W tym miejscu nie ma najmniejszych wątpliwości. Najlepszy żurek wielkanocny wychodzi z zakwasu domowej roboty i basta. Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego szczerze zachęcamy do tego, byście w tym roku nie kupowali gotowego zakwasu w sklepie i zamiast tego przyrządzili go samodzielnie.
Niemniej jednak biorąc się za tę robotę, trzeba mieć na względzie kilka żelaznych zasad. Bez tego cała praca może pójść na marne i trzeba będzie się ratować sklepowym gotowcem z butelki!
Co zrobić, by zakwas na żurek się nie zepsuł?
Jeśli nie zużyjecie zakwasu od razu i odstawicie go na później, dobrze jest wiedzieć jak sprawdzić, czy nie jest już zepsuty. To bardzo proste, ponieważ zepsuty zakwas rozpoznacie od razu! Będzie miał bardzo silny i nieprzyjemny zapach, a na jego powierzchni może wytworzyć się pleśń lub skorupa o nieapetycznym brązowym kolorze.
By zapobiec psuciu się zakwasu, musicie dbać o absolutną czystość naczyń i narzędzi, których używacie. To jednak nie wszystko. Pamiętajcie też o tym, by mieszać zakwas od czasu do czasu podczas kiszenia, najlepiej drewnianą łyżką - ten krok wielu pomija, co wpływa na jakość powstałego zakwasu.
Zobacz także:
Jak długo można przechowywać domowy zakwas?
Zakwas na żurek domowej roboty należy zużyć maksymalnie w ciągu dwóch tygodni, choć jeśli ma dobre warunki przechowywania, to nawet bez dokarmiania wytrzyma nawet i miesiąc. Najważniejsze, byście regularnie sprawdzali to, jak wygląda i pachnie.
Przepis na domowy zakwas na żurek wielkanocny
Składniki:
- Litr ciepłej wody, najlepiej przegotowanej
- 1 szklanka żytniej mąki
- 3 ząbki czosnku
- Ziarna ziela angielskiego
- Liście laurowe
- Jedna piętka chleba na zakwasie
Przygotowanie:
- Do słoika wsypcie szklankę mąki i zalejcie ciepłą wodą (nie gorącą!)
- Lekko rozgniećcie ząbki czosnku i dodajcie do słoika wraz z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i piętką chleba na zakwasie.
- Przykryjcie słoik ściereczką i odstawcie na kilka dni w ciepłe miejsce – najlepiej do szafki w kuchni, jednocześnie pamiętając o jego regularnym mieszaniu.
- Po 3-5 dniach zakwas powinien być gotowy! Poznacie to po charakterystycznym, kwaśnym zapachu.
Tak przygotowany zakwas należy wlać do przygotowanej wcześniej bazy do żurku.