Tak delikatnych i chrupiących frytek jeszcze nie jedliście. Przyda się wam zamrażarka
Flickr
Newsy

Tak delikatnych i chrupiących frytek jeszcze nie jedliście. Przyda się wam zamrażarka do ich zrobienia

Tak dobrych frytek prawdopodobnie jeszcze nigdy nie jedliście. Są zaskakujące w smaku i konsystencji. Efekt? Połączenie miękkości i chrupkości. Sekret tkwi w 2 nietypowych krokach.

Frytki to uwielbiany przez niemal wszystkich dodatek do dań obiadowych. Godnie zastępują nie tylko puree ziemniaczane, ale i kasze, ryż czy makaron. Pasują do większości dań mięsnych. Kurczak, schabowy i mielony doskonale czują się w ich towarzystwie, nie mówiąc już o klasycznym hamburgerze. 

Przyzwyczailiście się zapewne do tego, że frytki robi się tylko z surowych ziemniaków. Jak pokazuje ten przepis, może być inaczej, a dzięki temu nawet smaczniej.

Dlaczego frytki z gotowanych ziemniaków są lepsze od zwykłych? 

Przepis ten znajdziecie na kanale Foxx Gotuje na YouTubie. Od momentu pojawienia się przepisu, frytki z gotowanych ziemniaków robią prawdziwą furorę w sieci. Obserwujący Foxxa na jego social mediach spieszą z wyrazami uznania. Nic dziwnego. Frytki są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie robią się gumowate, nawet jak zaczynają stygnąć. Po prostu frytkowa perfekcja!

Zobaczcie, co sądzą o nich instagramowi obserwatorzy kucharza: 

- Zrobione dziś, pożarte w kilka sekund. Syn orzekł, że te frytki to sztos... cokolwiek by to nie znaczyło są extra.

- Oj zrobiłam te frytki i są przepyszne. Mogę powiedzieć, że są najlepsze frytki jakie kiedykolwiek jadłam. Teraz tylko te będę jadła żadne inne!! 

- Świetny przepis! Robiłam ziemniaczki w podobny sposób i były genialne  - czytamy pod dziełem youtubera.

Przepis na najlepsze frytki z gotowanych ziemniaków 

Składniki: 

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 100 g skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżka cukru  
  • 1/4 łyżeczki soli 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki ubijcie tłuczkiem do ziemniaków. Dodajcie do nich skrobię ziemniaczaną, cukier i sól. 
  2. Dokładnie wymieszajcie i zagniećcie. 
  3. Ciasto ziemniaczane włóżcie do worka stunowego i rozwałkujcie. 
  4. Włóżcie (z workiem) do zamrażarki na 10 minut. Ta czynność jest niezbędna, by uformować frytki.
  5. Po tym czasie pokrójcie je na pożądaną długość i szerokość. 
  6. Rozgrzejcie olej w głębokim garnku i smażcie 3-5 minut, aż złapią piękny kolor. 
  7. Podawajcie z ulubionym sosem lub tradycyjnie z ketchupem i majonezem. 

Smacznego! 

@foxx.gotuje Takich frytek na 97,5% nie jadłeś! #foxxgotuje #przepis #frytki #najlepsze #idealne ♬ STAY - The Kid LAROI & Justin Bieber

Źródło: Foxx Gotuje YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Pixabay
Newsy
Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Zastanawialiście się kiedyś, jak najlepiej odgrzać frytki? Ten sposób na podgrzanie frytek sprawia, że są chrupiące i pozostają pyszne. Wypróbujcie sami!

Frytki to potrawa bardzo popularna na całym świecie. Robi się ją niezwykle prosto, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący. Do przygotowania frytek potrzeba przecież tylko ziemniaków i oleju. Obydwa te składniki są szeroko rozpowszechnione na całym świecie i bardzo dobrze znane. Frytki przygotowują Belgowie, Francuzi, Amerykanie, Brytyjczycy, podaje się je nawet w Afryce! Odgrzewanie frytek Pyszne i chrupiące frytki  to te świeżo przygotowane. Niewiele potrzeba by smakowały dobrze. Lekko oprószone solą lub podane z sosem mogą stanowić nawet samodzielne danie. Frytki szybko tracą jednak swoją chrupkość. Wiele osób twierdzi, że zimne lub odgrzewane frytki to profanacja tego dania. Wiemy, jak odgrzać frytki, by pozostały pyszne. Czy można odgrzewać frytki w mikrofali? Jednym z najgorszych sposobów na odgrzanie frytek jest włożenie ich do mikrofalówki. Robią się one miękkie i zupełnie tracą swoją chrupkość. Jeśli myśleliście, że to najlepszy sposób, zdecydowanie się myliliście. Mikrofala podgrzewa jedzenie, nie pozwalając na odparowanie wody, nic dziwnego, że frytki z mikrofali robią się mokre. Najlepsza metody na odgrzanie frytek Zdecydowanie najlepszą metodą odgrzewania frytek, którą stosuje się nawet w niektórych restauracjach lub hotelach, jest wykorzystanie pieca konwekcyjnego. Jeśli go posiadacie, wykorzystajcie piec konwekcyjny bez zastanowienia. Odgrzewanie frytek w piekarniku Większość z was pewnie nie ma jednak w domu pieca konwekcyjnego. Na szczęście możecie odgrzać też frytki w zwykłym piekarniku. Wykorzystajcie opcję termoobiegu, a wasze frytki będą chrupiące z zewnątrz. Pamiętajcie o dwóch zasadach: Frytki rozłóżcie na dużej blaszce oddzielnie, by nie przylegały do siebie Możecie spryskać frytki lekko olejem Czas pieczenia frytek...

gotowanie ziemniaków
Adobe Stock
Newsy
Genialna sztuczka na ugotowanie ziemniaków w 5 minut. Wystarczy zrobić z nimi ten zabieg
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. Ich ugotowanie niestety zajmuje trochę czasu, co zazwyczaj niecierpliwi głodnych bliskich. Aby ich gotowanie było szybsze, wystarczy zastosować ten jeden patent.

Podczas przygotowywania obiadu często pada pytanie, kiedy będzie gotowy. Najczęściej można wówczas usłyszeć odpowiedź: „Jak ziemniaki się ugotują”. Jakby nie patrzeć to właśnie one potrzebują większej ilości czasu. Aby przyspieszyć cały proces i nie trzymać dłużej w niepewności bliskich, wystarczy zastosować pewien trik, który wpłynie na szybkość gotowania. Co zrobić z ziemniaków? Często wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż ziemniaki są jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w codziennej kuchni. Są nie tylko dodatkiem do większości potraw. Nikt zresztą nie wyobraża sobie kotleta schabowego czy mielonego bez tradycyjnie tłuczonych tłuczkiem ziemniaków. Poza tym są one również składnikiem kopytek, leniwych, pyz, klusek śląskich czy pierogów. Można z nich również przygotować frytki, puree lub dodać do sałatki jarzynowej. Są tak uniwersalnym warzywem, że ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienną kuchnię.  Właściwości zdrowotne ziemniaków Oprócz tego, że ziemniaki są ważnym produktem w każdej diecie to również zawierają wiele cennych wartości. Wśród nich można wyróżnić, takie jak: sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor czy witaminy z grupy B, K i C. Wpływają one w pozytywny sposób na funkcjonowanie organizmu. Do wartościowych właściwości zdrowotnych zalicza się: właściwa praca układu trawiennego, zapewnienie uczucia sytości, prawidłowo praca układu sercowo-krwionośnego, zapobiegają mutacji komórek nowotworowych, korzystnie wpływają na samopoczucie, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają stan skóry, wspomagają prawidłowe widzenie. Dzięki wielu wartościom odżywczym, witaminom, mikroelementom oraz...

Ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Pyszny obiad jak za dawnych lat
Gotujmy.pl
Newsy
Ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Prosty przepis na danie za grosze
Marzy wam się prosty, tani obiad jak sprzed lat? Zróbcie ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Prawdziwe, pyszne chłopskie jadło!

Kiedyś gospodynie domowe na wsiach, nie miały dużo czasu na pichcenie dań kuchni Europy i reszty świata. Chłopskie jedzenie miało dwie podstawowe cechy. Było bardzo proste w przygotowaniu, ale za to niezwykle pożywne i bardzo smaczne. Nie inaczej jest ze sztandarowym obiad z dawnych lat, a więc z ziemniakami z omastą w postaci roztopionego boczku. Nie ma nic lepszego niż wytopiony boczek i powstałe z niego wspaniałe skwarki w towarzystwie kartofli, śmietany i świeżego, wiosennego szczypiorku. Jeśli szukacie innych wiejskich kuchennych inspiracji, wypróbujcie ten przepis na prawdziwy sielski, chłopski rosół. Przepis na ziemniaki ze skwarkami i śmietaną Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dag boczku surowego lub wieprzowego podgardla Odrobina oleju, smalcu lub innego tłuszczu do smażenia (użyjcie go, jeżeli dysponujcie chudym boczkiem) Sól Śmietana  18% Świeży zielony szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie z łupin i dokładnie umyjcie. Pokrójcie ziemniaki na połówki, by skrócić czas ich gotowania. Obrane i pokrojone ziemniaki przełóżcie do garnka, zalejcie wodą, dosypcie soli. Gotujcie do miękkości. Boczek oczyśćcie, odkrójcie skórę i skrójcie na małe kawałeczki w kształcie kostki. W rondlu lub na patelni rozgrzejcie odrobinę tłuszczu. Jeżeli wasz boczek ma w sobie bardzo dużo tłuszczu, możecie zrezygnować z dodatkowego oleju. Powoli roztapiajcie boczek na patelni do momentu, aż tłuszcz się wytopi i wytworzą się chrupiące skwarki. Szczypiorek umyjcie i pokrójcie drobno na desce. Na talerz wyłóżcie ugotowane ziemniaki. Polejcie ziemniaki tłuszczem ze skwarkami. Całość posypcie zielonym szczypiorkiem. Podawajcie z gęstą, tłustą śmietaną. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
ONS.pl / Adobe Stock/ Instagram
Newsy
Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
Kluski można przygotowywać z samej mąki, samych ziemniaków, albo jak w tym przypadku, z ziemniaków z dodatkiem mąki. Przedstawiamy pyzy Jaśka Kuronia.

Kluski są tym lepsze, im łatwiejsze do przyrządzenia. Tylko wtedy będziemy je chętnie przygotowywać i często delektować się ich smakiem. Pyzy Jaśka Kuronia spełniają wszystkie wymagania dobrych klusek: są proste, zrobicie je z jedynie trzech składników, robi się je bardzo szybko, a do tego są niezwykle smaczne. Spróbujcie. Przepis na proste pyzy Jaśka Kuronia Składniki: 2 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Szczypta soli Dodatkowo potrzebny będzie garnek osolonej wody i cebula lub boczek na skwarki. Przygotowanie: Obieramy ziemniaki, a następnie ścieramy je na drobnych oczkach tarki. Dodajemy sól i odstawiamy na parę minut, aż wycieknie  sok z ziemniaków. Przekładamy starte ziemniaki na sitko, na którym dodatkowo układamy czystą ściereczkę i wyciskami przez ściereczkę ziemniaki do sucha. Do masy dajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ją z ziemniakami i lepimy w dłoniach okrągłe kluski, wielkości piłeczki pingpongowej. Zagotowujemy wodę solą, do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze 3 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku, jak proponuje Jasiek Kuroń, lub z dowolnym aromatycznym, wytrawnym sosem. Może być mięsny lub grzybowy.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Skąd się wzięły pyzy? O to mieszkańcy różnych regionów Polski mogą się kłócić godzinami. Jedno jest pewne. Ponieważ pyzy to kluski ziemniaczane, zaczęły być przyrządzane przez...