Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 składniki
Adobe Stock
Newsy

Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 główne składniki

Jadacie mizerię? Jeśli dodajecie do niej cebulę, to znaczy, że korzystacie z przepisu, który przynosi najwięcej korzyści zdrowotnych. Oto jak zdrowo i smacznie można przygotować mizerię.

Mizeria to jedna z klasycznych polskich surówek. Kiedyś robiono ją tylko w sezonie, bo tylko wtedy dostępne były świeże ogórki. Jednak odkąd szklarniowe warzywa można kupić cały rok za stosunkowo nieduże pieniądze, także mizerią można się delektować o każdej porze roku.

Jest wiele dobrych przepisów na tę surówkę. Jeden jest szczególny i ma wyjątkowe walory zdrowotne. Robicie właśnie taką?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mizeria z ogórka i cebuli

Nie wszyscy do mizerii dodają cebulę, a okazuje się, że zdecydowanie warto to robić. Najzdrowszą wersję mizerii przygotujecie z kilku składników. Podstawowe są dwa: świeży ogórek i cebula.

Jak przygotować zdrową mizerię?

  1. Ogórka pokrójcie w plasterki, oprószcie solą i odstawcie.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w wiórki.
  3. Plasterki ogórka odcedźcie z soku, który się wytrącił pod wpływem soli i posypcie je pieprzem.
  4. Połączcie plasterki ogórka z cebulą, dodajcie jogurt naturalny lub śmietanę i dokładnie wymieszajcie składniki.

Dlaczego ta sałatka jest taka zdrowa? Połączenie ogórka, cebuli i jogurtu naturalnego tworzy prawdziwą bombę zdrowotną dla serca:

  • Cebula zawiera allicynę, dzięki której w organizmie obniża się wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL
  • W ogórkach znajdziecie cenny potas, magnez i błonnik. Ich regularne spożywanie zmniejsza poziom sodu i cholesterolu
  • Z kolei systematyczne spożywanie jogurtu naturalnego powoduje, że obniża się ryzyko sercowo-naczyniowej u osób z nadciśnieniem. Wystarczy jedna porcja jogurtu naturalnego tygodniowo (200 ml), żeby o 30% spadło ryzyko zawału serca u kobiet, a o 19% u mężczyzn. Także ryzyko udarów znacząco spada u obu grup
Zobacz także
Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający

Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu

Inne przepisy na mizerię

Mizeria w wielu domach to po prostu ogórki i śmietana. W każdym przypadku po pokrojeniu ogórków w plastry warto je oprószyć solą i zostawić na kilkanaście minut, żeby warzywa puściły sok. Ten sok należy odlać przytrzymując plasterki ogórków palcami i przechylając naczynie, w którym są. Po tak przygotowanych ogórkach możecie przystąpić do przyrządzenia surówki:

  • Klasyczna mizeria. Do odciśniętych ogórków należy dodać gęstą śmietanę i drobno pokrojony koper. Wymieszajcie wszystkie składniki i podawajcie
  • Mizeria na słodko. Do śmietany dodajcie łyżkę cukru i pół łyżeczki cukru waniliowego. Nasolone, odciśnięte ogórki zalejcie słodką, aromatyczną śmietaną i wymieszajcie składniki
  • Mizeria z czosnkiem. Do śmietany dodajcie roztarty ząbek czosnku, drobno poszatkowany koper i odrobinę soli. Wymieszajcie wszystkie składniki i podawajcie. Mizerię czosnkową można zrobić także na grecką modłę, czyli w stylu tzatziki. W tym celu ogórka należy zetrzeć na tarce
  • Mizeria bez śmietany. Do oliwy dodajcie roztarty ząbek czosnku, drobno poszatkowany koper, odrobinę soli i pół łyżeczki soku z cytryny. Wymieszajcie wszystkie składniki i podawajcie

Źródło: zdrowie.pap.pl, O2

Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
kuchenny świat/gotujmy.pl
Newsy
Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
Zdarzyło się wam, że ogórki w mizerii wyszły bardzo miękkie? Zróbcie tak, a będą przyjemnie chrupiące!

Mizeria ze świeżych ogórków z dodatkiem śmietany i koperku, większości kojarzy się z latem. W największe upały miska chłodnej mizerii z ziemniakami i jajkiem smakuje idealnie! Przepis na tę surówkę jest bardzo prosty, jednak ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania. Wiecie co zrobić, by mizeria była bardzo chrupiąca i do tego lekkostrawna? Poznajcie ten niezawodny sposób! Jak przygotować mizerię, by była chrupiąca? W większości przepisów na mizerię znajduje się punkt, który mówi o zasypaniu ogórków solą i odstawieniu ich na kilkanaście minut. Dzięki temu ogórki puszczą nadmiar wody, którą należy odlać i dopiero wówczas można zabierać się za dalsze przygotowanie mizerii. Ten zabieg ma na celu pozbycie się nadmiaru płynu z mizerii, do której i tak dodaje się jeszcze jogurt lub śmietanę. Jeżeli nie odleje się wody z ogórków, wówczas mizeria może być dość wodnista, a taka konsystencja nie wszystkim odpowiada. Jednak przygotowane w ten sposób ogórki są bardzo miękkie i mało chrupiące. Jak sobie z tym poradzić? Istnieje alternatywna metoda przyrządzenia mizerii – ogórki zamiast posolić, należy sparzyć! Jeszcze zanim pokroicie ogórki, po obraniu ze skórki zalejcie je wrzątkiem i szybko odcedźcie i przelejcie zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi, ogórki będą bardzo chrupiące i bardziej lekkostrawne. Przepis na mizerię Do przygotowania klasycznej mizerii potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 zielone ogórki 8 łyżek jogurtu naturalnego Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ogórki, sparzcie wrzątkiem, przelejcie zimną wodą i pokrójcie na cienkie plasterki nożem albo za pomocą tarki....

Mizeria ze śmietaną
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
1 błąd może popsuć smak mizerii. Większość z nas niestety go popełnia. Wystarczy dodać 1 składnik
Popularna mizeria to surówka z zielonych ogórków z dodatkami. Ciekawe, czy robicie ją we właściwy sposób?

Ogórki na mizerię można pokroić w plasterki lub kostkę. Bywają jej wersje z olejem, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem. W zależności od regionu, w którym będziecie ją jeść, może różnić się kilkoma detalami. Dodatki do mizerii Mizeria broni się sama. Nie trzeba jej specjalnie udziwniać, by smakowała za każdym razem tak samo. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, na pewno pochylicie się na jej kilkoma wersjami. Najlepiej spróbować każdej i wybrać smak, który odpowiada wam najbardziej. Do mizerii można bowiem dodać: pomidor, koperek, szczypiorek, miętę,  natkę pietruszki, kwiaty i liście ogórecznika. Świeże, zielone ogórki mają orzeźwiający smak i dużą zawartość wody Mizeria jest idealna dla wszystkich z was, którzy na liście postanowień noworocznych mają zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. Sam ogórek ma bardzo mało kalorii i można go potraktować jako obowiązkowe warzywo każdej osoby dbającej o sylwetkę. Podanie ogórka w postaci mizerii nic mu nie ujmuje. Jest wręcz przeciwnie! Mizeria pasuje do mięs, ale też można ją jeść jako samodzielne danie. Przygotowanie jej klasycznej wersji jest bardzo łatwe. Nie musicie umieć szczególnie gotować, żeby zrobić pyszną mizerię. Mizeria, choć bazuje na kilku tanich składnikach, może zachwycić smakiem. Na dodatek możecie ją urozmaicić cebulą. Do wykonania podstawowej wersji potrzebne będą ogórki szklarniowe lub gruntowe. Właściwości ogórków nie są zbytnio doceniane. Głównie przez fakt, że jest to pospolite warzywo. Tymczasem znajdziecie w nim przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny, które chronią przed rozwojem raka. Ogórek pomoże również ugasić pragnienie i poleca się...

mizeria
Adobe Stock
Newsy
Czy powinno dodawać się ocet do mizerii? Wielu Polaków uważa, że to profanacja
Klasyczna mizeria jest przygotowywana z ogórków i kwaśnej śmietany. Niektórzy jednak dodają także ocet. Wiecie w jakim celu?

Żaden obiad nie może się obejść bez dodatku warzyw. Do klasycznych polskich obiadów zazwyczaj podawane są one w formie surówek bądź sałatek. Jedną z popularniejszych opcji jest mizeria . Idealnie sprawdza się między innymi do kotleta schabowego czy mielonego . Mizeria z octem Wbrew pozorom, dodatek octu do ogórków nie jest zbrodnią, a wręcz podkręca smak całego dania. Taka surówka nazywana jest „mizerią po warszawsku” - jest delikatnie słodko-cierpka. Dodatek octu ma za zadanie jeszcze bardziej podkreślić smak ogórków i śmietany. Mizeria po warszawsku Regionalna mazowiecka mizeria. Pochodzicie z innej części Polski? Przygotujcie ogórki w ten sposób, aby zaskoczyć swoich domowników. Składniki: 4 zielone ogórki ⅓ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki octu 100 g kwaśnej śmietany 18% mielony czarny pieprz Przygotowanie: Ogórki obierzcie oraz pokrójcie w cienkie plasterki. Przełóżcie je do miski i dokładnie posólcie. Wymieszajcie je, a następnie odstawcie na około 30 minut. Po upływie danego czasu, ogórki odciśnijcie dokładnie z nadmiaru wody i przełóżcie je do salaterki. Cukier rozpuśćcie w occie, a później dodajcie je do miski wraz ze śmietaną i mielonym, czarnym pieprzem. Całość dobrze wymieszajcie do połączenia się składników. Taka mizeria będzie idealnym dodatkiem do każdego obiadu. Smacznego! Dodatki do mizerii Każdy region inaczej przyrządza znane i lubiane przez wszystkich dania, dlatego też ostatecznie wiele przepisów może się nieco od siebie różnić. Tak jest również w przypadku mizerii. U każdego podstawą są oczywiście ogórki oraz śmietana - reszta składu zależy od preferencji i...

mizeria przepis
Adobe Stock
Newsy
Lubicie, gdy mizeria ma wyrazisty smak i przyjemnie chrupie? Z tego przepisu nie ma sobie równych
Mizeria to najbardziej znana na świecie sałatka ze świeżych ogórków. Przyrządzona według niemieckiego przepisu nie ma sobie równych.

Mizeria to bardzo znana w polskiej kuchni sałatka - od lat przyrządzana przez nasze babcie i mamy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że mizeria po łacinie oznacza biedę.  Nie ma się więc co dziwić, że szczególną popularność zyskała w czasach PRLu, między innymi z uwagi na tanie i łatwo dostępne składniki potrzebne do jej zrobienia. Bowiem niegdyś jadało się ją z mlekiem, dopiero po wielu latach produkt został zastąpiony droższą śmietaną. Co dom to obyczaj Tak naprawdę w każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Ci, którzy nie liczą kalorii, uwielbiają ją jadać właśnie ze śmietaną, inni preferują jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko.  W niektórych regionach Polski serwuje się ją z olejem, sokiem z cytryny, pomidorem lub miętą. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego koperku, cukru, czosnku i octu – właśnie takie połączenie zakłada niemiecki przepis. Odwzorowanie tej receptury nie zajmie wam więcej niż 15 minut. Jest naprawdę dziecinnie prosta. Przepis na przepyszną niemiecką mizerię Będziecie potrzebować 4 świeżych ogórków 100 ml śmietany 18 proc. 1 ząbka czosnku 1 łyżki octu 1 pęczku świeżego koperku ½ łyżeczki cukru Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie śmietanę (możecie też użyć jogurtu naturalnego, aby było mniej kalorycznie), ocet, cukier, sól oraz pieprz.  Koperek posiekajcie drobniutko i również umieśćcie w misce. Czosnek obierzcie, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do pozostałych składników.  Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 15 minut. W tym czasie wszystkie smaki będą miały szansę się przegryźć, dzięki czemu wasza mizeria będzie smakować naprawdę wyjątkowo. Ogórki...