oczyszczająca zupa ogórkowo-jarzynowa przepis
Adobe Stock
Newsy

Ta zupa doskonale oczyszcza organizm z toksyn i złogów. To niesamowite, jak dobrze będziecie się dzięki niej czuć

W mroźne dni nic nie smakuje tak dobrze jak rozgrzewająca zupka, szczególnie ogórkowo-jarzynowa. Mało tego, że smaczna to jeszcze zdrowa. Dzięki niej wasz organizm oczyści się z toksyn.

Warzywa to samo zdrowie, a przygotowana z nich zupa to skarbnica cennych wartości odżywczych i właściwości leczniczych. O konieczności włączenia do diety marchewki, pietruszki, selera, pora czy czosnku nikogo już chyba nie trzeba przekonywać. Sprawa wygląda podobnie w kwestii kiszonych ogórków. Jeśli czujecie, że wasz organizm potrzebuje oczyszczenia, koniecznie po nie sięgnijcie.

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

serniczki placki z twarogu

Przepis na serniczki, słodkie placki z twarogu. Za wschodnią granicą jada się je na śniadanie w każdym domu

Regularne spożywanie ogórków kiszonych ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm. Produkt nie tylko wspaniale wzmacnia odporność, obniża poziom „złego” cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca, reguluje pracę przewodu pokarmowego i jelit czy zapobiega zaparciom, ale również oczyszcza organizm.

Ogórki kiszone znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Wielu używa ich do sałatek, surówek czy zup, na przykład zupy ogórkowo-jarzynowej. Zapewniamy was, że to połączenie to istna prozdrowotna bomba. Koniecznie przetestujcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na oczyszczającą zupę ogórkowo-jarzynową

Będziecie potrzebować    

  • 5 kiszonych ogórków (wraz z wodą)
  • 100 gramów selera
  • 100 gramów pora
  • 2 dużych marchewek
  • 1 średniej pietruszki
  • 1 ząbka czosnku
  • 2 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 pęczku świeżego koperku
  • Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Warzywa – marchewki, pietruszkę oraz selera, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę lub, jak kto woli, w słupki. 
  2. Tak przygotowane jarzyny, wraz z porem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, umieśćcie w dużym garnku i zalejcie wodą do ¾ wysokości. Wywar doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez ok. 30 minut.
  3. Ogórki odcedźcie z wody (ale jej nie wylewajcie), pokrójcie w niewielką kosteczkę i dodajcie do gotującej się zupy.
  4. W garnku umieśćcie również sok z ogórków oraz przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną (dzięki temu nie będzie gorzka). Całość zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 15 minut.
  5. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do zupy. Na koniec doprawcie wywar solą i pieprzem.

Smacznego!

zalewajka przepis
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Zmarzliście? Talerz wiejskiej zalewajki rozgrzeje was w trymiga, a smaczne dodatki nasycą na długo
Choć wielu myli ją z żurkiem lub białym barszczem, w rzeczywistości to trzy inne zupy. W końcu zalewajka, jak sama nazwa wskazuje, powstaje poprzez zalanie warzywnego wywaru zakwasem na żur. Świetnie rozgrzewa organizm.

Zalewajka to tradycyjna, chłopska potrawa wywodząca się z centralnej Polski. Jej postna wersja zakłada zalanie ugotowanych w wodzie warzyw żurem z zakwasu chlebowego.  Na szczęście jej mięsna wersja również istnieje. Niektórzy przyrządzają ją bowiem z boczkiem, inni z kiełbasą, szynką lub słoniną, pozostali sięgają po… parówki. Jeśli tęsknicie za tym smakiem przywodzącym na myśl dzieciństwo, koniecznie przygotujcie zalewajkę. Przepis na zalewajkę Będziecie potrzebować Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 100 gramów selera, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku 500 ml zakwasu na żurek 50 ml śmietany 4 parówek Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Warzywa – ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera, obierzcie, pokrójcie w kosteczkę, a następnie umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Do warzyw dodajcie również ziele angielskie, liście laurowe i sól. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw (ok. 1 godziny). Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na mocno rozgrzanym oleju.  Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię, na której smaży się cebula. Z parówek zdejmijcie osłonki (jeśli je posiadają), a następnie pokrójcie je w plastry i połączcie z cebulą i czosnkiem. Całość przesmażcie. Kiedy parówki ładnie się przyrumienią, przełóżcie zawartość patelni do garnka z warzywami. Wywar wzbogaćcie również o zakwas na żurek i gotujcie jeszcze przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Na koniec doprawcie zalewajkę solą, pieprzem oraz majerankiem i zdejmijcie z ognia. W misce umieśćcie dwie chochle zupy, a następnie dodajcie do niej śmietanę i dokładnie...

zupa ogonowa z grzybami przepis
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy
Swojska zupa ogonowa na zimowe dni. 1 trik pozwoli uzyskać niebywale pyszny smak
Choć dania zakładające wykorzystanie ogonów wieprzowych nie są zbyt popularne w polskiej kuchni, ich smak i właściwości są naprawdę imponujące. Przyrządzona na ich bazie zupa nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również niesamowicie syci. Przed zjedzeniem koniecznie umieśćcie ją na całą noc w lodówce.

Ogony wieprzowe są powszechnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Często jedzą je między innymi mieszkańcy Ameryki Południowej. W Portoryko popularne jest spożywanie ich na surowo na przykład w kanapkach, na Gwadelupie ogony wieprzowe stanowią podstawę gulaszu i zup, z kolei na Karaibach używa się ich przede wszystkim w postaci solonej. Ogony wieprzowe wykorzystuje się również w kuchni polskiej. Jednym z bardziej apetycznych dań powstających na ich bazie jest zupa ogonowa z suszonymi grzybami i kaszą manną. Przepis jest banalnie prosty. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem schłodzić wywar w lodówce, dzięki temu nabierze niesamowitego smaku. Przepis na zupę ogonową z grzybami Będziecie potrzebować 2 litrów wody 2 ogonów wieprzowych 150 gramów ulubionych suszonych grzybów Warzyw: 6 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera 3 łyżki kaszy manny 500 ml soku pomidorowego 200 gramów śmietany do zup (najlepiej 18 proc.) Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, mielonej papryki Przygotowanie Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, z kolei ogony wieprzowe w dużej. Oba składniki zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Po ok. 1 godzinie odcedźcie mięso z wody, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie świeżą wodą i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Selera i cebulę obierzcie i pokrójcie na mniejsze części. Pora posiekajcie na plasterki. Wszystkie warzywa umieśćcie w gotującym się wywarze. Do powstającej zupy dodajcie namoczone grzyby wraz z wodą oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, mieloną paprykę. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości mięsa. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w...

Czy do rosołu powinno się dolewać wodę?
Adobe Stock
Newsy
Niezwykły przepis na prawdziwy polski rosół. Tajemnica wywaru tkwi w 1 szczególe
Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet tygodnia. Jeśli chcecie, by wyszedł naprawdę smaczny i esencjonalny koniecznie ugotujcie go w dużym garnku.

Na pierwszy rzut oka każdy przyrządza go tak samo. Jednak, kiedy skupicie się na szczegółach dostrzeżecie, że sposób w jaki robi go wasza babcia różni się nieco od tego, który praktykują wasi rodzice, rodzeństwo czy znajomi.  Niektórzy z pewnością popełniają niewielkie błędy, z kolei inni znają sekrety, które niesamowicie korzystnie wpływają na smak rosołu. Postanowiliśmy wam zdradzić jeden z nich.  Tajemnica idealnego rosołu Większość osób gotuje rosół w małym garnku i co kilkanaście minut dolewa do niego wody, która zdążyła odparować. Okazuje się, że to błąd. W ten sposób tylko rozcieńczacie zupę, która stopniowo traci swój smak i aromat. Najlepiej będzie jeśli wstawicie rosół w naprawdę dużym garnku (co najmniej sześciolitrowym) i podczas gotowania nie będziecie dolewać do niego żadnej wody.  Płyny oczywiście nieco odparują, a po wyjęciu z wywaru mięsa i warzyw okaże się, że została wam tylko połowa zupy. Jednak, zaufajcie nam - lepiej to tak zostawić niż cokolwiek dolewać. Przepis na prawdziwy polski rosół Będziecie potrzebować: Mięsa: 6 skrzydełek i kilku serduszek z kurczaka, 1 udka z indyka, 700 gramów pręgi wołowej Warzyw: 3 marchewek, 2 pietruszek, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera, kawałka włoskiej kapusty Przypraw i ziół: kurkumy, soli, 10 ziarenek pieprzu, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 3 goździków, 2 gałązek lubczyku, 2 gałązek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso dokładnie opłuczcie pod ciepłą wodą, umieśćcie w dużym garnku, a następnie zalejcie lodowatą wodą do ¾ wysokości. Naczynie postawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość, a następnie zmniejszcie ogień. Marchewki, pietruszki oraz selera obierzcie. Z pora...

Czym przyprawić flaki?
Adobe Stock
Newsy
Bez tych przypraw nie ma dobrych flaków. To one sprawiają, że danie smakuje tak dobrze
Sekret przepysznych flaków tkwi przede wszystkim w przyprawach. Pieprz i majeranek to podstawa. Po jakie jeszcze powinniście sięgnąć?

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podstawą udanego i smacznego dania są właściwie dobrane przyprawy. Nie inaczej jest w przypadku flaków. Zupa musi być naprawdę wyrazista – ostra i nieco ziołowa. Potrawa nie mogłaby więc istnieć bez dużej ilości pieprzu i majeranku. Na tym jednak nie koniec. Sięgnijcie również po inne przyprawy.  Jakich przypraw użyć do przyrządzenia flaków? Najznamienitsi szefowie kuchni wzbogacają flaki różnymi przyprawami. Wśród nich, oprócz pieprzu i majeranku, znajduje się również mielona, ostra papryka, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, a nawet cynamon. Spróbujcie przyrządzić je także z dodatkiem cebuli i czosnku. Będą smakować naprawdę wyśmienicie. Przepis na wyraziste flaki wołowe Będziecie potrzebować 1 kilograma flaków wołowych 3 litrów bulionu Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, kawałka selera i pora 3 łyżek masła 2 łyżek mąki pszennej Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, oregano, gałki muszkatołowej, papryki słodkiej i ostrej Przygotowanie Flaki umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i zagotujcie. Kiedy staną się miękkie, odcedźcie je. W tym samym garnku umieśćcie bulion. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajcie do niego obgotowane wcześniej flaki.  Warzywa – marchewki, pietruszkę oraz selera, obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora pokrójcie w plastry lub, jak kto woli, w półplastry. Tak przygotowane warzywa przełóżcie na patelnię i podduście na maśle. Kiedy zmiękną, doprawcie je solą oraz pieprzem, dokładnie zamieszajcie i przełóżcie do garnka z flakami. Całość gotujcie przez ok. 10 minut. Na patelni rozpuśćcie masło, dodajcie do niego mąkę i chwilę podsmażcie. Tak przygotowaną zasmażkę dodajcie do flaków,...