Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze.
Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka.
Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu.
Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego
Składniki:
- 25 dag fileta z piersi kurczaka
- 15 dag świeżych pieczarek
- 5-10 dag żółtego sera w kawałku
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawa do kurczaka
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Mięso kroimy na drobne kawałeczki.
- Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni.
- Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą.
- Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
- Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę.
- Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno.
- Mieszamy całość dokładnie.
- Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
- Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia.
- Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.