Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze.

Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka.

Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu.

Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego

Składniki:

  • 25 dag fileta z piersi kurczaka
  • 15 dag świeżych pieczarek
  • 5-10 dag żółtego sera w kawałku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do kurczaka
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy na drobne kawałeczki.
  2. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni.
  3. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą.
  4. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
  5. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę.
  6. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno.
  7. Mieszamy całość dokładnie.
  8. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
  9. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia.
  10. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.