Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Adobe Stock
Newsy

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem

Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kotleta schabowego. To jedno z klasycznych, polskich dań. Przygotowany w ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 26, 2021

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez soczystego kotleta schabowego z ziemniakami oraz surówką. To klasyczne połączenie, które pojawia się na stole zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Poza tym jest banalny w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim nawet laik kulinarny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dobre mięso to podstawa

Aby przygotować pysznego w smaku i soczystego schabowego, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Najlepiej jest kupić je bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż nie zawiera ono zbędnych dodatków. Kupując mięso na kotlety szczególną uwagę zwróćcie uwagę na kolor, gdyż schab powinien być różowo-czerwony. To oznaka zdrowego, bez ulepszaczy mięsa.

Zobacz także

Patent na idealnego schabowego

Rozbite i przyprawione mięso, macza się w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wtedy nieraz po usmażeniu, panierka odpada i się kruszy. Aby zapobiec takiej wpadce, warto zastosować jeden trik, a mianowicie nie używać mąki. Wystarczy mięso dwukrotnie obtoczyć w bułce, pomiędzy jajkiem. To zapewni schabowemu idealnie trzymającą się panierką, a także chrupkość z zewnątrz i idealną soczystość mięsa w środku.

Przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. 
  2. Następnie mięso umieśćcie pod folią spożywczą, za pomocą tłuczka rozbijcie je delikatnie na cienkie plastry.
  3. Schab oprószcie solą oraz pieprzem. Odstawcie go na 10 minut. 
  4. Na jeden talerz wsypcie bułkę tartą, zaś na drugi wbijcie jajko i dokładnie je roztrzepcie.
  5. Na patelnię wlejcie olej bądź nałóżcie smalec, ustawcie ją na kuchence. 
  6. Przyprawione plastry schabu maczajcie na początku w bułce tartej, później w jajku i ponownie w bułce. 
  7. Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem.
  8. Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor. Usmażone układajcie na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Tak przygotowane kotlety schabowe podawajcie z tłuczonymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!
     

Czytaj także:

Komentarze