Dziś kotlet schabowy to bardzo popularne danie, które zna każdy Polak. Kotlety przyrządza się regularnie w wielu domach i podaje zwykle z ziemniakami oraz surówką (najlepsze są oczywiście te z zasmażaną kapustą). Historia tego dania jest dość krótka, ale za to bardzo ciekawa. Dawne kotlety schabowe nieco różnią się od współczesnych.

Jak kiedyś robiono kotlety schabowe?

Nie jest tajemnicą, że w dawnych czasach mięso było na tyle drogie, że osoby mniej majętne rzadko mogły sobie pozwolić na taki rarytas. Z czasem zaczęło się to zmieniać i mięso było bardziej dostępne dla większości ludzi, choć nadal trzeba było za nie sporo zapłacić. Stosunkowo tania była wieprzowina, dlatego gospodyniom polecano przyrządzanie dań właśnie z tego mięsa. 

Trudno powiedzieć, od jak dawna kotlety schabowe są obecne w polskiej kuchni. Można założyć, że co najmniej od 1860 roku, gdy przepis na to danie pojawił się w książce „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Co ciekawe, nie były to byle jakie kotlety, tylko z… kością:

Zobacz także:

„Wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdéj kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitém, osypać bułką tartą i smażyć na rozpaloném maśle lub gorącym szmalcu (…)” - pisała Ćwierczakiewiczowa w swojej słynnej książce.

Uważa się, że to właśnie kotlety schabowe z kością są najlepsze. Mięso, które znajduje się przy samej kości wymaga dłuższego smażenia, dlatego nie wysycha i wychodzi bardzo soczyste.

To jednak tylko połowa prawdy o dawnych kotletach schabowych. Nie można pominąć tej kwestii, że wówczas mięso na to danie pochodziło z naturalnych hodowli. Dawne polskie gospodynie nie miały w ogóle do czynienia z mięsem pochodzącym z tak zwanych hodowli przemysłowych, gdzie trzoda karmiona jest w zupełnie inny sposób niż w minionych czasach.

Niemniej jednak, jeżeli dysponujecie nadal dojściami do dobrej, naturalnej wieprzowiny, koniecznie zróbcie schabowe z kostką, jak dawniej. Pomoże wam w tym ten dokładny przepis na aromatyczne kotlety.

Przepis na kotlety schabowe z kością

Składniki:

  • pół kilograma kotletów schabowych z kością

  • 1 cebula (opcjonalnie)

  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • tymianek (opcjonalnie)

  • mleko (opcjonalnie)

  • bułka tarta oraz mąka do panierowania

  • 3 jajka

  • sól

  • pieprz

  • smalec do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kotlety i oczyśćcie z błonki. Natnijcie je kilkukrotnie wokół, a następnie rozbijcie mięso tłuczkiem.

  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie w plastry. Czosnek wyciągnijcie z łupinki i również pokrójcie na plasterki.

  3. Włóżcie kotlety do miski. Połóżcie na nich plastry cebuli i czosnku, a potem oprószcie tymiankiem i posypcie pieprzem. Zalejcie mlekiem tak, by całe mięso było przykryte i odstawcie do lodówki na 3 godziny lub na całą noc.

  4. Po tym czasie wyjmijcie kotlety z marynaty. Osuszcie je z nadmiaru płynu i odłóżcie na około pół godziny na kuchenny blat, by lekko się ogrzały.

  5. Do głębokich talerzy wsypcie osobno mąkę, bułkę tartą, a do ostatniego wbijcie jajka i roztrzepcie je widelcem.

  6. Rozgrzejcie olej lub smalec na patelni. Każdy kotlet przed włożeniem do panierki posólcie i doprawcie jeszcze pieprzem. Panierujcie, wkładając je najpierw do mąki, potem w jajku i na koniec w bułce.

  7. Tak opanierowane kotlety układajcie na patelni na rozgrzanym tłuszczu i smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoto. 

  8. Po usmażeniu kotlety odłóżcie na talerz i przykryjcie na 10 minut. Dzięki temu będą intensywnie soczyste w środku.