Znane wszystkim Polakom gołąbki to danie, które przyrządza się także w wielu innych częściach świata. Gołąbki doczekały się wielu odsłon - mogą być faszerowane mięsem z ryżem, ziemniakami, kaszą gryczaną czy grzybami. W innych krajach w kapustę zawija się nawet baraninę.

Nam najbardziej znane są gołąbki klasyczne w polskiej wersji, czyli z białej kapusty i farszem wykonanym z wieprzowego mięsa mielonego wymieszanego z ryżem. Całość jest duszona oczywiście w pysznym sosie pomidorowym. 

Jak doprawić sos do gołąbków?

Idealnie, gdy taki sos jest wykonany z domowego przecieru z własnych pomidorów. Mają one nieraz dość gorzki smak, dlatego warto doprawić sos odrobiną cukru, który przełamie charakterystyczną goryczkę. Pasuje do niego także czosnek, ale lepiej nie przesadzajcie z ilością - w końcu nie chcemy, by zdominował smak gołąbków.

Jednak przyprawa, która w fantastyczny sposób podkręca sos do gołąbków, jest… zwykły lubczyk. Dokładnie ten sam, który dodajecie do rosołu. Wystarczą jedna, dwie gałązki, by sos od razu stał się aromatyczny i miał wspaniały, głęboki smak. Możecie też użyć lubczyku suszonego albo mrożonego, jednak jeśli macie taką możliwość, warto wybrać świeży. 

Zobacz także:

Przepis na najlepszy sos do gołąbków

Składniki:

  • 3 szklanki wywaru z gotowania gołąbków
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • szczypta cukru 
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz

Opcjonalnie: kilka łyżek koncentratu pomidorowego. 

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie 3 szklanki wywaru, w którym gotowały się gołąbki. Dodajcie przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz i zagotujcie. Jeżeli trzeba, wzmocnijcie smak sosu koncentratem pomidorowym. 
  2. Następnie do garnka z sosem włóżcie 2 gałązki lubczyku. Zmniejszcie ogień i gotujcie do momentu, w którym lubczyk zmieni swój kolor i będzie wyglądał jakby był zwiędły.
  3. W kubku wymieszajcie mąkę z zimną wodą i powoli wlejcie do gorącego sosu, cały czas mieszając, aby go zagęścić. 
  4. Wyjmijcie z garnka lubczyk. Gotowym sosem polejcie gołąbki na talerzu.