Wigilia tuż, tuż, a to oznacza, że niedługo trzeba zacząć przygotowywanie świątecznych potraw. Jeżeli nie chcecie spędzić ostatnich dni tuż przed Wigilią nerwowo mieszając w garnkach, zacznijcie przyrządzać część potraw wcześniej. Możecie tak zrobić na przykład z barszczem czerwonym - ugotujcie go już dziś i podajcie dopiero w Wigilię. Sprawdźcie, co zrobić, by pozostał świeży i smaczny do tego czasu.
Jak przechowywać barszcz czerwony?
Barszcz, tak jak każdą inną zupę, można bez problemu przechowywać w taki sposób, że będzie dobry jeszcze przez wiele tygodni po ugotowaniu. Pierwszą metodą jest oczywiście mrożenie - należy przy tym pamiętać, że płyn zwiększy swoją objętość po zamrożeniu, dlatego nie można wypełnić słoików w całości barszczem. Inaczej mogłyby wam eksplodować w zamrażarce.
Druga metoda polega na klasycznym wekowaniu. Gorący barszcz wystarczy wlać do słoików, a następnie mocno je zakręcić i postawić do góry dnem. Gdy wystygną, należy włożyć je do lodówki i chłodnej spiżarni. W ten sposób barszcz będzie dobry przez wiele miesięcy od przygotowania. Zróbcie go z przepisu poniżej:
Zobacz także:
Jak zrobić barszcz czerwony do słoików?
Składniki:
-
3 kg buraków
-
3 marchewki
-
1 duża pietruszka
-
1 por
-
1 seler
-
1 cebula
-
1 szklanka rosołu (lub bulionu warzywnego)
-
⅓ szklanki octu
-
2 łyżki cukru
-
1 płaska łyżeczka soli
-
kilka ząbków czosnku
Przygotowanie:
-
Obierzcie buraki i pokrójcie je na niewielkie kawałki. Zalejcie ⅓ szklanki octu, dodajcie cukier oraz sól i wymieszajcie. Odstawcie na całą noc.
-
Następnego dnia obrane warzywa włóżcie do garnka, wlejcie szklankę rosołu i gotujcie przez 1,5 godziny. Zamiast rosołu możecie użyć bulionu warzywnego.
-
Po tym czasie dodajcie do wywaru buraki wraz z sokiem oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawcie majerankiem i innymi przyprawami do smaku. Gotujcie przez godzinę bez przykrycia.
-
Gdy barszcz będzie już ugotowany, odstawcie go do ostygnięcia - w tym czasie znajdujące się w nim warzywa oddadzą do zupy cały smak i aromat.
-
Kiedy barszcz ostygnie, zagotujcie go jeszcze raz i wlejcie do słoików. Każdy słoik od razu zakręćcie, postawcie dnem do góry i zaczekajcie, aż ostygnie. Później odłóżcie słoiki do lodówki.
I gotowe! Tak przygotowany barszcz można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.