Powszechnie uważa się, ze to rosół jest najzdrowszą zupą na świecie. Dobrej jakości bulion mięsno-warzywny dostarcza naszemu organizmowi zdrowego białka, witamin B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku, rozgrzewając nasz organizm, świetnie podnosząc odporność i zmniejszając ryzyko chorób. Jest jeszcze inna bardzo zdrowa zupa, która jest nawet uznawana za o wiele zdrowszą niż rosół. To zupa soczewicowa z dodatkiem ziół.

Zupa soczewicowa zmniejsza ryzyko nowotworów

Dan Buettner, ekspert od długowieczności twierdzi, że zupa na bazie ziół i soczewicy, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Ale to nie jedyna jej zaleta. Ta pyszna i zdrowa zupa obniża również poziom cholesterolu i wspiera działanie układu trawiennego, a wszystko to dzięki dużej zawartości antyoksydantów.

Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to substancje, które mogą zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek powodowane przez wolne rodniki, niestabilne cząsteczki, które organizm wytwarza w reakcji na czynniki środowiskowe i inne.

Dan Buettner od lat przygląda się rejonom, których mieszkańcy osiągają ponadprzeciętną długość życia, a także bacznie śledzi ich dietę. Zupa soczewicowa z dodatkiem ziół to częsty element w ich menu. Jej największą zaletą jest nie tylko wyrazisty i bogaty smak, ale także wysoka zawartość antyoksydantów.

Zobacz także:

Jarmuż jest bogatym źródłem witamin K, A i C, a także magnezu, kwasu foliowego i żelaza. Czosnek i cebula odżywiają dobre bakterie w jelitach i poprawiają pracę układu trawiennego. Imbir natomiast obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a kurkuma zapobiega rozwojowi stanów zapalnych. Soczewica zaś to wspaniałe źródło białka. Dla mieszkańców niebieskich stref jest ona podstawą jadłospisu - pisze na Instagramie Buettner.

Przepis na zupę soczewicową

Poniżej znajdziecie przepis na zupę soczewicową Buettnera.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki świeżego jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

Autorka udostępnionego przez Buettnera przepisu radzi, aby dodać do zupy sos ziołowy.

Do jego przygotowania będziecie potrzebować:

  • 1 szklanki pietruszki
  • 1 szklanki świeżej kolendry
  • 1 szklanki liści mięty
  • 1 szklanki listków bazylii
  • 1 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 łyżek octu jabłkowego
  • 4 łyżek soku z cytryny
  • 4 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotuj sos ziołowy. Wystarczy zblendować wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Poszatkuj czosnek i pozostaw na desce do krojenia na 15 minut, by zmaksymalizować produkcję bakteriobójczej allicyny.
  3. Wlej do garnka oliwę, po chwili dodaj cebulę, marchewkę i selera.
  4. Całość gotuj je na średnim ogniu przez 5 minut.
  5. Dodaj imbir, kurkumę, rozmaryn, czosnek i słodkie ziemniaki.
  6. Po upływie 2-3 minut wlej do garnka bulion, a następnie wrzuć soczewicę.
  7. Przypraw solą i doprowadź całość do wrzenia.
  8. Przykryj garnek i gotuj zupę na wolnym ogniu przez dziesięć minut.
  9. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem ziołowym.

Smacznego i na zdrowie!

Źródło: Instagram/Dan Buettner

Czytaj też: