Tak delikatnych i chrupiących frytek jeszcze nie jedliście. Przyda się wam zamrażarka
Flickr
Newsy

Tak delikatnych i chrupiących frytek jeszcze nie jedliście. Przyda się wam zamrażarka do ich zrobienia

Tak dobrych frytek prawdopodobnie jeszcze nigdy nie jedliście. Są zaskakujące w smaku i konsystencji. Efekt? Połączenie miękkości i chrupkości. Sekret tkwi w 2 nietypowych krokach.

Frytki to uwielbiany przez niemal wszystkich dodatek do dań obiadowych. Godnie zastępują nie tylko puree ziemniaczane, ale i kasze, ryż czy makaron. Pasują do większości dań mięsnych. Kurczak, schabowy i mielony doskonale czują się w ich towarzystwie, nie mówiąc już o klasycznym hamburgerze. 

Przyzwyczailiście się zapewne do tego, że frytki robi się tylko z surowych ziemniaków. Jak pokazuje ten przepis, może być inaczej, a dzięki temu nawet smaczniej.

Dlaczego frytki z gotowanych ziemniaków są lepsze od zwykłych? 

Przepis ten znajdziecie na kanale Foxx Gotuje na YouTubie. Od momentu pojawienia się przepisu, frytki z gotowanych ziemniaków robią prawdziwą furorę w sieci. Obserwujący Foxxa na jego social mediach spieszą z wyrazami uznania. Nic dziwnego. Frytki są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie robią się gumowate, nawet jak zaczynają stygnąć. Po prostu frytkowa perfekcja!

Zobaczcie, co sądzą o nich instagramowi obserwatorzy kucharza: 

- Zrobione dziś, pożarte w kilka sekund. Syn orzekł, że te frytki to sztos... cokolwiek by to nie znaczyło są extra.

- Oj zrobiłam te frytki i są przepyszne. Mogę powiedzieć, że są najlepsze frytki jakie kiedykolwiek jadłam. Teraz tylko te będę jadła żadne inne!! 

- Świetny przepis! Robiłam ziemniaczki w podobny sposób i były genialne  - czytamy pod dziełem youtubera.

Przepis na najlepsze frytki z gotowanych ziemniaków 

Składniki: 

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 100 g skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżka cukru  
  • 1/4 łyżeczki soli 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki ubijcie tłuczkiem do ziemniaków. Dodajcie do nich skrobię ziemniaczaną, cukier i sól. 
  2. Dokładnie wymieszajcie i zagniećcie. 
  3. Ciasto ziemniaczane włóżcie do worka stunowego i rozwałkujcie. 
  4. Włóżcie (z workiem) do zamrażarki na 10 minut. Ta czynność jest niezbędna, by uformować frytki.
  5. Po tym czasie pokrójcie je na pożądaną długość i szerokość. 
  6. Rozgrzejcie olej w głębokim garnku i smażcie 3-5 minut, aż złapią piękny kolor. 
  7. Podawajcie z ulubionym sosem lub tradycyjnie z ketchupem i majonezem. 

Smacznego! 

@foxx.gotuje Takich frytek na 97,5% nie jadłeś! #foxxgotuje #przepis #frytki #najlepsze #idealne ♬ STAY - The Kid LAROI & Justin Bieber

Źródło: Foxx Gotuje YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody a będą lepsze niż myślicie
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody, a będą lepsze niż myślicie
Nie wyrzucajcie starych ziemniaków! Można łatwo poprawić ich smak i wykorzystać je do wielu pysznych dań.

Ziemniaki są chyba jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Podczas gdy podstawą wielu światowych kuchni jest ryż albo makaron, w naszym kraju to ziemniaki są bazą większości dań. Łatwo się je przygotowuje, mają delikatny smak i strukturę i dzięki temu praktycznie do wszystkiego pasują. Można też przyrządzić z nich mnóstwo smacznych potraw – na przykład kluski śląskie, pyzy albo placki ziemniaczane. A do tego ziemniaki są bardzo tanie. Nic dziwnego, że w wielu polskich domach, nikt nie wyobraża sobie obiadu bez tych warzyw! Sposób na stare ziemniaki Zaletą ziemniaków jest także to, że przechowywane w odpowiednich warunkach, długo pozostają zdatne do spożycia. Niestety, zwykle gdy kończy się zapas ziemniaków trzymanych w piwnicy, zostają wam stare i niezbyt apetycznie wyglądające ziemniaki. Można jeszcze je zjeść, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia. Co więc z nimi zrobić? Nie musicie ich wyrzucać! Takie stare ziemniaki najlepiej ugotować ze specjalnym dodatkiem. Wystarczy, że do gotującej się z ziemniakami wody, wrzucicie trochę cukru albo wlejecie odrobinę mleka. To znacznie poprawi smak kartofli! Jednak choć smak się poprawi, to struktura starych ziemniaków może być dla niektórych osób nieprzyjemna. Na szczęście istnieje w polskiej kuchni mnóstwo smacznych potraw, które można przygotować z ugotowanych, starych ziemniaków! Sprawdźcie sami: Mięciutkie pączki z ziemniakami   Kulki serowo – ziemniaczane  Kopytka   Gniazdka ziemniaczane Jednym z najsmaczniejszych dań z gotowanych kartofli, są jednak placki ziemniaczane! Zróbcie je sami z poniższego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane Do przygotowania takich placków będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg gotowanych ziemniaków 1 jajko rozmiar M 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej Słodka...

Chipsy ziemniaczane w 6 min z mikrofali. Pyszne, chrupiące i nie będziecie musieli poszerzać spodni
Pixabay
Newsy
Chipsy ziemniaczane z mikrofali w 6 min. Pyszne, chrupiące i dużo mniej tuczące niż te ze sklepu
Takie chipsy to szybka przekąska na wieczorny seans filmowy. Są pyszne, chrupiące a do tego jest to dietetyczna i najzdrowsza z możliwych wersji. Zrobicie je w kilka minut. Wystarczą ziemniaki, odrobina soli, oleju rzepakowego i kuchenka mikrofalowa. 

Myśleliście, że domowe chipsy trzeba smażyć na głębokim tłuszczu jak frytki? Nic bardziej mylnego. Teraz przygotujecie je w kuchence mikrofalowej, tak szybko, że nie zdążą się skończyć reklamy w telewizji. Na swoim kanale Foxx Gotuje popularny youtuber Adi Foxx zamieścił ostatnio krótki filmik pokazujący jak należy to robić.  Czy chipsy są szkodliwe? Chipsy ze sklepu są przede wszystkim bardzo tuczące. Taka paczka przyjemności zawiera całą masę pustych kalorii, które są zgubą dla waszej tali. 100 g chipsów to 600 kcal. Winowajcą jest tutaj ogromna ilość tłuszczu dodawanego do produktu - stanowi on prawie 40 procent zawartości paczki. Tłuszcz ten to niestety nierzadko olej palmowy, o którego szkodliwości słyszeliście już nieraz.    Wiele chipsów zawiera również niepokojące dodatki w postaci sztucznych aromatów i polepszaczy smaku. Ziemniaczana przekąska ze sklepu to zazwyczaj również niemałe ilości soli i glutaminianu sodu.  Porady dotyczące przygotowania domowych chipsów  W tych chipsach możecie kontrolować ilość soli i tłuszczu. Doradzamy stosowanie symbolicznej ich ilości. Jeżeli chcecie, to oprócz soli możecie dodać również inne przyprawy, np. płatki chili czy wędzoną paprykę w proszku. Ziemniaków nie musicie obierać wystarczy, że umyjecie je należycie dokładnie.  Chipsy pokrójcie w maksymalnie cienkie plasterki. Im cieńsze, tym szybciej będą gotowe, jak również bardziej chrupiące.  Jeżeli nie macie mikrofalówki, nic nie szkodzi. Tę przekąskę możecie również zrobić w piekarniku.  Przepis na chipsy ziemniaczane z mikrofali  Składniki:  surowe ziemniaki ze skórką  sól  olej rzepakowy  Sposób przygotowania:  Ziemniaki umyjcie i wraz ze skórką...

Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie
Wikipedia Commons
Newsy
Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie
Chcecie zrobić idealne kluski śląskie? To bardzo proste, wystarczy przestrzegać 1 zasady.

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni śląskiej,  jest rolada z modrą kapustą i kluskami. Ale kluski nie mogą być dowolne. Takie robi się tylko na Śląsku. Jedni na nie mówią po prostu „śląskie”, inni nazywają je kluskami z dziurką. Ziemniaczany przysmak formowany jest tak, że w klusce powstaje wgłębienie. To doskonałe miejsce na zbierający się sos. Kluski śląskie podaje się więc z daniami mięsnymi przyrządzanymi z sosem. Doskonale smakują także z sosami grzybowymi. Jak zrobić ziemniaczane kluski z dziurką, żeby wyszły puszyste i miękkie? Podpowiadamy Jak ustalić proporcje na kluski śląskie? Tak jak w przypadku każdego ciasta, tak i tu bardzo ważne są proporcje. Dlatego nie ma jednego konkretnego przepisu na kluski śląskie, a proporcje odmierza się za pomocą garnka. Ubitymi ziemniakami wypełniacie dno garnka, wygładzając ich powierzchnię. Nacinacie nożem ziemniaki na pół i jeszcze raz na pół. Z tak powstałych ćwiartek usuwacie jedną ćwiartkę, a puste miejsce dokładnie wypełniacie mąką ziemniaczaną. W ten prosty sposób precyzyjnie udaje wam się odmierzyć potrzebna ilość mąki. W poniższym przepisie opisujemy krok po kroku jak przyrządzić idealne kluski. Sprawdzony przepis na kluski śląskie Składniki: Pół kilograma ugotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana  1 jajo Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Gotujcie przez 20-25 minut do miękkości. Ugotowane ziemniaki od razu rozgniećcie lub zmielcie w maszynce i odstawcie do ostudzenia. Włóżcie ziemniaki do suchego garnka i uklepcie na płasko. Podzielcie je na 4 równe części, wykrójcie jedną z nich i odłóżcie na bok. W wolne miejsce wsypcie tyle mąki ziemniaczanej, by wypełniła całą przestrzeń po ziemniakach. Po odmierzeniu potrzebnej ilości mąki...

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmienia wszystko
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmieni wszystko
Zwykle produkt ten podaje się jako dodatek do placków ziemniaczanych. Tym razem dodajcie go jednak do masy na placki przed smażeniem - zdziwicie się, że wcześniej tego nie wypróbowaliście.

Wasze placki zawsze wychodzą grube i gumowate? Najczęściej jest to kwestia użycia zbyt dużej ilości mąki, jednak nawet ograniczenie tego składnika nie zawsze gwarantuje, że placki wyjdą idealne. Mamy dla was sposób, dzięki któremu to tradycyjne polskie danie na nowo oczaruje was swoim smakiem. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mało znanym patentem na chrupiące i kruche placki ziemniaczane jest dodanie do nich nieco zwykłej, kwaśnej śmietany. Dzięki niej placki w środku są bardziej kremowe, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Ponadto, śmietana sprawi również, że masa ziemniaczana nie ściemnieje.  Dodatkowej chrupkości plackom nadaje też pominięcie jednego dodatku, czyli mąki. Jeżeli po starciu ziemniaków dodacie do nich skrobię, jaka się zbierze na dnie miski po odciśnięciu z wody, oraz jedno lub dwa jajka więcej, niż zwykle, wówczas również staną się one bardziej kruche.  Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną Składniki: 1 kilogram mączystych ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz  Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Jeżeli macie maszynkę do mięsa, polecamy wam zmielić w niej ziemniaki z czosnkiem i cebulą. W przypadku, gdy nie macie maszynki, obierzcie po prostu cebulę i zetrzyjcie ją na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do ziemniaków. Starte ziemniaki odciśnijcie na sitku z wody. Dodajcie do nich skrobię, która zbierze się w misce. Ubijcie jajka ze szczyptą soli i dodajcie do nich śmietanę. Zmiksujcie.  Dodajcie śmietanę z jajkami do masy ziemniaczanej i wymieszajcie. W razie potrzeby,...