Ta zupa jest zdrowsza niż rosół i zmniejsza ryzyko nowotworów! Zdradzamy najprostszy przepis
Instagram/danbuettner
Newsy

Ta zupa jest zdrowsza niż rosół i zmniejsza ryzyko nowotworów! Zdradzamy najprostszy przepis

Jeżeli myśleliście, że najzdrowszą zupą na świecie jest rosół, to byliście w błędzie. Oto najzdrowsza zupa świata! Sprawdziliśmy – smakuje przepysznie!

Powszechnie uważa się, ze to rosół jest najzdrowszą zupą na świecie. Dobrej jakości bulion mięsno-warzywny dostarcza naszemu organizmowi zdrowego białka, witamin B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku, rozgrzewając nasz organizm, świetnie podnosząc odporność i zmniejszając ryzyko chorób. Jest jeszcze inna bardzo zdrowa zupa, która jest nawet uznawana za o wiele zdrowszą niż rosół. To zupa soczewicowa z dodatkiem ziół.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa soczewicowa zmniejsza ryzyko nowotworów

Dan Buettner, ekspert od długowieczności twierdzi, że zupa na bazie ziół i soczewicy, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Ale to nie jedyna jej zaleta. Ta pyszna i zdrowa zupa obniża również poziom cholesterolu i wspiera działanie układu trawiennego, a wszystko to dzięki dużej zawartości antyoksydantów.

Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to substancje, które mogą zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek powodowane przez wolne rodniki, niestabilne cząsteczki, które organizm wytwarza w reakcji na czynniki środowiskowe i inne.

Dan Buettner od lat przygląda się rejonom, których mieszkańcy osiągają ponadprzeciętną długość życia, a także bacznie śledzi ich dietę. Zupa soczewicowa z dodatkiem ziół to częsty element w ich menu. Jej największą zaletą jest nie tylko wyrazisty i bogaty smak, ale także wysoka zawartość antyoksydantów.

Zobacz także
Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa

Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa

Zapiekana zupa cebulowa - prosty i elegancki przepis na obiad

Zapiekana zupa cebulowa - prosty i elegancki przepis na obiad

Jarmuż jest bogatym źródłem witamin K, A i C, a także magnezu, kwasu foliowego i żelaza. Czosnek i cebula odżywiają dobre bakterie w jelitach i poprawiają pracę układu trawiennego. Imbir natomiast obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a kurkuma zapobiega rozwojowi stanów zapalnych. Soczewica zaś to wspaniałe źródło białka. Dla mieszkańców niebieskich stref jest ona podstawą jadłospisu - pisze na Instagramie Buettner.

Przepis na zupę soczewicową

Poniżej znajdziecie przepis na zupę soczewicową Buettnera.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki świeżego jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

Autorka udostępnionego przez Buettnera przepisu radzi, aby dodać do zupy sos ziołowy.

Do jego przygotowania będziecie potrzebować:

  • 1 szklanki pietruszki
  • 1 szklanki świeżej kolendry
  • 1 szklanki liści mięty
  • 1 szklanki listków bazylii
  • 1 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 łyżek octu jabłkowego
  • 4 łyżek soku z cytryny
  • 4 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotuj sos ziołowy. Wystarczy zblendować wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Poszatkuj czosnek i pozostaw na desce do krojenia na 15 minut, by zmaksymalizować produkcję bakteriobójczej allicyny.
  3. Wlej do garnka oliwę, po chwili dodaj cebulę, marchewkę i selera.
  4. Całość gotuj je na średnim ogniu przez 5 minut.
  5. Dodaj imbir, kurkumę, rozmaryn, czosnek i słodkie ziemniaki.
  6. Po upływie 2-3 minut wlej do garnka bulion, a następnie wrzuć soczewicę.
  7. Przypraw solą i doprowadź całość do wrzenia.
  8. Przykryj garnek i gotuj zupę na wolnym ogniu przez dziesięć minut.
  9. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem ziołowym.

Smacznego i na zdrowie!

Źródło: Instagram/Dan Buettner

Czytaj też: 

Święto Niepodległości
Adobe Stock
Przepisy
Dziś Święto Niepodległości. Aby uczcić ten dzień ugotujmy w domu wspaniałą, patriotyczną zupę krem w kolorach flagi Polski
Święto Niepodległości to szczególny dzień dla każdego patrioty. Niestety przez pandemię marsze w całej Polsce zostały odwołane. Tę niezwykle ważną datę można jednak uczcić na wiele sposobów.

Niech biało-czerwone barwy zagoszczą dziś w twojej kuchni! Spróbuj przyrządzić przepyszną, a do tego imponująco wyglądającą zupę stworzoną z dwóch kremów – pomidorowego i kalafiorowego. Do czerwonego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu 5 dużych i dojrzałych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia Olej Przygotowanie Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno (czosnek możesz przecisnąć przez praskę) i podsmaż na rozgrzanym oleju. Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie dodaj do smażącej się cebuli i czosnku. Pomidory włóż w całości do miski odpornej na wysoką temperaturę, a następnie zalej je wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmij warzywa i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Następnie usuń wszystkie szypułki i pokrój na drobną kostkę. Tak przygotowane pomidory dodaj do marchewki, cebuli i czosnku. Całość smaż przez ok. 5 minut. W tym czasie podgrzej swój bulion. Po upływie 3 minut wlej na patelnie gorący bulion i dodaj łyżkę koncentratu. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną. Zupę gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem, tak aby warzywa całkowicie zmiękły. Tak przygotowaną pomidorówkę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli bardzo chcesz możesz dodać do zupy trochę śmietany jednak wtedy straci swój intensywny kolor i na talerzu nie będzie wyglądać już tak dobrze. Do białego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu Cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 por (tylko jego biała część) 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 łyżka masła Przyprawy: pieprz biały, sól, imbir, gałka muszkatołowa...

Rozgrzewająca zupa
Pixabay
Przepisy
Dodaj jeden składnik do zupy a rozgrzeje cię jak żadna inna. Idealna na zimne, jesienne chłody
Brak pomysłu na szybki, rozgrzewający podwieczorek? Co powiecie na soczewicę, mleko kokosowe i kilka aromatycznych przypraw?

Do jesiennych wieczorów pasuje kubek gorącej herbaty i ciepły koc, lecz nie tylko. Znacznie większe właściwości rozgrzewające ma zupa z soczewicy, wzbogacona mieszanką typowo zimowych przypraw. Soczewica jest spotykana w Grecji i niektórych państwach Azji Zachodniej, Środkowej i Kaukazu. Wiele krajów świata podejmuje się jej uprawy. Dzięki szerokiemu zastosowaniu kulinarnemu można czerpać z jej bogactwa właściwie bez końca! Pożywna miska  Zupa jako danie jest sycąca i zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jeden z pomysłów na zupę w stylu jesiennym, podaje autorka bloga, Kwelka gotuje. Oparte na bazie soczewicy danie, dzięki przyprawom takim jak czubrica, imbir, czy curry, posiada potrzebną w okresie jesiennym właściwości rozgrzewające. Co należy kupić? 1 puszka mleka kokosowego 0,5 szklanki soczewicy czerwonej 1 cukinia 2 puszki pomidorów 2 marchewki 1 cebula 2 cm startego imbiru sól, pieprz 0,5 łyżeczki curry Kupione wcześniej warzywa kroimy drobno i podsmażamy na oleju kokosowym. Do smaku przyda się pieprz, sól, imbir i czubrica. Całość gotujemy około 10 minut. Na koniec od garnka powinny trafić pomidory, mleko kokosowe, curry oraz kurkuma. Przez kolejne 10 minut zupa puści aromat. Możemy doprawić do smaku użytymi wcześniej przyprawami i dla ozdoby (jak i zawartości żelaza) ozdobić gotowe danie natką pietruszki lub sezamem.   Źródło: WP Kuchania/Przepis z bloga “Kwelka gotuje”

justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...

zupa z soczewicą przepis
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Prosta i sycąca warzywna zupa, która wspaniale rozgrzewa w zimne dni
Masz na sobie sweter i zimową kurtkę, a mimo to marzniesz? Spróbuj więc rozgrzać swój organizm od środka. Talerz pożywnej, sycącej i prostej zupy z soczewicą zjedzony zaraz przed wyjściem z domu sprawi, że od razu poczujesz różnicę!

W okresie jesienno-zimowym wielu zapomina, jak ważne jest rozgrzewanie organizmu nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz. Syte posiłki i ostre przyprawy to klucz do sukcesu. Ten prosty przepis na zupę z soczewicą powinien więc na stałe zagościć w twojej kuchni. Przepis na zupę z soczewicą Będziesz potrzebować 1 litr bulionu 300 gramów soczewicy gotowanej (może być z puszki) 1 marchew 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ papryczki chili 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, suszona pietruszka, ostra papryka Przygotowanie Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie umieść w garnku z rozgrzaną oliwą i zeszklij. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do garnka z cebulą. Papryczkę chili pokrój drobno i również umieść w garnku. Soczewice odsącz z wody, a następnie dodaj do smażących się warzyw. Całość dopraw solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminkiem. Wymieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 7 minut. Marchewkę obierz i pokrój tak jak lubisz (mogą być talarki albo kosteczka). Następnie dodaj ją do soczewicy, wymieszaj i duś jeszcze przez kolejne 5 minut.  Po upływie tego czasu całość zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu, pod pokrywką, aż do miękkości warzyw, przez ok. 15 – 20 minut. W tym czasie obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w niewielką kostkę i ugotuj. Tak przygotowane dodaj do gotującej się zupy. Na koniec posyp zupę suszoną lub, jeśli wolisz, świeżą pietruszką. Gotowe!