Macie takie dni, że nie możecie znaleźć ani odrobiny ochoty na przyrządzenie obiadu? Wtedy z pomocą przychodzą przepisy na dania jednogarnkowe, które są tak sycące, że wam wystarczą na cały obiad. Jednym z nich jest mazurska zupa gulaszowa karmuszka. Znajdziecie w niej mięso wieprzowe, boczek, fasolę i warzywa. Talerz takiej zupy zaspokoi każdy apetyt!

Na to danie składają się produkty, które dawniej stanowiły stały element kuchni mieszkańców mazurskich terenów. To, co czyni to danie wyjątkowym jest łączenie tradycji kuchni niemieckiej oraz polskiej, typowe dla tego regionu. Duża ilość mięsa oraz fasoli to element niemieckiej kuchni, a warzywa i aromatyczne przyprawy - polskiej. Poznajcie przepis na to wyjątkowe danie!

Przepis na karmuszkę

Do przygotowania mazurskiej karmuszki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wieprzowego bez kości

  • 200 g wędzonego boczku

  • 300 g gotowanej białej fasoli

  • 250 g białej kapusty (może być młoda)

  • ćwierć selera

  • 2 duże marchewki

  • 2 cebule

  • 3 łyżki śmietany

  • szklanka przecieru pomidorowego

  • 3 łyżki świeżej natki pietruszki

  • pół łyżeczki kminku

  • pół łyżeczki tymianku

  • pół łyżeczki majeranku

  • świeży lubczyk

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w kostkę. Tak samo pokrójcie boczek.

  2. Do garnka wrzućcie najpierw boczek i zesmażcie tak, by wytopił się z niego tłuszcz. 

  3. Następnie dodajcie pokrojone mięso wieprzowe i smażcie tak, by kawałki były obsmażone ze wszystkich stron.

  4. Wsypcie przyprawy: tymianek, kminek, kilka liści lubczyku oraz cebulę pokrojoną w piórka.

  5. Podgrzewajcie, aż cebula się zeszkli i posiekajcie w tym czasie kapustę. Następnie dodajcie ją do garnka wraz z pokrojoną cienko marchwią i selerem. Wlejcie tyle wody, by przykryła warzywa z mięsem. Przykryjcie garnek i duście wszystko przez godzinę.

  6. Po tym czasie do garnka wrzućcie ugotowaną fasolę i wlejcie przecier pomidorowy. Wymieszajcie, gotujcie przez kwadrans.

  7. Na samym końcu wsypcie do dania sól i pieprz według uznania, majeranek i śmietanę. 

  8. I gotowe! Zupę podawajcie z dodatkiem pokrojonej świeżej natki pietruszki. 

Źródło: everycakeyoubake.pl