Śledzie potrafią oczarować smakiem. Ich mięso jest dodatkowo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i witaminy A, B, E oraz ceną w okresie jesienno-zimowym witaminę D3.
Właściwości zdrowotne śledzi
Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, sięgajcie po śledzie także na co dzień. Śledź kwalifikuje się do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a jego populacja nie jest zagrożona wyginięciem. Raport WWF sprzed kilku lat zdaje się potwierdzać powyższe dane.
Macie problem z produkcją czerwonych krwinek? Śledzie wam w tym pomogą. Ale nie tylko! W każdej porcji śledzia znajduje się żelazo i witamina B12, które pomagają w wytworzeniu hemoglobiny. Do produkcji hemoglobiny organizm potrzebuje białka, które znajdziecie w śledziach w nadmiarze!
Jedzenie śledzia to także uzupełnianie wapnia, magnezu i fosforu. Każdy w tych składników odżywczych ciało człowieka wykorzystuje do wytworzenia zębów i kości. Składniki zawarte w śledziach pomagają w wytworzeniu białek, takich jak kolagen. Wasza skóra, z cerą na czele, wam za to podziękuje.
Zobacz także:
Śledzie jest jednym z najlepszych źródeł witamy D
Witamina D ochroni wasz organizm przed osteoporozą. Za to zawarty w śledziu potas pomoże komórkom nerwowym usprawnić pracę mózgu. Ryba jest wielozadaniowa, gdyż suplementuje w krwioobieg substancje, które poradzą sobie z wieloma waszymi dolegliwościami.
Ryba idealna na święta, w oleju lnianym, z sokiem i skórką cytrynową
Śledzie smakują klasycznie z cebulką, ale możecie je urozmaicić o kilka prostych składników. Niektóre z nich wpisują się idealnie w klimat świąt. Co powiecie na śledzie w oleju lnianym ze skórką cytrynową?
Składniki:
-
600 g filetów śledziowych
-
½ szklanki mleka do namoczenia
-
½ szklanki oleju lnianego
-
3 średnie cebule
-
2 cytryny
-
pieprz kolorowy w ziarnach
-
2 goździki
-
1 łyżeczka cukru trzcinowego
-
½ łyżeczki suszonego imbiru
Sposób przygotowania
-
Pierwszym etapem przygotowania śledzi jest namoczenie ich w mleku prze kilka godzin i opłukanie pod bieżącą wodą. Śledzie musicie po takiej czynności dokładnie osuszyć.
-
Wymoczone śledzie kroicie na kawałki i przekładacie do głębokiej miski.
-
Cebulę rozdrabniacie na piórka i przekładacie do innego niż śledzie naczynia.
-
Pieprz wsypujecie do moździerza, rozdrabniacie. Dodajecie skórkę otartą z cytryn i goździki. Rozcieracie całość.
-
Wsypujecie kolejno imbir oraz cukier trzcinowy i dokładnie wymieszacie.
-
Wlewacie sok wyciśnięty z cytryn i jeszcze raz dokładnie mieszacie. Przelewacie go do miski z cebulą, łączycie i odstawiacie na chwilę.
-
Na dnie słoika układacie warstwę śledzi. Na rybę dajecie trochę cebuli, na cebulę znowu warstwę ryb.
-
Układacie śledzie tak, by na wierzchu znalazła się cebula. Zalewacie je na koniec olejem lnianym. Zamykacie i wstawiacie do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie będą smakować wyśmienicie!