ryba po grecku przepis
ONS, AdobeStock
Newsy

Tak rybę po grecku je się u Ewy Wachowicz na święta. Zaskoczeni?

Jeżeli zamierzacie przyrządzić na święta rybę po grecku, to wypróbujcie tę z przepisu Ewy Wachowicz - smakuje jak u mamy!

Jednym z dań, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji jest zdecydowanie ryba po grecku. Tego dnia tradycyjnie jada się tylko ryby i inne potrawy w wersji jarskiej, takie jak barszcz, pierogi z kapustą i grzybami czy sałatkę warzywną. Zwyczaj ten jest bardzo stary i już nasi przodkowie przed wojną na wigilię przygotowywali głównie ryby. Popularna ekspertka od gotowania Ewa Wachowicz pochwaliła się tym, jak ona robi świąteczną rybę po grecku. Spodziewaliście się takiego efektu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ryba na święta

Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem, ale trzeba wiedzieć, jakiej ryby do niego użyć. Nie wszystkie gatunki się do tego nadają! Wszystko przez to, że danie to jest ciężkostrawne i tłuste. Warzywa podsmaża się na tłuszczu, a rybę panieruje i smaży w oleju. Z tego powodu do ryby po grecku wybierajcie gatunki o chudym mięsie, takie jak dorsz, mintaj czy miruna. Absolutnie natomiast nie nadaje się do tego dania łosoś, makrela czy ryba maślana – są zbyt tłuste.

Ryba po grecku z przepisu Ewy Wachowicz

Co nas zaskoczyło w tym przepisie? Jest bardzo prosty i tradycyjny! Często, gdy celebryci gotują, to proponują dania przygotowywane w inny, nowoczesny sposób lub dodają coś od siebie. Natomiast przepis Ewy Wachowicz jest tak zwyczajny i domowy, że sami jesteśmy zaskoczeni.

Do przygotowania tego dania będzie potrzebowali poniższych składników:

  • 650 g filetów rybnych
  • 4 marchwie
  • 2 korzenie pietruszki
  • Pół selera
  • 4 – 5 cebul
  • 1 por (biała część)
  • Sok z cytryny
  • 50 g koncentratu z pomidorów
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka pszenna
  • Olej

Przygotowanie

  1. Filety rybne opłuczcie, osuszcie za pomocą ręczników papierowych, a następnie doprawcie solą, pieprzem i skropcie odrobiną soku z cytryny. Obtoczcie w mące i smażcie na rozgrzanym oleju.
  2. Pietruszkę, marchew i selera obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach, a pora pokrójcie drobno.
  3. Posiekaną cebulę zeszklijcie na oleju i dodajcie starte warzywa. Dolejcie wody i wrzućcie ziele angielskie oraz liście laurowe. Duście do miękkości.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągnijcie liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Dodajcie koncentrat pomidorowy, doprawcie solą, pieprzem, papryką i cukrem.
  5. Rybę wykładamy na półmisek i przykrywamy farszem warzywnym. Smacznego!
Jaką rybę wybrać do ryby po grecku? Tylko 1 sprawi, że potrawa będzie smakować jak u babci
Adobe Stock
Newsy
Jaką rybę wybrać do ryby po grecku? Tylko 1 rodzaj sprawi, że będzie smakować jak u babci
Przygotowujecie w tym roku rybę po grecku? Dowiedzcie się, jakie gatunki ryb są najlepsze do tego dania, a jakie się w ogóle do niego nie nadają.

Ryba po grecku to jedna z potraw, która zawsze pojawia się na wigilijnym stole. Polska tradycja jedzenia ryb w święta jest już naprawdę długa. Przedwojenne książki kucharskie pełne są wigilijnych przepisów na ryby oraz sposobów na ich przyrządzenie. Dziś przygotowujemy karpia, śledzie, a nawet łososia. Oraz obowiązkową rybę po grecku! A czy wiecie, jaki gatunek ryby jest najlepszy do tej potrawy? Dowiedzcie się co kupić, by tradycyjne wigilijne danie smakowało tak, jak robiła je wasza babcia. Z czego robi się rybę po grecku? Ryba po grecku (zwana także rybą po żydowsku) to smażone najczęściej w panierce filety rybne podawane w duszonych i podsmażonych warzywach. Podstawą warzywnego sosu jest marchew, cebula i seler oraz koncentrat pomidorowy. Składniki należy zetrzeć na tarce i dusić z dodatkiem przypraw, ziela angielskiego i liści laurowych, a później podawać z usmażoną rybą. Jaka ryba do ryby po grecku? Nazwa tego dania nie podpowiada nam niestety jakiego gatunku ryby powinniśmy użyć do jej przygotowania. A jest to bardzo istotna kwestia! Nie każdy rodzaj ryby się do tego dania nadaje i może je zwyczajnie zepsuć. Ryba po grecku jest bardzo tłusta przez to, że filety oraz warzywa się wcześniej podsmaża. Jeżeli więc wybierzemy gatunek, który naturalnie jest tłusty, to danie będzie bardzo ciężkostrawne i niesmaczne. Do przygotowania ryby po grecku absolutnie nie nadaje się: Łosoś Panga Makrela Ryba maślana Choć powyższe gatunki ryb są bardzo smaczne, to usmażone z dodatkiem duszonych i podsmażanych warzyw będą po prostu zbyt tłuste. Do ryby po grecku trzeba użyć ryb o delikatnym i białym mięsie, takich jak: Dorsz Mintaj Miruna Morszczuk Sprawdzą się gatunki chude i o delikatnym mięsie. Jeśli nie chcemy, by ryba po grecku wyszła zbyt tłusta, to poza wyborem odpowiedniego rodzaju ryby...

Zróbcie na święta dorsza z tym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Adobe Stock
Newsy
Dorsz z 1 sekretnym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Świąteczna rybka to nie tylko karp! Dorsz również będzie się dobrze komponował z resztą potraw na wigilijnym stole - zwłaszcza zrobiony według tego przepisu Ewy Wachowicz.

Jeżeli aż wzdrygacie się na myśl o wigilijnym karpiu, przyrządźcie w tym roku inną rybę na święta - na przykład dorsza. Jest pozbawiony charakterystycznego zapachu (określanego jako „mulisty”), a do tego tańszy od karpia, którego ceny są w tym roku naprawdę rekordowe. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na dorsza z warzywami oraz ananasem - przykryty jarzynową pierzynką smakuje wprost doskonale i może być ciekawym zamiennikiem tradycyjnego karpia.  Przepis na dorsza z warzywami od Ewy Wachowicz Składniki: 2 filety z dorsza 1 szklanka przecieru pomidorowego pół litra wywaru z jarzyn ananas z puszki (krążki) 2 duże marchewki ćwiartka selera Papryka zielona 1 pietruszka 1 duża duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu ziołowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego masło klarowane do smażenia mąka do obtoczenia sól pieprz Przygotowanie: Pokrójcie filety z dorsza na równe kawałki. Posypcie solą oraz pieprzem, a na koniec pokropcie sokiem z cytryny i odłóżcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka, a czosnek posiekajcie. Paprykę zieloną pokrójcie w paski. Obraną marchew, pietruszkę oraz selera zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Roztopcie masło na patelni i podsmażcie wszystkie warzywa. Kiedy już się nieco podpieką, wlejcie wywar z jarzyn. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, curry, pieprz ziołowy oraz sól i wymieszajcie. Duście, aż część wywaru odparuje. Następnie wlejcie na patelnię przecier pomidorowy i wymieszajcie. Obtoczcie w mące dorsza i usmażcie na...

Karkówka po grecku Karola Okrasy. 2 składniki genialne podkręcą jej smak
ONS/AdobeStock
Newsy
Karkówka po grecku Karola Okrasy. 2 składniki genialne podkręcą jej smak
Szukacie ciekawego i niebanalnego przepisu na karkówkę? Koniecznie zajrzyjcie do przepisu Karola Okrasy. Nie uwierzycie, jak ją przygotowuje.

Na pewno robiliście kiedyś rybę po grecku. To danie, które składa się z usmażonych na oleju filetów ryby oraz gęstego sosu warzywnego na bazie marchewki, pietruszki, selera, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz przypraw (liść laurowy, sól, pierz, ziele angielskie, bazylia, oregano, słodka papryka). Potrawa smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, jedzona z chlebem. A powiecie na mięsną wersję tego dania? Przepis na karkówkę po grecku Karola Okrasy Karol Okrasa to prawdziwy mistrz gotowania. Tym razem słynny kucharz zabrał nas do świata karkówki. A konkretnie – karkówki po grecku. Jesteście ciekawi, co to za danie? To nic innego, jak jego własna interpretacja słynnej ryby po grecku - tyle że w wersji mięsnej. Jak ją przygotowuje? Sprawdźcie. Składniki: 6 plastrów karkówki grubości 1,5 cm 1 marchewka 1 seler 2 pietruszki korzeniowe ½ pora 1 ząbek czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki kaparów 50 g masła 3 łyżki sosu ajvar 1 łyżka miodu 1 limonka 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego 1 garść siana 50 g zielonych oliwek bez pestek sól grubo mielony pieprz olej Przygotowanie: Na patelni rozgrzejcie olej, po czym smażcie na mocno rozgrzanym oleju oprószone pieprzem plastry karkówki na brązowy kolor z każdej strony. Odłóżcie podsmażone mięso w ciepłe miejsce. Na tym samym oleju usmażcie do zeszklenia czosnek pokrojony w plasterki, po czym dodajcie starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę. Doprawcie liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajcie masło, odrobinę wody, sos ajvar, miód, startą skórkę z limonki. To właśnie...

Tomasz Strzelczyk  z "Oddasz fartucha" robi śledzie. "Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze" - poleca swój przepis
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Tomasz Strzelczyk z kanału „Oddasz fartucha” robi śledzie: „Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze”
Przygotujcie zapas klasycznego śledzika z cebulą w oleju. Jak go przyrządzić podpowiada uczestnik programu „MasterChef”.

W dawnej Polsce ryby morskie były rzadko jedzone. Wyjątek stanowił śledź. Już na przedwojennych stołach królował jako ryba postna. Przyrządzamy go na różne sposoby. Lubimy śledzie korzenne, po kaszubsku, po żydowsku. Jednak najprostsze i najbardziej sprawdzone są klasyczne śledzie w oleju z cebulką. Jak je przygotować, jakich przypraw użyć i jak długo gotowe danie można przechowywać, podpowiada Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha”. Czym się różni śledź zwykły od matiasa i co oznacza określenie à la matias? Matias to po prostu młody śledź. Ma wyjątkowy, delikatny smak, różniący się od smaku dorosłej ryby. W sklepach śledzie matiasy powinny być wyraźnie oznaczane, żeby klienci nie mieli wątpliwości, że kupują rybę wyższej jakości. Ceny matiasów są też odpowiednio wyższe od cen pozostałych śledzi. Wyroby rybne opisywane jako à la matias to nic innego jak handlowy trik mający zwrócić uwagę na rybę, sugerując, że jest młoda, a więc ma delikatniejsze mięso. W opakowaniu jednak często znajduje się zwykły śledź. Przepis na klasyczne śledzie w oleju Przed przygotowaniem śledzi płaty ryby należy moczyć w zimnej wodzie ok. 2 godziny. Dzięki temu pozbawicie płaty mięsa nadmiaru soli, którą zostały zakonserwowane. Podczas moczenia trzykrotnie wymieńcie wodę, żeby ryba leżała wciąż w czystej wodzie, a nie zasolonej. Przed użyciem, wymoczone śledzie spróbujcie, żeby ocenić czy są już dobre. Składniki: 1,5 kg płatów śledziowych typu matias 4 cebule 2 łyżeczki czarnego pieprzu sok z dwóch cytryn 350 ml oleju słonecznikowego 3 liście laurowe 4 szt. ziela angielskiego 4 ziarna kolendry Przygotowanie: Śledzie pokrójcie w kawałki i przełóżcie do większej miski....