
Już niebawem rozpocznie się coroczny szał na truskawki. Warto zawczasu zaplanować sobie już do czego wykorzystać te owoce. Pyszną propozycją będzie sernik z truskawkami. I to nie byle jaki, bo z przepisu samego Wojciecha Modesta Amaro.
Słynny kucharz robi to ciasto z wyjątkową starannością, a na koniec polewa pysznym, owocowym sosem własnej roboty. Brzmi jak dzieło z najlepszej cukierni? Sami możecie zrobić ten imponujący sernik, korzystając z poniższego przepisu.
Sernik z truskawkami z przepisu Wojciecha Modesta Amaro
Składniki:
Spód:
-
250 g ciasteczek owsianych typu digestive
-
1 łyżka masła
Masa serowa:
-
1 kg twarogu
-
2 szklanki cukru
-
pół kostki masła
-
8 jaj
-
4 białka
-
3 łyżki mąki pszennej
Truskawkowy sos:
-
350 g truskawek
-
1 łyżka octu balsamicznego
-
2 łyżki wody
-
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
-
Rozgniećcie ciasteczka i wymieszajcie je z roztopionym masłem. Ciastka można łatwo pokruszyć wrzucając je do foliowego woreczka. Następnie wystarczy rozgnieść je z pomocą wałka do ciasta.
-
Tak przygotowaną masę rozłóżcie na spodzie tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
-
Wlejcie białka do miski i ubijcie na sztywno. Następnie wsypcie cukier i ubijajcie dalej tak długo, aż piana stanie się gładka.
-
W osobnej misce utrzyjcie całe jajka z twarogiem (wcześniej co najmniej trzykrotnie zmielonym).
-
Do sera dodajcie jeszcze mąkę i rozpuszczone masło. Wymieszajcie.
-
Dodajcie do masy serowej ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszajcie. Tak przygotowane ciasto wlejcie do tortownicy.
-
Włóżcie formę z ciastem do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez 2 godziny.
-
Po tym czasie wyłączcie piekarnik, uchylcie lekko drzwiczki i zostawcie ciasto w środku do ostygnięcia.
-
Gdy sernik będzie powoli się chłodził, zróbcie sos. Podgrzejcie w garnku truskawki z cukrem, dodajcie gęsty ocet balsamiczny, wodę i smażcie, aż powstanie owocowy sos. Na koniec należy przetrzeć go przez sito, by było bardziej klarowny.
-
Przed podaniem polejcie ciasto sosem truskawkowym. Smacznego!