuje serce i prowadzi do jego chorób. Wiele osób błędnie sądzi, że jest zdrowa
AdobeStock
Newsy

Taka dieta rujnuje serce i prowadzi do jego chorób. Wiele osób błędnie sądzi, że jest zdrowa

Czasami w trosce o zdrowie paradoksalnie możemy sobie zaszkodzić. Sprawdźcie, jaka pozornie zdrowa dieta jest niekorzystna dla serca.

Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega: choroby układu sercowo-naczyniowego są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. W 2019 roku aż 32 proc. zmarłych osób na całym świecie stanowili chorujący na serce (17,9 mln ludzi). 

Niestety, niezdrowe nawyki, takie jak picie alkoholu, palenie papierosów i siedzący tryb życia przyczyniają się do zwiększenia ryzyka zachorowania na serce. Ogromnie ważna jest także dieta, która w wielu przypadkach pozostawia wiele do życzenia.

Okazuje się, że nawet pewien pozornie zdrowy sposób żywienia może źle wpływać na serce. Sprawdźcie, czego należy unikać, a co powinno się znaleźć w diecie dla zdrowego serca. 

Taka dieta szkodzi sercu 

Cytowany przez Medonet dr Daniel Edmundowicz, szef kardiologii w Temple University Hospital zauważa, że jedną z diet wpływających negatywnie na zdrowie serca może być tzw. dieta niskocholesterolowa.

Zakłada ona wykluczenie z jadłospisu większości produktów, które zawierają tłuszcze. Niestety, mowa tutaj także o tłuszczach nienasyconych, które są bardzo zdrowe dla całego organizmu, a zwłaszcza dla serca. W diecie dla niskiego cholesterolu znajduje się za to sporo węglowodanów. Stosowanie jej może doprowadzić do wzrostu wagi, a tym samym problemów z układem krążenia. 

Należy też uważać na bardzo restrykcyjne diety, których autorzy obiecują szybkie efekty w postaci utraty kilogramów w bardzo szybkim czasie. A to również jest duże obciążenie dla serca. 

Zobacz także
Kardiolog by tego nie zjadł, zwiększają ryzyko chorób serca. Czym zastąpić płatki zbożowe na mleku

Kardiolog by tego nie zjadł. Czym zastąpić płatki na mleku, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca?

To popularne zioło to antidotum na nadciśnienie. Już zawsze będziecie je dodawać do potraw

To popularne zioło to antidotum na nadciśnienie. Już zawsze będziecie je dodawać do potraw

Dieta dla zdrowego serca

Co więc powinno się znaleźć w diecie osób, które chcą wzmocnić swoje serce? Przede wszystkim owoce i warzywa nieskrobiowe (z wyłączeniem ziemniaków i słodkich ziemniaków, czyli batatów), ale także inne produkty, w tym:

  • rośliny strączkowe (groch, fasola)

  • orzechy

  • oleje roślinne

  • pełnoziarniste produkty 

  • jogurty

  • chude mięso i ryby

Powinno się natomiast ograniczać spożycie czerwonego i tłustego mięsa oraz produktów wysoko przetworzonych. Należy także ograniczać sól w potrawach. 

Źródło: medonet.pl, medicover.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
AdobeStock
Newsy
Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
Mięso powinno stanowić jeden z elementów zbilansowanej diety. Ale czy każdy rodzaj mięsa jest zdrowy? Nie. Jakie więc wybierać?

Czerwone mięso  w diecie i jego wpływ na zdrowie to sporna kwestia. Coraz częściej zaleca się zastępowanie czerwonego mięsa białym, które jest delikatniejsze i zdrowsze. Ale czy rzeczywiście należy całkowicie rezygnować z jedzenia czerwonego mięsa? Sprawdźcie wypowiedzi ekspertów. Właściwości czerwonego mięsa W czerwonym mięsie znajdziecie takie witaminy jak witaminę B3, B6 i B12, a także selen, cynk i przede wszystkim żelazo. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, czerwone mięso jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. Do czerwonego mięsa zalicza się: Wołowinę Wieprzowinę Dziczyznę Baraninę Gęsinę Kaczkę Koninę Czy czerwone mięso jest zdrowe? Kwestia wpływu czerwonego mięsa na zdrowie wciąż jest przedmiotem debat wśród lekarzy i specjalistów ds. żywienia. Jedni uważają, że powinno się spożywać czerwone mięso ze względu na wymienione powyżej witaminy i minerały. Przeciwnicy twierdzą z kolei, że jedzenie czerwonego mięsa prowadzi do chorób serca i układu krążenia. Dr hab. n. med. Daniel Śliż uważa, że czerwone mięso nie ma negatywnego wpływu na zdrowie pod warunkiem, że spożywa się je rzadko, szczególnie ze względu na zawarte w nim tłuszcze trans: Nie ma kontrowersji co do negatywnego wpływu mięsa na układ sercowo-naczyniowy. Jest ono produktem, który powinniśmy spożywać rzadko, co udowadnia najnowsza piramida zdrowego żywienia. Mięso jest produktem bogatym głównie w białko komplementarne, zawierające komplet aminokwasów, które jednakże możemy pozyskiwać z roślin. Warto wspomnieć, że trudno jest pozyskać je tylko z jednej rośliny i trzeba komponować dietę w taki sposób, aby uzupełniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Warto pamiętać ponadto, że mięso jest...

Chorujecie na tarczycę? Te zdrowe warzywa mogą wam niesamowicie szkodzić
Unsplash
Newsy
Chorujecie na tarczycę? Te zdrowe warzywa mogą wam niesamowicie szkodzić
Słyszeliście kiedyś o tym? Warzywa są bardzo zdrowe, ale nie w tym przypadku…

Choroby tarczycy są plagą naszych czasów. Obserwuje się je szczególnie u kobiet. Niedoczynność, nadczynność tarczycy, czy Hashimoto to bardzo popularne schorzenia. Jeśli was to dotyczy, musicie szczególnie uważać na swoją dietę. Dieta w chorobach tarczycy Wiele stron internetowych i poradników próbuje przekazać rady dotyczące zdrowego dożywiania w chorobach tarczycy, jednak robi to źle. Nie ma żadnych dowodów naukowych, na przykład, na skuteczność diety bezglutenowej w chorobach tarczycy. Niestety wiele gwiazd promuje to podejście do diety . Stosowanie diety bezglutenowej i beznabiałowej, które często promuje się właśnie w tych schorzeniach może się źle skończyć. Jeśli nieodpowiednio przeprowadza się dietę eliminacyjną, można nabawić się poważnych niedoborów. Zanim zastosujecie poradę od gwiazdy, zweryfikujcie ją. Produkty niepolecane w chorobach tarczycy Okazuje się jednak, że dieta dopasowana do osób z chorobami tarczycy istnieje . Jedną z jej zasad jest unikanie, a w zasadzie ograniczanie substancji goitrogennych. Co to znaczy? Goitrogeny to substancje ograniczające wchłanianie jodu z pożywiania. Jod jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jeśli nie dostarczycie odpowiedniej jego ilości z pożywianiem, możecie nabawić się problemów w tym gruczołem. Warzywa bogate w związki wolotwórcze Produkty zawierające goitrogeny nazywa się przez to wolotwórczymi. To od ich właściwości sprzyjających tworzeniu woli. Do bogatych w goitrogeny warzyw zalicza się: Kapustę Brukselkę Brokuły Jarmuż Kalafior Szpinak Brukiew Rzepę Gorczycę Warzywa strączkowe: ciecierzycę, bób, soję, fasolę, soczewicę Czy trzeba unikać tych warzyw? Na szczęście mamy też dobre informacje dla osób chorych na...

Czy zdrowe żywienie musi dużo kosztować? Katarzyna Bosacka: "To nie jest takie drogie"
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Czy zdrowe żywienie musi dużo kosztować? Katarzyna Bosacka: "To nie jest takie drogie"
Jak jeść zdrowo i przy tym nie zbankrutować? Katarzyna Bosacka udowadnia, że oszczędne zdrowe odżywianie jest możliwe.

Lekarze regularnie przypominają, że należy się zdrowo odżywiać , by uniknąć wielu chorób. Niestety, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić! Obecnie ceny warzyw i owoców są często tak wysokie , że dieta o wątpliwych wartościach odżywczych jest po prostu o wiele tańsza i bardziej opłacalna dla wielu osób. Czy da się w ogóle odżywiać zdrowo przy ograniczonym budżecie? Katarzyna Bosacka udowadnia, że tak! Czym właściwie jest zdrowe odżywianie? W wywiadzie na temat zdrowego żywienia Katarzyna Bosacka wyjaśniła najpierw, czym ono tak naprawdę jest: Zdrowie odżywianie to jest odżywianie, tak jak mówi Światowa Organizacja Zdrowia i Instytut Żywności i Żywienia, oparte na przede wszystkim warzywach. Jak jeść zdrowo i oszczędnie? Czy dieta składająca się głównie z warzyw może być tania? Bosacka przekonuje, że tak – zwłaszcza, jeśli postawicie na warzywa sezonowe : Więc jeśli jemy warzywa w sezonie, a każdy człowiek powinien jeść od pół kilograma, do nawet 80 dekagramów warzyw dziennie, to jest dosyć spora porcja. Ale jeśli pomyślimy o warzywach sezonowych, nie są one takie drogie. Więc to nie jest najdroższa część naszego budżetu, którą wydajemy na jedzenie. Potem powinniśmy jeść trochę owoców. Około 20 dekagramów.  Jeśli też są to owoce sezonowe, to drogie nie są. Później Katarzyna Bosacka wyjaśniła, że poza owocami i warzywami w diecie powinny się koniecznie znaleźć produkty pełnoziarniste. Te też wcale drogie nie są – na przykład kasze i płatki owsiane: Ja wiem, że niektóre celebrytki kulinarne sprzedają na przykład owsiankę w malusieńkich paczuszkach. Jak policzyć za kilogram, to ona kosztują 590 złotych, ale wydaje mi się, że to jest gruba przesada. Można kupić płatki owsiane za 7-8 złotych za kilogram i...

Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału. Udowodnione naukowo!
Odpowiednia profilaktyka jest bardzo ważna dla zdrowia – zwłaszcza w przypadku układu krążenia. Dowiedzcie się, co należy jeść, by zachować sprawność i zdrowie na długo.

Choroby układu krążenia dotykają coraz więcej osób i są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Jak o siebie dbać, by uchronić się przed zawałem? Powinniście koniecznie zacząć od swojej diety, ponieważ to właśnie to, co jecie, ma bardzo duży wpływ nie tylko na wasze samopoczucie, ale i zdrowie. Jedzenie pewnych produktów pozwoli wam zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób serca – sprawdźcie, jakich. Choroby układu krążenia – dieta Często choroby serca rozwijają się przez nieodpowiednie odżywianie. Duża ilość tłuszczów nasyconych, soli i cukru w diecie przyczynia się do wystąpienia i pogłębienia objawów chorób układu krążenia . Co należy więc zrobić? Idealnie by było, jeśli usuniecie całkowicie takie produkty ze swojej diety i zamiast tego zaczniecie jeść dużo warzyw, pełnoziarnistego pieczywa i mniej mięsa. Zwłaszcza na kolację! Rozkład posiłków i jakość żywności są ważnymi czynnikami, które należy rozważyć, szukając sposobów na obniżenie ryzyka chorób serca. Nasze badanie wykazało, że ludzie, którzy zaczęli regularnie spożywać roślinną kolację z większą ilością „dobrych” węglowodanów i tłuszczów nienasyconych, zmniejszyli ryzyko zapadnięcia na choroby serca o 10 procent(…)Zawsze zaleca się stosowanie zdrowej diety, zwłaszcza w przypadku osób z wysokim ryzykiem chorób serca. Jednak teraz odkryliśmy, że jedzenie mięsa i wysokoprzetworzonych węglowodanów na śniadanie zamiast na kolację wiązało się z niższym ryzykiem – mówi Ying Li z Uniwersytetu Medycznego Harbin w Chinach, autor badania. Bezmięsne dania na kolację – co zjeść? Jeśli więc zależy wam na waszym zdrowiu, warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs na kolację i zamiast tego...