
Mamy tu miłośników kotletów mielonych? To klasyczne danie sprawdza się zawsze. Lubi je każdy mięsożerca, szybko się je robi i pasuje zarówno do ziemniaków, jak i ryżu i dowolnej surówki, a nawet kapusty zasmażanej.
Tradycyjnie przygotowane kotlety mielone są pyszne, ale warto od czasu do czasu urozmaicić to danie i zrobić je nieco inaczej. Na przykład z dodatkiem kaszy gryczanej, która nada im intensywnego, ciekawego smaku. Do tego jeszcze aromatyczny sos i pyszne kotlety na obiad gotowe.
Przepis na kotlety z kaszą
Składniki:
-
pół kg mielonego mięsa wieprzowego
-
1 torebka kaszy gryczanej
-
2 cebule
-
2 jajka
-
olej do smażenia
-
mąka
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Opłuczcie kaszę gryczaną, a następnie włóżcie ją do osolonej, wrzącej wody i gotujcie do miękkości (przez około 20 minut).
-
Po tym czasie wyjmijcie kaszę z woreczka i ostudźcie.
-
Następnie obraną cebulę pokrójcie drobno w kostkę i wymieszajcie z mięsem. Jeśli macie maszynkę do mielenia, to warto przepuścić przez nią mięso wraz z cebulą - wówczas idealnie się połączą.
-
Przełóżcie mięso do miski. Dodajcie jajka, ostudzoną kaszę, sól i pieprz. Wymieszajcie.
-
Z masy uformujcie kotlety i każdy obtoczcie w mące. Następnie ułóżcie je na patelni, na rozgrzanym oleju i smażcie na złoto z obu stron.
-
Na koniec kotlety można posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podać z ziemniakami oraz surówką. Smacznego!
Czym doprawić kotlety mielone?
W powyższym przepisie kasza gryczana z powodzeniem zastępuje wiele przypraw. Mowa oczywiście o kaszy palonej, która ma mocny, głęboki smak i aromat.
Z kolei w przypadku zwykłych kotletów mielonych, poza solą i pieprzem, rewelacyjnie sprawdza się czosnek, majeranek i szczypta ostrej papryki. Majeranek to typowa przyprawa do mięs, więc sprawdza się doskonale, a czosnek doda kotletom charakteru i przyjemnego aromatu. Z kolei ostra papryka odpowiedzialna jest za nutkę pikantności - takiego efektu nie zagwarantuje nawet większa ilość czarnego pieprzu.