Kiedy mówi się o tradycyjnych, regionalnych daniach, to na Śląsku jest jedna potrawa, która jest nieodłącznym elementem każdych świąt czy uroczystości. Mowa oczywiście o klasycznej śląskiej roladzie podawanej z modrą kapustą oraz kluskami. Wiele osób z tego regionu nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez tej potrawy. Trzeba to przyznać, że ta rolada jest niezwykle aromatyczna i soczysta. Będąc w tym regionie aż grzech nie spróbować!

Śląska rolada z przepisu Magdy Gessler

Decydując się na przyrządzenie tej potrawy, warto zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Dzięki temu będziecie mieć pewność, iż będzie ono najwyższej jakości, a przede wszystkim będzie świeże. Mięso wołowe jest jednym z lepszych na rynku, gdyż jest bardzo dobrym źródłem białka. Dodatkowo zawiera wiele korzystnych składników, takich jak fosfor czy żelazo, dlatego też jest zalecane dla osób ze skłonnością do anemii.

Składniki:

  • 5 plastrów polędwicy wołowej o grubości 1 cm
  • ostra musztarda (np. sarepska)
  • 10 plastrów wędzonej słoniny
  • 1 cebula
  • ogórki kiszone
  • 1 litr bulionu wołowo- drobiowego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól 
  • pieprz
  • mąka
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie: 

  1. Plastry mięsa umieśćcie pomiędzy dwoma folią spożywczą i za pomocą tłuczka do mięsa, rozbijcie je jak najcieniej.
  2. Następnie polędwicę oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone pokrójcie na paseczki, a cebulę posiekajcie w piórka.
  3. Na każdym kawałku wołowiny ułóżcie po dwa plastry wędzonej słoniny, a następnie delikatnie tłuczkiem je wbijcie w środek.
  4. Później każdy płat z jednej strony posmarujcie łyżeczką musztardy, a na to ułóżcie paseczki ogórka oraz piórka cebuli.
  5. Tak przygotowane plastry polędwicy dokładnie i ściśle zwińcie w rolady. Możecie je spiąć wykałaczkami lub obwiązać białą, bawełnianą nicią.
  6. Rolady śląskie obtoczcie w mące, a następnie smażcie na złoty kolor na patelni na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym.
  7. Gdy mięso będzie obsmażone, całość zalejcie bulionem wołowo- drobiowym i dodajcie liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Duście wszystko razem na niewielkim ogniu pod przykryciem do momentu miękkości.
  8. Powstały sos mięsny można zagęścić później mąką lub śmietanką.
  9. Tak przygotowane rolady śląskie należy podawać z kluskami śląskimi, sosem z mięsa oraz surówką z czerwonej kapusty. Smacznego!