Kiedy mówi się o tradycyjnych, regionalnych daniach, to na Śląsku jest jedna potrawa, która jest nieodłącznym elementem każdych świąt czy uroczystości. Mowa oczywiście o klasycznej śląskiej roladzie podawanej z modrą kapustą oraz kluskami. Wiele osób z tego regionu nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez tej potrawy. Trzeba to przyznać, że ta rolada jest niezwykle aromatyczna i soczysta. Będąc w tym regionie aż grzech nie spróbować!
Śląska rolada z przepisu Magdy Gessler
Decydując się na przyrządzenie tej potrawy, warto zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Dzięki temu będziecie mieć pewność, iż będzie ono najwyższej jakości, a przede wszystkim będzie świeże. Mięso wołowe jest jednym z lepszych na rynku, gdyż jest bardzo dobrym źródłem białka. Dodatkowo zawiera wiele korzystnych składników, takich jak fosfor czy żelazo, dlatego też jest zalecane dla osób ze skłonnością do anemii.
Składniki:
- 5 plastrów polędwicy wołowej o grubości 1 cm
- ostra musztarda (np. sarepska)
- 10 plastrów wędzonej słoniny
- 1 cebula
- ogórki kiszone
- 1 litr bulionu wołowo- drobiowego
- kilka liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- mąka
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
- Plastry mięsa umieśćcie pomiędzy dwoma folią spożywczą i za pomocą tłuczka do mięsa, rozbijcie je jak najcieniej.
- Następnie polędwicę oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone pokrójcie na paseczki, a cebulę posiekajcie w piórka.
- Na każdym kawałku wołowiny ułóżcie po dwa plastry wędzonej słoniny, a następnie delikatnie tłuczkiem je wbijcie w środek.
- Później każdy płat z jednej strony posmarujcie łyżeczką musztardy, a na to ułóżcie paseczki ogórka oraz piórka cebuli.
- Tak przygotowane plastry polędwicy dokładnie i ściśle zwińcie w rolady. Możecie je spiąć wykałaczkami lub obwiązać białą, bawełnianą nicią.
- Rolady śląskie obtoczcie w mące, a następnie smażcie na złoty kolor na patelni na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym.
- Gdy mięso będzie obsmażone, całość zalejcie bulionem wołowo- drobiowym i dodajcie liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Duście wszystko razem na niewielkim ogniu pod przykryciem do momentu miękkości.
- Powstały sos mięsny można zagęścić później mąką lub śmietanką.
- Tak przygotowane rolady śląskie należy podawać z kluskami śląskimi, sosem z mięsa oraz surówką z czerwonej kapusty. Smacznego!