Tak gotował Agnieszce Kaczorowskiej w ciąży jej mąż. Czy serialowej Bożence zmieniły się smaki?
ONS.pl/Flickr
Newsy

Tak gotuje Agnieszce Kaczorowskiej w ciąży jej mąż. Czy serialowa Bożenka może to jeść?

Wszystkie mamy wiedzą, że będąc w ciąży, powinny wystrzegać się np. jedzenia surowych ryb. A co z indyjskim curry? Ciężarna Agnieszka Kaczorowska za nim nie przepada, ale nie odmówiła sobie zjedzenie takiego dania swojego męża.
Hubert Rój
lipiec 21, 2021

Dieta kobiet w ciąży to temat rzeka. O tym dlaczego panie w stanie błogosławionym powinny jeść takie, a nie inne produkty, unikać niektórych dań jak ognia napisano już liczne opasłe tomiszcza pełne mądrych rad i wskazówek.

Nic w tym dziwnego – dla każdej młodej matki kwestia dobra jej dziecka jest sprawą absolutnie priorytetową. W dyskusji o tym, jak powinien wyglądać jadłospis kobiet w ciąży, jest także miejsce na pogląd, który mówi o tym, że z niewielkimi wyjątkami nie powinny one zmieniać specjalnie swoich przyzwyczajeń żywieniowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jadła Agnieszka Kaczorowska w trakcie ciąży?

Wygląda na to, że ku takiej właśnie opcji skłania się Agnieszka Kaczorowska. Aktorka znana i lubiana za sprawą wieloletniej roli Bożenki w serialu „Klan” dzieli się radością z oczekiwanych narodzin dziecka ze swoimi fanami na Instagramie.

29-latka, która ma na koncie także sukcesy w polsatowskim show „Dancing with the Stars. Taniec z Gwiazdami”, zamieściła na swoim oficjalnym profilu w serwisie Instagram fotografię z domowego obiadu.

Być może niektóre młode matki będą poważnie zaskoczone, tym co Kaczorowska serwuje sobie i pośrednio swojemu maluszkowi. Celebrytka zapozowała bowiem z ugotowanym przez jej męża indyjskim curry. Kaczorowska szczerze przyznała przy okazji, że o gotowaniu takich potraw ma dość mgliste pojęcie – była odpowiedzialna tylko za ugotowanie ryżu.

Zobacz także

Jakie przyprawy dodaje się do curry?

Czym jest curry? Zgodnie z encyklopedycznym opisem, to nic innego jak tylko sposób przygotowywania dań na hinduską modłę. W uproszczeniu w ten sposób nazywa się jednak zwykle aromatyczne sosy na bazie mleka kokosowego, jogurtu z mięsem, warzywami lub z innymi dodatkami z obowiązkowymi przyprawami.

Na mieszankę curry, zwaną w Indiach masalą, składają się zwykle takie przyprawy jak choćby:

  • Kurkuma
  • Imbir
  • Kolendra
  • Sól
  • Pieprz
  • Kmin rzymski
  • Gorczyca czarna
  • Chilli
  • Cynamon
  • Czosnek
  • Gałka muszkatołowa
  • Kardamon
Tuńczyk
Adobe Stock
Newsy Uwielbiana przez Polaków ryba skrywa w sobie groźną truciznę. Lepiej jej nie jedz
Sałatki, zapiekanki, pasty, a także różnego rodzaju sosy do makaronu. Tuńczyk to smaczna ryba. Ale na ile zdrowa?
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Dyskusja na temat zdrowotności ryb lub jej braku, trwa nie od dziś. Jedni polecają jedzenie ryb i owoców morza jak najczęściej, wierząc  że dostarczą organizmowi przede wszystkim cennych kwasów tłuszczowych. Inni z kolei przestrzegają przed rybną dietą i twierdzą, że wody w których pływają nasze ryby są po prostu zbyt zanieczyszczone. To z kolei przekłada się na jakość mięsa, które potem kupujemy w sklepach. Jeść czy nie jeść? Gdzie leży prawda w tym sporze? W tym przypadku można zaryzykować stwierdzenie, że pewnie gdzieś po środku. To prawda, wody morskie i śródlądowe nie są krystalicznie czyste i ryby są narażone na pochłanianie dużej ilości szkodliwych pierwiastków. Z drugiej jednak strony, taka sytuacja dotyczy przecież nie tylko ryb. Chodzi tu także przecież o warzywa i owoce uprawiane chociażby wzdłuż autostrad i dróg szybkiego ruchu – te także mogą zawierać w sobie zbyt dużo zanieczyszczeń. Jakie jest więc nasze zdanie w temacie jedzenia ryb? Przede wszystkim powinniśmy postawić na złoty rozsądek. Umiar jest wskazany w każdej dziedzinie życia, a w odżywianiu szczególnie. Dotyczy to także jedzenia ryb. Tuńczyk nie dla wszystkich Szczególnym przypadkiem gatunku ryby, na który trzeba zwrócić w tym zakresie uwagę jest tuńczyk. Ta lubiana przez wszystkich smaczna i niskokaloryczna ryba ma jeden feler. Co ważne, tuńczyk jest rybą drapieżną, a to skutkuje jego obecnością na samym końcu łańcucha pokarmowego w ciepłych morzach. To z kolei ma przełożenie na jedną rzecz. Tuńczyk żywiąc się mniejszymi rybkami, odkłada w sobie duże ilości rtęci (w postaci metylortęci). Jak wiemy, ten związek jest zaś silnie szkodliwy dla człowieka, zwłaszcza w dużych dawkach. Co więc uczynić z tym fantem? Kluczem będzie odpowiedzialne podejście do spożycia...

Przeczytaj
Tabletki, pigłuki
Anastasija Ostapowycz/unsplash.com
Zdrowie Popularny lek na ból RUJNUJE mózg! Nie przekraczaj tej dawki, bo będzie za późno
Ból głowy to dla wielu z nas codzienność. Uciążliwy dyskomfort sprawia, że chcemy sobie z nim jakoś poradzić. Najłatwiejszym wyborem okazuje się zwykle sięgnięcie po lek przeciwbólowy. Okazuje się, że takie podejście do sprawy może być opłakane w skutkach!
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Dostępność paracetamolu w aptekach i na sklepowych półkach sprawiła, że traktujemy go już niemalże jak chleb powszedni. Ból zęba? Tabletka. Ból głowy? Kolejna tabletka. Grypa? Bierzemy pigułkę. Wszystkie te Czas na refleksję. Paracetamol jest szkodliwy? Ta niewinna z pozoru substancja w dużych dawkach może powodować nieodwracalne, negatywne skutki dla naszego organizmu, a zwłaszcza dla organizmu naszego dziecka. Jak ustalili szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali – nadmiar paracetamolu jednoznacznie szkodzi! Ta substancja może upośledzać różne funkcje dziecięcego mózgu, jak i jego rozwój, a także opóźniać jego rozwój. Co sądzi o podawaniu paracetamolu dzieciom ekspert? Jak powiedział dr Paweł Grzesiowski w wywiadzie dla Dzień Dobry TVN: – Dawka, której użyli podczas badania Szwedzi, trzykrotnie przekraczała dawkę, która jest zalecana dla ludzi (…).  Nie jest to dowód na to, że lek jest toksyczny dla człowieka. Jest to jednak ostrzeżenie, że jeśli przekroczymy dawki , to należy spodziewać się działań szkodliwych w zakresie układu nerwowego. Doktor Grzesiowski zaleca przede wszystkim bardzo ostrożne przyjmowanie paracetamolu dla kobiet w pierwszym okresie ciąży, a także dla noworodków w pierwszych trzech miesiącach życia. Nieuwaga i nieostrożność w stosowaniu paracetamolu w tych dwóch przypadkach może skończyć się tragicznie. Dlatego jak zwykle należy zaapelować o niezbędny umiar. Paracetamol - jak stosować bezpiecznie? Paracetamol jest wszechstronnie przebadany i nie trzeba wpadać w panikę i wyrzucać go do kosza. Chodzi tylko o to, żeby nie przekraczać dopuszczalnej dobowej dawki paracetamolu: dorośli: jednorazowo 500 – 1000 mg co 4-6 godzin. Nie więcej niż 4000 mg paracetamolu na dobę. dzieci:...

Przeczytaj
syrop z imbiru przepis
Flickr
Newsy Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Przepis prostszy niż ci się wydaje
Męczy cię chrypka i kaszel? Przyrządź ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Przez pandemię każdy, nawet najmniejszy objaw przeziębienia wzbudza w nas teraz niepokój. Jednak ból gardła, lekka gorączka i ogólne osłabienie nie oznaczają od razu zakażenia koronawirusem. Przeziębienie, grypa i inne sezonowe infekcje nie zniknęły i nadal możemy się nimi zarazić. Dodaj sobie sił! W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o swoją odporność. Organizm osłabiony przez typowo jesienną pogodę, czyli zimny, porywisty wiatr, a do tego często deszcz i mgłę, jest dużo bardziej podatny na choroby niż latem. Z tego powodu należy wzmacniać go jak tylko się da – a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych składników: Korzeń imbiru Dwie duże cytryny Miód Goździki całe Przygotowanie Cytryny umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok. Imbir obierz i pokrój w cienkie plastry. Do słoika wlej sok z cytryny, dodaj kilka łyżek miodu, imbir oraz goździki. Dokładnie zamieszaj. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na jedną dobę. I gotowe! Syrop należy spożywać kilka razy dziennie w herbacie lub jedząc go po prostu łyżeczką. Czy jest bezpieczny? Część osób może mieć wątpliwości czy ostry i rozgrzewający imbir jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, karmiących oraz małych dzieci. Odpowiadamy – mogą bez przeszkód stosować syrop z imbiru! Jednakże trzeba pamiętać o tym, że korzeń imbiru można podawać dzieciom dopiero powyżej 12. miesiąca życia. Również matki karmiące niemowlęta poniżej 3. miesiąca życia nie powinny jeść imbiru. Zmienia on smak mleka, który może nie odpowiadać dziecku.

Przeczytaj
Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....

Przeczytaj