Lubczyk do rosołu a kobiety w ciąży
Pixabay
Newsy

Tak przyprawionego rosołu pod żadnym pozorem nie powinny jeść kobiety w ciąży. Może spowodować poważne komplikacje

Nie od dziś wiadomo, że kobiety w ciąży powinny zachować szczególną ostrożność podczas wyboru posiłków. Także i tych tradycyjnych...

Rosół to pozycja obowiązkowa w jadłospisie większości Polaków. Zazwyczaj jemy go w niedzielę.

I jak to często w polskich domach bywa, już w poniedziałek złocisty wywar zmienia się w pomidorówkę…

Rosół nie tylko rozgrzewa w chłodne zimowe dni, ale także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół a ciąża

O fantastycznych prozdrowotnych cechach rosołu powiedziano i napisano już wszystko, ale nie zaszkodzi by przypomnieć sobie pewne informacje lub po prostu poszerzyć swoją wiedzę.

Więcej na ten temat znajdziecie na przykład w jednym z naszych artykułów. Wystarczy, że klikniecie w ten link: Rosół to najzdrowsza zupa na świecie. Wyleczy kaca, grypę, a także pewien poważny problem zdrowotny

Gorąca, aromatyczna, bogata w zdrowe dodatki zupa może być doskonałym wyborem także dla kobiet w ciąży.

Panie w stanie błogosławionym, powinny uważać jednak na pewną popularną rosołową przyprawę.

Na co uważać?

Chodzi tu o lubczyk. To niewinne zioło zwykle przedstawiane jest jako afrodyzjak i po prostu doskonały polepszacz smaku bulionu.

Tymczasem, mało kto wie o jego ciemnych stronach. Te związane są z jego właściwościami rozkurczowymi.

Kobiety w ciąży powinny z dużą rozwagą przystępować więc do spożywania rosołu z dodatkiem lubczyku.

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Roślina ta może doprowadzić do krwawienia i w skrajnych przypadkach - do przerwania ciąży.

Oczywiście, takie zagrożenie może wystąpić tylko w przypadku spożycia naprawdę znacznych ilości świeżego lub sproszkowanego lubczyku.

Lektura obowiązkowa

Nie zmienia to faktu, że trzeba mieć świadomość, że to niepozorne zioło nie jest najbardziej odpowiednim dodatkiem do rosołu dla pań w ciąży.

Przyszłe mamy powinny również pamiętać, że popularna przyprawa rosołowa „Maggi”, również zawiera pewną ilość wyciągu z lubczyku.

Lepiej więc unikać niebezpieczeństwa już na etapie wyboru przypraw. Niezbędne jest więc dogłębne przestudiowanie składu danej przyprawy.

Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu
Pixabay
Newsy
Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu
Dodajecie do rosołu lubczyk? To aromatyczne zioło świetnie podkreśla smak ulubionej zupy Polaków. Mało kto wie, że posiada ono również wiele właściwości zdrowotnych.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie rosołu bez dodatku lubczyku . Bulion z dodatkiem tego zioła nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Jest też o wiele zdrowszy niż zupa z dodatkiem naszpikowanej szkodliwymi substancjami Maggi. Lubczyk doskonale też pasuje do dań z dziczyzny, królika i jagnięciny, a także do owoców morza i grzybów. A czy wiecie, że według niektórych źródeł jest on uznawany za afrodyzjak? To jednak nie jedyne jego zalety, ponieważ roślina ta doskonale również  odtruwa organizm i ma wiele innych korzystnych właściwości. Właściwości zdrowotne lubczyku Lubczyk to zioło, które wykazuje ogromne korzyści zwłaszcza dla przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Z uwagi na bogactwo składników odżywczych, może przyczynić się do lepszej odporności , a także wzmacniać organizm. Ze względu na swój przeciwzapalny charakter, lubczyk jest idealny do łagodzenia rozstroju żołądka i przywracania układu pokarmowego do stanu neutralnego. Może pomóc zmniejszyć wzdęcia i nadmiar gazów, zmniejszając podrażnienie jelit i promując zdrowy, normalny ruch w okrężnicy. Zioło to jest idealnym lekarstwem dla osób cierpiących na takie schorzenia jak dna moczanowa, zapalenie stawów i hemoroidy Jeśli cierpicie na dolegliwości układu oddechowego, lubczyk może działać jako środek wykrztuśny, usuwając nadmiar flegmy i śluzu z dróg oddechowych. Dodatkowo, eukaliptol, jeden z głównych środków łagodzących w nim zawartych, może zmniejszyć podrażnienie i stan zapalny w płucach. Maść z lubczyku jest bardzo skuteczna w zmniejszaniu objawów łuszczycy i trądziku. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze mogą również pomóc w niektórych przypadkach zapobiegać powstawaniu zmarszczek i zwiększać przepływ...

Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy
Dodajesz do rosołu to zioło? Uważaj! To może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia
Rosół to zupa polecana na wszelkie choroby. Jednak dodanie jednego zioła może sprawić, że stanie się niezwykle niebezpieczna!

Najlepszy rosół to taki gotowany na dużej ilości mięsa, kości, warzyw i… ziół. To zioła nadają zupie niesamowity aromat, który rozchodzi się po całym mieszkaniu. Z chęcią sięgamy po różne przyprawy, które mają nadać rosołowi wyjątkowy smak i zapach. Jednak niektóre z nich mogą być niebezpieczne! Sprawdź, czy ty też ich używasz! Uwaga na zioła! Różne ziółka polecane są nie tylko jako przyprawy, ale również jako lekarstwa dla podreperowania zdrowia. Pijemy rumianek na problemy z żołądkiem, koper na zaparcia, a szałwią płuczemy bolące gardło i jamę ustną po zabiegach dentystycznych. Ale nie wszystkie zioła są dla nas bezpieczne! Podobnie jak lekarstwa, podane w nieodpowiednich kombinacjach lub proporcjach, mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Jednym z ziół, które wymaga zachowania szczególnej ostrożności, jest lubczyk . Dlaczego? Kto nie powinien jeść lubczyku? Lubczyk nadaje rosołowi wyjątkowy aromat, którego nie można pomylić z żadnym innym. Ale czy wiesz, że ta roślina może być niebezpieczna dla zdrowia? Na lubczyk muszą bardzo uważać: Alergicy – roślina ta jest fotouczulająca. Oznacza to, że alergik, który zje potrawę z dodatkiem lubczyku, może dostać silnych oparzeń po ekspozycji na promienie słoneczne. Może też powodować powstawanie przebarwień od słońca. Kobiety w ciąży – panie spodziewające się dziecka absolutnie nie mogą spożywać lubczyku. To zioło ma działanie poronne i jest zabronione dla kobiet w ciąży i karmiących piersią! Kobiety w trakcie mensturacji - zwiększa krwawienie. Uwaga na popularną przyprawę „Maggi” . Jeszcze do niedawna zawierała lubczyk i również nie mogła być stosowana przez przyszłe mamy. Niedawno zmieniono...

Rosół
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Polacy kłócą się, czy dodawać tę przyprawę do rosołu. Pominięcie jej to według wielu kucharzy profanacja
Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków, dlatego też wielu z nich nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania! O tę przyprawę kłócą się wszyscy Polacy!

Wbrew pozorom rosół jest prosty w przygotowaniu. O jego wyjątkowości świadczy odpowiednia ilość warzyw, dobór mięsa lub dodane zioła. Wokół rosołu toczą się dyskusje, czy pominięcie lubczyku w wywarze jest profanacją?  Wszyscy znają sałatkę jarzynową, kotlety schabowe czy rosół, ale co dom to inny przepis. Każdy ma swój patent na ulubione dania, czy jest to dodanie jakiegoś składniku czy zmiana sposobu obróbki. W tym kontekście Polacy lubią sprzeczać się o wykonanie tradycyjnych dań. Przykładem dyskusji może być pytanie, czy powinno dodawać się lubczyk do rosołu? Pominięcie jej to według wielu profanacja.  Lubczyk uznawany jest za afrodyzjak  Lubczyk to smakowita i zdrowa alternatywa dla płynnej przyprawy typu maggi. Ma podobny aromat, ale bez zbędnych wzmacniaczy smaku czy dodatkowego cukru w składzie. Ponadto jest uznawany za jeden z afrodyzjaków. To dość naciągana sprawa, jednak najszybciej przez żołądek do serca! Szkoda byłoby nie spróbować. Idealnie więc sprawdzi się podczas walentynkowej kolacji.  Czy powinno dodawać się lubczyku do rosołu?  Nie ma dobrego rosołu bez dwóch kluczowych składników, czyli lubczyku i opalanej nad ogniem cebuli! Bulion z dodatkiem lubczyku nabywa wyjątkowego, głębokiego aromatu, którego nie da się uzyskać w żaden inny sposób! To zioło doskonale sprawdzi się również w zestawieniu z owocami morza, grzybami, strączkami czy mięsem z dziczyzny, królika bądź jagnięciny.  Dodawanie lubczyku do różnych potraw pozytywnie wpływa na stan organizmu. Działa szczególnie intensywnie, jeśli zostanie dodany pod koniec gotowania. Lubczyk pomaga w trawieniu. Dzięki sporej zawartości polifenoli, pomaga regulować poziom cholesterolu w organizmie. Jest szczególnie wskazany przy...

rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Newsy
Dodajcie do rosołu to zioło. Zupa zyska nieprawdopodobne właściwości zdrowotne 
Pietruszka, lubczyk, pieprz, sól - w większośći wypadków lista przypraw i ziół dodawanych do rosołu jest krótko. Warto poszerzyć ją o jedną pozycję.

Każda dobra gospodyni domowa może pochwalić się swoją własną recepturą na rosół . Niektóre dodają na sam koniec dodają natkę pietruszki, inne wcześniej dorzucą do wywaru nieco lubczyku. Rzadziej spotykane jest dodawanie do rosołu bluszczyku kurdybanka. Ta mało znana roślina ma niezwykłe zdrowotne właściwości. Może okazać się waszą tajną bronią na choroby i infekcje! Czym powinno się doprawiać rosół? Są w Polsce takie domy, w których bez rosołu nie obejdzie się żadna niedziela. Stałym elementem w naszych zupach jest makaron (najlepiej domowej roboty) , nieodzowna  mięsna podstawa do bulionu, a także warzywa (czyli marchew, seler, pietruszka). Co tu dużo mówić - przepis na rosół nie wydaje się specjalnie skomplikowany. Większość gospodyń, oprócz doprawienia rosołu solą i pieprzem, decyduje się także na poprawienie smaku wywaru poprzez dodanie różnego rodzaju ziół. Lubianym dodatkiem do złocistej zupy jest lubczyk. W sezonie króluje z kolei świeża pietruszka. Warto pamiętać o zamrożeniu świeżej natki pietruszki na zimę - taka z pewnością doda kolorytu naszemu rosołowi, choć poprzez mrożenie straci nieco na wartości. Dlaczego warto dodawać do rosołu bluszczyk kurdybanek? Jednak nie samym lubczykiem i pietruszką żyje człowiek. Możemy łatwym sposobem sprawić, by nasza zupa stała się jeszcze bardziej zdrowa. Tą czynnością będzie dodanie nieco suszonego bluszczyku kurdybanka do talerza z gorącą zupą . Zapytacie: a co to takiego? Już spieszymy z odpowiedzią. To dość mało znane zioło o nieco egzotycznej nazwie ma niezwykłe cechy - jest wręcz stworzone do spożywania w trakcie sezonu zimowego, ale świetnie sprawdzi się także wiosną i latem. Uważajcie jednak, żeby z kurdybankiem nie przeholować: jest dość pikantny i gorzki w...