Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy

Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku

Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze.

Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka.

Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego

Składniki:

  • 25 dag fileta z piersi kurczaka
  • 15 dag świeżych pieczarek
  • 5-10 dag żółtego sera w kawałku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do kurczaka
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy na drobne kawałeczki.
  2. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni.
  3. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą.
  4. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
  5. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę.
  6. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno.
  7. Mieszamy całość dokładnie.
  8. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
  9. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia.
  10. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.
Tagiatelle, sos serowy,  sos pieczarkowy
kasiunia.1981/gotujmy.pl
Przepisy
Genialnie szybki przepis na makaron z sosem. Pokochasz ten smak!
Makaron, pieczarki, ser – trzy składniki sprawią, że zakochacie się w tym prostym daniu. Nie będziecie potrzebowali żadnych fixów i innych dodatków z torebki!

Czy często nurtuje was myśl – co tym razem przygotować na obiad? Marudni domownicy nie życzą sobie zbyt częstych powtórek z rozrywki, a rodzinna kasa świeci pustkami? Spokojnie, jest na to rozwiązanie. Rozejrzyjcie się po swojej lodówce i wybierzcie składnik, na którym oprzecie swój pomysł na obiad.  Jeżeli zostało wam nieco sera żółtego, nie wahajcie się go użyć. Kiedy członkowie naszych rodzin nie mogą patrzeć już na kanapki z serem, dajcie mu nowe życie na obiadowym talerzu! Wystarczy jeszcze trochę pieczarek, makaron, parę prostych dodatków i świetny sos gotowy! To danie to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli jednak domowi mięsożercy nie dadzą za wygraną – śmiało możecie wzbogacić sos choćby mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Składniki: Opakowanie makaronu typu tagiatelle (możecie wybrać także inny rodzaj) 50 dag pieczarek Cebula Czosnek Masło Olej do smażenia Musztarda Sól i pieprz 10 dag sera żółtego Natka pietruszki Opcjonalnie – 1 filet z piersi kurczaka Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone drobno pieczarki. W razie potrzeby dodajemy nieco wody i dusimy do momentu, gdy pieczarki będą ugotowane. Doprawiamy sos musztardą i pieprzem,  solimy do smaku. W tym momencie możemy dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić je aż będzie gotowe. Następnie dodajemy do sosu łyżkę masła. Redukujemy sos, wygotowując ewentualny nadmiar wody. Mieszamy gotowy sos z makaronem ugotowanym według zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do gorącego garnka starty ser i starannie mieszamy składniki. Podajemy danie ozdobione natką pietruszki. Źródło: przepisy.pl

ziołowe schabowe
Gotujmy.pl
Newsy
Ziołowe schabowe to świetna alternatywa dla zwykłych "schaboszczaków". Są genialne w smaku i robią się w mig
Ziołowe schabowe są świetną alternatywą dla zwykłych i oklepanych już schabowych. Jak je przygotować? To bardzo proste. Wystarczy kawałek dobrego mięsa i garść ulubionych ziół. Przygotowanie takich kotletów jest wręcz banalne, a efekt smakowy nieporównywalny z żadnym innym. Zainteresowani? Czytajcie dalej...

Znudziły wam się już zwykłe kotlety schabowe? Przygotujcie się na sporą odmianę i zróbcie ziołowe schabowe o przyjemnym zapachu czosnku, oregano, ziół prowansalskich i lubczyku. Schabowe w takim wydaniu są nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też bardzo pyszne i kruche. Dzięki wkładce serowo warzywnej - są syte i świetnie się nadają na mroźne, zimowe dni. Jak je przygotować? Zdradzamy genialny przepis. Składniki: 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Fileta z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na płaty, po czym rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Każdą ze stron przyprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Jedną stronę posypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Następnie maczamy każdy kawałek mięsa w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na rumiano z obu stron. Na oddzielnej patelni przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę. Całość smażymy do uzyskania miękkości, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schabowe układamy na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy usmażone warzywa i ser. Danie pieczemy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego!

Tomasz Strzelczyk serwuje obiad za 5 zł. Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami lecą do was
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk serwuje obiad za 5 zł. Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami zachwycają prostotą
Te roladki z piersi kurczaka są tak soczyste i serowe, że sam Tomasz Strzelczyk przyznaje, że leci mu ślinka na myśl o tym, że za chwilę ich spróbuje. To niedrogie i efektowne danie, którym zachwycicie całą rodzinę. 

„Obłędnie smakowite”, tak mówi o swoich roladkach znany kucharz i uczestnik programu MasterChef. Farsz z sera, pieczarek i pietruszki zdecydowanie robi robotę w tym daniu. Ciągnący się ser i podsmażone grzyby uatrakcyjniają piersi z kurczaka i dodają smaku i soczystości całej potrawie.  Jak zrobić dobre faszerowane roladki z kurczaka? Pieczarki podsmażajcie krótko na mocno rozgrzanej patelni, tak by nie zdążyły puścić za bardzo wody i szybko się przyrumieniły. Zabieg ten ma na celu wydobycie z pieczarek maksimum aromatu.  Jeżeli nie macie czasu na podsmażanie lub po prostu nie chcecie tego robić, możecie też dodać do farszu surowe pieczarki. Pamiętajcie jednak, by dobrze i drobno je posiekać.  Czosnek dodajcie dopiero pod koniec smażenia farszu, w przeciwnym razie zrobi się gorzki.  Pamiętajcie również, by nie ścierać żółtego sera bezpośrednio do patelni, do gorących pieczarek. Poczekajcie, aż przestygną.  Podczas rozbijania piersi z kurczaka połóżcie na nich folię. Pozwoli to zachować czystość i higienę w kuchni.  Kurczaka możecie panierować w jajku z dodatkiem mleka. Jeżeli macie ochotę, możecie również zrobić podwójną panierkę z bułki tartej.  Przepis na roladki z kurczaka z serem, pieczarkami i natką pietruszki Tomasza Strzelczyka Składniki:   4 piersi z kurczaka 150 g żółtego sera 350 g pieczarek garść natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 4 jajka bułka tarta sól i pieprz  Sposób przygotowania:  Pokrójcie pieczarki na cienkie półplasterki. Podsmażcie je krótko na dobrze rozgrzanym oleju, aż zaczną się rumienić. Pod koniec zetrzyjcie do nich 2 ząbki czosnku i odstawcie z ognia.  Do osobnej miski zetrzyjcie żółty ser, np. ementaler i wrzućcie do niego...

Rolada z indyka
jagoda59/gotujmy.pl
Newsy
Rodzinny bożonarodzeniowy obiad. Będzie uroczysty i wykwintny dzięki tej kapitalnej pieczeni
Całą swoją uwagę skupiamy przed świętami na skompletowaniu efektownej listy 12 dań wigilijnych, a tymczasem świętowanie nie kończy się tylko na 24 grudnia!

Wigilia Wigilią, ale po niej mamy przecież dzień Bożego Narodzenia. 25 grudnia post nie obowiązuje już katolików, więc można tego dnia pokusić się o mięsny, uroczysty obiad. Nikomu w końcu nie uśmiecha się dojadanie śledzia i karpia z wigilijnej kolacji w kolejny, świąteczny dzień. Jakby tego było mało, w tym roku będziemy mieli prawdziwy świąteczny maraton. II dzień świąt przypada w sobotę, a to oznacza, że 27 grudnia to niedziela – przygotujmy swoje wątroby! Na jeden z tych świątecznych dni warto przygotować ciekawą pieczeń. My ze swojej strony proponujemy wam wybór mięsa indyczego, a konkretnie jego piersi. Sam filet z piersi indyka może okazać się zbyt nudnym i mało wyszukanym daniem. Dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu z niego nadziewanej pieczeni. Faszerowana pieczeń z piersi indyka Co powiecie na pieczarki z dodatkiem jarmużu i natki pietruszki? Dwa ostatnie, roślinne składniki nadadzą naszej pieczeni ciekawego koloru. Składniki: 70 dag filetu z indyka 10 dag jarmużu Natka pietruszki 15 dag pieczarek Czosnek – 1-2 ząbki Cebula Sól i pieprz Olej Papryka słodka w proszku Tymianek Przygotowanie: Mięso indycze rozbijamy wałkiem, by stało się nieco cieńsze. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy na patelnie umyte i starte na tarce pieczarki. Do farszu dodajemy pokrojony drobno jarmuż Smażymy do momentu, aż z pieczarek wyparuje większość wody, doprawiamy solą i pieprzem, a także tymiankiem. Następnie dodajemy do farszu pokrojoną natkę pietruszki. Mięso doprawiamy i zawijamy w nie nasz farsz. Spinamy pieczeń wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 45-60 min. Podajemy z pieczonym ryżem albo z ziemniakami.