Śledzie
Flickr/Andrzej MadPole Szymański
Newsy

Tak pysznych śledzi jeszcze nie jedliście. Cały ich sekret tkwi w marynacie z...

Wszyscy znany śledzie, szczególnie te z wigilijnego stołu. Jeśli nie macie jeszcze przepisu, który spełnia wasze oczekiwania, podpowiadamy jeden z lepszych. Zachwyci was i waszych bliskich.

Śledzie potrafią oczarować smakiem. Ich mięso jest dodatkowo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i witaminy A, B, E oraz ceną w okresie jesienno-zimowym witaminę D3.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne śledzi

Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, sięgajcie po śledzie także na co dzień. Śledź kwalifikuje się do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a jego populacja nie jest zagrożona wyginięciem. Raport WWF sprzed kilku lat zdaje się potwierdzać powyższe dane. 

Macie problem z produkcją czerwonych krwinek? Śledzie wam w tym pomogą. Ale nie tylko! W każdej porcji śledzia znajduje się żelazo i witamina B12, które pomagają w wytworzeniu hemoglobiny. Do produkcji hemoglobiny organizm potrzebuje białka, które znajdziecie w śledziach w nadmiarze!

Jedzenie śledzia to także uzupełnianie wapnia, magnezu i fosforu. Każdy w tych składników odżywczych ciało człowieka wykorzystuje do wytworzenia zębów i kości. Składniki zawarte w śledziach pomagają w wytworzeniu białek, takich jak kolagen. Wasza skóra, z cerą na czele, wam za to podziękuje.

Śledzie jest jednym z najlepszych źródeł witamy D

Witamina D ochroni wasz organizm przed osteoporozą. Za to zawarty w śledziu potas pomoże komórkom nerwowym usprawnić pracę mózgu. Ryba jest wielozadaniowa, gdyż suplementuje w krwioobieg substancje, które poradzą sobie z wieloma waszymi dolegliwościami. 

Ryba idealna na święta, w oleju lnianym, z sokiem i skórką cytrynową

Śledzie smakują klasycznie z cebulką, ale możecie je urozmaicić o kilka prostych składników. Niektóre z nich wpisują się idealnie w klimat świąt. Co powiecie na śledzie w oleju lnianym ze skórką cytrynową?

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych

  • ½ szklanki mleka do namoczenia

  • ½ szklanki oleju lnianego

  • 3 średnie cebule

  • 2 cytryny

  • pieprz kolorowy w ziarnach

  • 2 goździki

  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

  • ½ łyżeczki suszonego imbiru

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym etapem przygotowania śledzi jest namoczenie ich w mleku prze kilka godzin i opłukanie pod bieżącą wodą. Śledzie musicie po takiej czynności dokładnie osuszyć.

  2. Wymoczone śledzie kroicie na kawałki i przekładacie do głębokiej miski.

  3. Cebulę rozdrabniacie na piórka i przekładacie do innego niż śledzie naczynia. 

  4. Pieprz wsypujecie do moździerza, rozdrabniacie. Dodajecie skórkę otartą z cytryn i goździki. Rozcieracie całość.

  5. Wsypujecie kolejno imbir oraz cukier trzcinowy i dokładnie wymieszacie.

  6. Wlewacie sok wyciśnięty z cytryn i jeszcze raz dokładnie mieszacie. Przelewacie go do miski z cebulą, łączycie i odstawiacie na chwilę.

  7. Na dnie słoika układacie warstwę śledzi. Na rybę dajecie trochę cebuli, na cebulę znowu warstwę ryb.

  8. Układacie śledzie tak, by na wierzchu znalazła się cebula. Zalewacie je na koniec olejem lnianym. Zamykacie i wstawiacie do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie będą smakować wyśmienicie!

 

Śledzie z korniszonami
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Śledzie z chrupiącymi korniszonami. To połączenie stworzy wyjątkową sałatkę na Sylwestra
Sałatka śledziowa to hit każdej imprezy, nawet jeżeli macie spędzić ją w gronie najbliższych. Śledzia na tegorocznym Sylwestrze nie może zwyczajnie zabraknąć.

Zdrowotne właściwości śledzia są w zasadzie niezliczone. Śledź działa m.in. bardzo dobrze na skórę i wzrok. Właśnie dzięki niemu macie mocniejsze kości. Ta ryba to prawdziwa bomba witaminowa. Śledzie własnej roboty Do zrobienia smacznych śledzi nie potrzeba specjalnych, kulinarnych umiejętności. Wystarczy podstawowa wiedza jak je przyrządzić. Śledzie to także stosunkowo tania ryba. Można z niej wyczarować pyszne, domowe przysmaki, które na Sylwestra przydadzą się jak znalazł. Korzyści z jedzenia śledzi Jedzenie śledzi wpływa pozytywnie na wzrost i problemy z niedokrwistością. Ta tania ryba oddziałuje również na gospodarkę hormonalną, chroni przed infekcjami i wpływa na dodatkową produkcję serotoniny. Hormon jest o tyle ważny, że odpowiada za wasze dobre samopoczucie i radosny humor. W śledziu znajdziecie też kwasy tłuszczowe omega-3. Właśnie one zwiększają metabolizm i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki tym kwasom śledź może także przeciwdziałać nowotworom. Ryby w codziennej diecie wzmacniają organizm, zmniejszają senność i pomagają na choroby układu krążenia. Śledź na wiele sposobów Śledzia możecie przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Można go marynować, smażyć i dodawać do sałatek. Sprawdzi się także w formie rolmopsów i koreczków. Najczęściej śledź jest podawany w towarzystwie cebuli, ale smakuje równie dobrze z jajkiem. My proponujemy śledzia z korniszonem! Jeżeli lubicie kwaśny smak, powinniście być zachwyceni połączeniem tej smacznej ryby z popularnym ogórkiem. Korniszon jest na dodatek chrupiący i octowy. Doskonale komponuje się nie tylko ze śledziem, ale też świeżym pieczywem i napojami wysokoprocentowymi, o które w Sylwestra nie trudno. Składniki: 3 płaty śledziowe a'la matjas...

Zupa śledziowa
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Poczuj magię świąt. Wyjątkowy przepis na pyszną zupę śledziową
Śledzie słusznie kojarzą się ze świętami. Szczególnie lubiane i popularne to te pod pierzynką z cebuli. A znacie śledzie w zupie? Tak, takie również się jada. Podpowiadamy, jak w smaczny i prosty sposób je przyrządzić.

Choć o śledziach myślimy głównie przed świętami, mogą nam się przydać również przy innych okazjach. To zakąska do mocnych alkoholi, ale i naprawdę wykwintna ryba, godna szlacheckich stołów. Przyjemny smak Śledzie mają delikatny smak, są bardzo popularne i względnie tanie. Od stuleci gościły na stołach, bo w morzach było w nadmiarze. Śledzie przede wszystkim trafiały do kuchni najbiedniejszych, i stanowiły pokarm pełen niezwykle cennych składników odżywczych. Ich połowy stały się też ważnym czynnikiem ekonomicznym. Skandynawowie, Anglicy i Holendrzy bogacili się na nich latami. Polska, która jest krajem nadbałtyckim, również nie miała nigdy problemu z dostępnością tych ryb.  Śledziowe wartości odżywcze Dostępność i popularność śledzi zainspirowała ludzi do coraz częstszego wykorzystywania ich jako bazy do bardziej wyrafinowanych potraw. Poza walorami smakowymi, w tych rybach znajdziemy wiele cennych wartości odżywczych. Są też bogatym źródłem jodu, wapnia i żelaza. Jedząc je regularnie, możemy na dobre pożegnać anemię i suchość skóry czy paznokci. Śledź jest doskonałym produktem bogatym w białko. W 100 g mięsa znajduje się go prawie 17 g. Chociaż śledzie zaliczają się do ryb tłustych, można je włączyć do diety odchudzającej.  Przepisów na śledzie są tysiące. Pomysłów na zupę śledziową? Stosunkowo niedużo. Oto jeden z nich. Przepis na zupę śledziową Składniki: 3 płaty śledzia solonego 2 cebule ½ l śmietany 4 ziemniaki koperek Składniki na zalewę: 3 szklanki wrzątku ½ szklanki octu 10 ziarenek pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 3 liście...

śledź w oleju przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Genialny śledź w oleju na Wigilię. Zdrowy dla organizmu. Niezapomniany smak
Wszyscy uwielbiają śledzie na święta - wypróbujcie ten przepis na filety śledziowe w oleju. Pycha!

Śledź to druga (zaraz po karpiu) najważniejsza ryba na wigilijnym stole! Nie może jej tam zabraknąć, a śledzie chętnie jedzą wszyscy. W śmietanie, oleju czy musztardzie są przepyszne. Jeżeli i wy jesteście wielkimi miłośnikami tych ryb, to wypróbujcie ten przepis na śledzia w oleju – smakuje jak u babci i będzie niezapomnianym daniem podczas tegorocznej Wigilii. Tradycyjne ryby Choć dziś królem wigilijnej wieczerzy jest karp, to nie zawsze tak było. Dawniej, przed wojną w Polsce tradycyjnie w Wigilię jadło się wiele różnych ryb, a karp był kojarzony głównie z kuchnią żydowską. W Święta przygotowywano wówczas szczupaki, sandacze, leszcza i stynki. Natomiast w nieco zamożniejszych domach, na wigilijnym stole można było znaleźć węgorza, sardynki, łososia i śledzie. Zwyczaj przetrwał do dziś i wiele rodzin na Gwiazdkę przyrządza dania z różnych ryb. Przepis na śledzia w oleju Jednym z pysznych, wigilijnych sposobów na przygotowanie śledzia jest przyrządzenie go w oleju. Najlepsze będą do tego duże, mięsiste filety z matiasów. Potrzebne wam będą poniższe składniki: 6 dużych śledzi matias 2 cebule Ocet winny Olej Cukier Pieprz Przygotowanie Śledzie włóż do miski z zimną wodą i odstaw na 40 minut. Po tym czasie wylej wodę, dokładnie wypłucz filety. Powtórz czynność jeszcze dwa razy i na koniec osusz śledzie papierowym ręcznikiem. Posiekaj drobno cebulę, a filety pokrój w paski. Do dużego, litrowego słoika wkładaj śledzie na przemian z cebulą, dodaj pieprz, ocet winny i odrobinę cukru. Na koniec całość zalej olejem. Zakręcony słoik odstaw do lodówki na około dwie doby. Smacznego! Śledzie najlepiej podawać z dodatkiem świeżo posiekanej cebuli posypanej solą i okraszonej sokiem z cytryny.

Bożena Dykiel, przepis na śledzie
Gotujmy.pl/Wikimedia Commons, Ja Fryta
Gwiazdy
Nie uwierzysz, co Bożena Dykiel dodaje do śledzi. Dzięki temu wychodzą idealne
Przepis Bożeny Dykiel na śledzie może cię zaskoczyć. Jedna mała zmiana w tradycyjnym przepisie, a robi różnicę. Podpowiadamy, chodzi o przyprawę!

Myśl o śledziach towarzyszy nam szczególnie podczas zbliżających się świąt lub jako pomysł na zakąskę do napojów wysokoprocentowych. Goszczą na stołach od wieków, bo śledzie to bardzo popularna ryba. Dostarczają organizmowi niezwykle cennych składników odżywczych i mają bardzo smaczne, delikatne mięso. Lubicie je? Na obniżenie ciśnienia Mięso śledzia zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (nazywanych obecnie kwasami omega-3). Ich wielką zaletą jest obniżanie stężenia cholesterolu we krwi oraz poprawa w obszarze ciśnienia tętniczego.  Witaminowy skład Lata badań udały potwierdzić w nich również duże ilości witaminy A. Jej dobrze przyswajalna wersja, obecna w śledziach, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Udowodniono jej m.in. działanie przeciwnowotworowe.  Kolejnym, nie mniej istotnym dla zdrowia człowieka składnikiem jest witamina D, odpowiadająca za wzmacnianie kości, czy witaminy z grupy B - B1, B2, B6 i B12. Witaminy  pochodzenia B mają korzystny wpływ na nasz układ nerwowy. Składniki na śledzie a’la Bożena Dykiel: 3 kg śledzi, 2 duże cytryny, cukier wedle uznania, świeżo zmielony pieprz, świeża kolendra, oliwa dobrej jakości, śmietana 18 % Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy śledzie. Oprawiamy je i namaczamy co najmniej przez 2-3 godziny. Podczas namaczania kilkakrotnie zmieniamy wodę. Odpowiednio długo wymoczone śledzie odcedzamy i kroimy każdy filet na dwie albo trzy części. Układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie posypujemy je odrobiną cukru i świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec świeżą, tłuczoną kolendrę. To właśnie ona doda śledziom wyrazistości! Po około godzinie wkładamy ryby do słoika i zalewamy...