Sałatka jarzynowa to stały punkt podczas świątecznych spotkań z bliskimi. Każda gospodyni domowa ma swój sposób na jej przygotowanie. Niektóre dodają groszek i kukurydzę konserwowe, inne pora czy cebulę, majonez mieszają z musztardą. Możliwości jest mnóstwo i każda osoba twierdzi, że jej wersja jest najlepsza.

Szałot jarzynowy, czy sałatka jarzynowa po śląsku

Śląski szałot to tradycyjna sałatka jarzynowa z bardzo nietypowym dodatkiem. Dodaje się do niej… filety śledziowe, pokrojoną w kawałki kiełbasę, wysmażoną słoninę albo boczek. Przyznacie, że to dość nietypowy sposób podania tej potrawy.

Podstawą sałatki są ziemniaki ugotowane w mundurkach, kiszone ogórki, jajka na twardo i cebula. Wiele przepisów zakłada dodanie marchewki, selera i pietruszki, czyli tych samych jarzyn, które dodaje się w tradycyjnych przepisach.

W dawnych czasach, jeśli składniki sałatki były pokrojone bardzo drobno, oznaczało to, że potrawa przygotowywana jest na specjalną okazję np. urodziny. Stanowiło to ogromny powód do dumy, a śląskie gospodynie prześcigały się w tym, która pokroi warzywa drobniej.

Zobacz także:

Przepis na śląski szałot jarzynowy

Składniki

  • 200g kiełbasy
  • kawałek słoniny lub boczku
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 6 większych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 małe kwaskowate jabłka
  • Majonez i musztarda
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Warzywa ugotujcie do miękkości w łupinach w lekko osolonej wodzie, ostudźcie i obierzcie. Drobno pokrójcie.
  2. Jajka ugotujcie na twardo, gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i drobno posiekajcie.
  3. Jabłka obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę.
  4. Kiszone ogórki możecie obrać ze skórki, jeśli tak lubicie. Pokrójcie je w kostkę i lekko odsączcie z nadmiaru soku.
  5. Boczek lub słoninę pokrójcie bardzo drobno i przesmażcie na patelni. Dodajcie drobno pokrojoną kiełbasę.
  6. Wszystkie składniki połączcie w dużej misce, doprawcie solą i pieprzem, a następnie połączcie za pomocą majonezu albo mieszanki majonezu i musztardy.

Smacznego!