Tak proste, że aż genialne. Ten pomysł na podanie bobu mogła wymyślić tylko polska gospodyni
Flickr
Newsy

Tak proste, że aż genialne. Ten pomysł na podanie bobu mogła wymyślić tylko polska gospodyni

Jak podajcie gotowany bób? Dzisiaj przedstawimy wam pomysł jednej z użytkowniczek TikToka. Dlaczego nikt nie podawał go tak wcześniej?

Bób ląduje na stołach ludzi od zarania dziejów. To smaczne warzywo strączkowe przez lata było jednak także przedmiotem sporych kontrowersji. Prawdziwego hopla na punkcie bobu miał słynny grecki matematyki i filozof Pitagoras.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak kiedyś (nie)jedzono bobu i jak je się go teraz?

Kto by pomyślał, że antyczny mędrzec, którego gimnazjaliści znają ze sprytnego sposobu obliczania długości boków trójkąta prostokątnego, miał wiele do powiedzenia na temat zwykłego warzywa, które syciło dawnych Greków jak mało który produkt.

Pitagoras w swoich rozważaniach o bobie posunął się do postawienia bardzo nietypowego wniosku. Według matematyka, dusza zmarłego człowieka zamienia się w ziarno bobu. Stąd z kolei wypływało już „naturalne” przeświadczenie, że zjadanie zielonych fasolek to gorzej niż zbrodnia…

Z dzisiejszej perspektywy tego typu rozważania brzmią cokolwiek dziwnie. Polacy cieszą się smakiem bobu zwłaszcza w sezonie. Problem z bobem jest jednak inny. Wiele gospodyń ma prawdziwy zgryz z tym, w jakiej postaci podać to warzywo swoim bliskim. Czy na ostro, czy z czosnkiem, czy z masłem? Oto jest pytanie…

Zobacz także
Świetny przepis na lekki, letni, zdrowy obiad. Zapiekana ryba z pesto z… bobu SEO: Dorsz zapiekany z pesto z bobu. Pomysł na zdrowy letni obiad

Przepis na dorsza zapiekanego z pesto z bobu. Pomysł na zdrowy, letni obiad

Nie jedzcie bobu przy tej chorobie. Może zadziałać jak trucizna

Nie jedzcie bobu przy tej chorobie. Może zadziałać jak trucizna

Przepis na bób z dodatkiem bułki tartej i masła

Dzisiaj przedstawimy wam nieco inny pomysł pewnej pani domu. Użytkowniczka TikToka podzieliła się ze swoją widownią prostym patentem, arcypolskim, który jednak w swojej prostocie wprost ociera się o geniusz. Wpadlibyście kiedyś na to, że by jeść bób jak kalafior lub fasolkę szparagową?

Chodzi oczywiście o prostą mieszankę do bobu w postaci masła i bułki tartej. Jak to zrobić? Prościej niż można byłoby sobie wymarzyć.

  1. Ugotujcie bób z dodatkiem soli we wrzątku.
  2. Na patelni rozpuśćcie odpowiednią ilość masła (kilka łyżek).
  3. Do roztopionego masła stopniowo powoli dodawajcie na patelnię bułkę tartą, ciągle mieszając.
  4. Kiedy mieszanka nabierze złotego koloru, dodajcie ją do bobu i podawajcie.
  5. Smacznego!
@kolodka_z_radia

#bób

♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod

Źródło: TikTok

Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu by był najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu, by był najsmaczniejszy?
To najlepsze dodatki do gotowanego bobu. Podany w ten sposób będzie najsmaczniejszy.

Rozpoczyna się sezon na młody bób. Ta roślina strączkowa jest uwielbiana przez wiele osób w Polsce. Sezon na bób jest krótki, ale przez cały rok można dostać mrożony bób, który jest równie pyszny i wartościowy. Wiele osób twierdzi, że najlepsze dodatki do bobu to masło i sól . Okazuje się jednak, że jest wiele ciekawszych sposobów na podawanie gorącego bobu. Poznajcie te ciekawe propozycje i zainspirujcie się nimi. Jak podawać gotowany bób? Najbardziej tradycyjną metodą serwowania bobu, jest jego delikatne podgotowanie w osolonej wodzie, a następnie podanie z dodatkiem masła. Wiele osób robi to jednak w inny sposób. Okazuje się, że niektóre dodatki świetnie mogą podkreślić smak bobu i go wzmocnić. Koperek do gotowanego bobu Oprócz masła i soli, posypcie gotowany bób koperkiem. Ta delikatna przyprawa spowoduje odświeżenie dania. Bób nabierze lekkości i delikatnego posmaku, jednak koperek nie zdominuje go. Gotowany bób z masłem i czosnkiem Jeśli lubicie smak czosnku i preferujecie bardziej wyraźne smaki, możecie dodać do bobu ząbek czosnku rozgnieciony za pomocą wyciskarki do czosnku. Wymieszajcie jeszcze gorący, ugotowany bób z masłem i czosnkiem, a będzie smakował wybitnie. Bób na ostro Smak bobu doskonale wzmocni też papryczka chili. Wykorzystajcie świeże chili lub sproszkowaną ostrą paprykę. Mała ilość wystarczy, a bób będzie smakował nieprzeciętnie i zachwyci wszystkich. Bób z dodatkiem... mięty To już bardziej niestandardowy dodatek. Lekki, młody bób można podkreślić smakiem świeżej mięty . Oprócz tego, skropcie bób sokiem z cytryny i oprószcie gruboziarnistą solą. To niestandardowe połączenie, w którym możecie się zakochać. Bób w...

Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Chociaż gotowanie bobu nie należy do trudnych czynności, bardzo mało osób zwraca uwagę na jeden istotny detal, od którego wiele zależy!

Chcecie ugotować bób? Sprawdźcie, jaką odmianę posiadacie i czy bób jest młody, czy stary. Świeżemu, młodemu bobowi wystarczy zaledwie kilka (maksymalnie 5 minut) gotowania, aby był miękki i pyszny. Jeśli jednak kupiliście starszy bób, który zazwyczaj jest bardzo blady, możliwe, że konieczne będzie gotowanie go nawet przez 15 minut. Jak ugotować bób? Gotowanie bobu nie jest skomplikowane, jednak warto dodać do niego kilka składników, aby był pełen smaku. Z ugotowanego bobu można przygotować także różne inne potrawy np. sałatkę lub  zupę z bobu . Składniki: 0,5 kg bobu łyżeczka soli 1 l wody łyżka masła (do podania) pół ząbka czosnku (opcjonalnie do podania) Przygotowanie: Bób dokładnie opłuczcie w zimnej wodzie. W średniej wielkości garnku zagotujcie litr wody. Gdy zacznie bulgotać, dodajcie do niej ziarna bobu. Gotujcie przez około 8 minut, a następnie dodajcie sól i sprawdźcie, jak miękki jest już bób. Jeśli ziarna dalej są twarde, przytrzymajcie je w garnku jeszcze przez ok. 4-5 minut.  Kiedy bób stanie się już idealnie miękki, odcedźcie go i podawajcie z łyżką masła i czosnkiem! Bób można jeść zarówno w skórkach, jak i w formie obranej – skórka jest źródłem wielu witamin i korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, jednak warto pamiętać, że powinny jej unikać osoby, które nie powinny spożywać ciężkostrawnych produktów. Bób – składniki odżywcze Jako roślina strączkowa, tak samo jak fasolka szparagowa , bób zawiera bardzo wiele białka, dlatego jest szczególnie polecany osobom na dietach wegetariańskich i wegańskich. Warzywo to jest także niezwykle bogate w kwas foliowy – wyjątkowo ważny w...

Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych
Adobe Stock
Newsy
Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych
Bułka tarta, mąka, a może nic? Obtaczacie swoje kotlety mielone w czymkolwiek przed smażeniem na patelni?

Mięso mielone , jajko, cebula, sól, pieprz, namoczona w mleku bułka lub odrobina bułki tartej – przepis na kotlety mielone to nie fizyka kwantowa. Jednak schody zaczynają się dla niektórych zaraz przy końcu ich wyrabiania. Obtaczać w bułce tartej, czy nie obtaczać – oto jest pytanie… Kotlety mielone dla wielu stanowią nawet smaczniejsze danie niż uwielbiane przez połowę kraju kotlety schabowe. Wydaje się, że popularne mieloniaki są łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne schaboszczaki. Czy należy panierować w bułce tartej kotlety mielone? Jeśli dobrze wybierzecie mięso na mielone , niemal nie ma szans, by kotlety nie wyszły tak jak należy. Ze schabowymi sprawa wygląda o tyle gorzej, że jeden mały błąd przy rozbijaniu mięsa, przy panierce, czy przy smażeniu może zniweczyć włożony w gotowanie wysiłek. Jednak przygotowanie kotletów mielonych kryje za sobą jedną tajemnicę, której nieraz boją się początkujący gotujący. Chodzi o wspomniane panierowanie wyrobionych w odpowiedni już kształt kotlecików. Duża część gospodyń domowych wsypuje do talerza bułkę tartą i przed samym smażeniem obtacza swoje kotlety, tworząc coś w rodzaju panierki. Jeszcze inne obtaczają kotlety w mące pszennej i dopiero wtedy wkładają na rozgrzany na patelni tłuszcz. Czy ma to jednak sens? Niektóre panie domu zarzekają się, że tak przygotowane mielone nie rozlecą się podczas smażenia na gorącym smalcu czy oleju i dodatkowo nie przykleją się do patelni. Wszystko jednak wskazuje na to, że obtaczanie mięsa mielonego dodatkowo w bułce tartej jest raczej nieobowiązkowe. Wygląda na to, że taka praktyka to prostu niepotrzebne przyzwyczajenie smażących kotlety. W dodatku trzeba przyznać, że tego rodzaju panierka wchłonie niepotrzebnie sporo tłuszczu z patelni. Co zrobić, by kotlety mielone nie...

pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku
Flickr
Newsy
Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój
Tak wystrzałowych grzanek na słodko jeszcze nie jedliście. Uważajcie tylko z podawaniem ich dzieciom!

To jedno z tych dań, od których  może zaszumieć w głowie. I to dosłownie! Wszystko przez maczanie czerstwego chleba w winie, najlepiej czerwonym… Jakby tego było mało, „pijani rycerze” muszą być smażeni w naprawdę potężnej dawce masła. Wszystko po to by potem rozpływały się w ustach. „Pijani rycerze” nasiąkają alkoholem Wino i masło, a także jajko, w którym trzeba obtoczyć „pijanych rycerzy” przed zasmażeniem… Lepiej nie przesadzać z ich jedzeniem w trosce o swój żołądek. Raz na jakiś czas, warto jednak zdecydować się na przygotowanie tego typu deseru. To świetna odmiana od zwykłych grzanek w jajku, które przyrządzacie zwykle na śniadanie. Uwaga! Należy zachować szczególną ostrożność w karmieniu „pijanymi rycerzami” swoich dzieci. Dla bezpieczeństwa lepiej przyrządzić je, kiedy wasi mali podopieczni będą poza domem. Grzanki na słodko z czerstwego chleba lub bułek W zależności od tego, jak długo i obficie moczyliście grzanki w winie, wasi „rycerze” mogą mocniej nasiąknąć procentami. Dodatek cukru sprawia, że ten wymyślny deser przypomina nieco tosty francuskie – czyli grzanki na jajku z dodatkiem cukru i cynamonu. Ten przepis też warto zapamiętać. A teraz czas już na przygotowanie „pijanych rycerzy”. Do ich przygotowania nada się czerstwy chleb. Jeżeli chcecie, możecie użyć także bułki. Przepis na grzanki w jajku: „pijani rycerze” Składniki: 4-6 kromek czerstwego chleba Kieliszek białego lub czerwonego wina 2 jajka Opcjonalnie - 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Pół łyżeczki zmielonego cynamonu Kilka łyżek masła do smażenia Przygotowanie: Kromki zalejcie winem i poczekajcie, aż...