
Sernik nie bez powodu jest nazywany królem wszystkich ciast. Wygląda fenomenalnie, wszystkim smakuje i można go przyrządzić na wiele różnych sposobów, a nawet na zimno, bez pieczenia.
Jedni wolą ciężkie i kruche serniki, które rozpadają się pod widelcem, a inni preferują te o kremowej, lekkiej konsystencji. Jeśli zaliczacie się do tej drugiej grupy, wypróbujcie poniższy przepis na delikatny i pyszny sernik śmietankowy.
Przepis na sernik śmietankowy
Składniki:
Masa serowa:
-
1 kg twarogu z wiaderka
-
pół szklanki śmietanki kremówki 30%
-
1 szklanka cukru
-
6 jaj
-
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
-
skórka z połowy cytryny
-
kilka kropel aromatu waniliowego
-
szczypta soli
Ciasto:
-
0,5 kg mąki pszennej
-
1 szklanka cukru
-
250 g masła
-
2 kopiaste łyżki kakao
-
3 żółtka
-
1 łyżka kwaśnej śmietany
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od kruchego ciasta. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę i połóżcie na niej zimne masło. Pokrójcie nożem na mniejsze kawałki, łącząc mąkę z masłem.
-
Następnie dodajcie 3 żółtka, 2 łyżki kakao, łyżkę śmietany i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Szybko zagniećcie ciasto, aż składniki się połączą.
-
Podzielcie ciasto na 2 części i zawińcie je w folię spożywczą. Jedną połówkę ciasta włóżcie do lodówki na pół godziny, a drugą do zamrażarki.
-
Po 30 minutach wyjmijcie ciasto, które odłożyliście do lodówki. Rozłóżcie je równomiernie w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też zetrzeć ciasto na tarce i posypać nim dno formy.
-
Blaszkę włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 15 minut w termoobiegu. Po podpieczeniu, blaszkę z ciastem odstawcie do ostudzenia.
-
Gdy spód już ostygnie, zróbcie masę serową. Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Do miski z żółtkami wsypcie cukier i utrzyjcie na puch. Z kolei do białek wsypcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno.
-
Cytrynę należy sparzyć i zetrzeć jej skórkę na tarce.
-
W dużej misce wymieszajcie twaróg z budyniem w proszku, śmietanką kremówką, skórką z cytryny i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera, na niskich obrotach.
-
W trakcie mieszania dodawajcie masę serowo-cukrową z żółtek. Gdy już wszystkie składniki się połączą, na sam koniec dodajcie pianę z białek i delikatnie wymieszajcie szpatułką.
-
Gotową masę wylejcie na podpieczony spód i wyrównajcie z wierzchu. Wyjmijcie ciasto z zamrażarki, zetrzyjcie na tarce i posypcie nim górę sernika.
-
Włóżcie blaszkę z ciastem do piekarnika, również nagrzanego do 180 stopni i pieczcie w termoobiegu przez około godzinę.
-
Po upieczeniu zostawcie ciasto na pół godziny w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmijcie je i po całkowitym ostudzeniu odłóżcie do lodówki. Smacznego!