Karol Okrasa to jeden z bardziej znanych i medialnych polskich kucharzy. Ma swój własnych program kulinarny, w którym pokazuje jak przygotować wiele dań w nietypowy sposób. Specjalizuje się on w polskich tradycyjnych daniach, często regionalnych, które lubi odświeżać dodając do nich ciekawe elementy. Okrasa chętnie korzysta z różnorodnych ziół i bardzo ceni sobie jakość składników w kuchni. Sprawdźcie, jak przygotowuje tradycyjną ziemniaczaną zapiekankę.

Zapiekanka ziemniaczana według Okrasy

Zapiekanka ziemniaczana to super pomysł na obiad, kiedy jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi talerzami z mięsem, gotowanymi ziemniakami i surówką podanymi obok siebie. Duża blaszka zapiekanki robi się sama, a łatwo ją też odgrzać. Zapiekankę ziemniaczaną dobrze zrobić jako obiad na dwa dni, albo po prostu zjeść na dwie porcje: na obiad i kolację. Przygotujcie zapiekankę z przepisu Okrasy dla jeszcze ciekawszego smaku!

Składniki na zapiekankę Okrasy

  • 200 g pieczarek
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg śmietanki kremówki
  • Słoik suszonych pomidorów
  • Cebula
  • Czosnek
  • Natka pietruszki
  • Majeranek
  • Rozmaryn
  • Olej z suszonych pomidorów
  • Masło
  • Twardy ser, na przykład parmezan lub grana padano
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie ziemniaczanej zapiekanki Okrasy

  1. Pieczarki pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie masło i podsmażcie na nim pieczarki.
  2. Doprawcie je solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię posiekaną cebulę, łyżkę oleju z suszonych pomidorów i obficie posypcie rozmarynem.
  3. Smażcie do zeszklenia cebuli.
  4. Ziemniaki pokrójcie w plastry. Włóżcie je do rondla i zalejcie je śmietanką.
  5. Ziemniaki podgotujcie w śmietance. Po pewnym czasie dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory, zawartość patelni.
  6. Gotujcie aż do zgęstnienia masy. Ziemniaki mogą być lekko twarde. Możecie dodać do garnka trochę wody.
  7. Dodajcie do garnka pietruszkę i majeranek. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  8. Przełóżcie zawartość garnka do naczynia żaroodpornego. 
  9. Posypcie masę ziemniaczaną tartym serem i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut, do zarumienienia masy.