Sałatka jarzynowa to stały punkt podczas świątecznych spotkań z bliskimi. Każda gospodyni domowa ma swój sposób na jej przygotowanie. Niektóre dodają groszek i kukurydzę konserwowe, inne pora czy cebulę, majonez mieszają z musztardą. Możliwości jest mnóstwo i każda osoba twierdzi, że jej wersja jest najlepsza.
Szałot jarzynowy, czy sałatka jarzynowa po śląsku
Śląski szałot to tradycyjna sałatka jarzynowa z bardzo nietypowym dodatkiem. Dodaje się do niej… filety śledziowe, pokrojoną w kawałki kiełbasę, wysmażoną słoninę albo boczek. Przyznacie, że to dość nietypowy sposób podania tej potrawy.
Podstawą sałatki są ziemniaki ugotowane w mundurkach, kiszone ogórki, jajka na twardo i cebula. Wiele przepisów zakłada dodanie marchewki, selera i pietruszki, czyli tych samych jarzyn, które dodaje się w tradycyjnych przepisach.
W dawnych czasach, jeśli składniki sałatki były pokrojone bardzo drobno, oznaczało to, że potrawa przygotowywana jest na specjalną okazję np. urodziny. Stanowiło to ogromny powód do dumy, a śląskie gospodynie prześcigały się w tym, która pokroi warzywa drobniej.
Zobacz także:
Przepis na śląski szałot jarzynowy
Składniki
- 200g kiełbasy
- kawałek słoniny lub boczku
- 3 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 puszka groszku konserwowego
- 6 większych ziemniaków
- 4 jajka
- 4 ogórki kiszone
- 2 małe kwaskowate jabłka
- Majonez i musztarda
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Warzywa ugotujcie do miękkości w łupinach w lekko osolonej wodzie, ostudźcie i obierzcie. Drobno pokrójcie.
- Jajka ugotujcie na twardo, gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i drobno posiekajcie.
- Jabłka obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę.
- Kiszone ogórki możecie obrać ze skórki, jeśli tak lubicie. Pokrójcie je w kostkę i lekko odsączcie z nadmiaru soku.
- Boczek lub słoninę pokrójcie bardzo drobno i przesmażcie na patelni. Dodajcie drobno pokrojoną kiełbasę.
- Wszystkie składniki połączcie w dużej misce, doprawcie solą i pieprzem, a następnie połączcie za pomocą majonezu albo mieszanki majonezu i musztardy.
Smacznego!