Tak Katarzyna Cichopek robi swoje spaghetti. Można pominąć 1 ważny składnik i też będzie smaczne
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Tak Katarzyna Cichopek robi swoje spaghetti. Można pominąć 1 ważny składnik i też będzie smaczne

Kasia Cichopek ma wyraźnie zamiłowanie do dań włoskiej kuchni. Tym razem pokazała, w jaki sposób przyrządza swoje spaghetti.

Jeszcze niedawno Kasia Cichopek podzieliła się romantycznym filmikiem, na którym wraz z partnerem Maciejem Kurzajewskim przyrządzała smacznie wyglądające danie kuchni włoskiej.

Aktorka najwyraźniej ma do niej słabość, ponieważ tym razem przyrządziła jedną z najbardziej popularnych potraw pochodzących z Włoch. Mowa tutaj o klasycznym spaghetti bolognese. Kasia nie gotowała sama - miała małego pomocnika, czyli swoją córkę, z którą wybrała się na ferie zimowe. Zobaczcie, co upichciły. 

Przepis na spaghetti Kasi Cichopek

W tym przepisie panuje duża dowolność. Nie przejmujcie się, jeśli czegoś dodacie trochę za dużo lub za mało - i tak będzie pysznie. Podane proporcje to tylko propozycja i możecie dać np. więcej czosnku lub ziół albo dodać jeszcze cebulę lub marchewkę.

Kasia podkreśliła, że mięso w tym przepisie nie jest obowiązkowe i możecie z niego zrezygnować. Gwarantujemy, że spaghetti wyjdzie całkiem smaczne także i bez tego składnika. 

Zobacz także
Przepis Kasi Cichopek na kiszone chryzantemy. Zobaczcie, co dodaje do nich gwiazda TVP

Przepis Kasi Cichopek na kiszone chryzantemy. Zobaczcie, co dodaje do nich gwiazda TVP

Przepis Katarzyny Cichopek na lekką sałatkę dla zgrabnej figury. Jej podstawą jest 1 składnik

Przepis Katarzyny Cichopek na lekką sałatkę dla zgrabnej figury. Jej podstawą jest 1 składnik

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti

  • 2 ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • passata pomidorowa (około 1 litr)

  • tarty parmezan

  • oregano

  • bazylia

  • sól

  • pieprz

Opcjonalnie: mięso mielone. 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie czosnek i pokrójcie drobno w kostkę.

  2. Wylejcie oliwę na patelnię. Rozgrzejcie nieco i wrzućcie czosnek. Smażcie na małym-średnim ogniu (uważajcie, żeby się nie przypalił). 

  3. Następnie do oliwy z czosnkiem dodajcie mięso mielone i smażcie, co jakiś czas mieszając. Jeżeli nie chcecie używać mięsa, możecie pominąć ten krok.

  4. Wlejcie na patelnię sos pomidorowy. Dodajcie sól, pieprz oraz oregano i bazylię. Gotujcie na małym ogniu, aż sos się nieco zredukuje - dzięki temu będzie gęstszy.

  5. Wlejcie wodę do dużego garnka i posólcie. Gdy się zagotuje, wrzućcie makaron i gotujcie według instrukcji podanej na opakowaniu.

  6. Gotowy makaron odcedźcie i przełóżcie na talerze. Nie przelewajcie go zimną wodą - wówczas sos zamiast przyklejać się do makaronu będzie z niego spływał. 

  7. Na koniec polejcie makaron sosem i udekorujcie z wierzchu liśćmi bazylii. Smacznego!

Źródło: katarzynacichopek/Instagram

Magda Gessler odpowiada na pytania

Grażyna Torbicka ma świetny przepis na cukinię. Z tym dodatkiem wychodzi genialna
ONS.pl
Newsy
Grażyna Torbicka ma świetny przepis na cukinię. Z tym dodatkiem wychodzi genialna
Przepis na cukinię z makaronem i twardym żółtym serem, np. parmezanem – takie gotowanie uwielbia Grażyna Torbicka.

Cukinia kojarzy się głównie z latem i potrawami takimi jak leczo. Jest jednak dostępna w niezłych cenach w sklepach przez cały rok. Dlatego też zamiast gotować z niej tylko i wyłącznie węgierskie przysmaki, warto od czasu do czasu przygotować np. szybki sos do makaronu. Jak przygotowuje cukinię Grażyna Torbicka? Słynna prezenterka uwielbia zdrową i smaczną kuchnię. W jej jadłospisie czołowe miejsca zajmują dania z cukinii, które dziennikarka wzbogaca smakiem przepysznych włoskich, twardych serów. Grażyna Torbicka uwielbia cukinie na przykład w takim wydaniu, jak w przepisie poniżej. Jednak jej ulubionym daniem są szparagi. Jeśli chcecie przeczytać więcej o kulinarnych przyzwyczajeniach i gustach Grażyny Torbickiej, a także o tym jak dba o linię, kliknijcie w ten oto link:  Grażyna Torbicka zdradziła sekret szczupłej figury. Powiedziała bardzo ważną rzecz o swoich posiłkach  Przepis na makaron z cukinią i parmezanem Składniki: 1 cukinia Ok. 20 dag makaronu spaghetti Sól 3 gałązki świeżego oregano Czosnek – 2 ząbki Oliwa z oliwek Pieprz czarny Parmezan lub inny twardy ser żółty Przygotowanie Cukinię pozbawcie pestek i pokrójcie na cienkie paski przypominające spaghetti. W tym czasie posólcie i zagotujcie wodę na makaron. Gotujcie makaron, a kiedy będzie już al dente, wrzućcie do środka pokrojoną cukinię. Po około 2 minutach cukinia zwiotczeje, a makaron będzie gotowy. Posiekajcie oregano i przeciśnijcie przez praskę czosnek. Podsmażcie czosnek na oliwie, wrzućcie na patelnię odcedzony makaron z cukinią i dodajcie 1-2 łyżki płynu z gotowania makaronu i cukinii. Doprawcie danie pieprzem i wrzućcie na patelnię oregano. Zetrzyjcie parmezan na tarce i posypcie jeszcze gorące danie na talerzu. Smacznego!...

Sos bolognese, spaghetti bolognese, sos boloński
Daisy16/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić przepyszny sos boloński? Świetnie smakuje z lasagną i ze spaghetti! Prostota wykonania
Wystarczy nieco mielonego mięsa, trochę pomidorów, makaron i danie rodem ze słonecznych Włoch gotowe. Sos boloński zwany także spaghetti bolognese to prościzna!

W lodówce zalega wam trochę mięsa mielonego? A może wciąż leżą tam kotlety mielone z poprzedniego obiadu? Jeżeli tak, to świetnie się składa. Sos boloński to w skrócie dowolne mięso mielone i pomidory – właściwie też dowolnego rodzaju! Prostota tego dania jest zachwycająca. Jeżeli zastosujemy się do podanego przepisu i nie zrobimy sobie drzemki podczas podsmażania cebuli i czosnku , to raczej nie musimy martwić się o to, że danie nam nie wyjdzie. Za charakterystyczny włoski smak będą odpowiadały dwa zioła. Po pierwsze bazylia, a po drugie oregano. Warto mieć je w swojej kuchni, gdyż zawsze świetnie komponują się z pomidorami. W naszym przepisie zastosujemy suszone przyprawy, ale jeżeli dysponujecie świeżą bazylią – tym lepiej dla was! Teraz czas na parę słów o pomidorach. W końcu gotujemy sos pomidorowy! Tutaj także panuje spora dowolność. Najbardziej wygodną i ekonomiczną opcją będzie skorzystanie z krojonych pomidorów w puszce lub z przecieru pomidorowego. Można także wybrać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Nie polecamy za to używania świeżych pomidorów, zwłaszcza poza sezonem – różnicy w smaku raczej nie odczujemy, a za to w kieszeni – jak najbardziej. Jeszcze kwestia makaronu – nasz sos boloński świetnie będzie pasował do lasagni, ale jego podstawowym przeznaczeniem jest makaron spaghetti. Wybierzmy ten z pszenicy durum, a na koniec przyprószmy gotowe danie twardym żółtym serem. Danie palce lizać! Składniki: Ok. 25-30 dag mięsa mielonego (np. kotlety mielone) 1 duża cebula Kilka ząbków czosnku Puszka krojonych pomidorów w puszce (albo pół opakowania przecieru pomidorowego) Olej rzepakowy Oregano i bazylia Sól i pieprz Twardy ser żółty do posypania dania (w wypadku gdy...

Makaron boloński
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Pyszny makaron z mielonym mięsem z patelni. Prosty i szybki przepis na obiad
Szukacie super prostego pomysłu na obiad, który zrobicie szybko? Musicie go wypróbować!

Posiadanie w swoim kulinarnym repertuarze kilku pomysłów na bardzo szybkie obiady to konieczność! Często nie ma czasu na wymyślne dania, których przygotowanie zajmuje wiele godzin, ma wiele etapów i przede wszystkim: brudzi bardzo wiele naczyń. Jeśli jesteście zmęczeni i chcecie zrobić coś na szybko do jedzenia, co zadowoli domowników, wypróbujcie ten pomysł. Jest podobny do tradycyjnego spaghetti, ale dzięki jednemu trikowi pozwala nie brudzić dwóch osobnych garnków! Makaron z sosem z mięsa mielonego Przedstawiamy przepis na makaron z mięsem mielonym. Składniki na szybki makaron z mięsem 250 g mięsa mielonego np. mięsa indyka, mięsa wieprzowego, wołowego 150 g dowolnego makaronu np. świderków, spaghetti Puszka pomidorów 200 g pieczarek Cebula Przyprawy np. mieszanka przypraw bolońskich Olej do smażenia Natka pietruszki Przygotowanie makaronu z mięsem Pieczarki umyjcie, obierzcie je, jeśli tego wymagają i pokrójcie na cząstki. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej. Wyłóżcie na patelnię mięso mielone. Rozdrobnijcie je drewnianą łyżką tak, by kawałki mięsa nie były większe niż 1 centymetr. Gdy mięso trochę się już przyrumieni, dodajcie na patelnię pokrojone i osuszone pieczarki oraz cebulę. Podsmażcie przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie, a cebula się zeszkli. Dodajcie do sosu pomidory z puszki i przyprawy do makaronu bolońskiego. Wymieszajcie zawartość patelni. Dodajcie jeszcze 2 szklanki wody. Doprawcie sos solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię surowy makaron. Zagotujcie całość i duście około 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszajcie, aby makaron nie przywarł do dna. Danie będzie gotowe, jak makaron będzie miękki....

Kasia Cichopek pokazała, co zrobi na Wielkanoc. Zerwała z polską tradycją, fani zniesmaczeni: „śmiechu warte”
ONS.pl
Newsy
Kasia Cichopek pokazała, co zrobi na Wielkanoc. Zerwała z polską tradycją, fani zniesmaczeni: „śmiechu warte”
Aktorka Kasia Cichopek znów naraziła się swoim fanom. Zobaczcie, co postanowiła przygotować na Wielkanoc!

Aktorka Kasia Cichopek jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych, gdzie regularnie dzieli się szczegółami ze swojego życia. Nie raz dodawane zdjęcia wywołują kontrowersje – całkiem niedawno fani byli źli na Kasię, gdy udostępniła zdjęcie z domku w górach w czasie, gdy hotele były zamknięte z powodu pandemii. Teraz Cichopek znów naraziła się fanom! Niezadowoleni fani Cichopek Kasia pochwaliła się na swoim profilu na Instagramie przygotowanym przez siebie żurkiem wielkanocnym. Nie byłoby w tym nic szokującego, gdyby nie fakt, że żurek jest… całkowicie wegański! Aktorka przekonuje, że tak zrobiona zupa jest bardzo smaczna: Tym razem, na życzenie rodziny, ugotowałam żurek. Jest to jednak żurek wegański. Wegański żurek jest lekkostrawny, a w smaku przepyszny. Jednak jej fani nie są szczególnie zachwyceni takim żurkiem. Pod zdjęciem pojawiły się niepochlebne komentarze: Pani Kasiu. Mieszkam na Śląsku i gdy by Pani tu powiedziała że jest coś takiego jak żurek weganski to była by Pani zlinczowana ( pewnie tylko słownie) żurek ma być na zakwasie na boczku wędzonym z kiełbasą i jajkiem. A jak wam się podoba pomysł na wegański żurek? Przepis na wegański żurek Do przygotowania wegańskiego żurku Kasi Cichopek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,25 l wody 300 ml zakwasu na żurek 1 porcja włoszczyzny (bez kapusty) 1 cebula 2 ząbki czosnku Natka pietruszki Świeży koperek 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 6 łyżek śmietanki sojowej 2 łyżki oleju 3 łyżeczki majeranku 1 łyżka tartego chrzanu Przygotowanie: Obierzcie warzywa, pokrójcie na kawałki i włóżcie do garnka. Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i dodajcie do warzyw wraz z natką...