Modra kapusta
Wikipedia Commons
Newsy

Tak na Śląsku robi się modrą kapustę. Doskonała nie tylko do rolady i klusek

Kopalnie, węgiel, rolady, kluski i właśnie ona – modra kapusta. Takie są najczęstsze skojarzenia Polaków z Górnym Śląskiem.

Oczywiście takie podejście do tematu jest mocno krzywdzące dla dumnych Ślazaków. Ich tradycja, tożsamość i historia zasługuje na prawdziwy szacunek reszty kraju. Niemniej jednak, to właśnie kulinaria są częścią kulturowego etosu regionu skupionego wokół Katowic, Chorzowa, Gliwic czy Zabrza.

A skoro o śląskiej kuchni mowa, na pierwszej linii znajduje się oczywiście legendarne trio, którym hanysi – jak sami o sobie mówią – zajadają się w niedzielę. Świąteczny obiad to oczywiście kluski śląskie, których popularność rozlała się przez lata na cały kraj.

Do klusków w pakiecie idą oczywiście także i rolady wołowe, o których reszta Polaków wie jednak niewiele. A szkoda, bo to naprawdę ciekawy i smaczny kawałek mięsa. Przepis na rolady znajdziecie pod tym linkiem: Tym daniem zajadają się wszyscy Ślązacy. Oto sprawdzony przepis na śląską roladę z kluskami i modrą kapustą

Magda Gessler odpowiada na pytania

Modra kapusta, czyli niebieska czy czerwona?

Zestaw kluski plus rolady obowiązkowo podaje się jeszcze z modrą kapustą. Modrą, czyli po prostu intensywnie niebieską, ciemnobłękitną. Skąd rozbieżność między widzeniem barw wśród Polaków z różnych regionów naszego państwa? W centralnej Polsce jedzą przecież czerwoną kapustę, a nie niebieską...

Różnica wynika z zakwaszania kapusty octem. To właśnie dzięki niemu kapusta zmienia kolor na nieco ciemniejszy.

Barwy to jedno, ale sposób przygotowania to jeszcze inna historia. Ślązacy mają na to swój własny, charakterystyczny sposób. Mieszkańcy Górnego Śląska gotują poszatkowane głowy kapusty czerwonej, czasem dodają nieco boczku, a na koniec zaprawiają całość octem.

Szczegóły tej słynnej receptury znajdziecie w poniższym przepisie. A więc: do dzieła!

Zobacz także
Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu

Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu

Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków

Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków

Przepis na modrą kapustę po śląsku

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1-2 cebule
  • Ocet spirytusowy lub sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Wytopiony tłuszcz ze skwarkami bądź skrojony, wytopiony boczek

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierzcie z zewnętrznych twardych liści i opłuczcie.
  2. Wykrójcie głąb i szatkujcie dość drobno.
  3. Kapustę zalejcie wodą, posólcie i gotujcie ok. 10 min.
  4. Odcedźcie kapustę z wody, dodajcie do niej łyżkę octu i mieszajcie do otrzymania ciemniejszego koloru. Odstawcie do ostygnięcia.
  5. Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno.
  6. Jabłko zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  7. Dodajcie cebulę i jabłko do kapusty, doprawcie do smaku cukrem, solą i pieprzem, a także odrobiną oleju.
  8. Smacznego!
Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
gosia56/gotujmy.pl
Newsy
Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
Miłośnikom czerwonej kapusty spodoba się poniższy przepis na prostą surówkę z kapusty do słoików. Jest pyszna!

Domowa surówka z czerwonej kapusty to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Można łatwo ją zrobić z dodatkiem jabłek i cebuli w zalewie. Taka pasteryzowana kapusta ze słoików będzie bardzo długo nadawała się do spożycia. Wypróbujcie smaczny przepis od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Palce lizać! Przepis na czerwoną kapustę do słoika Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy kapusty czerwonej 1 kilogram jabłek 2 lub 3 duże cebule 100 g cukru 1,5 łyżki soli Od ½ do ¾ szklanki octu 1 litr wody 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 goździków Przygotowanie: Kapustę umyjcie, obierzcie z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Poszatkujcie kapustę bardzo drobno i włóżcie do garnka. Jabłka obierzcie ze skóry, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie jabłka na tarce. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę. Do garnka z kapustą dodajcie starte jabłka, cebulę, 1,5 łyżki soli, 100 g cukru, od ½ do ¾ szklanki octu oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Na koniec wlejcie litr wody, wymieszajcie i zagotujcie. Gotujcie całość do momentu, aż kapusta nieco zmięknie, ale nie za bardzo- nie może wyjść zbyt miękka. Odstawcie do ostudzenia. Gotową kapustę przełóżcie do słoików i zalejcie zalewą. Następnie pasteryzujcie ją od 10 do 15 minut. Smacznego! Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty Warto włączyć do swojej diety kapustę czerwoną ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Znajduje się w niej dużo witaminy C i innych przeciwutleniaczy, o wiele więcej niż na przykład w kapuście zielonej. Do tego regularne jedzenie czerwonej kapusty wzmacnia kości i wspomaga pracę układu...

Kluski śląskie
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Wg doświadczonych kucharek jest tylko 1 odpowiedź
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Dodajecie do niej jeszcze jajko?

Polacy to naród, który kocha ziemniaczane potrawy. Puree do drugiego dania, placki ziemniaczane , czy wreszcie kluski śląskie .  Charakterystyczne kluchy z dziurką jemy z masłem, ze skwarkami, z cebulką, a także jako dodatek do gęstych i zawiesistych sosów. W Katowicach, Chorzowie czy w Zabrzu, a więc na Górnym Śląsku bez klusków nie obejdzie się porządny niedzielny obiad. Do klasycznego zestawu oprócz klusków Ślązacy dodają jeszcze obowiązkowe rolady wołowe i modrą kapustę. Kluski śląskie wbrew swojej nazwie zajadają nie tylko hanysi z Górnego Śląska. Polacy w każdym zakątku naszego pięknego kraju. Od morza do Tatr kluski z dziurką gotują wszystkie gospodynie domowe. I chyba nie skłamiemy, że prawie wszystkie panie domu w pewnym momencie stanęły przed poważnym dylematem. Czy do klusków śląskich powinno się dodawać jajko? Dodawać do ciasta na kluski jajko czy nie dodawać? Większość z nich oczywiście wypraktykowała swój własny sposób na kluski, ale spróbujmy raz na zawsze rozwiać jajeczne wątpliwości. Według doświadczonych kucharek, kluczem do tego, czy jajko powinno znaleźć się w ziemniaczanej masie, jest to, jakiego rodzaju ziemniaków używacie do klusek. Jeżeli przyjdzie wam przygotowywać kluski śląskie z zimnych, na przykład „wczorajszych” ziemniaków, może być to konieczne. Jajko sprawi, że zimne ziemniaki lepiej połączą się z sypką skrobią ziemniaczaną. Lepiej sklejone ciasto to z kolei pewność, że kluski nie rozlecą się podczas gotowania. Jeśli zaś robicie kluski z jeszcze ciepłych, świeżo gotowanych ziemniaków, które dopiero co przepuściliście przez praskę, jajko może okazać się zbyteczne. Przepis na kluski śląskie Składniki: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków...

Gotujmy.pl/Beatris, ONS
Newsy
Te obłędne zrazy poleca sam Krzysztof Krawczyk. Podajemy przepis. Są genialne
Krzysztof Krawczyk wie, co dobre. Oto przepis na przepyszne zrazy wołowe z ciekawym wnętrzem. Spróbujcie sami!

Zrazy wołowe, a tak właściwie rolady, to kulinarna wizytówka Górnego Śląska. W Katowicach, Chorzowie, Zabrzu i okolicach, podaje je się z obowiązkową modrą kapustą i kluskami śląskimi. Dzisiaj przybliżmy wam przepis na zrazy, który poleca gwiazdor muzyki rozrywkowej - Krzysztof Krawczyk. Autor „Byle było tak” czy „Bo jesteś ty”, urodził się na Górnym Śląsku, ale jego rodzina wyjechała z Katowic, jak mały Krzysio miał zaledwie roczek. Gdzieś w panu Krzysztofie musiała zostać część „śląskości” – być może stąd właśnie jego sympatia do tamtejszej kuchni. Obłędne zrazy polecane przez Krzysztofa Krawczyka koniecznie podawajcie więc zgodnie z tradycją, a więc z kluskami i z kapustą. Pora na przepis Kluczem do przygotowania smacznych, kruchych zrazów będzie odpowiedni wybór mięsa wołowego. Bez tego ani rusz. Postarajcie się wybrać okazały kawałek wołowiny i rozbić z niego dość cienkie kotlety, w które zawiniecie m.in. ogórka i paprykę. Mięso powinno być odpowiednio kruche. Wybierzcie więc antrykot lub łatę. Z takiego dorodnego kawałka na pewno wyjdą wam wspaniałe zrazy. Zgłodnieliście już? Zanim przystąpicie do przygotowania zrazów, powinniście przygotować sobie przepisy na modrą kapustę. Możecie wykorzystać przepis znajdujący się pod tym linkiem:  Tak na Śląsku robi się modrą kapustę. Doskonała nie tylko do rolady i klusek Z kolei o kluskach śląskich więcej przeczytacie w tym miejscu:  Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Doświadczone kucharki mówią, że… Przepis na zrazy wołowe: Składniki: 50-60 dag dobrego mięsa wołowego 10 dag boczku 2 cebule 2 papryki 2 kiszone ogórki Łyżka mąki Olej Szklanka bulionu Sól...

Przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem. Pychota
Gotujmy.pl/alien1985
Newsy
Pychota! Młoda kapusta z podsmażoną kiełbasą i koperkiem. Do tego 1 nietypowa przyprawa
Czy może być coś lepszego niż młoda kapusta z koperkiem? Z dodatkiem podsmażonej kiełbasy smakuje obłędnie.

Z białej kapusty można przyrządzić przepyszny bigos , kwaśny kapuśniak czy wyborny farsz na pierogi. Także i z młodej kapusty wychodzą smaczne, jednogarnkowe dania. To zdrowe warzywo o kruchych liściach dostępne jest z grubsza od maja do sierpnia. Jest delikatniejsza w smaku od tej dojrzałej odmiany, a dania z jej wykorzystaniem są zdecydowanie łagodniejsze i słodsze. Idealne na wiosnę! Słodszy smak ugotowanej młodej kapusty świetnie współgra na przykład z dodatkiem kiełbasy i świeżych ziół: koperku i szczypiorku. Młoda kapusta ma znacznie więcej witaminy C niż biała, dojrzała kapusta. Warto wiec jeść jej jak najwięcej!  Przepis na młodą kapustę z kiełbasą Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 cebule 4 sztuki kiełbasy śląskiej 1 średnia marchewka 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku  2 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku  1 łyżeczka kurkumy Liść lubczyku Sól Pieprz Sposób przygotowania: Główkę młodej kapusty dokładnie umyjcie i poszatkujcie.  Przygotujcie duży garnek. Przełóżcie do niego poszatkowaną kapustę i zalejcie ją zimną wodą. Tak przygotowaną kapustę doprowadźcie do wrzenia.  Następnie dodajcie przyprawy: 1 łyżeczkę kurkumy, liść lubczyku, sól oraz pieprz i gotujcie na wolnym ogniu około 5 minut. Marchewkę obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie ją do kapusty. Dwie cebule obierzcie i pokrójcie w kosteczkę, podsmażcie je na maśle.  Kiełbasę pokrójcie w cienkie półplasterki i podsmażcie ją na patelni bez tłuszczu lub na malej ilości. Podsmażoną cebulę i kiełbasę dodajcie do kapusty i gotujcie razem ok 5 minut. Na końcu dodajcie posiekaną zieloną dymkę lub szczypiorek i...