ryba po grecku przepis
ONS, AdobeStock
Newsy

Tak rybę po grecku je się u Ewy Wachowicz na święta. Zaskoczeni?

Jeżeli zamierzacie przyrządzić na święta rybę po grecku, to wypróbujcie tę z przepisu Ewy Wachowicz - smakuje jak u mamy!

Jednym z dań, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji jest zdecydowanie ryba po grecku. Tego dnia tradycyjnie jada się tylko ryby i inne potrawy w wersji jarskiej, takie jak barszcz, pierogi z kapustą i grzybami czy sałatkę warzywną. Zwyczaj ten jest bardzo stary i już nasi przodkowie przed wojną na wigilię przygotowywali głównie ryby. Popularna ekspertka od gotowania Ewa Wachowicz pochwaliła się tym, jak ona robi świąteczną rybę po grecku. Spodziewaliście się takiego efektu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ryba na święta

Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem, ale trzeba wiedzieć, jakiej ryby do niego użyć. Nie wszystkie gatunki się do tego nadają! Wszystko przez to, że danie to jest ciężkostrawne i tłuste. Warzywa podsmaża się na tłuszczu, a rybę panieruje i smaży w oleju. Z tego powodu do ryby po grecku wybierajcie gatunki o chudym mięsie, takie jak dorsz, mintaj czy miruna. Absolutnie natomiast nie nadaje się do tego dania łosoś, makrela czy ryba maślana – są zbyt tłuste.

Ryba po grecku z przepisu Ewy Wachowicz

Co nas zaskoczyło w tym przepisie? Jest bardzo prosty i tradycyjny! Często, gdy celebryci gotują, to proponują dania przygotowywane w inny, nowoczesny sposób lub dodają coś od siebie. Natomiast przepis Ewy Wachowicz jest tak zwyczajny i domowy, że sami jesteśmy zaskoczeni.

Do przygotowania tego dania będzie potrzebowali poniższych składników:

  • 650 g filetów rybnych
  • 4 marchwie
  • 2 korzenie pietruszki
  • Pół selera
  • 4 – 5 cebul
  • 1 por (biała część)
  • Sok z cytryny
  • 50 g koncentratu z pomidorów
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka pszenna
  • Olej

Przygotowanie

  1. Filety rybne opłuczcie, osuszcie za pomocą ręczników papierowych, a następnie doprawcie solą, pieprzem i skropcie odrobiną soku z cytryny. Obtoczcie w mące i smażcie na rozgrzanym oleju.
  2. Pietruszkę, marchew i selera obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach, a pora pokrójcie drobno.
  3. Posiekaną cebulę zeszklijcie na oleju i dodajcie starte warzywa. Dolejcie wody i wrzućcie ziele angielskie oraz liście laurowe. Duście do miękkości.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągnijcie liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Dodajcie koncentrat pomidorowy, doprawcie solą, pieprzem, papryką i cukrem.
  5. Rybę wykładamy na półmisek i przykrywamy farszem warzywnym. Smacznego!
ryba po grecku przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jaką rybę wybrać do ryby po grecku? Tylko jedna sprawi, że potrawa będzie smakować jak u babci
Przygotowujecie w tym roku rybę po grecku? Dowiedzcie się, jakie gatunki ryb są najlepsze do tego dania, a jakie się w ogóle do niego nie nadają.

Ryba po grecku to jedna z potraw, która zawsze pojawia się na wigilijnym stole. Polska tradycja jedzenia ryb w święta jest już naprawdę długa. Przedwojenne książki kucharskie pełne są wigilijnych przepisów na ryby oraz sposobów na ich przyrządzenie. Dziś przygotowujemy karpia, śledzie, a nawet łososia. Oraz obowiązkową rybę po grecku! A czy wiecie, jaki gatunek ryby jest najlepszy do tej potrawy? Dowiedzcie się co kupić, by tradycyjne wigilijne danie smakowało tak, jak robiła je wasza babcia. Polska tradycja Ryba po grecku (zwana także rybą po żydowsku) to smażone najczęściej w panierce filety rybne podawane w duszonych i podsmażonych warzywach. Podstawą warzywnego sosu jest marchew, cebula i seler oraz koncentrat pomidorowy. Składniki należy zetrzeć na tarce i dusić z dodatkiem przypraw, ziela angielskiego i liści laurowych, a później podawać z usmażoną rybą. Jaka ryba do ryby po grecku? Nazwa tego dania nie podpowiada nam niestety jakiego gatunku ryby powinniśmy użyć do jej przygotowania. A jest to bardzo istotna kwestia! Nie każdy rodzaj ryby się do tego dania nadaje i może je zwyczajnie zepsuć. Ryba po grecku jest bardzo tłusta przez to, że filety oraz warzywa się wcześniej podsmaża. Jeżeli więc wybierzemy gatunek, który naturalnie jest tłusty, to danie będzie bardzo ciężkostrawne i niesmaczne. Do przygotowania ryby po grecku absolutnie nie nadaje się: Łosoś Panga Makrela Ryba maślana Choć powyższe gatunki ryb są bardzo smaczne, to usmażone z dodatkiem duszonych i podsmażanych warzyw będą po prostu zbyt tłuste. Do ryby po grecku trzeba użyć ryb o delikatnym i białym mięsie, takich jak: Dorsz Mintaj Miruna Morszczuk Sprawdzą się gatunki chude i o delikatnym mięsie. Jeśli nie chcemy, by ryba po grecku wyszła zbyt tłusta, to poza wyborem odpowiedniego rodzaju ryby...

ryba po grecku przepis
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Obłędna ryba po grecku na Wigilię. Będziecie ją chcieli jeść przez cały rok. Cały sekret tkwi w...
Smażona ryba, duszone warzywa i sos pomidorowy – nie wiedzieć czemu, ale Polacy kochają to danie! Bowiem serwowana najczęściej na zimno potrawa od lat zajmuje zaszczytne miejsce na wielu wigilijnych stołach. Do przygotowania ryby po grecku spróbujcie użyć… keczupu!

Choć mogłoby się wydawać, że ryba po grecku pochodzi z Grecji, w rzeczywistości ma z nią niewiele wspólnego. Prawdopodobnie, nazwa tego tradycyjnego, polskiego dania została zaczerpnięta jedynie od sposobu gotowania praktykowanego przez Greków.  Przygotowanie tego dania nie zajmie wam więcej niż 40 minut! Przepis na rybę po grecku Będziecie potrzebować 7 filetów ulubionej białej ryby (idealnie nada się miruna, dorsz, mintaj, morszczuk) 500 gramów marchewki 400 gramów selera 300 gramów pietruszki 300 gramów przecieru pomidorowego 200 ml keczupu 2 łyżki masła Mąka do panierowania Olej do smażenia Woda Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Zacznijcie od obrania marchewki, selera i pietruszki. Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie na niej starte warzywa. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie podlejcie je szklanką wrzącej wody. Warzywa duście pod przykrywką tak długo, aż zmienią kolor i zmniejszą objętość. Po kilkunastu minutach do duszących się warzyw dodajcie przecier pomidorowy, keczup, pieprz oraz sól. Zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez kilka minut, aż do całkowitej miękkości warzyw. Filety opukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie na mniejsze części. Na dużym płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej rybę.  Na czystej patelni rozgrzejcie olej i dodajcie panierowaną rybę. Smażcie z obu stron na złoty kolor. W dowolnym naczyniu żaroodpornym umieśćcie wszystkie składniki w kolejności – warzywa, ryba, warzywa, ryba, warzywa. Danie odstawcie do całkowitego wystudzenia, a następnie umieśćcie w lodówce. Gotowe! Tak przygotowana ryba po grecku najlepiej smakuje po...

zupa z karpia przepis
Adobe Stock
Newsy
Ten błąd z karpiem popełnia większość z nas. Wy też tak robicie?
Bez karpia nie mogłaby istnieć żadna polska Wigilia. Ale czy kiedykolwiek pomyśleliście, ile jedzenia marnuje się podczas jego sprawiania? Wyrzucając do kosza odcięte łby i ogony, popełniacie duży błąd! Bowiem na ich bazie można ugotować naprawdę wyborną potrawę!

Karp to niesamowicie smaczna i wdzięczna pod względem kulinarnym ryba. Możecie ją przecież serwować nie tylko z rodzynkami lub w galarecie. Pieczona, smażona, faszerowana czy panierowana – w każdej wersji będzie smakować równie dobrze!  Sprawiając rybę, wiele pań domu wyrzuca odcięte części do kosza, bo przecież na co mogą przydać się głowy i ogony? Niewielu jednak wie, że to prawdziwy kulinarny skarb, na bazie którego można przyrządzić naprawdę wyśmienitą zupę!  Jeśli kochacie rybne przekąski, ta z pewnością również wam posmakuje. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 2 składników i kilku przypraw. Przepis na zupę rybną Będziecie potrzebować Części pozostałych z 2 sprawionych karpi (łbów, ogonów i kręgosłupów) Włoszczyznę: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebulę, kawałek pora i selera Przypraw i ziół: sól, pieprz, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, gałka muszkatołowa Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie części ryby – łby, ogony, kręgosłupy. Całość zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Marchewkę, pietruszkę, pora, selera i cebulę obierzcie, a następnie dodajcie do powstającego wywaru. Całość gotujcie na wolnym ogniu, pod uchyloną pokrywką, przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Zamieszajcie i trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejną godzinę. Kiedy warzywa staną się miękkie wyjmijcie je przy pomocy łyżki cedzakowej lub zdejmijcie garnek z ognia i odcedźcie bulion. Zupę doprawcie gałką muszkatołową, zamieszajcie i ponownie zagotujcie. Gotowe! Tak przygotowaną zupę najlepiej serwować w towarzystwie świeżej natki pietruszki i domowych grzanek.

ryba po grecku
CC Search
Newsy
Zaskakujące jak rybę po grecku przyrządza na święta Magda Gessler. Jej sekretem jest pewien składnik
Magda Gessler naprawdę ma głowę do przepisów! Nawet tak proste i pyszne danie jak ryba po grecku umie tak zmodyfikować, że jest jeszcze smaczniejsze. Jak ona to robi?

Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały. Najlepsza na święta Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki! Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne. Składniki: 1 kg polędwicy z dorsza 4 pieczone bakłażany 2 cukinie 4 pieczone czerwone papryki 6 pieczonych pomidorów 1 seler 2 marchewki 2 pietruszki Mąka pszenna Olej rzepakowy Oliwa z oliwek 2 pęczki pietruszki Koncentrat pomidorowy Sok z 12 cytryn Sól Pieprz Przygotowanie Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne. Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z...