Tak piąta żona Wiśniewskiego gotuje rosół. Robi 1 sprytną rzecz, zanim włączy gaz pod garnkiem
Getty/iStock, wisniewska_pola/Instagram
Newsy

Tak piąta żona Wiśniewskiego gotuje rosół. Robi 1 sprytną rzecz, zanim włączy gaz pod garnkiem

Można by powiedzieć, że ilu kucharzy, tyle pomysłów na rosół. Pola Wiśniewska ma swoją sprawdzoną metodę, dzięki której rosół jest złocisty i pachnie tak, że aż ślinka cieknie. Wystarczy 1 czynność jeszcze przed zagotowaniem wody z mięsem i warzywami.

Wydawałoby się, że przepis na rosół jest dość prosty i uniwersalny, jednak nic bardziej mylnego. Każdy ma swój własny sposób na tę zupę i w każdym domu rosół smakuje nieco inaczej. Pola Wiśniewska, żona piosenkarza Michała Wiśniewskiego, stosuje dość oryginalny trik na to, by rosół wyszedł maksymalnie aromatyczny i esencjonalny. 

Sposób Poli Wiśniewskiej na pyszny rosół

W najprostszym i najbardziej podstawowym przepisie na rosół wystarczy oczyścić warzywa, włożyć je do garnka z mięsem, dodać przyprawy, zalać wszystko wodą i zagotować. Po tym wystarczy już tylko poczekać kilka godzin, aż wywar się ugotuje i gotowe. Tak przygotowany rosół będzie poprawny, ale może być przecież jeszcze smaczniejszy.

Pola Wiśniewska ma na to swój sposób. Zanim jeszcze zaleje składniki wodą, najpierw… piecze je w piekarniku. Do pieca wrzuca warzywa oraz mięso i piecze kilkadziesiąt minut. Dzięki takiemu zabiegowi rosół przepięknie pachnie i ma głęboki, złocisty kolor. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami. 

Zobacz także
Ekspertka grzmi: "Nie walcie tego tyle". Wytknęła błąd Polaków przy gotowaniu rosołu

Ekspertka grzmi: „Nie walcie tego tyle". Wytknęła duży błąd Polaków przy gotowaniu rosołu

Dodajcie jabłko do rosołu. Domownicy będą kręcili nosami, ale zmienią zdanie podczas jedzenia

Dodajcie jabłko do rosołu. Domownicy będą kręcili nosami, ale zmienią zdanie podczas jedzenia

Przepis Poli Wiśniewskiej na rosół

Składniki:

  • porcja rosołowa drobiowo-wołowa

  • 2 pietruszki

  • 3 marchewki

  • 2 cebule

  • 1 por 

  • 1 seler

  • 1 gałązka świeżego lubczyku

  • 2-3 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • garść suszonych grzybów

  • pół łyżeczki kurkumy

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od namoczenia grzybów. Należy zalać je wodą, a następnie odstawić na 3 godziny.

  2. Obierzcie warzywa i ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z mięsem.

  3. Posypcie wszystko roztartym w moździerzu zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz świeżą natką pietruszki i lubczykiem. Polejcie niewielką ilością oliwy.

  4. Blaszkę z warzywami i mięsem włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczcie przez około pół godziny.

  5. Kiedy grzyby będą już namoczone, pokrójcie je i podgotujcie, aż będą miękkie.

  6. Do dużego garnka włóżcie porcję rosołową oraz warzywa z piekarnika i grzyby. 

  7. Wszystko zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie rosół na małym ogniu przez 3 godziny.

  8. Po tym czasie doprawcie go kurkumą, solą oraz pieprzem. Smacznego!