zupa pomidorowa
Gotujmy.pl
Newsy

Ta zupa pomidorowa to rewelacja. Dodajcie ten sekretny składnik, a każdy poprosi was o przepis

Za oknem zima i mróz, a wy marzycie o sycącej zupie pełnej bogatego smaku i aromatu? Przygotujcie tę wspaniałą pomidorową z pewnym bardzo nieoczekiwanym dodatkiem. Domyślacie się już o czym mowa?

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Jedni lubią jeść ją z ryżem, drudzy z makaronem – jeszcze inni wolą, gdy jest gęsta niczym krem i nie ma w sobie żadnych dodatków.

Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dwie rzeczy: dobry bulion i dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone wcześniej na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu.

Co powiecie na zupę pomidorową z dodatkiem... soku z pomarańczy?

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 4-5 litrów wody
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • Pomarańcza
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 6 ziemniaków
  • 500g przecieru pomidorowego,
  • 250g makaronu łazanki
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • po łyżeczce tymianku, bazylii, oregano i ziół prowansalskich
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka i ziele z liściem laurowym.
  2. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, po czym gotujemy.
  3. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupy.
  4. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka.
  5. Zupę gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  6. Dodajemy makaron i przecier pomidorowy.
  7. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy.
  8. Gotujemy ok 15 minut.
  9. Na koniec przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. 
  10. Zabielamy zupę śmietaną.

Smacznego!

Zupa ogórkowa
gotujmy.pl/frank55
Newsy
Jakub Kuroń radzi, jak ugotować idealną zupę ogórkową. Nie uwierzycie, jakich ogórków używa
Klan Kuroniów nierozerwalnie związany jest z kulinariami. Zaczął Jacek, w gotowanie mocniej poszedł jego syn Maciej, a tradycję kontynuuje wnuk Jacka - Jakub. I zaskakuje swoim uproszczeniem tradycyjnej zupy ogrórkowej.

Jakub Kuroń kontynuuje rodzinne tradycje. Sztafetę pokoleń zaczął jeszcze jego dziadek Jacek, który był charyzmatycznym politykiem, działaczem opozycji w okresie PRL. Pana Jacka zapamiętaliśmy także z jeansowej kurtki, którą nieustannie nosił i z rozdawania zupy ubogim w latach 90. Sztafetę pokoleń kontynuował Maciej Kuroń. Na przełomie tysiącleci zyskał sporą popularność jako telewizyjny spec od gotowania. W jego ślady poszedł także syn – Jakub. Młody Kuroń także jest kucharzem i również przekazuje swoją wiedzę w telewizji i w innych mediach. Zupa ogórkowa Jakuba Kuronia Kuba nie podzielił losów dziadka i raczej nie spotkamy go już z garnkiem zupy i chochelką w okolicach Dworca Centralnego w Warszawie. Młody kucharz zdradził za to jak ową zupę poprawnie przygotować. Nie uwierzycie jakich ogórków używa Jakub Kuroń do swojej ogórkowej. Zamiast tradycyjnych kiszonych młody kucharz woli przecier ogórkowy ze sklepu! Czy popularna ogórkowa z takim dodatkiem będzie lepsza? Wypróbujcie sami. A oto przepis na zupę ogórkową według Jakuba Kuronia. Przepis na zupę ogórkową Składniki: 2 podudzia lub kilka skrzydełek z kurczaka Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego 2 marchewki Pietruszka Ok. ¼ selera 1 łyżka masła 1 przecier ogórkowy (tradycjonaliści mogą użyć kilku sporych ogórków kiszonych startych na tarce) 4-5 ziemniaków Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 żółtko 2 łyżki posiekanego koperku lub koperek suszony Sól i pieprz Przygotowanie: Skrzydełka lub podudzia zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zaczynamy gotować na małym ogniu, zbierając szumy. Włoszczyznę kroimy w kostkę,...

Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne
Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!
Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?

Potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie! Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje! Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Bogaty skład kiszonej kapusty Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy: witaminę C  wapń i fosfor witamy E naturalne przeciwutleniacze, bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy fitoncydy działające bakteriobójczo Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego . To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa.  Składniki na nasz kapuśniak: 0,3 kg żeberek  0,3 kg kiszonej kapusty marchewka pietruszka kawałek selera 4 średniej wielkości ziemniaki cebula szalotka łyżka masła 6-7 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 4-6 ziarenek czarnego pieprzu sos sojowy do smaku sól morska do smaku pół...

Kartoflanka
gotujmy.pl/Madja
Newsy
Kartoflanka znana jest niemal w każdym domu. 1 składnik świetnie podkręci jej smak
Ta treściwa kartoflanka to prawdziwy hit tej zimy. Rozgrzeje nawet w czasie największych mrozów 

W kuchni lubimy eksperymentować i sprawiać przyjemność naszym bliskim, gotując dla nich smakowite potrawy. Nie ma nic bardziej pysznego jak zdrowy, domowy obiad. Zupa ziemniaczana, znana jako kartoflanka to ulubiona zupa niejednego z nas. Była często gotowana przez nasze babcie. Głównym składnikiem tej zupy są najpopularniejsze warzywa w Polsce, czyli ziemniaki , ale można ją urozmaicić, dodając do niej różne ulubione dodatki. Kartoflanka jest sycąca, pożywna i prosta. Smakuje wspaniale z dużą ilością świeżego koperku lub pietruszki . Królewska kartoflanka  Może warto zaskoczyć całą rodzinę, przyrządzając dla nich na niedzielny obiad prawdziwie królewską kartoflankę z warzywami  i wędzonym boczkiem ? Gwarantujemy, że będą nią zachwyceni! Składniki na królewską kartoflankę: 500g ziemniaków kawałek selera 1 marchewka 1 pietruszka por 1 cebula 100g wędzonego boczku 150g śmietany Przyprawy:  1, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu, sól, pieprz Opcjonalnie: świeży koperek Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy do momentu, aż tłuszcz się z niego wytopi. Dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez  5 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku.  Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i mieszając, wlewamy do zupy Można dodać również drobno...

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy
Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych
Nie macie pomysłu na prostą i smaczną zupę? Przygotujcie zupę krem z cukinii z dodatkiem pysznego serka Camembert. W połączeniu z grzankami lub ptysiowymi groszkami, smakuje wprost genialnie!

Szukacie pomysłu na szybką, smaczną i zdrową zupę? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zupę krem z cukinii z dodatkiem serka Camembert. Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju sery , ta zupa jest stworzona właśnie dla was. W zależności od tego, jak bardzo cenicie sobie serowy smak, możecie dodać więcej lub mniej takiego serka. Brzmi zachęcająco? Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert to doskonały pomysł na tani, zdrowy i pyszny obiad. Zupa robi się w mig i smakuje obłędnie w połączeniu z grzankami lub ptysiowymi groszkami. Dla wzmocnienia walorów smakowych i zdrowotnych zupy, posypcie ją na koniec świeżym szczypiorkiem. Gwarantujemy, że pokochacie jej smak i na stałe zagości w waszym domowym menu. Składniki: 1,3 kg cukinii 550 g niewielkich młodych ziemniaków 120 g cebuli pęczek szczypiorku 50-60 g serka Camembert 1 łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w piórka. Szczypiorek opłukujemy i drobno kroimy. W garnku na maśle lub oleju przesmażamy cebulę. Gdy ta się zeszkli do garnka wrzucamy ziemniaki oraz cukinię i chwilę przesmażamy. Całość zalewamy rosołem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania do zupy wrzucamy ser camembert. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Gotową zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek Pyszna i sycąca zupa krem z białych warzyw z...