zakwas na żurek przepis
Flickr
Newsy

Tak wygląda wasz zakwas na żurek? To znaczy, że się zepsuł. Niestety, musicie go wylać

Spróbowaliście sami zrobić zakwas na żurek i po jakimś czasie zaczął wyglądać nieciekawie? Sprawdźcie, jak temu zapobiec.

Najlepszy żurek wielkanocny wychodzi z zakwasu domowej roboty! Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego szczerze zachęcamy do tego, byście w tym roku nie kupowali gotowego zakwasu w sklepie i zamiast tego przyrządzili go samodzielnie.

Podajemy wam poniżej przepis na domowy zakwas oraz kilka porad. Przydadzą się na pewno tym, którzy będą robić zakwas pierwszy raz w życiu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy zakwas na żurek wielkanocny

Do przygotowania smacznego, domowego zakwasu do zrobienia idealnego wielkanocnego żurku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Litr ciepłej wody
  • 1 szklanka żytniej mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • Ziarna ziela angielskiego
  • Liście laurowe
  • Jedna piętka chleba na zakwasie

Przygotowanie:

  1. Do słoika wsypcie szklankę mąki i zalejcie ciepłą wodą (nie gorącą!)
  2. Lekko rozgniećcie ząbki czosnku i dodajcie do słoika wraz z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i piętką chleba na zakwasie.
  3. Przykryjcie słoik ściereczką i odstawcie na kilka dni w ciepłe miejsce – najlepiej do szafki w kuchni.
  4. Po 3-5 dniach zakwas powinien być gotowy! Poznacie to po charakterystycznym, kwaśnym zapachu.

Tak przygotowany zakwas należy wlać do przygotowanej wcześniej bazy do żurku.

Jak długo można przechowywać domowy zakwas?

Zakwas domowej roboty należy zużyć maksymalnie w ciągu dwóch tygodni, choć jeśli ma dobre warunki przechowywania, to wytrzyma nawet miesiąc. Najważniejsze, byście regularnie sprawdzali to, jak wygląda i pachnie zakwas.

Po czym poznać, że zakwas się zepsuł?

Jeśli nie zużyjecie zakwasu od razu i odstawicie go na później, dobrze jest wiedzieć jak sprawdzić, czy nie jest już zepsuty. To bardzo proste, ponieważ zepsuty zakwas rozpoznacie od razu! Będzie miał bardzo silny i nieprzyjemny zapach, a na jego powierzchni może wytworzyć się pleśń lub skorupa o brązowym kolorze. By zapobiec psuciu się zakwasu, musicie dbać o czystość naczyń i narzędzi, których używacie. Pamiętajcie też o tym, by mieszać zakwas od czasu do czasu podczas kiszenia.

zakwas żurek
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na zakwas. Sprawi, że wielkanocny żurek będzie miał niepowtarzalny smak
Żurek koniecznie musi być przygotowany na zakwasie. Można go kupić w sklepie, jednak przygotowanie go samodzielnie w domu jest banalnie proste, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Sprawdźcie sami!

Żurek to jedna z najpopularniejszych potraw w okresie świąt wielkanocnych. Jest przygotowywana na bazie zakwasu przyrządzonego z wyprzedzeniem z mąki i przypraw. Wiele osób rezygnuje z podania tego dania, gdyż obawia się skomplikowanego przepisu. Nic prostszego! Szybki, łatwy do zrobienia zakwas jest idealną podstawą do ugotowania tej zupy.  Tradycyjny żurek na zakwasie Mimo, iż zupa kojarzy się głównie z Wielkanocą, to gości na polskich stołach również podczas wielu innych uroczystości, jak i na co dzień. Jest niezwykle aromatyczna, smaczna oraz sycąca. Zazwyczaj podawana z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka i kawałkiem białej kiełbasy. Do przygotowania żurku potrzeba zakwasu, bulionu warzywnego, mięsa, śmietany, czosnku, a także majeranku. Wbrew pozorom to danie szybkie do przyrządzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tej potrawy, która swoim aromatem wypełnia cały dom. Jak zrobić domowy zakwas? Kluczową kwestią w przyrządzeniu żurku jest zakwas. To on nadaje całemu daniu charakterystycznych właściwości oraz smaku. Zupę można przygotować z kupnego zakwasu, jednak ten przyrządzony samodzielnie w domu jest o niebo lepszy. Przygotowanie tej części zupy  nie wymaga zdolności kulinarnych, a jedynie kilku składników i czasu. Żurek ugotowany na domowym zakwasie będzie zdecydowanie smaczniejszy, bardziej aromatyczny. Bliscy z pewnością nie obejdą się smakiem. Składniki: 500 ml przegotowanej wody 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000 5 ząbków czosnku 4 listki laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Wodę na zakwas zagotujcie, a następnie dobrze ostudźcie. Przelejcie ją do dużego i czystego słoja. Obierzcie ząbki czosnku ze skorupek. Do wody dodajcie sześć łyżek mąki żytniej typ. 2000, obrane ząbki czosnku, liście laurowe oraz...

żurek zakwas
AdobeStock
Newsy
Po czym poznać, że zakwas na żurek jest gotowy? Zwróćcie uwagę na ten szczegół
Jeżeli robicie domowy zakwas na żurek to koniecznie dowiedzcie się, jak poznać, że jest już gotowy do przygotowania zupy!

Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez żurku! Najlepiej, gdy dodaje się do niego białą, parzoną kiełbasę i jajko na twardo, choć niektórzy upierają się, że podany w ten sposób żurek to barszcz biały, a żur wygląda zupełnie inaczej. Niezależnie od tego, co podaje się u was w domu, podstawą dobrego żurku jest zakwas. Można go kupić w sklepie – najlepiej ekologicznym, ponieważ wówczas macie gwarancję tego, że zakwas będzie smaczny i nie zepsuje zupy. Ale przygotowanie domowego zakwasu jest tak proste, że zachęcamy do przyrządzenia go samodzielnie! Poznajcie przepis. Przepis na domowy zakwas do żurku Przygotowanie zakwasu do żurku jest bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Szklanka mąki żytniej Pół szklanki otrębów Pół litra wody Przygotowanie: Mąkę z otrębami wsypcie do średniej wielkości słoika. Wlejcie do środka ciepłą, przegotowaną wodę i mocno mieszajcie tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Lekko zakręcony słoik (tak, żeby do środka mogło się dostać trochę powietrza) odstawcie w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni. I gotowe! Pamiętajcie, że woda, którą wlewacie do słoika,  nie może być zbyt gorąca , ponieważ wówczas zakwas się sparzy i nie wyjdzie. Jak polepszyć smak zakwasu? Jeżeli smak prostego zakwasu z tego przepisu jest dla was za mało wyrazisty, możecie go łatwo podrasować, dodając wcześniej odpowiednie składniki. Polecamy do mąki i otrębów dodać 2 zgniecione ząbki czosnku, skórkę żytniego chleba, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy zakwas na żurek jest gotowy? Zakwas powinien być dobry po 3-4 dniach od przygotowania. Po czym poznać, że jest już dobry? To bardzo proste – zakwas będzie miał wtedy...

Żurek na zakwasie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Super przepis na wielkanocny żurek z tajnym składnikiem. Wyjątkowy smak to jego zasługa
Przepis na żurek idealny istnieje! Zróbcie go w ten sposób, a zachwyci wszystkich!

Nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez żurku, prawda? Jeśli macie sprawdzony przepis na naturalny żur, być może dostaliście go od waszych mam lub babć. Mimo że to bardzo klasyczna zupa, wiele osób dalej nie wie jak zrobić żurek według tradycyjnej receptury, bez korzystania z gotowego zakwasu w butelce albo żurku w proszku. Poznajcie tę metodę, a wasz żur na domowym zakwasie będzie po prostu przepyszny i zawsze udany. Z tego przepisu korzysta też Magda Gessler! Domowy żurek na zakwasie Składniki na zakwas Litr wody 350 g mąki razowej, najlepiej żytniej 3 ząbki czosnku Kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słoik na zakwas Przygotowanie zakwasu Wodę zagotujcie. Mąkę wsypcie do słoika. Wrzątkiem zalejcie mąkę i wymieszajcie, aby powstała gładka zawiesina bez grudek. Dodajcie przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe. Ziele angielskie możecie rozkruszyć w moździerzu, czosnek pokroić na połówki lub ćwiartki. Przykryjcie mieszaninę gazą, uszczelnijcie je gumką do włosów lub gumką recepturką. Postawcie zakwas w ciepłym miejscu na co najmniej 3-4 dni. Im dłużej będzie odstawiony, tym bardziej wyrazisty smak żurku. Składniki na żurek Ok. 5 grzybów leśnych – mrożonych, świeżych lub suszonych 2 ząbki czosnku Łyżka masła Litr bulionu warzywnego 300 g białej kiełbasy 4 jajka do podania Sól Pieprz Chrzan 250 g śmietanki Przygotowanie tradycyjnego żuru na zakwasie W żurze z tej receptury znajdują się leśne grzyby . To one odpowiadają za przepyszny, głęboki smak zupy i są sekretnym składnikiem w tym przepisie. Jeśli korzystacie z grzybów świeżych, pokrójcie je. Jeśli korzystacie z suszonych, zalejcie je wrzątkiem i odczekajcie do napęcznienia zachowując wodę z moczenia. Jeśli...

Jaki błąd najczęściej popełniają Polacy podczas przyrządzania żurku?
Adobe Stock
Newsy
Największy błąd przy gotowaniu żurku. Magda Gessler twierdzi, że popełnia go większość Polaków
Jeśli chcecie mieć pewność, że żurek wyjdzie idealnie, koniecznie zastosujcie się do rad kulinarnego guru, Magdy Gessler.

Choć zrobienie żurku w teorii wydaje się proste, w rzeczywistości jego przyrządzenie może sprawić wam wiele problemów. Nawet ci, którzy uważają się za ekspertów w tej dziedzinie, popełniają kardynalne błędy. Wytyka je sama Magda Gessler. Jaki błąd popełniają Polacy przy gotowaniu żurku? Okazuje się, że większość Polaków sięga po sklepowy zakwas. To ogromny błąd. Magda Gessler twierdzi, że najlepiej zalać żurek samodzielnie przyrządzoną miksturą. Jeśli jednak nie macie na to czasu, koniecznie sprawdźcie etykietę produktu, który zamierzacie dodać do zupy. To właśnie od niego zależy cały smak żurku Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku – stwierdziła w jednym z wywiadów Magda Gessler. Przepis na zakwas na żurek  Składniki: Czerstwe pieczywo (mogą być piętki lub inne resztki) Czosnek Olej rzepakowy Woda niegazowana Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, kminek Przygotowanie: Czerstwe pieczywo podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym, wyparzonym słoiku tak, aby wypełniło go do ¾ wysokości. Ząbki czosnku obierzcie z łupin, a następnie rozgniećcie przy pomocy noża. Możecie również rozkroić całą główkę w poprzek na pół (nie obierając jej). Tak przygotowany czosnek również umieśćcie w słoiku. Do chleba dodajcie też przyprawy w takiej ilości, która wam osobiście odpowiada (niektórzy lubią więcej pieprzu, niektórzy mniej, to wam ma smakować). Całość zalejcie wodą, tak by sięgała mniej więcej do połowy słoika oraz 3 cm warstwą oleju...