Jednym z dań, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji jest zdecydowanie ryba po grecku. Tego dnia tradycyjnie jada się tylko ryby i inne potrawy w wersji jarskiej, takie jak barszcz, pierogi z kapustą i grzybami czy sałatkę warzywną. Zwyczaj ten jest bardzo stary i już nasi przodkowie przed wojną na wigilię przygotowywali głównie ryby. Popularna ekspertka od gotowania Ewa Wachowicz pochwaliła się tym, jak ona robi świąteczną rybę po grecku. Spodziewaliście się takiego efektu?

Ryba na święta

Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem, ale trzeba wiedzieć, jakiej ryby do niego użyć. Nie wszystkie gatunki się do tego nadają! Wszystko przez to, że danie to jest ciężkostrawne i tłuste. Warzywa podsmaża się na tłuszczu, a rybę panieruje i smaży w oleju. Z tego powodu do ryby po grecku wybierajcie gatunki o chudym mięsie, takie jak dorsz, mintaj czy miruna. Absolutnie natomiast nie nadaje się do tego dania łosoś, makrela czy ryba maślana – są zbyt tłuste.

Ryba po grecku z przepisu Ewy Wachowicz

Co nas zaskoczyło w tym przepisie? Jest bardzo prosty i tradycyjny! Często, gdy celebryci gotują, to proponują dania przygotowywane w inny, nowoczesny sposób lub dodają coś od siebie. Natomiast przepis Ewy Wachowicz jest tak zwyczajny i domowy, że sami jesteśmy zaskoczeni.

Do przygotowania tego dania będzie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

  • 650 g filetów rybnych
  • 4 marchwie
  • 2 korzenie pietruszki
  • Pół selera
  • 4 – 5 cebul
  • 1 por (biała część)
  • Sok z cytryny
  • 50 g koncentratu z pomidorów
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka pszenna
  • Olej

Przygotowanie

  1. Filety rybne opłuczcie, osuszcie za pomocą ręczników papierowych, a następnie doprawcie solą, pieprzem i skropcie odrobiną soku z cytryny. Obtoczcie w mące i smażcie na rozgrzanym oleju.
  2. Pietruszkę, marchew i selera obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach, a pora pokrójcie drobno.
  3. Posiekaną cebulę zeszklijcie na oleju i dodajcie starte warzywa. Dolejcie wody i wrzućcie ziele angielskie oraz liście laurowe. Duście do miękkości.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągnijcie liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Dodajcie koncentrat pomidorowy, doprawcie solą, pieprzem, papryką i cukrem.
  5. Rybę wykładamy na półmisek i przykrywamy farszem warzywnym. Smacznego!