Śledzie
Flickr/Andrzej MadPole Szymański
Newsy

Tak pysznych śledzi jeszcze nie jedliście. Cały ich sekret tkwi w marynacie z...

Wszyscy znany śledzie, szczególnie te z wigilijnego stołu. Jeśli nie macie jeszcze przepisu, który spełnia wasze oczekiwania, podpowiadamy jeden z lepszych. Zachwyci was i waszych bliskich.
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Śledzie potrafią oczarować smakiem. Ich mięso jest dodatkowo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i witaminy A, B, E oraz ceną w okresie jesienno-zimowym witaminę D3.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Właściwości zdrowotne śledzi

Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, sięgajcie po śledzie także na co dzień. Śledź kwalifikuje się do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a jego populacja nie jest zagrożona wyginięciem. Raport WWF sprzed kilku lat zdaje się potwierdzać powyższe dane. 

Macie problem z produkcją czerwonych krwinek? Śledzie wam w tym pomogą. Ale nie tylko! W każdej porcji śledzia znajduje się żelazo i witamina B12, które pomagają w wytworzeniu hemoglobiny. Do produkcji hemoglobiny organizm potrzebuje białka, które znajdziecie w śledziach w nadmiarze!

Jedzenie śledzia to także uzupełnianie wapnia, magnezu i fosforu. Każdy w tych składników odżywczych ciało człowieka wykorzystuje do wytworzenia zębów i kości. Składniki zawarte w śledziach pomagają w wytworzeniu białek, takich jak kolagen. Wasza skóra, z cerą na czele, wam za to podziękuje.

Śledzie jest jednym z najlepszych źródeł witamy D

Witamina D ochroni wasz organizm przed osteoporozą. Za to zawarty w śledziu potas pomoże komórkom nerwowym usprawnić pracę mózgu. Ryba jest wielozadaniowa, gdyż suplementuje w krwioobieg substancje, które poradzą sobie z wieloma waszymi dolegliwościami. 

Ryba idealna na święta, w oleju lnianym, z sokiem i skórką cytrynową

Śledzie smakują klasycznie z cebulką, ale możecie je urozmaicić o kilka prostych składników. Niektóre z nich wpisują się idealnie w klimat świąt. Co powiecie na śledzie w oleju lnianym ze skórką cytrynową?

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych

  • ½ szklanki mleka do namoczenia

  • ½ szklanki oleju lnianego

  • 3 średnie cebule

  • 2 cytryny

  • pieprz kolorowy w ziarnach

  • 2 goździki

  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

  • ½ łyżeczki suszonego imbiru

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym etapem przygotowania śledzi jest namoczenie ich w mleku prze kilka godzin i opłukanie pod bieżącą wodą. Śledzie musicie po takiej czynności dokładnie osuszyć.

  2. Wymoczone śledzie kroicie na kawałki i przekładacie do głębokiej miski.

  3. Cebulę rozdrabniacie na piórka i przekładacie do innego niż śledzie naczynia. 

  4. Pieprz wsypujecie do moździerza, rozdrabniacie. Dodajecie skórkę otartą z cytryn i goździki. Rozcieracie całość.

  5. Wsypujecie kolejno imbir oraz cukier trzcinowy i dokładnie wymieszacie.

  6. Wlewacie sok wyciśnięty z cytryn i jeszcze raz dokładnie mieszacie. Przelewacie go do miski z cebulą, łączycie i odstawiacie na chwilę.

  7. Na dnie słoika układacie warstwę śledzi. Na rybę dajecie trochę cebuli, na cebulę znowu warstwę ryb.

  8. Układacie śledzie tak, by na wierzchu znalazła się cebula. Zalewacie je na koniec olejem lnianym. Zamykacie i wstawiacie do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie będą smakować wyśmienicie!

 

Komentarze
Karp zwyczajny
Pixabay/Alexas_Fotos
Newsy Tych ciekawostek o karpiu na pewno nie znaliście. Niektóre mogą was zaskoczyć
Karp to prawdziwie wigilijna ryba. Właściwie trudno sobie wyobrazić święta bez karpia w roli głównej. Ryba ta ma też nieprzypadkową symbolikę. To świąteczny znak nowego życia i harmonii w nadchodzącym roku.
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Karp to przysmak, który z pewnością zagości na waszych talerzach podczas Wigilii. Boże Narodzenie bez tej popularnej ryby nie może się zwyczajnie odbyć. Karp to jednak nie tylko święta. Ta ryba potrafi zaskoczyć! Krótka historia karpia Dzika forma karpia występowała pierwotnie w Europie południowo-wschodniej i Azji zachodniej w zlewiskach mórz Egejskiego, Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego. Jako pierwsze udomowiły go Chiny, a najwcześniejsze o nim wzmianki znajdziemy już u Arystotelesa, około IV wieku przez naszą erą. Karp pojawił się w Polsce około XII i XIII wieku.  Współcześnie odławia się około 200 tysięcy ton karpia na przestrzeni roku. Karp stanowi aż połowę polskich ryb słodkowodnych. Wędkarze mają na temat karpia określone zdanie. Według nich to niezwykle waleczna i przebiegła ryba. Dopiero po wojnie został w Polsce uznany jako idealny kandydat na rybę wigilijną. Ówczesne władze państwowe doprowadziły do jego masowej hodowli na potrzeby świąteczne. Kilka lat temu w Polsce zapadł wyrok dotyczący karpia. Od 2016 roku nie można sprzedawać ich żywych w torebkach bez wody. Czego nie wiecie o karpiu zwyczajnym? Karp jest rybą popularną i rozpowszechnioną. To gatunek ryby słodkowodnej, po który sięgamy nie tylko z okazji świąt. Obecnie karpie są spotykane na całym świecie, z wyjątkiem biegunów i północnej Azji. Karpie wybierają zbiorniki wodne z miękkimi osadami, chociaż potrafią rozwijać się na różnorodnych siedliskach wodnych. Ich wcześniej wspomniana historia jest długa i kręta, sięga czasów rzymskich. Ryba może żyć nawet do 20 lat! Pewne internetowe źródła podają, że rekordzistą był karp żyjący w niewoli. Doczekał się sędziwego, rybiego wieku 47 lat. Jego średni rozmiar wynosi od 40 do 80 cm. Największym karpiem złowionym przez...

Przeczytaj