Powszechnie uważa się, ze to rosół jest najzdrowszą zupą na świecie. Dobrej jakości bulion mięsno-warzywny dostarcza naszemu organizmowi zdrowego białka, witamin B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku, rozgrzewając nasz organizm, świetnie podnosząc odporność i zmniejszając ryzyko chorób. Jest jeszcze inna bardzo zdrowa zupa, która jest nawet uznawana za o wiele zdrowszą niż rosół. To zupa soczewicowa z dodatkiem ziół.
Zupa soczewicowa zmniejsza ryzyko nowotworów
Dan Buettner, ekspert od długowieczności twierdzi, że zupa na bazie ziół i soczewicy, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Ale to nie jedyna jej zaleta. Ta pyszna i zdrowa zupa obniża również poziom cholesterolu i wspiera działanie układu trawiennego, a wszystko to dzięki dużej zawartości antyoksydantów.
Czym są antyoksydanty?
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to substancje, które mogą zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek powodowane przez wolne rodniki, niestabilne cząsteczki, które organizm wytwarza w reakcji na czynniki środowiskowe i inne.
Dan Buettner od lat przygląda się rejonom, których mieszkańcy osiągają ponadprzeciętną długość życia, a także bacznie śledzi ich dietę. Zupa soczewicowa z dodatkiem ziół to częsty element w ich menu. Jej największą zaletą jest nie tylko wyrazisty i bogaty smak, ale także wysoka zawartość antyoksydantów.
Zobacz także:
Jarmuż jest bogatym źródłem witamin K, A i C, a także magnezu, kwasu foliowego i żelaza. Czosnek i cebula odżywiają dobre bakterie w jelitach i poprawiają pracę układu trawiennego. Imbir natomiast obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a kurkuma zapobiega rozwojowi stanów zapalnych. Soczewica zaś to wspaniałe źródło białka. Dla mieszkańców niebieskich stref jest ona podstawą jadłospisu - pisze na Instagramie Buettner.
Przepis na zupę soczewicową
Poniżej znajdziecie przepis na zupę soczewicową Buettnera.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera
- 2 słodkie ziemniaki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 szklanki świeżego jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Autorka udostępnionego przez Buettnera przepisu radzi, aby dodać do zupy sos ziołowy.
Do jego przygotowania będziecie potrzebować:
- 1 szklanki pietruszki
- 1 szklanki świeżej kolendry
- 1 szklanki liści mięty
- 1 szklanki listków bazylii
- 1 szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżek octu jabłkowego
- 4 łyżek soku z cytryny
- 4 ząbków czosnku
- 1 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
- 1 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Na początku przygotuj sos ziołowy. Wystarczy zblendować wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej masy.
- Poszatkuj czosnek i pozostaw na desce do krojenia na 15 minut, by zmaksymalizować produkcję bakteriobójczej allicyny.
- Wlej do garnka oliwę, po chwili dodaj cebulę, marchewkę i selera.
- Całość gotuj je na średnim ogniu przez 5 minut.
- Dodaj imbir, kurkumę, rozmaryn, czosnek i słodkie ziemniaki.
- Po upływie 2-3 minut wlej do garnka bulion, a następnie wrzuć soczewicę.
- Przypraw solą i doprowadź całość do wrzenia.
- Przykryj garnek i gotuj zupę na wolnym ogniu przez dziesięć minut.
- Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem ziołowym.
Smacznego i na zdrowie!
Źródło: Instagram/Dan Buettner
Czytaj też: