Bób ląduje na stołach ludzi od zarania dziejów. To smaczne warzywo strączkowe przez lata było jednak także przedmiotem sporych kontrowersji. Prawdziwego hopla na punkcie bobu miał słynny grecki matematyki i filozof Pitagoras.

Jak kiedyś (nie)jedzono bobu i jak je się go teraz?

Kto by pomyślał, że antyczny mędrzec, którego gimnazjaliści znają ze sprytnego sposobu obliczania długości boków trójkąta prostokątnego, miał wiele do powiedzenia na temat zwykłego warzywa, które syciło dawnych Greków jak mało który produkt.

Pitagoras w swoich rozważaniach o bobie posunął się do postawienia bardzo nietypowego wniosku. Według matematyka, dusza zmarłego człowieka zamienia się w ziarno bobu. Stąd z kolei wypływało już „naturalne” przeświadczenie, że zjadanie zielonych fasolek to gorzej niż zbrodnia…

Z dzisiejszej perspektywy tego typu rozważania brzmią cokolwiek dziwnie. Polacy cieszą się smakiem bobu zwłaszcza w sezonie. Problem z bobem jest jednak inny. Wiele gospodyń ma prawdziwy zgryz z tym, w jakiej postaci podać to warzywo swoim bliskim. Czy na ostro, czy z czosnkiem, czy z masłem? Oto jest pytanie…

Zobacz także:

Przepis na bób z dodatkiem bułki tartej i masła

Dzisiaj przedstawimy wam nieco inny pomysł pewnej pani domu. Użytkowniczka TikToka podzieliła się ze swoją widownią prostym patentem, arcypolskim, który jednak w swojej prostocie wprost ociera się o geniusz. Wpadlibyście kiedyś na to, że by jeść bób jak kalafior lub fasolkę szparagową?

Chodzi oczywiście o prostą mieszankę do bobu w postaci masła i bułki tartej. Jak to zrobić? Prościej niż można byłoby sobie wymarzyć.

  1. Ugotujcie bób z dodatkiem soli we wrzątku.
  2. Na patelni rozpuśćcie odpowiednią ilość masła (kilka łyżek).
  3. Do roztopionego masła stopniowo powoli dodawajcie na patelnię bułkę tartą, ciągle mieszając.
  4. Kiedy mieszanka nabierze złotego koloru, dodajcie ją do bobu i podawajcie.
  5. Smacznego!
@kolodka_z_radia

#bób

♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod

Źródło: TikTok