Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu
AdobeStock
Newsy

Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu

Ugotujcie ten barszcz już dziś i spokojnie przygotowujcie się do świąt - będzie dobry jeszcze po Nowym Roku.

Wigilia tuż, tuż, a to oznacza, że niedługo trzeba zacząć przygotowywanie świątecznych potraw. Jeżeli nie chcecie spędzić ostatnich dni tuż przed Wigilią nerwowo mieszając w garnkach, zacznijcie przyrządzać część potraw wcześniej. Możecie tak zrobić na przykład z barszczem czerwonym - ugotujcie go już dziś i podajcie dopiero w Wigilię. Sprawdźcie, co zrobić, by pozostał świeży i smaczny do tego czasu. 

Jak przechowywać barszcz czerwony?

Barszcz, tak jak każdą inną zupę, można bez problemu przechowywać w taki sposób, że będzie dobry jeszcze przez wiele tygodni po ugotowaniu. Pierwszą metodą jest oczywiście mrożenie - należy przy tym pamiętać, że płyn zwiększy swoją objętość po zamrożeniu, dlatego nie można wypełnić słoików w całości barszczem. Inaczej mogłyby wam eksplodować w zamrażarce.

Druga metoda polega na klasycznym wekowaniu. Gorący barszcz wystarczy wlać do słoików, a następnie mocno je zakręcić i postawić do góry dnem. Gdy wystygną, należy włożyć je do lodówki i chłodnej spiżarni. W ten sposób barszcz będzie dobry przez wiele miesięcy od przygotowania. Zróbcie go z przepisu poniżej:

Zobacz także
Przez ten 1 błąd możecie w kilka sekund zepsuć barszcz czerwony. Nigdy tak nie róbcie

Przez ten 1 błąd możecie w kilka sekund zepsuć barszcz czerwony. Nigdy tak nie róbcie

Co zrobić, żeby barszcz miał głęboki i esencjonalny smak? Tej sztuczki na bank nie znaliście

Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał głęboki i esencjonalny smak? Tej sztuczki na bank nie znaliście

Jak zrobić barszcz czerwony do słoików?

Składniki:

  • 3 kg buraków

  • 3 marchewki

  • 1 duża pietruszka

  • 1 por

  • 1 seler

  • 1 cebula

  • 1 szklanka rosołu (lub bulionu warzywnego)

  • ⅓ szklanki octu

  • 2 łyżki cukru

  • 1 płaska łyżeczka soli 

  • kilka ząbków czosnku 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie buraki i pokrójcie je na niewielkie kawałki. Zalejcie ⅓ szklanki octu, dodajcie cukier oraz sól i wymieszajcie. Odstawcie na całą noc.

  2. Następnego dnia obrane warzywa włóżcie do garnka, wlejcie szklankę rosołu i gotujcie przez 1,5 godziny. Zamiast rosołu możecie użyć bulionu warzywnego. 

  3. Po tym czasie dodajcie do wywaru buraki wraz z sokiem oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawcie majerankiem i innymi przyprawami do smaku. Gotujcie przez godzinę bez przykrycia. 

  4. Gdy barszcz będzie już ugotowany, odstawcie go do ostygnięcia - w tym czasie znajdujące się w nim warzywa oddadzą do zupy cały smak i aromat.

  5. Kiedy barszcz ostygnie, zagotujcie go jeszcze raz i wlejcie do słoików. Każdy słoik od razu zakręćcie, postawcie dnem do góry i zaczekajcie, aż ostygnie. Później odłóżcie słoiki do lodówki.

I gotowe! Tak przygotowany barszcz można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zróbcie błyskawiczny barszcz z 1 dodatkiem. Bez cierpkiego smaku i długiego stania przy garach
Flickr
Newsy
Błyskawiczny barszcz czerwony z 1 dodatkiem. Bez cierpkiego smaku i długiego stania przy garach
Poznajcie genialny sposób na szybki barszcz bez zakwasu i bez użycia gotowców z torebki lub butelki - wychodzi przepyszny i wymaga mniej pracy, niż tradycyjny.

Tradycyjny, wigilijny barszcz to oczywiście ten robiony na zakwasie. Jest z tym jednak trochę pracy i łatwo o pobrudzenie sobie rąk i ubrań w trakcie przygotowań. Czy da się zrobić smaczny barszcz szybciej i bez robienia bałaganu? Jak najbardziej, a my mamy na to sposób. Wystarczy wam jeden produkt, by ugotować błyskawiczny i pyszny barszcz na święta.  Jak zrobić szybki barszcz czerwony bez brudzenia rąk? Do przygotowania takiego barszczu potrzebne wam będą suszone buraki - około 200 g. Wychodzi równie smaczny i o głębokim kolorze, a za to nie trzeba gotować i obierać buraków. Przyrządza się go niezwykle szybko i już na drugi dzień (lub po południu, jeśli ugotujecie go rano) można się nim zajadać. Poznajcie przepis na błyskawiczny barszcz.  Przepis na barszcz z suszonych buraków Składniki: 200 g suszonych buraków 30 g suszonych grzybów pół litra rosołu 1 łyżka octu 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku sól pieprz  Przygotowanie: Wlejcie do garnka pół litra wody i zagotujcie. Zalejcie suszone grzyby wrzątkiem i odstawcie na pół godziny. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie przez około 20 minut, aż zmiękną. Suszone buraki wsypcie do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Dodajcie jeszcze pół litra rosołu i całość doprowadźcie do wrzenia. Przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około kwadrans na małym ogniu. Pokrywka jest tutaj niezbędna - bez niej barszcz może stracić swój kolor. Tuż przed końcem gotowania dodajcie do barszczu niecałą szklankę wody, w której gotowały się grzyby. Te możecie później wykorzystać do zrobienia bigosu albo farszu na pierogi.  Wsypcie do barszczu łyżkę cukru, octu i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wymieszajcie i zagotujcie, a...

Zróbcie wywar z tego warzywa i spryskajcie nim pomidory. Wytępi wszystkie szkodniki
AdobeStock
Newsy
Zróbcie wywar z tego warzywa i spryskajcie nim pomidory. Wytępi wszystkie szkodniki
Jeżeli widzicie, że coś zjada wam pomidory, trzeba działać szybko. Przygotujcie ekologiczną miksturę i spryskajcie nią rośliny.

Czasami natura nie jest łaskawa. Co jakiś czas przychodzi taki sezon, w którym krzaki pomidorów, ogórków, cukinii i innych warzyw oraz owoców z różnych powodów nie chcą prawidłowo rosnąć. Może być za sucho, za mokro, zbyt słonecznie albo wręcz przeciwnie - przez pochmurne dni rośliny nie chcą szybko rosnąć. Największą tragedią są szkodniki oraz choroby grzybowe, które wstrzymują wzrost i owocowanie roślin, a nawet mogą sprawić, że te całkowicie obumrą. Z pomocą przychodzą różne metody, które radzą sobie z tymi problemami. Zanim sięgniecie po specjalistyczne i zwykle drogie chemiczne środki, wypróbujcie domowy sposób na szkodniki w ogrodzie.  Jak zrobić oprysk z czosnku? Warzywem, które idealnie się nadaje do stosowania oprysków przeciwko szkodnikom jest czosnek. Można z niego zrobić wyciąg, wywar albo gnojówkę. Najlepszym rozwiązaniem jest wywar, który można długo przechowywać.  Do przygotowania wywaru z czosnku będziecie potrzebowali około 20 dag czosnku na 10 litrów wody.  Przygotowanie: Rozgniećcie ząbki czosnku i rozetrzyjcie. Włóżcie je do pojemnego garnka, zalejcie 10 litrami wody i odstawcie na dobę. Po tym czasie zagotujcie wodę z czosnkiem i gotujcie przez 20 minut. Następnie odstawcie wywar do ostudzenia i przelejcie przez sito.  Gotowy wywar przelejcie do butelek/słoików oraz do butelki ze spryskiwaczem. I gotowe! Tak przygotowany wywar jest od razu gotowy do wykonania oprysku. Wywar z czosnku można przechowywać nawet do 2 miesięcy - wystarczy jeszcze gorący przelać do słoików, zakręcić, postawić dnem do góry i odstawić je w suche, zimne i zacienione miejsce.  Jak działa oprysk z czosnku? Czosnek jest stosowany jako środek do walki ze szkodnikami na roślinach już od dawna, ze względu na jego wyjątkową skuteczność....

Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Trudno przejść obok niego obojętnie, szczególnie jeśli kusi smakiem i wyrazistym kolorem.

Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych, zwykle białych, kiszonych warzyw. W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Z pewnością przyrządzicie go na święta. Właśnie on pojawia się na świątecznym stole jako pierwszy. Zdarza się jednak, że czerwony barszcz nie jest zbytnio czerwony. Utracony podczas gotowania kolor można odzyskać! To banalnie proste. Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał idealny kolor? Wystarczy, że obierzecie jednego surowego buraka, zetrzecie go na tarce i przegotujecie przez kilkanaście minut z gotową już zupą Naszym czarnym koniem w procesie odzyskiwania właściwego koloru barszczu jest jednak coś zupełnie innego. Chodzi tutaj o dodatek w postaci soku jabłkowego. Tak, to nie żart. 1-2 szklanki tego słodziutkiego, złocistego soku wspaniale wpłyną nie tylko na barwę świątecznej zupy, ale też poprawią i wyostrzą jego smak. Sok jabłkowy jest napojem bardzo słodkim - to pięknie podkreśli smak barszczu. Nie brakuje mu także kwaśności. Około 300-400 ml soku na cały gar zakwasi nieco zupę i po prostu polepszy jej smak. Jeżeli jednak nie macie w zanadrzu soku jabłkowego, możecie postawić na jeszcze jedną sprawdzoną metodę. Chodzi o dolanie kilku kropel octu bądź soku z cytryny. Wasz barszcz nabierze dzięki temu kolorów, ale również i smaku. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków Buraki to przede wszystkim bogate źródło żelaza. Przez medycynę naturalną są uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy. Burak w skuteczny sposób zapobiega anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych...

Barszcz czerwony
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do barszczu, a na pewno nie straci koloru. Idealny trik. Babcia będzie z was dumna 
Barszcz czerwony pojawi się na naszych stołach podczas wigilii. Co zrobić, by nie stracił swojego ostrego, czerwonego koloru?

Każda doświadczona gospodyni domowa zna ten prosty przepis na pamięć.  Nawet jeśli obudzicie babcię o 3 w nocy, to bez problemu wyrecytuje go wam z głowy. Kłopot z barszczem mogą mieć za to młodsze panie domu. Wydawałoby się, że nie da się go zepsuć, a jednak często zdarza nam się, że nasza zupa traci swój magiczny, krwiście czerwony kolor. Intensywna  barwa barszczu czerwonego to zasługa betaniny. Ta substancja zawarta jest oczywiście w czerwonych burakach. Długie gotowanie buraków w naszej zupie może sprawić, że kolor nieco przyblaknie. To samo stanie się, kiedy zdecydujemy się na zabielanie barszczu śmietaną. Do wigilijnego barszczu śmietany zwyczajowo nie dodajemy. Ale warto dodać do niego jeden z dwóch magicznych składników, które pozwolą na utrzymanie pięknego koloru bez względu na wszystko. Tymi składnikami są ocet lub sok z cytryny. Oczywiście, dobry barszcz bez odrobiny kwasowości nie może się udać, ale czasem możemy o tym po prostu zapomnieć. Oprócz tego nie należy przesadzać z czasem gotowania naszej czerwonej zupy i intensywnością ognia. Barszcz powinniśmy gotować na wolnym ogniu tak jak rosół, ale za to znacznie krócej – tylko tyle, ile potrzeba by nasze buraki zdążyły zmięknąć. A teraz pora na przypomnienie tradycyjnego przepisu na barszcz czerwony (bez zakwasu) w sam raz do uszek z grzybami i kapustą. Przepis na barszcz czerwony Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki Pół selera Pół pora lub cebula Korzeń pietruszki Kilka ząbków czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Ocet Przygotowanie: Obieramy włoszczyznę, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy warzywa...