W kuchni nic się nie powinno marnować - na pewno zgodzicie się z tym stwierdzeniem. Gdy zostały wam ziemniaki po obiedzie albo kupiliście ich za dużo i zaraz zaczną wypuszczać kiełki, należy jak najszybciej je wykorzystać.

Warzywa te posłużą do zrobienia klusek śląskich, kopytek czy placków ziemniaczanych, ale siostra Anastazja ma na nie jeszcze lepszy, zupełnie inny pomysł. Z ugotowanych ziemniaków formuje zgrabne kotleciki, który cały swój smak zawdzięczają podsmażonym na patelni z cebulą pieczarkom. Dzięki dodaniu grzybów kotlety są przyjemnie chrupiące i bardzo smaczne. Wykorzystajcie poniższy przepis i zróbcie je na kolejny obiad. 

Przepis na kotlety ziemniaczane siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 250 g pieczarek

  • 2 jajka

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 natka pietruszki

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Oraz dodatkowe jajko i bułka tarta do obtoczenia. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki (mogą być z obiadu) rozgniećcie tłuczkiem i najlepiej przepuście przez praskę.

  2. Obraną cebulę i czosnek pokrójcie w kosteczkę. Rozgrzejcie na patelni olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli.

  3. Umyjcie pieczarki i dokładnie oczyśćcie z ziemi i innych zabrudzeń. Wypłuczcie je w zimnej wodzie i pokrójcie bardzo drobno. 

  4. Wrzućcie pieczarki na patelnię z cebulą. Podsmażajcie chwilę na większym ogniu, a następnie zmniejszcie płomień i pozwólcie pieczarkom się poddusić. Poczekajcie, aż odparuje z nich nadmiar płynu. Na koniec dodajcie czosnek i smażcie chwilę, cały czas mieszając i uważając na to, by się nie przypalił.

  5. Następnie, do ziemniaków przełóżcie całą zawartość patelni. Dodajcie jeszcze jajka, siekaną natkę pietruszki i około 3 łyżki mąki oraz sól i pieprz. 

  6. Wymieszajcie i wyróbcie masę. W razie potrzeby, wsypcie jeszcze nieco mąki.

  7. Uformujcie z masy kotleciki. Następnie każdy z nich zanurzcie w rozkłóconym jajku i obtoczcie w bułce tartej.

  8. Rozgrzejcie na dużej patelni olej i gdy będzie już gorący, połóżcie kotlety. Smażcie po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu, aż się ozłocą. Smacznego!