Tak przechowujcie otwarte chipsy. Będą długo chrupiące
Adobe Stock
Newsy

Otwarte chipsy przechowujcie w ten sposób. Dzięki temu będą długo chrupiące

Prosty trik na przechowywanie chipsów spowoduje, że będziecie długo cieszyć się smaczną przekąską.

Czy sięgając po chipsy można w ogóle mówić o jakichś zdrowszych wersjach tych niezdrowych przekąsek? W sklepach jest ogromny wybór chrupiących chipsów. Które najlepiej wybrać i jak je przechowywać, żeby nie stały się miękkie i niesmaczne?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie chipsy wybierać  w sklepie?

Na rynku znajduje się bardzo duży asortyment przekąsek typu chipsy. To cienkie plastry, najczęściej ziemniaków, ale też innych warzyw. W podstawowej wersji zawierają tłuszcz i sól, jednak dużą popularnością cieszą się także chipsy smakowe. Smak bekonu czy zielonej cebulki uzyskiwany jest dzięki przyprawom i dodatkom smakowym, a nie naturalnym składnikom. Niestety chipsy nie są zdrową przekąską.

Składniki wywołujące obawy związane ze zdrowiem to duże ilości soli, akrylamid powstały podczas smażenia, glutaminian sody czy maltrodekstryna stosowane jako wzmacniacze smaku. Chipsy z prostym składem, pozbawionym wymienionych wyżej związków, są dziś rzadkością na rynku.

Możecie je jednak znaleźć na półkach ze zdrową żywnością, w grupie chipsów wyprodukowanych z różnych warzyw. Jeśli wybieracie chipsy buraczane, z marchwi czy z jarmużu, także zwracajcie uwagę na skład i omijajcie te produkty, które zawierają dodatki i polepszacze.

Najbezpieczniej chrupiące chipsy jest zrobić samemu w domu. To nie jest trudne. Wystarczy pokroić warzywa w bardzo cienkie plastry, posypać przyprawami, zwilżyć oliwą i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po tym czasie wyłączcie grzanie i suszcie warzywa w ciepłym piekarniku aż utracą większość wody i staną się chrupiące jak te ze sklepów.

Zobacz także
Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

Meduza i lorneta. Ta zabawna nazwa oznaczała w PRL bardzo konkretną przekąskę. Pamiętacie jaką?

Meduza i lorneta. Tak nazywano w PRL-u pewną przekąskę. Wiecie dlaczego sprzedawano ją 2 razy?

Przechowywanie otwartych chipsów

Sprytny sposób przechowywania chipsów tak, aby nie straciły chrupkości, możecie wykorzystać zarówno do gotowych chipsów, które kupiliście w sklepie i nie zjedliście całej paczki na raz, jak i tych, które sami przyrządziliście w domu.

Sposób przechowywania chrupiących chipsów:

  1. Przełóżcie chipsy z oryginalnego opakowania do hermetycznego opakowania. To może być dokładnie wymyte pudełko po kawie, szklane opakowanie do przechowywania żywności, a nawet plastikowa torebka ze szczelnym suwakiem. Chipsy przygotowane samodzielnie w domu włóżcie do opakowania dopiero gdy całkowicie wystygną.
  2. Włóżcie opakowanie do lodówki na środkową półkę o średniej temperaturze - przechowywanie w lodówce wyraźnie wydłuży ich świeżość!
  3. Gotowe!

Źródło: msn.pl, wikipedia.pl

stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy
To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: uczuleni powinny omijać te chipsy szerokim łukiem. Mogą wywołać reakcję alergiczną
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do alergików o unikanie chipsów jednego z producentów, który nie poinformował konsumentów o zagrożeniu alergenami.

Lubicie słone przekąski? Jeżeli tak, to na pewno widzieliście z tyłu opakowania chipsów, krakersów czy chrupków informacje o alergenach, które mogą one zawierać. Orzechy, gluten, mleko – zazwyczaj producenci ostrzegają nabywców swoich produktów przed takimi właśnie składnikami. O tym, jak duże spustoszenie w organizmie alergika może wywołać kontakt z alergenem, nie trzeba nikogo długo przekonywać. Z tego właśnie powodu warto potraktować ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego zupełnie na serio. GIS ostrzega alergików przed spożyciem chipsów GIS ostrzega przed partią chipsów, które takiej informacji na swoich opakowaniach nie mają. Działania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały, że w produktach dystrybuowanych przez firmę Merkury S.A. dokonano niewłaściwego oznaczenia alergenów. Błędy wystąpiły w deklaracji następujących alergenów: gluten, mleko, gorczyca. Zarzut GIS-u do dystrybutora i producenta chipsów dotyczył tego, że informacja o występowaniu tych składników w chipsów nie została należycie podkreślona z myślą o alergikach. Państwowi inspektorzy postanowili o wycofaniu ze sprzedaży całej partii chipsów z błędnym oznaczeniem, gdyż obrót nimi mógłby doprowadzić do spożycia chipsów przez osoby uczulone i niepożądanych reakcji. Szczegółowe dane na temat wycofanych chipsów Oto szczegółowe dane wycofywanych ze sprzedaży chipsów. Jeżeli już je kupiliście, a cierpicie na nietolerancje na wspomniane wcześniej składniki, nie spożywajcie przekąsek, których danych prezentujemy poniżej: Producent: "PERNES L" LTD "ČIPSI", Pernciems, LV-2105, Łotwa Dystrybutor: MERKURY S.A., ul. Sejneńska 16, 15-399...

Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Wcale nie jest to oszustwo ze strony producentów
AdobeStock
Newsy
Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Zdziwicie się, kiedy poznacie przyczynę
Skąd bierze się tyle powietrza w paczkach chipsów? Czy chodzi tutaj o sztuczki producentów, czy też o coś innego?

Kupiliście paczkę ulubionych chipsów i zaskoczyło was to, jak dużo znajduje się w niej powietrza? Wiele osób kupując i otwierając chipsy zastanawia się, gdzie tak naprawdę są ich chipsy... Dlaczego w opakowaniach zwykle jest tak mało chipsów i dlaczego pozornie jest w nich tak dużo powietrza? Czy to zwykłe oszustwo ze strony producentów? Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Wiele osób zastanawia się po otworzeniu chipsów, dlaczego paczka jest prawie w połowie pusta. Odpowiedź jest bardzo prosta. Producenci robią wcale nie dlatego, żeby nabrać naiwnych klientów na rozmiary paczki, ale po to, aby zapobiec pokruszeniu i połamaniu czipsów przy upadku, np. podczas transportu. Powietrze, które wpompowuje się do paczek ma za zadanie uchronić nasze chipsy przed uszkodzeniem. Nie jest to oczywiście żadna gwarancja, ale na pewno jest to większe zabezpieczenie naszych chipsów niż gdyby takiego powietrza w ogóle miałoby w paczce nie być. Mało kto wie też, że tak naprawdę wcale nie jest to powietrze tylko azot, który ma sprawić, że nasze chipsy na dłużej zachowają świeżość i smak. Jak zrobić samodzielnie chipsy? Jeśli kupując chipsy za każdym razem jesteście rozczarowani ich zawartością lub staracie się unikać sklepowych chipsów, które są niezdrowe, przygotujcie chipsy sami w swoim domu. To zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla drogich i pełnych szkodliwych substancji, sklepowych chipsów. Przepis na domowe chipsy ziemniaczane Składniki: 7 dużych ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz suszony tymianek papryka wędzona Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, opłuczcie i pokrójcie na bardzo cienkie plasterki. Odsączcie plasterki, osuszcie je, wymieszajcie z...

Owoce i warzywa szybko się psują? Uważajcie na te częste błędy
AdobeStock
Newsy
Owoce i warzywa szybko się psują? Uważajcie na te częste błędy
Przez nieodpowiednie przechowywanie, wiele produktów spożywczych psuje się o wiele szybciej – zwłaszcza owoce i warzywa.

Coraz wyższe ceny warzyw i owoców zdecydowanie zachęcają do tego, by minimalizować ilość zepsutej i wyrzucanej z kuchni żywności. Czasami jednak mimo wszelkich starań okazuje się, że zakupione owoce i warzywa zdążyły się zepsuć, zanim w ogóle mieliście okazję je zjeść! Często przyczyną jest nieprawidłowe ich przechowywanie – sprawdźcie, jak powinno się to robić, by zachować świeżość warzyw i owoców na dłużej. Lodówka to nie miejsce dla pomidorów Ilu z was po przyjściu ze sklepu wkłada od razu pomidory do lodówki? Nigdy tak nie róbcie! Może się wam wydawać, że dzięki temu będą dłużej świeże. Jednak taka praktyka sprawi jedynie, że jakość pomidorów znacznie się pogorszy. Przez trzymanie ich w niskiej temperaturze konsystencja tych warzyw staje się wodnista, a pomidory tracą smak i zapach. W dodatku są twarde i mało soczyste, ponieważ nie dojrzewają w lodówce tak, jak pomidory pozostawione w temperaturze pokojowej. Trzymajcie cukinię osobno – nigdy z innymi warzywami Wiedzieliście, że nie można przechowywać cukinii razem z innymi warzywami? Etylen sprawia, że cukinia zaczyna bardzo szybko więdnąć i tracić świeżość i z tego powodu nie powinno się jej trzymać w towarzystwie innych owoców i warzyw. Najlepiej będzie, gdy położycie ją w ciemne i chłodne miejsce, z dala od innych świeżych produktów. Nie przechowujcie warzyw i owoców obok siebie Podobnie jak w przypadku cukinii, również inne warzywa zaczynają się psuć w obecności niektórych owoców. Z tego powodu idealnym rozwiązaniem jest przechowywanie owoców i warzyw w osobnych pojemnikach, najlepiej w pewnej odległości od siebie. Nigdy nie wkładajcie arbuza do lodówki Podobnie jak pomidory, arbuzy w niskiej temperaturze tracą swój wyjątkowy...