Mizeria to jedna z klasycznych polskich surówek. Kiedyś robiono ją tylko w sezonie, bo tylko wtedy dostępne były świeże ogórki. Jednak odkąd szklarniowe warzywa można kupić cały rok za stosunkowo nieduże pieniądze, także mizerią można się delektować o każdej porze roku.
Jest wiele dobrych przepisów na tę surówkę. Jeden jest szczególny i ma wyjątkowe walory zdrowotne. Robicie właśnie taką?
Mizeria z ogórka i cebuli
Nie wszyscy do mizerii dodają cebulę, a okazuje się, że zdecydowanie warto to robić. Najzdrowszą wersję mizerii przygotujecie z kilku składników. Podstawowe są dwa: świeży ogórek i cebula.
Jak przygotować zdrową mizerię?
Zobacz także:
- Ogórka pokrójcie w plasterki, oprószcie solą i odstawcie.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w wiórki.
- Plasterki ogórka odcedźcie z soku, który się wytrącił pod wpływem soli i posypcie je pieprzem.
- Połączcie plasterki ogórka z cebulą, dodajcie jogurt naturalny lub śmietanę i dokładnie wymieszajcie składniki.
Dlaczego ta sałatka jest taka zdrowa? Połączenie ogórka, cebuli i jogurtu naturalnego tworzy prawdziwą bombę zdrowotną dla serca:
- Cebula zawiera allicynę, dzięki której w organizmie obniża się wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL
- W ogórkach znajdziecie cenny potas, magnez i błonnik. Ich regularne spożywanie zmniejsza poziom sodu i cholesterolu
- Z kolei systematyczne spożywanie jogurtu naturalnego powoduje, że obniża się ryzyko sercowo-naczyniowej u osób z nadciśnieniem. Wystarczy jedna porcja jogurtu naturalnego tygodniowo (200 ml), żeby o 30% spadło ryzyko zawału serca u kobiet, a o 19% u mężczyzn. Także ryzyko udarów znacząco spada u obu grup
Inne przepisy na mizerię
Mizeria w wielu domach to po prostu ogórki i śmietana. W każdym przypadku po pokrojeniu ogórków w plastry warto je oprószyć solą i zostawić na kilkanaście minut, żeby warzywa puściły sok. Ten sok należy odlać przytrzymując plasterki ogórków palcami i przechylając naczynie, w którym są. Po tak przygotowanych ogórkach możecie przystąpić do przyrządzenia surówki:
- Klasyczna mizeria. Do odciśniętych ogórków należy dodać gęstą śmietanę i drobno pokrojony koper. Wymieszajcie wszystkie składniki i podawajcie
- Mizeria na słodko. Do śmietany dodajcie łyżkę cukru i pół łyżeczki cukru waniliowego. Nasolone, odciśnięte ogórki zalejcie słodką, aromatyczną śmietaną i wymieszajcie składniki
- Mizeria z czosnkiem. Do śmietany dodajcie roztarty ząbek czosnku, drobno poszatkowany koper i odrobinę soli. Wymieszajcie wszystkie składniki i podawajcie. Mizerię czosnkową można zrobić także na grecką modłę, czyli w stylu tzatziki. W tym celu ogórka należy zetrzeć na tarce
- Mizeria bez śmietany. Do oliwy dodajcie roztarty ząbek czosnku, drobno poszatkowany koper, odrobinę soli i pół łyżeczki soku z cytryny. Wymieszajcie wszystkie składniki i podawajcie
Źródło: zdrowie.pap.pl, O2