Tak pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania
Flickr
Newsy

W ten sposób pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania

Macie dość mozolnego przygotowywania pierogów? Wypróbujcie tę metodę, a zobaczycie, jak wiele czasu można dzięki niej zaoszczędzić.

Gdy trzeba zrobić dużo pierogów, na przykład na święta, przydałby się sposób na przygotowanie tego przysmaku szybciej, bez męczącego wałkowania i wycinania ciasta szklanką. Czy to możliwe? Jak najbardziej! Poznajcie prosty sposób na pierogi, które robi się o wiele szybciej, niż tradycyjną metodą. 

Jak można szybko zrobić pierogi?

Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto na pierogi, po wyrobieniu, należy rozwałkować na stolnicy, a następnie wyciąć szklanką lub specjalną foremką w kształt pierogów. Dopiero później, na tak powstałe placuszki z ciasta, nakłada się farsz i zlepia pierogi.

Proponujemy wam całkowite pominięcie wałkowania i wycinania - jakby się nad tym głębiej zastanowić, to jest to duża strata czasu. Wystarczy przecież odrywać kawałki ciasta i uformować je w dłoni, a następnie nałożyć farsz.

Taka metoda jest o wiele szybsza, choć pierogi zrobione w ten sposób mogą mieć nieco nieregularne kształty. Jeżeli jednak bardziej zależy wam na czasie, niż wyglądzie pierogów, polecamy wam zrobić je właśnie w ten sposób. 

Zobacz także
Babcia robiła farsz na pierogi z kapustą i grzybami tylko w ten sposób. Nigdy nie wylewała tego do zlewu

Babcia robiła farsz na pierogi z kapustą i grzybami tylko w ten sposób. Nigdy nie wylewała tego do zlewu

Te ekspresowe pierogi robi się w mgnieniu oka. Potrzebujecie 1 składnika

Te ekspresowe pierogi robi się w mgnieniu oka. Potrzebujecie 1 składnika

Przepis na pierogi z kapustą i z grzybami

Przed następnym lepieniem pierogów polecamy wam skorzystać z przepisu jednej z naszych czytelniczek na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Autorka receptury używa klasycznej metody wykrajania pierogów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście wypróbowali sposób z rwaniem ciasta - doskonale się sprawdzi w tym przypadku. 

Składniki:

  • 250 g mąki

  • 1 łyżka oleju

  • letnia woda

  • 200g grzybów leśnych

  • 1 mała cebula

  • 200g kwaszonej kapusty

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy ją i odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (można użyć mrożonych grzybów) w osolonej wodzie.

  2. Kapustę i grzyby siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy ją na oleju, dodajemy grzyby i chwilkę smażymy.

  3. Podsmażone grzyby mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  4. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dodajemy letniej wody zarabiając ciasto. Uwaga - by zrobić pierogi na szybko, pomijamy następny krok i po prostu urywamy kawałki gotowego ciasta, formując je w dłoni. 

  5. Gdy już wyrobimy ciasto, odrywamy kawałek, formujemy placek i nakładamy na niego farsz. Alternatywna opcja to tradycyjne wałkowanie - przenosimy się na stolnicę i ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy koła i nakładamy porcję farszu

  6. Zlepiamy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulą. Smacznego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Przepyszne pierogi na Wigilię. Łatwy i tani przepis. Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem
Wigilia to nie tylko uszka. Wielu z nas do świątecznego barszczyku wybierze... pierogi!

Pierogi wigilijne to nieodłączna część świąt w wielu polskich domach. Jak już wspomnieliśmy, są takie miejsca, w których to właśnie pierogi jada się do barszczu. O tym, że 12 potraw wigilijnych nie stanowi stałej, zamkniętej listy dla wszystkich Polaków, może świadczyć jeszcze jeden przykład. Są rodziny, które zamiast barszczu czerwonego wybierają na wigilijną kolację zupę grzybową! Jeżeli nie wierzycie, sprawdźcie ten przepis: KLIK! My tymczasem skupmy się na obiecanych pierogach. Rzadko przygotowujemy w ciągu roku nadzienie z kapusty i grzybów. A szkoda. Ich smak jest doskonały zarówno w wersji wyłącznie gotowanej, jak i w tej odsmażanej. Po prostu niebo w gębie. Oczywiście kluczem będzie dobre, klasyczne, mięciutkie ciasto na pierogi. Użyjmy więc bardzo ciepłej wody, nie wyrabiajmy ciasta zbyt długo – działajmy dokładnie tak jak w przypadku robienia ciasta na klasyczne pierogi ruskie. Oprócz tego kluczem będą smakowite suszone grzyby i odpowiednio przygotowana kapusta kiszona. Jeżeli nie lubimy zbyt dużej kwasowości, poświęćmy chwilkę na delikatne przepłukanie wodą nazbyt kwaśnej kapusty. Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami Składniki 50 dag mąki pszennej Ciepła woda Sól i pieprz 60 dag kapusty kiszonej 5 dag suszonych grzybów 1 cebula Olej do smażenia Przygotowanie Zacznijmy od przygotowania farszu. Grzyby moczymy w wodzie, następnie obgotowujemy, a potem kroimy na drobne kawałki. Kapustę w razie konieczności płuczemy, kroimy drobno i gotujemy w wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości. Wkładamy na patelnię grzyby, obsmażamy, następnie dodajemy kapustę. Doprawiamy pieprzem i solą i przesmażamy razem przez ok. 5-10 min. Przystępujemy do wyrabiania ciasta na...

Te ekspresowe pierogi robi się w mgnieniu oka. Potrzebujecie 1 składnika
Flickr
Newsy
Te ekspresowe pierogi robi się w mgnieniu oka. Potrzebujecie 1 składnika
Jesteście już zmęczeni na myśl o wałkowaniu ciasta na pierogi? Zróbcie je w ten sposób - będą gotowe, zanim się obejrzycie.

Nie ma Wigilii bez pierogów czy pasztecików z kapustą i grzybami - najlepiej zebranymi własnoręcznie jesienią w lesie. Pierogi, choć pyszne, są niestety bardzo czasochłonne i nie każdy ma cierpliwość do tego, by najpierw przygotować ciasto, następnie farsz, a później wszystko sklejać i gotować (oczywiście partiami, ponieważ nie można wrzucić wszystkich pierogów do jednego garnka - to skończyłoby się katastrofą). Jeśli więc nie macie ochoty na robienie tradycyjnych pierogów, a chętnie zjedlibyście je z wigilijnym barszczem, zróbcie je w innej wersji. Zamiast typowego ciasta do pierogów, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Wyjdą chrupiące, smaczne, a do tego będą gotowe zanim się obejrzycie. Będą także świetną alternatywą dla tradycyjnych pasztecików z ciasta drożdżowego czy półkruchego. Przepis na szybkie pierogi z kapustą i grzybami  Głównym składnikiem tego przepisu jest ciasto francuskie, które obecnie znajdziecie w większości sklepów. Wystarczy je pokroić, nałożyć farsz i gotowe - pierogi od razu można wstawiać do piekarnika. Zaoszczędzicie w ten sposób mnóstwo czasu! Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 cebula 15 dag gotowanych grzybów 80 g kapusty kiszonej 75 g ugotowanej kaszy jęczmiennej olej sól pieprz Przygotowanie: Ugotujcie kaszę. Jeżeli używacie suszonych grzybów, zamoczcie je wcześniej w wodzie, by zmiękły. Jeśli zaś mrożonych, możecie od razu wrzucić je do garnka i zagotować, by się rozmroziły. Dodajcie do grzybów poszatkowaną kapustę oraz cebulę. Gotujcie kilka minut, a następnie odcedźcie, dodajcie ugotowaną kaszę i duście razem jeszcze przez chwilę.  Doprawcie masę solą, pieprzem i dodajcie trochę oleju. Powinna być nieco kleista -...

Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami z babcinego zeszytu. Dodajcie do ciasta odrobinę tłuszczu
Adobe Stock
Newsy
Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami z babcinego zeszytu. Dodajcie do ciasta odrobinę tłuszczu
Mówcie co chcecie, wiemy i tak, że pierogi z domu babci to uniwersalne wspomnienie dzieciństwa. Może by tak odtworzyć ten genialny smak?

Farsz do tych pierogów bazuje na dwóch prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach leśnych lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę. Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne. Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym są nieodłącznym dla wielu elementem wigilijnej kolacji. Warto robić je jednak nie tylko do święta. Jeśli jednak nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci.  Składniki na farsz: 700 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów około 150 g cebuli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Opcjonalnie kminek olej do smażenia pieprz sól Składniki na ciasto: 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml gorącej wody 2 jajka 2 łyżki oleju lub masła 1 łyżeczka soli Przygotowanie:  Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy niewielką ilość wody, a garnek stawiamy na gazie i gotujemy do miękkości grzybów. Wystarczy około 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia i drobno kroimy. Odciśniętą kapustę kiszoną dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do sporego garnka. Następnie zalewamy ją niewielką ilością wody i...

Babcia robiła farsz na pierogi z kapustą i grzybami tylko w ten sposób. Nigdy nie wylewała tego do zlewu
AdobeStock
Newsy
Babcia robiła farsz na pierogi z kapustą i grzybami tylko w ten sposób. Nigdy nie wylewała tego do zlewu
Chcecie, żeby farsz na pierogi z kapustą i grzybami wyszedł naprawdę genialny? Wystarczy, że dolejecie do niego to, czego zazwyczaj się pozbywacie. Sprawdźcie, co zrobić, żeby wasz farsz smakował i pachniał tak, jakby znalazło się tam znacznie więcej grzybów niż w rzeczywistości.

Pierogi z kapustą i grzybami królują na polskich stołach w czasie świat Bożego Narodzenia. Jest to tradycyjne wigilijne danie, które uwielbiają niemal wszyscy Polacy. Niektórzy pierogi gotują wcześniej i podają podsmażone na rumiano, u innych jedynie lekko podgrzewa się je na patelni i okrasza podsmażoną cebulką. Niezależnie od sposobu, w jaki podacie swoje pierogi, prawie cały sekret ich wybornego smaku tkwi w aromatycznym farszu. Trik na pyszny i aromatyczny farsz na pierogi Kluczowym elementem wybornych pierogów jest także doskonałe ciasto. Nie mniej ważny jest jednak farsz. Co zrobić, by pachniał i smakował obłędnie? Wystarczy wykorzystać jeden ze starych trików naszych babć. Niepowtarzalny grzybowy smak i aromat wydobędziecie poprzez dodanie do farszu wody po całonocnym moczeniu grzybów. Większość ludzi pozbywa się tego składnika, robi to jednak zupełnie niepotrzebnie. Wodę, w której grzyby były moczone przez całą noc, należy odlać do niewielkiego naczynia. Gdy posiekana i odciśnięta kapusta będzie już w garnku – dodajcie do niej wodę po grzybach i gotujcie ją jak zwykle. Dzięki temu zabiegowi wasz farsz będzie pachniał i smakował obłędnie! Uwaga, koniecznie sprawdźcie, czy woda po grzybach nie jest gorzka – w takiej sytuacji nie dolewajcie jej do farszu. W ten sposób łatwo zrujnujecie smak pierogów zamiast go poprawić. Jakie grzyby najlepiej wybrać do farszu na pierogi? Do farszu na pierogi z kapustą i grzybami najlepiej wybrać grzyby, które charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem. Na jakie dokładnie postawić? Idealnie sprawdzą się w tej roli prawdziwki i podgrzybki, a zwłaszcza ich suszone kapelusze – to właśnie dzięki nim aromat grzybów w farszu jest najbardziej wyczuwalny. Zanim jednak się tam znajdą – moczcie je przez 12 godzin w wodzie, by były miękkie i łatwe do...