Tak polskie gospodynie dawniej robiły kotlety schabowe. Soczyste i pełne aromatu, nie to co dziś
Getty/iStock
Newsy

Nie to, co dziś. Tak polskie gospodynie dawniej robiły kotlety schabowe. Soczyste i pełne aromatu

W czym tkwi tajemnica najlepszego schabowego? Odpowiedzi próżno szukać u szefów kuchni czy nawet najbardziej doświadczonych gospodyń. Sekret pysznych kotletów opisano wiele lat temu i przyrządzone właśnie w ten sposób smakują doskonale.

Dziś kotlet schabowy to bardzo popularne danie, które zna każdy Polak. Kotlety przyrządza się regularnie w wielu domach i podaje zwykle z ziemniakami oraz surówką (najlepsze są oczywiście te z zasmażaną kapustą). Historia tego dania jest dość krótka, ale za to bardzo ciekawa. Dawne kotlety schabowe nieco różnią się od współczesnych.

Jak kiedyś robiono kotlety schabowe?

Nie jest tajemnicą, że w dawnych czasach mięso było na tyle drogie, że osoby mniej majętne rzadko mogły sobie pozwolić na taki rarytas. Z czasem zaczęło się to zmieniać i mięso było bardziej dostępne dla większości ludzi, choć nadal trzeba było za nie sporo zapłacić. Stosunkowo tania była wieprzowina, dlatego gospodyniom polecano przyrządzanie dań właśnie z tego mięsa. 

Trudno powiedzieć, od jak dawna kotlety schabowe są obecne w polskiej kuchni. Można założyć, że co najmniej od 1860 roku, gdy przepis na to danie pojawił się w książce „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Co ciekawe, nie były to byle jakie kotlety, tylko z… kością:

„Wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdéj kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitém, osypać bułką tartą i smażyć na rozpaloném maśle lub gorącym szmalcu (…)” - pisała Ćwierczakiewiczowa w swojej słynnej książce.

Uważa się, że to właśnie kotlety schabowe z kością są najlepsze. Mięso, które znajduje się przy samej kości wymaga dłuższego smażenia, dlatego nie wysycha i wychodzi bardzo soczyste. Sprawdźcie, jak zrobić takie kotlety według poniższego przepisu. 

Zobacz także
Na czym smażyć schabowe? Od tego

Kotlety schabowe wyjdą genialnie po smażeniu tylko na tym 1 tłuszczu. Poszukajcie go na sklepowej półce

To największy błąd podczas robienia kotletów schabowych. Właśnie przez to wychodzą sflaczałe i paskudne

To największy błąd podczas robienia kotletów schabowych. Przez to wychodzą sflaczałe i paskudne

Przepis na kotlety schabowe z kością

Składniki:

  • pół kilograma kotletów schabowych z kością

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • tymianek 

  • mleko

  • bułka tarta oraz mąka do panierowania

  • 3 jajka

  • sól

  • pieprz

  • olej lub smalec do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kotlety i oczyśćcie z błonki. Natnijcie je kilkukrotnie wokół, a następnie rozbijcie mięso tłuczkiem.

  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie w plastry. Czosnek wyciągnijcie z łupinki i również pokrójcie na plasterki.

  3. Włóżcie kotlety do miski. Połóżcie na nich plastry cebuli i czosnku, a potem oprószcie tymiankiem i posypcie pieprzem. Zalejcie mlekiem tak, by całe mięso było przykryte i odstawcie do lodówki na 3 godziny lub na całą noc.

  4. Po tym czasie wyjmijcie kotlety z marynaty. Osuszcie je z nadmiaru płynu i odłóżcie na około pół godziny na kuchenny blat, by lekko się ogrzały.

  5. Do głębokich talerzy wsypcie osobno mąkę, bułkę tartą, a do ostatniego wbijcie jajka i roztrzepcie je widelcem.

  6. Rozgrzejcie olej lub smalec na patelni. Każdy kotlet przed włożeniem do panierki posólcie i doprawcie jeszcze pieprzem. Panierujcie, wkładając je najpierw do mąki, potem w jajku i na koniec w bułce.

  7. Tak opanierowane kotlety układajcie na patelni na rozgrzanym tłuszczu i smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoto. 

  8. Po usmażeniu kotlety odłóżcie na talerz i przykryjcie na 10 minut. Dzięki temu będą intensywnie soczyste w środku.  

Kotlety mielone

jak zrobić miękkie schabowe
AdobeStock
Newsy
1 prosty składnik sprawi, że schabowy będzie delikatny i obłędnie soczysty. Dodajcie go pod koniec smażenia
Jak sprawić, by kotlety schabowe wyszły mięciutkie? Pewnie nie spodziewaliście się, że ten sposób jest tak prosty!

Lubicie kotlety schabowe? Najlepsze są te, które wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie. By osiągnąć taki efekt, można eksperymentować z przyprawami, rodzajem tłuszczu do smażenia albo… zmienić nieco sposób przygotowywania! Nie uwierzycie co sprawia, że schabowe wychodzą takie, że po prostu rozpływają się w ustach. Podpowiemy, że każdy z was ma tego składnika w domu pod dostatkiem! Domyślacie się, o co chodzi? Sprawdźcie ten przepis. Przepis na miękkie schabowe Aby przygotować mięciutkie i soczyste kotlety schabowe, będziecie potrzebowali podstawowych składników. Sposobem na to, by wyszły tak dobre jest odpowiednia technika! O tym piszemy więcej w sposobie przygotowywania. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy: 10 porcji kotletów ze schabu  Pół kostki smalcu Ćwierć kostki masła 3 jajka Bułka tarta Mąka Sos sojowy Sól Pieprz Przygotowanie Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie przykryjcie kotlety z każdej strony folią i rozbijcie tłuczkiem. Dopiero po rozbiciu przyprawcie mięso solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. To bardzo ważne – jeśli posolicie kotlety wcześniej, to wyjdą zbyt suche. Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wbijcie 3 jajka, do drugiej wsypcie bułkę tartą i mąkę do ostatniej. Na patelni rozpuśćcie i rozgrzejcie porządnie smalec– kotlety od razu po wrzuceniu na patelnię powinny skwierczeć. Jeśli smalec nie będzie dostatecznie gorący, to schabowe wchłoną go za dużo i będą zbyt tłuste. Czas na panierowanie! Każdy kotlet zanurzcie w mące, później w jajku, następnie w bułce tartej, znów w jajku i bułce. Opanierowane kotlety smażcie na patelni do zrumienienia. Usmażone kotlety przełóżcie do dużego rondla. Pokropcie je...

Przepis na schabowe inaczej
Gotujmy.pl/Sarenka
Newsy
Posypcie tym surowe schabowe i usmażcie na rumiano na patelni. Ten smak powali was na kolana
Wypróbujcie ten przepis, a zaskoczycie wszystkich domowników!

Schabowe to tradycyjne danie, które w niektórych polskich domach jest stawiane na stołach bardzo często. Każdy z was na pewno wie, jak je przygotować. Wystarczy przecież mąka, bułka tarta, jajko i rozbity kawałek mięsa. Do tego olej lub smalec do smażenia i schabowe prawie gotowe. Okazuje się, że można przy schabowych wykonać jeszcze jeden zabieg, a nabiorą zupełnie nowego smaku. Sekretem jest posypanie surowych schabowym tym składnikiem... Kotlety schabowe w innej wersji Kotlety schabowe przygotowane w ten sposób na pewno na początku zaskoczą. Spróbujcie tego przepisu, jeśli jesteście znudzeni tradycyjną wersją kotletów i szukacie powiewu świeżości w waszej kuchni. Wyjątkowymi czyni je dodatek pewnej przyprawy, ale też wykorzystanie niezwykłej panierki, którą dodaje się do kotletów „odwrotnie”. Najpierw panieruje się je w mące i bułce, dopiero potem w jajku! Sprawdźcie koniecznie przepis. Składniki na kotlety schabowe 3 plastry schabu bez kości 2 jajka Mąka kukurydziana – ok. 3 łyżek Bułka tarta – ok. 6 łyżek Łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego Łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej Sól Pieprz ziołowy Garść tartego sera żółtego Olej do smażenia Przygotowanie schabowych Kotlety schabowe umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Dokładnie rozbijcie mięso przez folię spożywczą z obu stron, tworząc cienkie kotlety. Jaja roztrzepcie widelcem. Wymieszajcie je z tartym serem żółtym i jogurtem naturalnym greckim. Wymieszajcie bułkę tartą z mąką kukurydzianą.  Kotlety posypcie przyprawą do kuchni meksykańskiej, pieprzem ziołowym i solą. Schabowe obtoczcie najpierw w mieszance z bułką tartą i mąką kukurydzianą, a następnie w roztrzepanym jajku. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety...

kotlet
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Jaką grubość powinien mieć idealny schabowy? Jeśli rozbijecie go za cienko, straci cały smak
Z kością czy bez? Obecnie częściej jest spotykany drugi wariant, jednak to wersja kotleta schabowego z kostką jest smaczniejsza. Szpik w kości jest nośnikiem smaku, to on nadaje aromat całemu daniu. jak przygotować idealne schabowe? Sprawdźcie!

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami i surówką. Może nie jest to zbyt wykwintne danie, ale jedne z najpopularniejszych. Często swoim smakiem, zapachem przywraca czasy dzieciństwa, kiedy mama w niedzielne przedpołudnie krzątała się po kuchni, klepała tłuczkiem mięso, a aromat potrawy unosił się po całym domu podczas smażenia. Na samą myśl o schabowym, aż ślinka cieknie po brodzie.  Schabowy z kością czy bez? Dla części osób prawdziwym kotletem schabowym jest tylko ten z kością. Uważają, że ma on znacznie lepszy smak, który nadaje mu kostka. Wybór mięsa w tym przypadku zależy już od preferencji. Jednak należy pamiętać, aby taki schab odpowiednio wysmażyć, aby kotlet przy kostce nie był surowy. Można również je po usmażeniu dopiec w piekarniku. Przy rozbijaniu kotletów z kością, pamiętajcie, że to ona wyznacza ich grubość. Natomiast, jeśli zdecydujecie się na opcję bez kości, to kotlet powinien być pokrojony na plastry o grubości od 1,5 cm do maksymalnie 2 cm. Ważny jest także sposób klepania mięsa tłuczkiem. Należy to robić do połowy grubości, zaczynając od środka do brzegów schabu. Sprawdźcie przepis na idealne kotlety schabowe z kością! Nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Składniki: 4 kotlety schabowe z kością 2 jajka ½ szklanki mąki bułka tarta do panierowania smalec olej sól  pieprz Wykonanie: Plastry mięsa powinny mieć grubość od 1,5 cm do 2, rozbijcie je dokładnie zaczynając od środka (lub kości) do brzegów schabu. Tak przygotowane mięso przyprawcie solą oraz pieprzem, a później odstawcie na chwilę do przejścia się smaków. W międzyczasie przygotujcie składniki do panierki i rozgrzejcie...

Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe na obiad. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły
Swoim przepisem na kotlety schabowe postanowił podzielić się Gracjan Roztocki. Cały sekret tych genialnych kotletów tkwi w tłuszczu, na którym je smaży.

Kotlety schabowe to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i świeżej surówki bądź marchewki z groszkiem. Ich przygotowanie jest banalnie proste, nic więc dziwnego, że tak chętnie je jadamy. Gracjan Roztocki pokazał, jak on robi schabowe - i jeden szczegół wydaje się wart skopiowania! Gotuj z Gracjanem Gracjan Roztocki rozpoczął swoją działalność w Internecie od wykonywania specyficznych utworów muzycznych. Jego kanał na YouTube zaczął się prężnie rozwijać. Dziś youtuber publikuje filmy o różnej treści,  także kulinarne. Chętnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami na tradycyjne polskie dania. Pyszne schabowe według Roztockiego Kotlety schabowe z przepisu Gracjana Roztockiego są przepyszne w smaku, niezwykle aromatyczne i soczyste w środku. Cały sekret dania tkwi w tłuszczu do smażenia. Roztocki zamiast klasycznego oleju, wykorzystuje smalec. To właśnie dzięki niemu mięso zachowuje delikatność. Smalec nie pozostawia nieprzyjemnego aromatu, ale dodaje smaku. To najlepszy wybór do smażenia kotletów schabowych. Przepis na kotlety schabowe Gracjana Roztockiego Składniki: 5 plastrów schabu bez kości mąka pszenna 1 jajko bułka tarta sól smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka do mięsa na grubość około 0,5 cm. Mięso przyprawcie solą.  Na jeden talerz wsypcie mąkę pszenną, a na drugi bułkę tartą.  Natomiast na trzeci talerz wbijcie jajko i dobrze je roztrzepcie.  Na patelnię dodajcie smalec, dobrze go rozgrzejcie. Przyprawione solą plastry schabu obtoczcie w mące pszennej, następnie jajku i bułce tartej. Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni....