
Wydawałoby się, że przepis na rosół jest dość prosty i uniwersalny, jednak nic bardziej mylnego. Każdy ma swój własny sposób na tę zupę i w każdym domu rosół smakuje nieco inaczej. Pola Wiśniewska, żona piosenkarza Michała Wiśniewskiego, stosuje dość oryginalny trik na to, by rosół wyszedł maksymalnie aromatyczny i esencjonalny.
Sposób Poli Wiśniewskiej na pyszny rosół
W najprostszym i najbardziej podstawowym przepisie na rosół wystarczy oczyścić warzywa, włożyć je do garnka z mięsem, dodać przyprawy, zalać wszystko wodą i zagotować. Po tym wystarczy już tylko poczekać kilka godzin, aż wywar się ugotuje i gotowe. Tak przygotowany rosół będzie poprawny, ale może być przecież jeszcze smaczniejszy.
Pola Wiśniewska ma na to swój sposób. Zanim jeszcze zaleje składniki wodą, najpierw… piecze je w piekarniku. Do pieca wrzuca warzywa oraz mięso i piecze kilkadziesiąt minut. Dzięki takiemu zabiegowi rosół przepięknie pachnie i ma głęboki, złocisty kolor. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami.
Przepis Poli Wiśniewskiej na rosół
Składniki:
-
porcja rosołowa drobiowo-wołowa
-
2 pietruszki
-
3 marchewki
-
2 cebule
-
1 por
-
1 seler
-
1 gałązka świeżego lubczyku
-
2-3 liście laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
garść suszonych grzybów
-
pół łyżeczki kurkumy
-
oliwa z oliwek
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od namoczenia grzybów. Należy zalać je wodą, a następnie odstawić na 3 godziny.
-
Obierzcie warzywa i ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z mięsem.
-
Posypcie wszystko roztartym w moździerzu zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz świeżą natką pietruszki i lubczykiem. Polejcie niewielką ilością oliwy.
-
Blaszkę z warzywami i mięsem włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczcie przez około pół godziny.
-
Kiedy grzyby będą już namoczone, pokrójcie je i podgotujcie, aż będą miękkie.
-
Do dużego garnka włóżcie porcję rosołową oraz warzywa z piekarnika i grzyby.
-
Wszystko zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie rosół na małym ogniu przez 3 godziny.
-
Po tym czasie doprawcie go kurkumą, solą oraz pieprzem. Smacznego!