Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Jedni lubią jeść ją z ryżem, drudzy z makaronem – jeszcze inni wolą, gdy jest gęsta niczym krem i nie ma w sobie żadnych dodatków.
Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dwie rzeczy: dobry bulion i dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone wcześniej na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu.
Co powiecie na zupę pomidorową z dodatkiem... soku z pomarańczy?
Składniki:
- 4-5 litrów wody
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 duże marchewki
- Pomarańcza
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 6 ziemniaków
- 500g przecieru pomidorowego,
- 250g makaronu łazanki
- pół łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- po łyżeczce tymianku, bazylii, oregano i ziół prowansalskich
- 1 łyżka śmietany
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka i ziele z liściem laurowym.
- Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, po czym gotujemy.
- Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupy.
- Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka.
- Zupę gotujemy aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy makaron i przecier pomidorowy.
- Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy.
- Gotujemy ok 15 minut.
- Na koniec przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.
- Zabielamy zupę śmietaną.
Smacznego!