Tak kremowy sernik jadłam tylko u babci. Zawsze dodawała ten 1 składnik do masy
GettyImages
Newsy

Tak kremowy sernik jadłam tylko u babci. Zawsze dodawała ten 1 składnik do masy

Kremowy sernik na kruchym spodzie to gwarantowany hit każdego przyjęcia i spotkania przy kawie. Wygląda bardzo efektownie, a przy tym jest prosty w przygotowaniu. Przygotujcie sobie potrzebne składniki i bierzcie się za pieczenie.

Sernik nie bez powodu jest nazywany królem wszystkich ciast. Wygląda fenomenalnie, wszystkim smakuje i można go przyrządzić na wiele różnych sposobów, a nawet na zimno, bez pieczenia.

Jedni wolą ciężkie i kruche serniki, które rozpadają się pod widelcem, a inni preferują te o kremowej, lekkiej konsystencji. Jeśli zaliczacie się do tej drugiej grupy, wypróbujcie poniższy przepis na delikatny i pyszny sernik śmietankowy. 

Przepis na sernik śmietankowy

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka

  • pół szklanki śmietanki kremówki 30%

  • 1 szklanka cukru

  • 6 jaj

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

  • skórka z połowy cytryny

  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • szczypta soli

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 250 g masła

  • 2 kopiaste łyżki kakao

  • 3 żółtka

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Zobacz także
Ten sernik na zimno zrobicie łatwo w 15 min. Przygotujcie tylko 2 proste składniki

Ten sernik na zimno zrobicie łatwo w 15 min. Przygotujcie tylko 2 proste składniki

Poznałam przepis najlepsze ciasto budyniowe bez pieczenia. Tak robią je w cukierni za rogiem

Poznałam przepis na najlepsze ciasto budyniowe bez pieczenia. Tak robią je w cukierni za rogiem

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od kruchego ciasta. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę i połóżcie na niej zimne masło. Pokrójcie nożem na mniejsze kawałki, łącząc mąkę z masłem.

  2. Następnie dodajcie 3 żółtka, 2 łyżki kakao, łyżkę śmietany i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Szybko zagniećcie ciasto, aż składniki się połączą.

  3. Podzielcie ciasto na 2 części i zawińcie je w folię spożywczą. Jedną połówkę ciasta włóżcie do lodówki na pół godziny, a drugą do zamrażarki.

  4. Po 30 minutach wyjmijcie ciasto, które odłożyliście do lodówki. Rozłóżcie je równomiernie w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też zetrzeć ciasto na tarce i posypać nim dno formy. 

  5. Blaszkę włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 15 minut w termoobiegu. Po podpieczeniu, blaszkę z ciastem odstawcie do ostudzenia.

  6. Gdy spód już ostygnie, zróbcie masę serową. Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Do miski z żółtkami wsypcie cukier i utrzyjcie na puch. Z kolei do białek wsypcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno. 

  7. Cytrynę należy sparzyć i zetrzeć jej skórkę na tarce.

  8. W dużej misce wymieszajcie twaróg z budyniem w proszku, śmietanką kremówką, skórką z cytryny i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera, na niskich obrotach. 

  9. W trakcie mieszania dodawajcie masę serowo-cukrową z żółtek. Gdy już wszystkie składniki się połączą, na sam koniec dodajcie pianę z białek i delikatnie wymieszajcie szpatułką. 

  10. Gotową masę wylejcie na podpieczony spód i wyrównajcie z wierzchu. Wyjmijcie ciasto z zamrażarki, zetrzyjcie na tarce i posypcie nim górę sernika.

  11. Włóżcie blaszkę z ciastem do piekarnika, również nagrzanego do 180 stopni i pieczcie w termoobiegu przez około godzinę.

  12. Po upieczeniu zostawcie ciasto na pół godziny w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmijcie je i po całkowitym ostudzeniu odłóżcie do lodówki. Smacznego!