Zupa gulaszowa to jedna z bardziej treściwych zup. Oprócz sporej ilości warzyw, zawiera także odpowiednią ilość mięsa. Dzięki temu może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Należy również dodać, że dzięki odpowiednim przyprawom, dobrze rozgrzewa organizm. Sprawdzi się idealnie w chłodniejsze dni. 

Zupa gulaszowa, czyli danie (prawie) jednogarnkowe

Ta potrawa jest dość szybka w przygotowaniu, dzięki niedużej ilości naczyń używanych podczas gotowania. Jednak można łatwo popsuć jej smak. Aby potrawa była nie tylko rozgrzewająca i syta, ale i aromatyczna i pełna głębokiego, trzeba dodać do niej tylko dwa składniki!

Kluczową rolę ogrywa oczywiście mięso podsmażone razem z cebulką, dzięki temu całe danie zyska niepowtarzalny aromat. Jednak sekretnym składnikiem są leśne grzyby, które podkręcą cały smak.

Zobacz także:

Z kolei naszym tajnym dodatkiem do zupy, który nada jej nieco głębszego wyrazu jest odrobina cukru - jego działanie będzie podobne jak w przypadku zupy pomidorowej. Tę sztuczkę wykorzystują nawet szefowie kuchni!

Składniki:

  • 800 g karkówki
  • 500 g pieczarek
  • 3 czerwone papryki
  • 1 łyżka mąki
  • kawałek ostrej papryczki chili
  • kilka grzybów leśnych
  • cebula
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • liść laurowy
  • cukier
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej do podsmażenia

Wykonanie:

  1. Papryki i pieczarki dokładnie umyjcie oraz osuszcie.
  2. Usuńcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie w niewielkie paseczki, zaś pieczarki na ćwiartki bądź ósemki. Grzyby leśne namoczcie w wodzie.
  3. Karkówkę pokrójcie w niedużą kostkę.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki, a później przełóżcie je do garnka, gdzie będzie się gotowała cała zupa.
  5. Na tej samej patelni przysmażcie paprykę i przełóżcie na talerz. Dolejcie trochę oleju na patelnię. Usmażcie mięso wraz z pokrojoną cebulą, a później przełóżcie je do pieczarek wraz z grzybami.
  6. Garnek ustawcie na średnim ogniu. Do środka dodajcie łyżkę mąki i przysmażcie, aby straciła swój surowy smak. Później wlejcie odpowiednią ilość wody, aby wszystkie składniki były zakryte. Dodajcie przyprawy.
  7. Zupę gotujcie na średnim ogniu do uzyskania miękkiego mięsa. 
  8. Pod koniec gotowania, do gulaszu dodajcie podsmażoną paprykę. Dobrze wszystko wymieszajcie. Gotujcie jeszcze 5-7 minut. 
  9. Podawajcie na ciepło razem ze świeżym pieczywem. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl