Pomysłowość producentów nie zna granic. Bazując na łatwowierności i braku spostrzegawczości klientów, niektórzy z nich sprzedają towary, które często odbiegają od tego, co chcielibyście kupić. Dzieje się tak również w przypadku porcjowanego i pakowanego mięsa, które można dostać w dużych sklepach spożywczych. 

Dlaczego Polacy kupują paczkowane mięso? 

Tak jak już wspominaliśmy, mięso w paczkach wydaje się być bezpiecznym dla zdrowia rozwiązaniem. Duże zakłady, które wytwarzają tego typu produkty, utożsamiane są z przestrzeganiem norm produkcji i higieny. Czas przydatności na opakowaniu w prosty sposób określa ramy czasowe, w których można wykorzystać mięso, bez uszczerbku dla zdrowia. Chcąc kupić jak najświeższe, wybiera się to z najdłuższym terminem przydatności do spożycia.  

Kupując mięso na wagę, wiele osób obawia się, że może nabyć produkt, który zalega w sklepowych lodówkach od dłuższego czasu. A co za tym idzie, jego właściwości odżywcze i smakowe mogą być zdecydowanie gorsze niż w przypadku świeżego mięsa. 

Jak sprawdzić, czy pakowane mięso w plastrach jest dobrej jakości? 

Jeżeli chcecie mieć pewność, że kupowane przez was mięso jest rzeczywiście takie, jak na pierwszy rzut oka się wydaje, to powinniście nie tylko sprawdzić jego datę. Zwróćcie też koniecznie uwagę na wygląd, a konkretnie na ilość tłuszczu znajdującego się na mięsie. W przypadku mięsa mielonego łatwiej jest go dostrzec, jednak w przypadku krojonego w plastry schabu czy karkówki, nie jest to takie łatwe. 

Zobacz także:

Niechciane, poprzerastane i żylaste kawałki łatwo zamaskować pod tymi ładnie wyglądającymi. Zazwyczaj to ostatni plaster mięsa jest tym, który odbiega od normy. Jak go wytropić, skoro od góry zasłaniają go inne kawałki, a od spodu zabezpiecza go wyściółka pochłaniająca soki? Wystarczy, że potrząśniecie nieznacznie opakowaniem, a plastry przesuną się. W ten sposób będziecie mogli bliżej przyjrzeć się temu, co chcecie kupić.  

Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując mięso w paczkach? 

Wybierając mięso w paczkach, zwracajcie uwagę na: 

  • Datę ważności. Im bardziej odległa, tym większa pewność, że mięso jest świeże. 
  • Kolor mięsa. Mięso, które jest ciemniejsze niż zazwyczaj, lub jego tłuszcz zmienił barwę z białej na szarą lub żółtą, prawdopodobnie nie jest zbyt świeże 
  • Wyściółkę pochłaniającą soki. Świeże, niedawno zapakowane mięso będzie mieć suchą lub nieznacznie nasączoną sokami podkładkę. Pływająca w mięsnych płynach podkładka świadczy o tym, że mięso leży już od dawna w sklepowej lodówce. 

Źródło: kobieta. wp.pl