Warzywa to samo zdrowie, a przygotowana z nich zupa to skarbnica cennych wartości odżywczych i właściwości leczniczych. O konieczności włączenia do diety marchewki, pietruszki, selera, pora czy czosnku nikogo już chyba nie trzeba przekonywać. Sprawa wygląda podobnie w kwestii kiszonych ogórków. Jeśli czujecie, że wasz organizm potrzebuje oczyszczenia, koniecznie po nie sięgnijcie.

Regularne spożywanie ogórków kiszonych ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm. Produkt nie tylko wspaniale wzmacnia odporność, obniża poziom „złego” cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca, reguluje pracę przewodu pokarmowego i jelit czy zapobiega zaparciom, ale również oczyszcza organizm.

Ogórki kiszone znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Wielu używa ich do sałatek, surówek czy zup, na przykład zupy ogórkowo-jarzynowej. Zapewniamy was, że to połączenie to istna prozdrowotna bomba. Koniecznie przetestujcie.

Przepis na oczyszczającą zupę ogórkowo-jarzynową

Będziecie potrzebować    

  • 5 kiszonych ogórków (wraz z wodą)
  • 100 gramów selera
  • 100 gramów pora
  • 2 dużych marchewek
  • 1 średniej pietruszki
  • 1 ząbka czosnku
  • 2 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 pęczku świeżego koperku
  • Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Warzywa – marchewki, pietruszkę oraz selera, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę lub, jak kto woli, w słupki. 
  2. Tak przygotowane jarzyny, wraz z porem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, umieśćcie w dużym garnku i zalejcie wodą do ¾ wysokości. Wywar doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez ok. 30 minut.
  3. Ogórki odcedźcie z wody (ale jej nie wylewajcie), pokrójcie w niewielką kosteczkę i dodajcie do gotującej się zupy.
  4. W garnku umieśćcie również sok z ogórków oraz przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną (dzięki temu nie będzie gorzka). Całość zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 15 minut.
  5. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do zupy. Na koniec doprawcie wywar solą i pieprzem.

Smacznego!

Zobacz także: