Oczywiście takie podejście do tematu jest mocno krzywdzące dla dumnych Ślazaków. Ich tradycja, tożsamość i historia zasługuje na prawdziwy szacunek reszty kraju. Niemniej jednak, to właśnie kulinaria są częścią kulturowego etosu regionu skupionego wokół Katowic, Chorzowa, Gliwic czy Zabrza.

A skoro o śląskiej kuchni mowa, na pierwszej linii znajduje się oczywiście legendarne trio, którym hanysi – jak sami o sobie mówią – zajadają się w niedzielę. Świąteczny obiad to oczywiście kluski śląskie, których popularność rozlała się przez lata na cały kraj.

Do klusków w pakiecie idą oczywiście także i rolady wołowe, o których reszta Polaków wie jednak niewiele. A szkoda, bo to naprawdę ciekawy i smaczny kawałek mięsa. Przepis na rolady znajdziecie pod tym linkiem: Tym daniem zajadają się wszyscy Ślązacy. Oto sprawdzony przepis na śląską roladę z kluskami i modrą kapustą

Modra kapusta, czyli niebieska czy czerwona?

Zestaw kluski plus rolady obowiązkowo podaje się jeszcze z modrą kapustą. Modrą, czyli po prostu intensywnie niebieską, ciemnobłękitną. Skąd rozbieżność między widzeniem barw wśród Polaków z różnych regionów naszego państwa? W centralnej Polsce jedzą przecież czerwoną kapustę, a nie niebieską...

Zobacz także:

Różnica wynika z zakwaszania kapusty octem. To właśnie dzięki niemu kapusta zmienia kolor na nieco ciemniejszy.

Barwy to jedno, ale sposób przygotowania to jeszcze inna historia. Ślązacy mają na to swój własny, charakterystyczny sposób. Mieszkańcy Górnego Śląska gotują poszatkowane głowy kapusty czerwonej, czasem dodają nieco boczku, a na koniec zaprawiają całość octem.

Szczegóły tej słynnej receptury znajdziecie w poniższym przepisie. A więc: do dzieła!

Przepis na modrą kapustę po śląsku

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1-2 cebule
  • Ocet spirytusowy lub sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Wytopiony tłuszcz ze skwarkami bądź skrojony, wytopiony boczek

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierzcie z zewnętrznych twardych liści i opłuczcie.
  2. Wykrójcie głąb i szatkujcie dość drobno.
  3. Kapustę zalejcie wodą, posólcie i gotujcie ok. 10 min.
  4. Odcedźcie kapustę z wody, dodajcie do niej łyżkę octu i mieszajcie do otrzymania ciemniejszego koloru. Odstawcie do ostygnięcia.
  5. Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno.
  6. Jabłko zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  7. Dodajcie cebulę i jabłko do kapusty, doprawcie do smaku cukrem, solą i pieprzem, a także odrobiną oleju.
  8. Smacznego!