Tak producenci robią was w balona z paczkowanym mięsem. Zwróćcie uwagę na 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Tak producenci robią was w balona z paczkowanym mięsem. Zwróćcie uwagę na 1 rzecz

Paczkowane mięso jest chętnie kupowane przez Polaków. Sterylnie zapakowane, z określoną datą przydatności daje poczucie bezpieczeństwa konsumpcji. Jednak, by mieć pewność, że wybrany przez was produkt jest taki, jak się z pozoru wydaje, warto zrobić jedną rzecz, zanim wrzucicie go do koszyka. 

Pomysłowość producentów nie zna granic. Bazując na łatwowierności i braku spostrzegawczości klientów, niektórzy z nich sprzedają towary, które często odbiegają od tego, co chcielibyście kupić. Dzieje się tak również w przypadku porcjowanego i pakowanego mięsa, które można dostać w dużych sklepach spożywczych. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego Polacy kupują paczkowane mięso? 

Tak jak już wspominaliśmy, mięso w paczkach wydaje się być bezpiecznym dla zdrowia rozwiązaniem. Duże zakłady, które wytwarzają tego typu produkty, utożsamiane są z przestrzeganiem norm produkcji i higieny. Czas przydatności na opakowaniu w prosty sposób określa ramy czasowe, w których można wykorzystać mięso, bez uszczerbku dla zdrowia. Chcąc kupić jak najświeższe, wybiera się to z najdłuższym terminem przydatności do spożycia.  

Kupując mięso na wagę, wiele osób obawia się, że może nabyć produkt, który zalega w sklepowych lodówkach od dłuższego czasu. A co za tym idzie, jego właściwości odżywcze i smakowe mogą być zdecydowanie gorsze niż w przypadku świeżego mięsa. 

Zobacz także
Mięso napompowane wodą i masło bez mleka. Zobaczcie, jak robią was w konia producenci

Mięso napompowane wodą i masło bez mleka. Zobaczcie, jak robią was w konia producenci

Kupujecie sery z dopiskiem „bez laktozy”? Tak producenci żerują na niewiedzy klientów

Kupujecie sery z dopiskiem „bez laktozy”? Tak producenci żerują na niewiedzy klientów 

Jak sprawdzić, czy pakowane mięso w plastrach jest dobrej jakości? 

Jeżeli chcecie mieć pewność, że kupowane przez was mięso jest rzeczywiście takie, jak na pierwszy rzut oka się wydaje, to powinniście nie tylko sprawdzić jego datę. Zwróćcie też koniecznie uwagę na wygląd, a konkretnie na ilość tłuszczu znajdującego się na mięsie. W przypadku mięsa mielonego łatwiej jest go dostrzec, jednak w przypadku krojonego w plastry schabu czy karkówki, nie jest to takie łatwe. 

Niechciane, poprzerastane i żylaste kawałki łatwo zamaskować pod tymi ładnie wyglądającymi. Zazwyczaj to ostatni plaster mięsa jest tym, który odbiega od normy. Jak go wytropić, skoro od góry zasłaniają go inne kawałki, a od spodu zabezpiecza go wyściółka pochłaniająca soki? Wystarczy, że potrząśniecie nieznacznie opakowaniem, a plastry przesuną się. W ten sposób będziecie mogli bliżej przyjrzeć się temu, co chcecie kupić.  

Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując mięso w paczkach? 

Wybierając mięso w paczkach, zwracajcie uwagę na: 

  • Datę ważności. Im bardziej odległa, tym większa pewność, że mięso jest świeże. 
  • Kolor mięsa. Mięso, które jest ciemniejsze niż zazwyczaj, lub jego tłuszcz zmienił barwę z białej na szarą lub żółtą, prawdopodobnie nie jest zbyt świeże 
  • Wyściółkę pochłaniającą soki. Świeże, niedawno zapakowane mięso będzie mieć suchą lub nieznacznie nasączoną sokami podkładkę. Pływająca w mięsnych płynach podkładka świadczy o tym, że mięso leży już od dawna w sklepowej lodówce. 

Źródło: kobieta. wp.pl 

Pierś z kurczaka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Jak sprawdzić w sklepie czy filet z kurczaka jest świeży? Jeśli zauważycie ten szczegół, nigdy go nie kupujcie
Pierś z kurczaka kupujecie w sklepie niemal w każdym tygodniu. Podczas zakupów powinniście uważać, żeby wybrać dla siebie najlepszy produkt.

Kotlet de volaille, nuggetsy, przepyszne gęste sosy do ryżu czy ziemniaków – zastosowanie piersi z kurczaka jest bardzo szerokie. Nic w tym dziwnego, że właśnie to mięso króluje na polskich stołach – filet z piersi kurczaka jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Szczególnie popularny filet jest wśród młodszych osób. Osoby mniej doświadczone w gotowaniu cenią sobie pierś z kurczaka za szybkość obróbki termicznej. Ponadto filet z piersi kurczaka to mięso chude, a jednocześnie zawierające bardzo duży procent białka. Taka struktura tego mięsa zadowala osoby dbające o linię, sportowców, a także po prostu osoby prowadzące aktywny tryb życia. Ponadto część osób do zakupu filetu z piersi kurczaka zachęca także jego niezbyt wygórowana cena. Zwłaszcza w porównaniu do wołowiny lub innych szlachetnych gatunków mięsa. Jak wybrać świeży filet z kurczaka? Podczas zakupu fileta z kurczaka, trzeba jednak uważać. Rozwaga jest także konieczna przy gotowaniu potraw z tego drobiowego mięsa. O tym, czym grozi spożycie nieświeżego mięsa drobiowego, wiedzą wszyscy – w najlepszym razie skończy się to bólem brzucha. Gorzej, kiedy osoba, która zjadła nieświeże mięso, dozna nieprzyjemnego zatrucia. Chrońcie więc siebie i swoich najbliższych. Wybierajcie odpowiednie kawałki fileta w sklepach. Sposoby na sprawdzenie świeżości mięsa z kurczaka Jak? Przy wyborze fileta w sklepie, należy zwrócić uwagę w pierwszej kolejności oczywiście na datę przydatności do spożycia. Z terminem przydatności sprawa jest prosta – im późniejszy, tym lepszy. Strzeżcie się za to mięsa, które przekroczyło już datę graniczną. Sprawdźcie dokładnie, jaki kolor ma pierś z kurczaka, którą trzymacie w rękach. Mięso powinno mieć delikatnie różową barwę, bez żadnych brązowych przebarwień.  Takiego produktu nigdy...

Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
AdobeStock
Newsy
Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
Myśleliście, że to dokładnie to samo? Oj nie, różnica jest ogromna! Zwracajcie na to uwagę!

Wiedzieliście, że data przydatności do spożycia to coś zupełnie innego niż data ważności? Zwracajcie uwagę na to oznaczenie na produktach spożywczych, możecie wyciągnąć z niego cenną informację na temat produktów. Jeśli nie znaliście do tej pory różnicy być może niepotrzebnie wyrzuciliście wiele produktów spożywczych… Nie popełniajcie już więcej tego błędu! Różnica między datą ważności, a data przydatności do spożycia Nie jesteście sami jeśli do tej pory myśleliście, że data przydatności do spożycia to to samo, co data ważności. Sądzi tak wielu konsumentów! Wyjaśniamy podstawową różnicę między tymi dwiema datami. Data przydatności do spożycia – znaczenie Jeśli na danym produkcie spożywczym widnieje napis „data przydatności do spożycia”, producent gwarantuje, że do tej daty nie będzie żadnych zmian w jakości produktu. Dany produkt nie zmieni zawartości witamin, koloru, smaku. Jeśli data zostanie przekroczona, dany produkt może zostać dalej bezpiecznie jedzony . Musicie zaufać sobie i zdecydować, czy chcecie go jeść, ale nie jest to przeciwwskazane. Produkty, na których opakowaniach zobaczycie datę przydatności do spożycia: Kasza Makaron Mąka Czekolada Orzechy Wszystkie przyprawy i sypkie produkty Data ważności produktu – co to znaczy? Datę ważności produktu znajdziecie zazwyczaj na produktach, które szybciej się psują. Często będzie ona oznaczona jako „należy spożyć do”. Raczej nie ryzykujcie i nie jedzcie produktów, które przekroczyły tę datę. Takie produkty to: Jogurty Sery Ryby Mleko Nabiał Twarożki i serki wiejskie Jednodniowe soki Czy można sprzedawać produkty po dacie ważności lub przydatności do spożycia? To też wyróżnia te...

czy myć mięso przed gotowaniem
AdobeStock
Triki kulinarne
Myjecie mięso przed gotowaniem? Popełniacie spory błąd! Obalamy kulinarne mity
Zawsze przed ugotowaniem rosołu myjecie dokładnie mięso pod zimną wodą? Błąd! W tym artykule wyjaśniamy mit dotyczący mycia mięsa przed obróbką termiczną, a także inne legendy pokutujące wśród gotujących.

Przed smażeniem kurczaka zawsze dokładnie myjesz mięso? Pewnie wierzysz w ten i wiele innych mitów dotyczących jedzenia. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i dlaczego są nieprawdziwe! Dlaczego nie trzeba myć mięsa przed przygotowaniem? Nauczeni, że wszystko trzeba umyć przed zjedzeniem, myjemy także surowe mięso. Czy jest w tym jakiś sens? Według naukowców – nie. Dawniej mięso myto z bardzo prozaicznych przyczyn. Kawałki zarżniętej przed domem kury czy prosiaka mogły być po prostu brudne od krwi i piasku. Współcześnie jednak mięso jest dokładnie czyszczone w rzeźniach, więc nie ma potrzeby, żeby je ponownie myć. Co więcej, to może być szkodliwe! Odkryto, że mycie drobiu zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia mięsa drobnoustrojami, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego .  Czy świeża żywność jest zdrowsza od mrożonej? Wyjaśnijmy to raz na zawsze – w kwestii wartości odżywczych mrożone jedzenie nie różni się niczym od świeżego! Jego smak, zapach i tekstura mogą się różnić w wyniku procesu zamrażania i rozmrażania, jednak wszystkie witaminy i mikroelementy pozostają w jedzeniu. Co więcej, mrożone owoce i warzywa mogą mieć więcej witamin niż świeże! Zwłaszcza owoce mrozi się od razu po zerwaniu, dzięki czemu po rozmrożeniu mają tyle samo składników odżywczych, co w momencie zamrażania. Natomiast świeże owoce zaczynają tracić witaminy około 3 dni po zerwaniu. Czy jogurt trzeba zjeść 3 dni po otwarciu? W niektórych domach panuje przeświadczenie, że produkty takie jak jogurty, śmietana czy soki trzeba zużyć w maksymalnie trzy dni po otwarciu, a później nadają się tylko do wyrzucenia. Podajcie nam choć jeden racjonalny powód by tak robić, bo my nie znajdujemy żadnego. Sprawdźcie dokładnie datę przydatności do spożycia i trzymajcie się instrukcji...

Jak długo można trzymać świeże drożdże w lodówce? Ta wiedza uratuje was przed katastrofą w kuchni
Flickr
Newsy
Jak długo można trzymać świeże drożdże w lodówce? Ta wiedza uratuje was przed katastrofą w kuchni
Kupujecie drożdże na zapas? Lepiej sprawdźcie, jak długo można je przechowywać w lodówce - możecie się nieźle zdziwić.

Drożdże to jeden z tych składników w kuchni, które mają wiele zastosowań. Przyrządzicie z nich nie tylko słodkie ciasto, ale także chleb i ciasto na pizzę. W sklepach można dostać zarówno suche, jak i świeże drożdże. Choć te drugie wymagają nieco więcej pracy w trakcie przygotowań, wciąż znajdują swoich zwolenników. Jednak świeżych drożdży nie można trzymać w lodówce w nieskończoność - sprawdźcie, jak szybko należy je zużyć.  Jak długo można przechowywać świeże drożdże? W przypadku świeżych i szybko psujących się produktów dobrze jest zarówno spojrzeć na datę przydatności do spożycia umieszczoną przez producenta na opakowaniu, jak i zdać się na własne przeczucie. Zdarza się bowiem, że produkty te nie były prawidłowo przechowywane w sklepie i zaczną się psuć znacznie szybciej. W przypadku świeżych drożdży, można ich bezpiecznie używać przez 7-10 dni od momentu przyniesienia ich ze sklepu pod warunkiem, że drożdże były przez cały czas przechowywane w lodówce.  Jak sprawdzić, czy drożdże jeszcze nadają się do spożycia? Jeśli wasze drożdże już spędziły trochę czasu w lodówce lub nie jesteście pewni, czy aby na pewno były przechowywane w prawidłowy sposób w sklepie, najlepiej sami sprawdźcie ich świeżość. Zwróćcie uwagę na te rzeczy: Wygląd - świeże drożdże powinny być jasne, o lekko brązowym (a nawet różowym) zabarwieniu. Jeśli są już stare, ich kolor jest zdecydowanie ciemniejszy, a na powierzchni pojawiają się spękania. Konsystencja - po przełamaniu, świeże drożdże powinny łatwo rozpadać się na zwarte kawałki. Z kolei stare będą się kruszyć.  Zapach - nawet świeże drożdże nie mają szczególnie przyjemnego zapachu, jednak to nic w porównaniu z przeterminowaną kostką drożdży. Pachnie ona bardzo kwaśno i intensywnie. Jeżeli...