Tak dobrych kotletów nie jadłam od wieków. Weźcie woreczek tej kaszy, mięso i usmażcie
Getty Images
Newsy

Tak dobrych kotletów nie jadłam od wieków. Weźcie woreczek tej kaszy, mięso i usmażcie

Do tych kotletów wcale nie musicie dodawać dużej ilości przypraw, by nadać im ciekawego smaku. Odpowiada za to dodatek w postaci konkretnego rodzaju kaszy - kotlety pięknie pachną i świetnie smakują, a do tego sycą podwójnie.

Mamy tu miłośników kotletów mielonych? To klasyczne danie sprawdza się zawsze. Lubi je każdy mięsożerca, szybko się je robi i pasuje zarówno do ziemniaków, jak i ryżu i dowolnej surówki, a nawet kapusty zasmażanej.

Tradycyjnie przygotowane kotlety mielone są pyszne, ale warto od czasu do czasu urozmaicić to danie i zrobić je nieco inaczej. Na przykład z dodatkiem kaszy gryczanej, która nada im intensywnego, ciekawego smaku. Do tego jeszcze aromatyczny sos i pyszne kotlety na obiad gotowe. 

Przepis na kotlety z kaszą

Składniki:

  • pół kg mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 torebka kaszy gryczanej

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • olej do smażenia

  • mąka

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Kotlety mielone smażcie tylko na tym tłuszczu. Jest tani jak barszcz, a do tego podkręca smak mięsa

Kotlety mielone smażcie tylko na tym tłuszczu. Jest tani jak barszcz, a do tego podkręca smak mięsa

Znudziły mnie już kotlety mielone i zrobiłem rodzinie inne. Najbardziej smakowały babci

Znudziły mnie już kotlety mielone i zrobiłam rodzinie inne. Najbardziej smakowały babci

Przygotowanie:

  1. Opłuczcie kaszę gryczaną, a następnie włóżcie ją do osolonej, wrzącej wody i gotujcie do miękkości (przez około 20 minut).

  2. Po tym czasie wyjmijcie kaszę z woreczka i ostudźcie.

  3. Następnie obraną cebulę pokrójcie drobno w kostkę i wymieszajcie z mięsem. Jeśli macie maszynkę do mielenia, to warto przepuścić przez nią mięso wraz z cebulą - wówczas idealnie się połączą. 

  4. Przełóżcie mięso do miski. Dodajcie jajka, ostudzoną kaszę, sól i pieprz. Wymieszajcie. 

  5. Z masy uformujcie kotlety i każdy obtoczcie w mące. Następnie ułóżcie je na patelni, na rozgrzanym oleju i smażcie na złoto z obu stron. 

  6. Na koniec kotlety można posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podać z ziemniakami oraz surówką. Smacznego!

Czym doprawić kotlety mielone?

W powyższym przepisie kasza gryczana z powodzeniem zastępuje wiele przypraw. Mowa oczywiście o kaszy palonej, która ma mocny, głęboki smak i aromat.

Z kolei w przypadku zwykłych kotletów mielonych, poza solą i pieprzem, rewelacyjnie sprawdza się czosnek, majeranek i szczypta ostrej papryki. Majeranek to typowa przyprawa do mięs, więc sprawdza się doskonale, a czosnek doda kotletom charakteru i przyjemnego aromatu. Z kolei ostra papryka odpowiedzialna jest za nutkę pikantności - takiego efektu nie zagwarantuje nawet większa ilość czarnego pieprzu.