Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Adobe Stock
Newsy

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem

Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kotleta schabowego. To jedno z klasycznych, polskich dań. Przygotowany w ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez soczystego kotleta schabowego z ziemniakami oraz surówką. To klasyczne połączenie, które pojawia się na stole zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Poza tym jest banalny w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim nawet laik kulinarny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dobre mięso to podstawa

Aby przygotować pysznego w smaku i soczystego schabowego, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Najlepiej jest kupić je bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż nie zawiera ono zbędnych dodatków. Kupując mięso na kotlety szczególną uwagę zwróćcie uwagę na kolor, gdyż schab powinien być różowo-czerwony. To oznaka zdrowego, bez ulepszaczy mięsa.

Zobacz także
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada

Patent na idealnego schabowego

Rozbite i przyprawione mięso, macza się w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wtedy nieraz po usmażeniu, panierka odpada i się kruszy. Aby zapobiec takiej wpadce, warto zastosować jeden trik, a mianowicie nie używać mąki. Wystarczy mięso dwukrotnie obtoczyć w bułce, pomiędzy jajkiem. To zapewni schabowemu idealnie trzymającą się panierką, a także chrupkość z zewnątrz i idealną soczystość mięsa w środku.

Przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. 
  2. Następnie mięso umieśćcie pod folią spożywczą, za pomocą tłuczka rozbijcie je delikatnie na cienkie plastry.
  3. Schab oprószcie solą oraz pieprzem. Odstawcie go na 10 minut. 
  4. Na jeden talerz wsypcie bułkę tartą, zaś na drugi wbijcie jajko i dokładnie je roztrzepcie.
  5. Na patelnię wlejcie olej bądź nałóżcie smalec, ustawcie ją na kuchence. 
  6. Przyprawione plastry schabu maczajcie na początku w bułce tartej, później w jajku i ponownie w bułce. 
  7. Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem.
  8. Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor. Usmażone układajcie na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Tak przygotowane kotlety schabowe podawajcie z tłuczonymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!
     

Czytaj także:

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

kotlet schabowy w sezamie
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Panierka do kotletów schabowych, którą pokochacie bez reszty. Cały sekret leży w jednym składniku
Klasyczne kotlety schabowe to obowiązkowy punkt niedzielnego obiadu w gronie rodzinnym. Dzięki jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego. Idealnie wysmażony schab w chrupiącej panierce to zdecydowanie jedna z lepszych polskich potraw. Zachwycają się nim nie tylko Polacy, ale i turyści przyjeżdżający z zagranicy. Dobry schab to podstawa Do przygotowania dobrych kotletów schabowych należy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości schab. Najlepiej jest go zakupić bezpośrednio u rzeźnika, gdyż wówczas będziecie mieć pewność, iż mięso będzie najlepszej jakości i świeże. Jeśli zdecydujecie się na zakup w supermarkecie, warto zwrócić uwagę na datę przydatności oraz na to, czy nie zawiera zbędnych dodatków. Dobre mięso to klucz do smacznych kotletów. Sekretny składnik panierki Przyprawione kotlety schabowe są panierowane w trzech etapach - mąka, jajko i bułka tarta. To klasyczne połączenie. Jednak żeby panierka była jeszcze smaczniejsza, wystarczy dodać do niej jeden sekretny składnik. Jest nim sezam. Podkręci on cały aromat potrawy, a kotlety będą jeszcze lepsze. Obok tak przyrządzonych schabowych nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie przetestujcie ten patent. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości kilka łyżek mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej ½ szklanki ziarna sezamowego 1 jajko 4-5 łyżek mleka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu rozbijcie delikatnie przez folię spożywczą. Następnie posypcie je solą i pieprzem. Jajko wbijcie do miski, dodajcie 4-5 łyżek mleka i dokładnie roztrzepcie na jednolitą masę. Bułkę wymieszajcie z sezamem w głębszym naczyniu. Na patelni rozgrzejcie olej. Schab maczajcie kolejno w mące, jajku z mlekiem, a na końcu w bułce tartej z sezamem. Tak przygotowane kotlety kładźcie na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażcie je z obu...

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Z pozoru kotlet schabowy wydaje się być banalnym daniem w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Pominięcie bądź zlekceważenie pewnych reguł jak odpowiednie smażenie, może doprowadzić do zepsucia smaku dania. Tylko taka obróbka termiczna pozwoli uzyskać idealnie soczystego schabowego.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego schabowego. To danie od lat gości na polskim stole, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza prostocie oraz wyjątkowemu aromatowi.  Jak smażyć kotlety schabowe?   Sekret udanego kotleta schabowego tkwi w odpowiednim smażeniu. Oprócz dobrze nagrzanej patelni z tłuszczem, przede wszystkim powinno się go smażyć po jednym razie na każdej ze stron! Ciągłe przewracanie mięsa sprawi, że panierka nie będzie tak chrupiąca, a wręcz może się rozpadać. Poza tym bułka tarta wsiąknie ogromną ilość tłuszczu, więc ostatecznie całość nie będzie tak smaczna. Schabowe najpierw należy smażyć z jednej strony, a później obrócić na drugą i już! Jakie jest najlepsze mięso na kotlety schabowe? Tradycyjne kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu. Takie mięso najlepiej jest kupić bezpośrednio u rzeźnika bądź w dobrym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Jeśli decydujecie się na zakup mięsa w supermarkecie, koniecznie zwróćcie uwagę na datę przydatności, skład oraz kolor. Zbyt blada barwa może świadczyć o niezbyt świeżym produkcie! Jakie składniki do kotletów schabowych?  Do usmażenia klasycznych schabowych wystarczy kilka składników. To właśnie w nich tkwi sekret udanego dania. Kombinowanie z przyprawami bądź innymi dodatkami może skończyć się fiaskiem. Tradycyjny przepis sprawdza się w każdej sytuacji. W tej kwestii ważna jest też ta zasada: im mniej, tym lepiej! Przepis na kotlety schabowe Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 jajko ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mąki smalec do smażenia sól  pieprz...

kotlet
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Jaką grubość powinien mieć idealny schabowy? Jeśli rozbijecie go za cienko, straci cały smak
Z kością czy bez? Obecnie częściej jest spotykany drugi wariant, jednak to wersja kotleta schabowego z kostką jest smaczniejsza. Szpik w kości jest nośnikiem smaku, to on nadaje aromat całemu daniu. jak przygotować idealne schabowe? Sprawdźcie!

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami i surówką. Może nie jest to zbyt wykwintne danie, ale jedne z najpopularniejszych. Często swoim smakiem, zapachem przywraca czasy dzieciństwa, kiedy mama w niedzielne przedpołudnie krzątała się po kuchni, klepała tłuczkiem mięso, a aromat potrawy unosił się po całym domu podczas smażenia. Na samą myśl o schabowym, aż ślinka cieknie po brodzie.  Schabowy z kością czy bez? Dla części osób prawdziwym kotletem schabowym jest tylko ten z kością. Uważają, że ma on znacznie lepszy smak, który nadaje mu kostka. Wybór mięsa w tym przypadku zależy już od preferencji. Jednak należy pamiętać, aby taki schab odpowiednio wysmażyć, aby kotlet przy kostce nie był surowy. Można również je po usmażeniu dopiec w piekarniku. Przy rozbijaniu kotletów z kością, pamiętajcie, że to ona wyznacza ich grubość. Natomiast, jeśli zdecydujecie się na opcję bez kości, to kotlet powinien być pokrojony na plastry o grubości od 1,5 cm do maksymalnie 2 cm. Ważny jest także sposób klepania mięsa tłuczkiem. Należy to robić do połowy grubości, zaczynając od środka do brzegów schabu. Sprawdźcie przepis na idealne kotlety schabowe z kością! Nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Składniki: 4 kotlety schabowe z kością 2 jajka ½ szklanki mąki bułka tarta do panierowania smalec olej sól  pieprz Wykonanie: Plastry mięsa powinny mieć grubość od 1,5 cm do 2, rozbijcie je dokładnie zaczynając od środka (lub kości) do brzegów schabu. Tak przygotowane mięso przyprawcie solą oraz pieprzem, a później odstawcie na chwilę do przejścia się smaków. W międzyczasie przygotujcie składniki do panierki i rozgrzejcie...