Gdy trzeba zrobić dużo pierogów, na przykład na święta, przydałby się sposób na przygotowanie tego przysmaku szybciej, bez męczącego wałkowania i wycinania ciasta szklanką. Czy to możliwe? Jak najbardziej! Poznajcie prosty sposób na pierogi, które robi się o wiele szybciej, niż tradycyjną metodą. 

Jak można szybko zrobić pierogi?

Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto na pierogi, po wyrobieniu, należy rozwałkować na stolnicy, a następnie wyciąć szklanką lub specjalną foremką w kształt pierogów. Dopiero później, na tak powstałe placuszki z ciasta, nakłada się farsz i zlepia pierogi.

Proponujemy wam całkowite pominięcie wałkowania i wycinania - jakby się nad tym głębiej zastanowić, to jest to duża strata czasu. Wystarczy przecież odrywać kawałki ciasta i uformować je w dłoni, a następnie nałożyć farsz.

Zobacz także:

Taka metoda jest o wiele szybsza, choć pierogi zrobione w ten sposób mogą mieć nieco nieregularne kształty. Jeżeli jednak bardziej zależy wam na czasie, niż wyglądzie pierogów, polecamy wam zrobić je właśnie w ten sposób. 

Przepis na pierogi z kapustą i z grzybami

Przed następnym lepieniem pierogów polecamy wam skorzystać z przepisu jednej z naszych czytelniczek na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Autorka receptury używa klasycznej metody wykrajania pierogów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście wypróbowali sposób z rwaniem ciasta - doskonale się sprawdzi w tym przypadku. 

Składniki:

  • 250 g mąki

  • 1 łyżka oleju

  • letnia woda

  • 200g grzybów leśnych

  • 1 mała cebula

  • 200g kwaszonej kapusty

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy ją i odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (można użyć mrożonych grzybów) w osolonej wodzie.

  2. Kapustę i grzyby siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy ją na oleju, dodajemy grzyby i chwilkę smażymy.

  3. Podsmażone grzyby mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  4. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dodajemy letniej wody zarabiając ciasto. Uwaga - by zrobić pierogi na szybko, pomijamy następny krok i po prostu urywamy kawałki gotowego ciasta, formując je w dłoni. 

  5. Gdy już wyrobimy ciasto, odrywamy kawałek, formujemy placek i nakładamy na niego farsz. Alternatywna opcja to tradycyjne wałkowanie - przenosimy się na stolnicę i ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy koła i nakładamy porcję farszu

  6. Zlepiamy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulą. Smacznego.