gessler
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Tak śląską roladę na niedzielny obiad przygotowuje Magda Gessler. Lepsza niż u gospodyni ze Śląska?

Tak śląską roladę na niedzielny obiad przygotowuje Magda Gessler. Lepsza niż u gospodyni ze Śląska?

Kiedy mówi się o tradycyjnych, regionalnych daniach, to na Śląsku jest jedna potrawa, która jest nieodłącznym elementem każdych świąt czy uroczystości. Mowa oczywiście o klasycznej śląskiej roladzie podawanej z modrą kapustą oraz kluskami. Wiele osób z tego regionu nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez tej potrawy. Trzeba to przyznać, że ta rolada jest niezwykle aromatyczna i soczysta. Będąc w tym regionie aż grzech nie spróbować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Śląska rolada z przepisu Magdy Gessler

Decydując się na przyrządzenie tej potrawy, warto zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Dzięki temu będziecie mieć pewność, iż będzie ono najwyższej jakości, a przede wszystkim będzie świeże. Mięso wołowe jest jednym z lepszych na rynku, gdyż jest bardzo dobrym źródłem białka. Dodatkowo zawiera wiele korzystnych składników, takich jak fosfor czy żelazo, dlatego też jest zalecane dla osób ze skłonnością do anemii.

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Składniki:

  • 5 plastrów polędwicy wołowej o grubości 1 cm
  • ostra musztarda (np. sarepska)
  • 10 plastrów wędzonej słoniny
  • 1 cebula
  • ogórki kiszone
  • 1 litr bulionu wołowo- drobiowego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól 
  • pieprz
  • mąka
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie: 

  1. Plastry mięsa umieśćcie pomiędzy dwoma folią spożywczą i za pomocą tłuczka do mięsa, rozbijcie je jak najcieniej.
  2. Następnie polędwicę oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone pokrójcie na paseczki, a cebulę posiekajcie w piórka.
  3. Na każdym kawałku wołowiny ułóżcie po dwa plastry wędzonej słoniny, a następnie delikatnie tłuczkiem je wbijcie w środek.
  4. Później każdy płat z jednej strony posmarujcie łyżeczką musztardy, a na to ułóżcie paseczki ogórka oraz piórka cebuli.
  5. Tak przygotowane plastry polędwicy dokładnie i ściśle zwińcie w rolady. Możecie je spiąć wykałaczkami lub obwiązać białą, bawełnianą nicią.
  6. Rolady śląskie obtoczcie w mące, a następnie smażcie na złoty kolor na patelni na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym.
  7. Gdy mięso będzie obsmażone, całość zalejcie bulionem wołowo- drobiowym i dodajcie liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Duście wszystko razem na niewielkim ogniu pod przykryciem do momentu miękkości.
  8. Powstały sos mięsny można zagęścić później mąką lub śmietanką.
  9. Tak przygotowane rolady śląskie należy podawać z kluskami śląskimi, sosem z mięsa oraz surówką z czerwonej kapusty. Smacznego! 
zrazy
Gotujmy.pl/Fotolia
Newsy
Najlepszy przepis na polskie zrazy. Nie zapomnijcie o 1 czynności, a będą rozpływać się w ustach
Idealne zrazy wołowe są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach, a to wszystko dzięki jednej kluczowej czynności, której nie wolno pomijać podczas przygotowywania! Sprawdźcie, czy prawidłowo przyrządzacie tą potrawę.

Zrazy wołowe to jeden z klasycznych obiadów. Nieco większą popularnością cieszą się na Śląsku, gdzie są serwowane w towarzystwie klusek śląskich i czerwonej kapusty. Mimo wszystko w pozostałych rejonach Polski również są znane. Dobre mięso, pyszny sos to receptura na niedzielny obiad, która podbije kubki smakowe domowników. Przepis na pyszne zrazy jak u mamy  Do roladek wykorzystuje się najczęściej mięso wołowe lub wieprzowe. Trzeba pamiętać, aby było dobrej jakości, gdyż to będzie również odczuwalne w samej potrawie. Do środka najczęściej dodaje się ogórek kiszony. Można dodatkowo dodać także czerwoną paprykę pokrojoną w paseczki. W zrazach wołowych najważniejsza jest jednak obróbka termiczna, która warunkuje aromat całego dania. Podczas ich przyrządzania, przed duszeniem, należy je dobrze obsmażyć . Dzięki temu roladki będą rozpływać się w ustach! Składniki: 500 g wołowiny 8 cienkich plastrów wędzonego boczku 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 1 czubata łyżka mąki kilka liść laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego sól  pieprz  olej do smażenia Wykonanie: Wołowinę pokrójcie na cztery plastry. Rozbijcie je delikatnie tłuczkiem do mięsa, a później natrzyjcie dokładnie przyprawami. Ogórki kiszone pokrójcie na połówki, a w garnku rozgrzejcie olej. Każdy kotlet posmarujcie odrobiną musztardy, a na środku połóżcie kawałek ogórka. Tak przygotowane zrazy zwińcie w roladki. Zwiążcie je nitką lub zabezpieczcie wykałaczką. W ten sposób przygotujcie resztę kotletów. Gotowe zrazy ułóżcie na rozgrzanym tłuszczu. Dokładnie obsmażcie je z każdej strony, aż się dobrze przyrumienią. Po...

Gotujmy.pl/Beatris, ONS
Newsy
Te obłędne zrazy poleca sam Krzysztof Krawczyk. Podajemy przepis. Są genialne
Krzysztof Krawczyk wie, co dobre. Oto przepis na przepyszne zrazy wołowe z ciekawym wnętrzem. Spróbujcie sami!

Zrazy wołowe, a tak właściwie rolady, to kulinarna wizytówka Górnego Śląska. W Katowicach, Chorzowie, Zabrzu i okolicach, podaje je się z obowiązkową modrą kapustą i kluskami śląskimi. Dzisiaj przybliżmy wam przepis na zrazy, który poleca gwiazdor muzyki rozrywkowej - Krzysztof Krawczyk. Autor „Byle było tak” czy „Bo jesteś ty”, urodził się na Górnym Śląsku, ale jego rodzina wyjechała z Katowic, jak mały Krzysio miał zaledwie roczek. Gdzieś w panu Krzysztofie musiała zostać część „śląskości” – być może stąd właśnie jego sympatia do tamtejszej kuchni. Obłędne zrazy polecane przez Krzysztofa Krawczyka koniecznie podawajcie więc zgodnie z tradycją, a więc z kluskami i z kapustą. Pora na przepis Kluczem do przygotowania smacznych, kruchych zrazów będzie odpowiedni wybór mięsa wołowego. Bez tego ani rusz. Postarajcie się wybrać okazały kawałek wołowiny i rozbić z niego dość cienkie kotlety, w które zawiniecie m.in. ogórka i paprykę. Mięso powinno być odpowiednio kruche. Wybierzcie więc antrykot lub łatę. Z takiego dorodnego kawałka na pewno wyjdą wam wspaniałe zrazy. Zgłodnieliście już? Zanim przystąpicie do przygotowania zrazów, powinniście przygotować sobie przepisy na modrą kapustę. Możecie wykorzystać przepis znajdujący się pod tym linkiem:  Tak na Śląsku robi się modrą kapustę. Doskonała nie tylko do rolady i klusek Z kolei o kluskach śląskich więcej przeczytacie w tym miejscu:  Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Doświadczone kucharki mówią, że… Przepis na zrazy wołowe: Składniki: 50-60 dag dobrego mięsa wołowego 10 dag boczku 2 cebule 2 papryki 2 kiszone ogórki Łyżka mąki Olej Szklanka bulionu Sól...

Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok
Te przepyszne zrazy idealnie nadają się na obiad. Cała rodzina będzie się zajadać!

Zrazy wieprzowe to tradycyjne danie obiadowe, szczególnie popularne w kuchni śląskiej. Jest naprawdę wiele przepisów na zrazy i prawie każdy ma jakiś inny sekret na idealne zrazy. Śląskie domy co weekend pachną właśnie zrazami, modrą kapustą i kluskami śląskimi. Nauczcie się robić prawdziwe śląskie zrazy i zaserwujcie je rodzinie. Zrazy wieprzowe z ogórkiem – przepis Składniki na zrazy wieprzowe z ogórkiem 5 grubych plastrów szynki wieprzowej Sól Pieprz 5 łyżek musztardy Ok. 3 ogórki kiszone 2 duże białe cebule 100 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie Oliwa z oliwek do smażenia zrazów Przygotowanie zrazów wieprzowych z ogórkiem Mięso umyjcie i osuszcie. Pokrójcie w cienkie plastry. Rozbijcie je delikatnie. Uważajcie, żeby nie zrobiły się w nim dziury. Rozbite plastry mięsa delikatnie oprószcie solą i pieprzem. Wysmarujcie je musztardą z obydwu stron. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę. Boczek, kiełbasę i ogórki pokrójcie w słupki Na każdym plastrze mięsa ułóżcie cebulę, boczek, ogórki. Zawińcie plaster mięsa w rulon. Owińcie je nitką kuchenną i zabezpieczcie wykałaczkami, żeby nadzienie trzymało się w środku. Na głębszej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Wyłóżcie zrazy i podsmażajcie je z każdej strony. Zmniejszcie ogień. Smażcie zrazy do miękkości, co jakiś czas je obracając. Podlejcie je ciepłą wodą co jakiś czas, by nie przywarły. Gdy zrazy będą już miękki, wyjmijcie je na półmisek. Wystudźcie je i zdejmijcie z nich nitkę kuchenną. Postały sos zagęśćcie mąką i doprawcie do smaku pieprzem i solą. Z czym podawać zrazy wieprzowe? Zrazy wieprzowe podaje się w kuchni śląskiej najczęściej z kluskami śląskimi i z...

magda gessler zupa żółwiowa
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
„Fałszywa zupa z żółwia” według Magdy Gessler. Tak dobrego dania jeszcze nie jedliście
Zupa z żółwia? Magda Gessler lubi zaskakiwać i tym razem nie mogło być inaczej. Ostatnio w jednym z odcinków swojego programu zaserwowała zupę żółwiową. Nazwa jest dosyć intrygująca, ale danie samo w sobie jest pyszne. Przekonajcie się sami i przygotujcie ją z tego przepisu!

Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinariów. Jest nie tylko właścicielką kilku restauracji, ale bierze udział również w wielu innych projektach, między innymi prowadzi swój program, gdzie odmienia polskie restauracje. Poza tym celebrytka lubi zaskakiwać, toteż i tym razem nie mogło się obejść bez niespodzianek. W jednym z odcinków, restauratorka zaproponowała do przygotowania zupę żółwiową. Zupa z żółwia Nazwa dania jest nie tyle co intrygująca, ale i zachęcająca do skosztowania tej zupy. Wbrew pozorom potrawa nie ma nic wspólnego z żółwiami, oczywiście oprócz tytułu. Danie pochodzi jeszcze z okresu przedwojennego. Poprzez upływ wielu lat niestety została zapomniana, lecz Magda Gessler postanowiła nieco odświeżyć przepis. Klasyczna zupa żółwiowa tak naprawdę jest przyrządzana z ozorków i mięsa z cielęciny z dodatkiem warzyw. Sam sposób przyrządzenia tej potrawy pochodzi ze starych książek kucharskich z XIX wieku. Danie świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Przepis na „fałszywą zupę z żółwia” Składniki: 4 ozorki cielęce ½ główki cielęcej 2 litry wody 1 cytryna 50 g czerwonego słodkiego wina 2 marchewki 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 seler 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gałka muszkatołowa pieprz sól Przygotowanie: Ozorki i główkę cielęcą dokładnie umyjcie, a później włóżcie je do większego garnka. Marchewki wraz z selerem obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i przełóżcie do naczynia z mięsem. Całość zalejcie zimną wodą. Przyprawcie gałką muszkatołową, ziarenkami ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi. Wywar gotujcie do miękkości...