Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez soczystego kotleta schabowego z ziemniakami oraz surówką. To klasyczne połączenie, które pojawia się na stole zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Poza tym jest banalny w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim nawet laik kulinarny.
Dobre mięso to podstawa
Aby przygotować pysznego w smaku i soczystego schabowego, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Najlepiej jest kupić je bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż nie zawiera ono zbędnych dodatków. Kupując mięso na kotlety szczególną uwagę zwróćcie uwagę na kolor, gdyż schab powinien być różowo-czerwony. To oznaka zdrowego, bez ulepszaczy mięsa.
Patent na idealnego schabowego
Rozbite i przyprawione mięso, macza się w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wtedy nieraz po usmażeniu, panierka odpada i się kruszy. Aby zapobiec takiej wpadce, warto zastosować jeden trik, a mianowicie nie używać mąki. Wystarczy mięso dwukrotnie obtoczyć w bułce, pomiędzy jajkiem. To zapewni schabowemu idealnie trzymającą się panierką, a także chrupkość z zewnątrz i idealną soczystość mięsa w środku.
Przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego
Składniki:
- 5 plastrów schabu
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- 1 jajko
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
- Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym.
- Następnie mięso umieśćcie pod folią spożywczą, za pomocą tłuczka rozbijcie je delikatnie na cienkie plastry.
- Schab oprószcie solą oraz pieprzem. Odstawcie go na 10 minut.
- Na jeden talerz wsypcie bułkę tartą, zaś na drugi wbijcie jajko i dokładnie je roztrzepcie.
- Na patelnię wlejcie olej bądź nałóżcie smalec, ustawcie ją na kuchence.
- Przyprawione plastry schabu maczajcie na początku w bułce tartej, później w jajku i ponownie w bułce.
- Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem.
- Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor. Usmażone układajcie na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Tak przygotowane kotlety schabowe podawajcie z tłuczonymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!
Czytaj także: