Racuchy na śniadanie wyrwą z łóżka nawet największego śpiocha - i to bez budzika. Ich zapach sprawia, że aż ślinka cieknie. Szczególnie, gdy dodacie do ciasta na racuchy jeden specjalny składnik (i nie chodzi wcale o kefir czy maślankę!). Dzięki niemu są delikatne i pełne smaku, a do tego lekkie jak chmurka. Wypróbujcie nasz przepis na smaczne racuszki. Znajdziecie go poniżej. 

Przepis na racuchy z jogurtem

Składniki:

  • 3 średnie jajka

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka sody

  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Wbijcie wszystkie jajka do miski. Dodajcie jogurt naturalny i wymieszajcie.

  2. Wsypcie przesianą mąkę oraz sodę oczyszczoną. Całość wymieszajcie dokładnie szpatułką lub za pomocą miksera do połączenia składników.

  3. Rozgrzejcie olej na patelni i wykładajcie ciasto porcjami. Smażcie na złoty kolor z obu stron. 

I gotowe! Tak przygotowane racuchy można posypać cukrem pudrem albo posmarować ulubionym dżemem. Świetnie smakują też podane ze śmietaną i odrobiną cukru.  

Co dodać do racuchów?

Racuchy można przyrządzić na kilka smacznych sposobów. Wybierzcie swój ulubiony i bierzcie się za smażenie.

Zobacz także:

  • Racuchy drożdżowe - najbardziej klasyczna receptura. Dzięki drożdżom są przyjemnie puszyste, wyrośnięte, a do tego przepięknie pachną. Trzeba im tylko poświęcić trochę czasu - w końcu drożdże muszą urosnąć. Z tego powodu racuchy w tym wydaniu dobrze jest przygotować w weekend lub inny dzień, gdy znajdziecie dłuższą chwilę na zrobienie tych pyszności. 

  • Racuchy budyniowe - dodaje się do nich zarówno drożdże, jak i budyń. Smak może być dowolny, choć najlepiej sprawdza się budyń śmietankowy lub waniliowy. Tak zrobione racuchy są leciutkie i bardzo chrupiące. 

  • Racuchy z jabłkami - te miękkie placuszki zwykle podaje się z dodatkiem cukru lub owoców. Można jednak wrzucić owoce od razu do ciasta - tak właśnie robi się racuchy z jabłkami. Te należy pokroić w cieniutkie plasterki lub kostkę i wymieszać z ciastem. Dzięki dodaniu owoców racuchy są przyjemnie wilgotne i miękkie. Jeżeli użyjecie wyjątkowo słodkich jabłek, nie musicie też dodawać tak dużo cukru do ciasta.