Karol Okrasa to jeden z bardziej znanych i medialnych polskich kucharzy. Ma swój własnych program kulinarny, w którym pokazuje jak przygotować wiele dań w nietypowy sposób. Specjalizuje się on w polskich tradycyjnych daniach, często regionalnych, które lubi odświeżać dodając do nich ciekawe elementy. Okrasa chętnie korzysta z różnorodnych ziół i bardzo ceni sobie jakość składników w kuchni. Sprawdźcie, jak przygotowuje tradycyjną ziemniaczaną zapiekankę.
Zapiekanka ziemniaczana według Okrasy
Zapiekanka ziemniaczana to super pomysł na obiad, kiedy jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi talerzami z mięsem, gotowanymi ziemniakami i surówką podanymi obok siebie. Duża blaszka zapiekanki robi się sama, a łatwo ją też odgrzać. Zapiekankę ziemniaczaną dobrze zrobić jako obiad na dwa dni, albo po prostu zjeść na dwie porcje: na obiad i kolację. Przygotujcie zapiekankę z przepisu Okrasy dla jeszcze ciekawszego smaku!
Składniki na zapiekankę Okrasy
- 200 g pieczarek
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg śmietanki kremówki
- Słoik suszonych pomidorów
- Cebula
- Czosnek
- Natka pietruszki
- Majeranek
- Rozmaryn
- Olej z suszonych pomidorów
- Masło
- Twardy ser, na przykład parmezan lub grana padano
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie ziemniaczanej zapiekanki Okrasy
- Pieczarki pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie masło i podsmażcie na nim pieczarki.
- Doprawcie je solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię posiekaną cebulę, łyżkę oleju z suszonych pomidorów i obficie posypcie rozmarynem.
- Smażcie do zeszklenia cebuli.
- Ziemniaki pokrójcie w plastry. Włóżcie je do rondla i zalejcie je śmietanką.
- Ziemniaki podgotujcie w śmietance. Po pewnym czasie dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory, zawartość patelni.
- Gotujcie aż do zgęstnienia masy. Ziemniaki mogą być lekko twarde. Możecie dodać do garnka trochę wody.
- Dodajcie do garnka pietruszkę i majeranek. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Przełóżcie zawartość garnka do naczynia żaroodpornego.
- Posypcie masę ziemniaczaną tartym serem i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut, do zarumienienia masy.