Wigilia tuż, tuż, a to oznacza, że niedługo trzeba zacząć przygotowywanie świątecznych potraw. Jeżeli nie chcecie spędzić ostatnich dni tuż przed Wigilią nerwowo mieszając w garnkach, zacznijcie przyrządzać część potraw wcześniej. Możecie tak zrobić na przykład z barszczem czerwonym - ugotujcie go już dziś i podajcie dopiero w Wigilię. Sprawdźcie, co zrobić, by pozostał świeży i smaczny do tego czasu. 

Jak przechowywać barszcz czerwony?

Barszcz, tak jak każdą inną zupę, można bez problemu przechowywać w taki sposób, że będzie dobry jeszcze przez wiele tygodni po ugotowaniu. Pierwszą metodą jest oczywiście mrożenie - należy przy tym pamiętać, że płyn zwiększy swoją objętość po zamrożeniu, dlatego nie można wypełnić słoików w całości barszczem. Inaczej mogłyby wam eksplodować w zamrażarce.

Druga metoda polega na klasycznym wekowaniu. Gorący barszcz wystarczy wlać do słoików, a następnie mocno je zakręcić i postawić do góry dnem. Gdy wystygną, należy włożyć je do lodówki i chłodnej spiżarni. W ten sposób barszcz będzie dobry przez wiele miesięcy od przygotowania. Zróbcie go z przepisu poniżej:

Zobacz także:

Jak zrobić barszcz czerwony do słoików?

Składniki:

  • 3 kg buraków

  • 3 marchewki

  • 1 duża pietruszka

  • 1 por

  • 1 seler

  • 1 cebula

  • 1 szklanka rosołu (lub bulionu warzywnego)

  • ⅓ szklanki octu

  • 2 łyżki cukru

  • 1 płaska łyżeczka soli 

  • kilka ząbków czosnku 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie buraki i pokrójcie je na niewielkie kawałki. Zalejcie ⅓ szklanki octu, dodajcie cukier oraz sól i wymieszajcie. Odstawcie na całą noc.

  2. Następnego dnia obrane warzywa włóżcie do garnka, wlejcie szklankę rosołu i gotujcie przez 1,5 godziny. Zamiast rosołu możecie użyć bulionu warzywnego. 

  3. Po tym czasie dodajcie do wywaru buraki wraz z sokiem oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawcie majerankiem i innymi przyprawami do smaku. Gotujcie przez godzinę bez przykrycia. 

  4. Gdy barszcz będzie już ugotowany, odstawcie go do ostygnięcia - w tym czasie znajdujące się w nim warzywa oddadzą do zupy cały smak i aromat.

  5. Kiedy barszcz ostygnie, zagotujcie go jeszcze raz i wlejcie do słoików. Każdy słoik od razu zakręćcie, postawcie dnem do góry i zaczekajcie, aż ostygnie. Później odłóżcie słoiki do lodówki.

I gotowe! Tak przygotowany barszcz można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.