Beata Kozidrak i jej ulubione danie
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Tak upieczonego indyka ubóstwia Beata Kozidrak. Danie jak z królewskiego stołu

Chude indycze mięso wypieczone w piekarniku wraz ze śliwkami i morelami. Brzmi obłędnie. Nic dziwnego, że to Beata Kozidrak po prostu uwielbia to gotować.

Jedna z największych kobiecych gwiazd estrady w Polsce wzięła się ostatnio za pracę nad właściwym odżywianiem.

Wokalistka zespołu Bajm to osoba ze stwierdzonym nadciśnieniem. Ze względu na tę dolegliwość artystka musiała więc postarać się, by jej odżywianie stało się bardziej racjonalne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Słabości pani Beaty

Kozidrak słynie jednak z pewnych małych słabostek. Okazało się, że współautorka takich hitów jak „Biała armia” czy „Myśli i słowa” uwielbia popijać colę.

Inną kulinarną przyjemnością, na którą pani Beata pozwala sobie od czasu do czasu, jest pieczony indyk z owocami.

W tym przypadku nie ma miejsca na poczucie wstydu. Pieczone indycze mięso to świetne źródło białka, bez zbędnych ilości tłuszczu.

Lepszy niż amerykański

Piosenkarka podaje swoje popisowe danie z ziemniakami, a także czasami z sosem z żurawiny. Brzmi niezwykle kusząco!

60-latka podaje indyka pokrojonego od razu na talerzu, w przeciwieństwie od tego, jak czynią to na Święto Dziękczynienia Amerykanie.

To właśnie w USA indyk „wjeżdżający” na stół w całości uchodzi za typowe, świąteczne danie, ale nie mamy żadnych wątpliwości. Ten od Kozidrak jest znacznie lepszy!

Zobacz także
serniczki placki z twarogu

Przepis na serniczki, słodkie placki z twarogu. Za wschodnią granicą jada się je na śniadanie w każdym domu

lane kluski

Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie

Przepis na pieczonego indyka z owocami

Składniki:

  • Indyk (ok. 2-3 kg)
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • Lampka białego wytrawnego wina
  • Kilka jabłek
  • Garść moreli
  • Garść śliwek (można użyć owoców suszonych)
  • Majeranek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Indyka oczyśćcie i podzielcie na części, by lepiej i szybciej się upiekł w naczyniu żaroodpornym.
  2. W misce rozpuśćcie masło, wymieszajcie z olejem, dodajcie pieprz i sól, a także majeranek i dokładnie natrzyjcie mięso z indyka.
  3. Odstawcie zamarynowane mięso przynajmniej na kilka godzin w zimne miejsce.
  4. Owoce pokrójcie na drobniejsze kawałki i wyłóżcie nimi mięso w naczyniu żaroodpornym, wlejcie do środka także wino.
  5. Pieczcie indyka w zamkniętym naczyniu przez ok. 1,5 godziny do 2 godz. w temp. 180 st. C.
  6. Na ostatnie pół godziny zdejmijcie pokrywkę z naczynia żaroodpornego, by indyk mógł się przyrumienić.
  7. Podawajcie z pieczonymi ziemniakami.
  8. Smacznego!
Jakie jest popisowe danie Beaty Kozidrak? Gwiazda jest prawdziwą mistrzynią tej potrawy
ONS.pl
Newsy
Jakie jest popisowe danie Beaty Kozidrak? Gwiazda jest prawdziwą mistrzynią tej potrawy
Mąż znanej piosenkarki, Beaty Kozidrak, postanowił zdradzić, jakie jest popisowe danie jego żony. Okazuje się, że kobieta po mistrzowsku przyrządza indyka z owocami. Mamy przepis.

Choć gwiazdy sceny muzycznej nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, to jednak każdy z nich lubi i umie przyrządzać kilka dań zwanych "popisowymi". W przypadku Beaty Kozidrak, pierwszej damy polskiej muzyki pop, jest to indyk pieczony w owocach. Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło wam się testować tego połączenia, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Przepis na indyka z owocami  Popisowe danie Beaty Kozidrak to indyk pieczony z owocami - zdradza Andrzej Pietras, menedżer grupy Bajm i mąż piosenkarki.  Przyrządzenie takiego obiadu jest dziecinnie proste, a efekt naprawdę niesamowity. Smak mięsa połączonego z ananasem, brzoskwiniami i żurawiną, z pewnością was zaskoczy. Będziecie potrzebować: 2 kilogramów piersi z indyka 1 puszki ananasów 1 puszki brzoskwiń 100 gramów żurawiny 3 łyżek miodu 2 łyżek masła 2 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy Szczypty cukru Przypraw: soli, pieprzu, suszonego tymianku, oregano, cynamonu Przygotowanie: Indyka opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i umieśćcie w żaroodpornym naczyniu. W średniej wielkości misce umieśćcie sok z ananasa, miód, oliwę, oregano, tymianek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Powstałą marynatą posmarujcie mięso.  Plasterki ananasa przekrójcie na pół i obłóżcie nimi umieszczonego w żaroodpornym naczyniu indyka. Mięso wstawcie na 1,5 godziny do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewajcie je od góry sokiem ananasowym znajdującym się w naczyniu. Brzoskwinie odsączcie z zalewy (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. Kiedy się zarumienią dodajcie do nich żurawinę i podlejcie kilkoma łyżkami zalewy. Dodajcie również cynamon oraz...

policzki wołowe
gotujmy.pl/agabi22
Newsy
Rarytas wśród świątecznych, obiadowych dań. Policzki wołowe dla wielbicieli rozpływającego się w ustach mięsa
W dzień Bożego Narodzenia nie ma miejsca na półśrodki. Na stole powinny się pojawić wykwintne dania, takie jak na przykład delikatne policzki wołowe.

Jak głosi popularne powiedzenie: nie zawsze jest niedziela. Boże Narodzenie wypada jeszcze rzadziej, bo przecież tylko raz w roku. Nie warto więc w tym dniu oszczędzać na świątecznym obiedzie. Uczcijmy ten wesoły, szczęśliwy dzień odświętnym obiadem – wykorzystajmy do tego szlachetne mięso wołowe. A takim są oczywiście policzki wołowe. By przyrządzić je w należyty sposób, musimy dysponować naprawdę dobrym mięsem, zakupionym w dobrym źródle. Najlepiej u znajomego rzeźnika. Drugie danie na rodzinne spotkanie podczas I dnia świąt to zwykle niełatwe zadanie. Oczekiwania wobec gospodyni są bardzo wysokie. Powodem jest oczywiście wigilijna uczta poprzedniego dnia, podczas której wszyscy do syta zajadają się wszelkimi rarytasami. Możecie być jednak spokojni. Gdy użyjecie szlachetnego wołowego mięsa, dodacie do sosu wino i pozwolicie wołowinie na spokojne duszenie przez kilka godzin – efekt „wow” wśród biesiadników macie jak w banku. Przepis na delikatne policzki wołowe Składniki: 50 dag mięsa z policzków wołowych 2 łyżki oleju bądź łyżka klarowanego masła Sól i pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 marchewki Szklanka czerwonego wina Pomarańcza 4 ząbki czosnku Ziarenka jałowca i pieprzu Łyżeczka miodu Opcjonalnie – gałązki tymianku Przygotowanie: Mięso kroimy na małe kawałki i zanurzamy na noc w marynacie złożonej z wina, soku z pomarańczy, startego na tarce czosnku, miodu, z dodatkiem ziarenek jałowca i pieprzu. Obsmażamy mięso na rozgrzanym tłuszczu w celu uzyskania ładnej skórki. Zdejmujemy mięso z ognia, a wlewamy na patelnię resztki marynaty. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i zagotowujemy sos. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu,...

pieczone udka przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Mięsko na obiad musi być. Przepis na nieziemsko pysznego kurczaka z chrupiącą skórką
Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych na obiad mięs. Nic dziwnego, jego smak jest przecież powalający, a ilość kulinarnych możliwości nieograniczona. Jeśli jeszcze nie próbowaliście udek z piekarnika, musicie nadrobić zaległości! Ten przepis powala na kolana.

Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.  Przepis na pieczone udka z kurczaka Będziesz potrzebować 800 gramów udek lub pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami. Gotowe! Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.

Szybka potrawka z indyka do makaronu lub ryżu. Jeszcze tak dobrej nie jedliście
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy
Szybka potrawka z indyka do makaronu lub ryżu. Jeszcze tak dobrej nie jedliście
W prostocie tkwi cały sekret, a szybka potrawka z filetem z indyka i warzywami to świetna propozycja na obiad. Jest uniwersalna, więc można podać ją z wieloma dodatkami. Z pewnością przypadnie do gustu mniejszym, jak i większym domownikom.

Często przygotowując obiad na kilka dni ogranicza się do jednego rodzaju dodatku. Jedzenie tego samego przez dłuższy czas nie jest satysfakcjonujące. Pomysłem na pyszne danie, które można podać zarówno z ryżem, makaronem czy ziemniakami jest potrawka. Dodatek warzyw świetnie urozmaica całość, a przyprawy podkręcają smak.  Banalna potrawka z mięsem z indyka  Przygotowanie sosu z mięsem i warzywami to najpopularniejsza forma przygotowania obiadu w ciągu tygodnia. Danie jest szybkie, smaczne oraz wystarcza na kilka dni. To jest dodatkowym plusem, gdyż za każdym razem można ją zaserwować z innymi dodatkami. Potrawka z indykiem, marchewką oraz kukurydzą idealnie komponuje się z ryżem bądź makaronem. Dodatek chili i czerwonej czubrycy podkręca cały aromat. Świetne danie na każdą porę roku. Przepis na szybką potrawkę z indyka Składniki: 700 g fileta z indyka 3 marchewki 2 cebule 1 większy ząbek czosnku ½ puszki kukurydzy konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka słodkiej mielonej papryki szczypta chili szczypta czerwonej czubrycy 3 łyżki oliwy sól natka pietruszki Przygotowanie: Filet z indyka umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większą kostkę. Mięso oprószcie do smaku czerwoną czubrycą oraz solą. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. W większym rondelku dobrze rozgrzejcie oliwę. Później dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie do zeszklenia. Później dodajcie filet z indyka. Składniki wymieszajcie oraz smażcie na niewielkim ogniu. Marchewkę obierzcie, pokrójcie w talarki i wrzućcie do garnka. Całość duście do miękkości mięsa. Kukurydzę odcedźcie z zalewy oraz przepłuczcie na sitku pod wodą. Dodajcie ją do garnka wraz z obranym...