Beata Kozidrak i jej ulubione danie
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Tak upieczonego indyka ubóstwia Beata Kozidrak. Danie jak z królewskiego stołu

Chude indycze mięso wypieczone w piekarniku wraz ze śliwkami i morelami. Brzmi obłędnie. Nic dziwnego, że to Beata Kozidrak po prostu uwielbia to gotować.
Hubert Rój
luty 14, 2021

Jedna z największych kobiecych gwiazd estrady w Polsce wzięła się ostatnio za pracę nad właściwym odżywianiem.

Wokalistka zespołu Bajm to osoba ze stwierdzonym nadciśnieniem. Ze względu na tę dolegliwość artystka musiała więc postarać się, by jej odżywianie stało się bardziej racjonalne.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Słabości pani Beaty

Kozidrak słynie jednak z pewnych małych słabostek. Okazało się, że współautorka takich hitów jak „Biała armia” czy „Myśli i słowa” uwielbia popijać colę.

Inną kulinarną przyjemnością, na którą pani Beata pozwala sobie od czasu do czasu, jest pieczony indyk z owocami.

W tym przypadku nie ma miejsca na poczucie wstydu. Pieczone indycze mięso to świetne źródło białka, bez zbędnych ilości tłuszczu.

Lepszy niż amerykański

Piosenkarka podaje swoje popisowe danie z ziemniakami, a także czasami z sosem z żurawiny. Brzmi niezwykle kusząco!

60-latka podaje indyka pokrojonego od razu na talerzu, w przeciwieństwie od tego, jak czynią to na Święto Dziękczynienia Amerykanie.

To właśnie w USA indyk „wjeżdżający” na stół w całości uchodzi za typowe, świąteczne danie, ale nie mamy żadnych wątpliwości. Ten od Kozidrak jest znacznie lepszy!

Zobacz także

Przepis na pieczonego indyka z owocami

Składniki:

  • Indyk (ok. 2-3 kg)
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • Lampka białego wytrawnego wina
  • Kilka jabłek
  • Garść moreli
  • Garść śliwek (można użyć owoców suszonych)
  • Majeranek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Indyka oczyśćcie i podzielcie na części, by lepiej i szybciej się upiekł w naczyniu żaroodpornym.
  2. W misce rozpuśćcie masło, wymieszajcie z olejem, dodajcie pieprz i sól, a także majeranek i dokładnie natrzyjcie mięso z indyka.
  3. Odstawcie zamarynowane mięso przynajmniej na kilka godzin w zimne miejsce.
  4. Owoce pokrójcie na drobniejsze kawałki i wyłóżcie nimi mięso w naczyniu żaroodpornym, wlejcie do środka także wino.
  5. Pieczcie indyka w zamkniętym naczyniu przez ok. 1,5 godziny do 2 godz. w temp. 180 st. C.
  6. Na ostatnie pół godziny zdejmijcie pokrywkę z naczynia żaroodpornego, by indyk mógł się przyrumienić.
  7. Podawajcie z pieczonymi ziemniakami.
  8. Smacznego!
Komentarze
policzki wołowe
gotujmy.pl/agabi22
Newsy Rarytas wśród świątecznych, obiadowych dań. Policzki wołowe dla wielbicieli rozpływającego się w ustach mięsa
W dzień Bożego Narodzenia nie ma miejsca na półśrodki. Na stole powinny się pojawić wykwintne dania, takie jak na przykład delikatne policzki wołowe.
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Jak głosi popularne powiedzenie: nie zawsze jest niedziela. Boże Narodzenie wypada jeszcze rzadziej, bo przecież tylko raz w roku. Nie warto więc w tym dniu oszczędzać na świątecznym obiedzie. Uczcijmy ten wesoły, szczęśliwy dzień odświętnym obiadem – wykorzystajmy do tego szlachetne mięso wołowe. A takim są oczywiście policzki wołowe. By przyrządzić je w należyty sposób, musimy dysponować naprawdę dobrym mięsem, zakupionym w dobrym źródle. Najlepiej u znajomego rzeźnika. Drugie danie na rodzinne spotkanie podczas I dnia świąt to zwykle niełatwe zadanie. Oczekiwania wobec gospodyni są bardzo wysokie. Powodem jest oczywiście wigilijna uczta poprzedniego dnia, podczas której wszyscy do syta zajadają się wszelkimi rarytasami. Możecie być jednak spokojni. Gdy użyjecie szlachetnego wołowego mięsa, dodacie do sosu wino i pozwolicie wołowinie na spokojne duszenie przez kilka godzin – efekt „wow” wśród biesiadników macie jak w banku. Przepis na delikatne policzki wołowe Składniki: 50 dag mięsa z policzków wołowych 2 łyżki oleju bądź łyżka klarowanego masła Sól i pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 marchewki Szklanka czerwonego wina Pomarańcza 4 ząbki czosnku Ziarenka jałowca i pieprzu Łyżeczka miodu Opcjonalnie – gałązki tymianku Przygotowanie: Mięso kroimy na małe kawałki i zanurzamy na noc w marynacie złożonej z wina, soku z pomarańczy, startego na tarce czosnku, miodu, z dodatkiem ziarenek jałowca i pieprzu. Obsmażamy mięso na rozgrzanym tłuszczu w celu uzyskania ładnej skórki. Zdejmujemy mięso z ognia, a wlewamy na patelnię resztki marynaty. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i zagotowujemy sos. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu,...

Przeczytaj
pieczone udka przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy Mięsko na obiad musi być. Przepis na nieziemsko pysznego kurczaka z chrupiącą skórką
Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych na obiad mięs. Nic dziwnego, jego smak jest przecież powalający, a ilość kulinarnych możliwości nieograniczona. Jeśli jeszcze nie próbowaliście udek z piekarnika, musicie nadrobić zaległości! Ten przepis powala na kolana.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.  Przepis na pieczone udka z kurczaka Będziesz potrzebować 800 gramów udek lub pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami. Gotowe! Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.

Przeczytaj
Pulpety z indyka w sosie
Gotujmy.pl/zbysiowa
Przepisy Pyszne pulpety z indyka według tradycyjnej receptury. Każda gospodyni powinna poznać ten przepis
Mięso z indyka to popularny drób, zwłaszcza w Ameryce Północnej, gdzie jest spożywane w ramach wydarzeń istotnych kulturowo. Jak się okazuje, adaptacja indyka na polskie warunki powiodła się równie pomyślnie.
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie to dwie ważne okazje w życiu Amerykanów, które podpowiadają podanie gościom indyka. Indyk w niektórych kulturach to propozycja standardowa. Jak jest w Polsce? Turkey Roll W niektórych wiejskich częściach Nowej Fundlandii w Kanadzie, istnieje mięso delikatesowe określane jako "Turkey Roll", powszechnie spożywane przez dzieci. To nic innego jak rolada z indyka, najczęściej z soczystym nadzieniem. Można podawać ją samą lub z sosem żurawinowym. Zdrowszy niż boczek Indyk to bardzo popularne mięso,  również w Polsce. Przetwarza się jego ogromne ilości. Może być wędzony, jest też czasami sprzedawany jako szynka z indyka lub boczek z indyka, który jest uważany za znacznie zdrowszą wersję boczku wieprzowego. Prosty obiad Jeśli nie macie pomysłu na zwyczajny obiad, po którym nawet wasze dzieciaki będą się oblizywać, proponujemy pulpeciki z indyka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a danie podaje się z delikatnym sosem koperkowym. Składniki na 4 porcje, pulpeciki z indyka w delikatnym sosie koperkowym: 500 g mielonego mięsa indyka 2 łyżki posiekanego koperku 1 mała czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko 400 ml wody lub bulionu 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku 1 łyżeczka masła mąka pszenna mąka ziemniaczana olej roślinny mleko lub woda Przygotowanie obiadu z pulpetami w roli głównej Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Po tym krótkim czasie delikatnie ją odciskamy. Do miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli oraz i 1/2 łyżeczki pieprzu. Na koniec wrzucamy odciśniętą bułkę. Razem z mięsem możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę. ...

Przeczytaj
Pierś z gęsi
Bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy To mięso przyćmiewa wszystkie inne! Poezja smaków. Podajemy najprostszy przepis
Trwa listopad, a więc sezon na gęsi. Warto spróbować eksperymentów z tym rodzajem drobiu, którego przygotowanie wcale nie jest zbyt trudne.
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Macie dość oklepanego kurczaka? Mięso indycze wam już nie smakuje? Pora, by poszukać innego drobiu na obiad. W takim wypadku polecamy wam gęsinę. To szlachetne drobiowe mięso rzadko gości na naszych stołach. A szkoda! Pieczenie gęsi w sezonie jesiennym było dawną staropolską, szlachecką tradycją. W ostatnich latach gęsina powoli przestaje już być towarem luksusowym. Polscy hodowcy należą do czołówki w Europie, a nawet na świecie pod względem produkcji mięsa gęsiego. Za ilością, rzecz jasna, zaraz podąża jakość. Produkt dostępny w sklepowych lodówkach jest coraz lepszy. Nasi producenci tylko w ten sposób mogą przekonać do siebie zagranicznych konsumentów. W ostatnich latach prowadzone są kampanie promocyjne, które zachęcają do jedzenia gęsi także Polaków. Gęsina od jakiegoś więc czasu idzie w parze choćby z rogalami świętomarcińskimi jako element towarzyszący Polakom w obchodach Święta Niepodległości. Ile w tym wszystkim prawdy, a ile wyobrażeń specjalistów od reklamy – tego jeszcze dokładnie nikt nie zmierzył. Tak czy siak, mięso gęsiny warte jest skosztowania. Jeżeli spróbujecie przygotować je po swojemu, szybko je pokochacie. Skoro chcemy przygotować gęś, najlepiej zacząć od jej upieczenia. Jeżeli kupujemy całą sztukę, nie marnujmy żadnej jej części. Gęsi tłuszcz należy do najcenniejszych tłuszczów zwierzęcych – smalec to wspaniały rarytas dawnej kuchni żydowskiej. Wartościowa jest także krew tego ptaka – z niej przygotować możemy tradycyjną zupę – czerninę. Podroby gęsi są za to świetnym „surowcem” na smakowite pierogi z mięsem. Dziś wybieramy gęś pieczoną. Poniżej przedstawimy wam krótki przepis na gęsią pieczeń z jabłkami o wyraźnie słodkim aromacie. Składniki: Piersi z gęsi – 4 sztuki 2 łyżki miodu...

Przeczytaj