domowa vegeta
Adobe Stock
Newsy

Tą zdrową i naturalną domową vegetą doprawisz każdą zupę. Jej zrobienie jest bajecznie proste i tanie

Trudno wyobrazić sobie życie bez przypraw. Szczególnie, jeśli lubimy zjeść smacznie i z pomysłem. Kupne mieszanki może zastąpić zrobiona w domu vegeta. Przyda się do wielu dań!

Niektóre kuchnie świata nie mają racji bytu bez przypraw. Aromatyczne Indie, pikantny Meksyk czy wyraziste Węgry bazują na różnego rodzaju mieszankach. Bez nich charakterystyczne lokalne dania nie smakowałyby tak samo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trochę o przyprawach

Przyprawy są nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Mogą poprawiać walory smakowe, zapachowe, jak i wizualne. Niektóre zmieniają nawet ich kolor, jak kurkuma czy szafran. W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego.

Często pobudzają trawienie, konserwują potrawy lub działają leczniczo. Przyprawy przede wszystkim pozwalają zróżnicować pożywienie. Szczególną rolę odgrywają w kuchni obszarów tropikalnych, gdzie warunki klimatyczne zazwyczaj osłabiają apetyt i nierzadko zaburzają trawienie.

V jak vegeta

Vegeta to nie tylko bohater kreskówki. Kulinarnie kojarzy się z niebieską etykietą oraz mieszanką przypraw i warzyw produkowaną przez firmę Podravka. W skład wszystkim nam znanej Vegety wchodzą sól, suszone warzywa, glutaminian sodu, cukier, skrobia kukurydziana, witamina B2.

Produkt został wymyślony w laboratoriach Podravki w 1959 r. Na początku wypuszczono go na rynek jugosłowiański, pod nazwą Vegeta 40. Produkt zdobył w stosunkowo krótkim czasie ogromną popularność. Na polski rynek Vegeta trafiła w latach 70. 

Domowa jarzynka

Jeśli nie przepadasz za słonym smakiem oryginalnej Vegety, mamy dla ciebie propozycję. Sól i pieprz nie zawsze wystarczą do zupy. A domowa przyprawa jest bardzo prosta i szybka do sporządzenia. Potrzebujecie dosłownie kilku rzeczy - suszoną włoszczyznę i przyprawy.

Składniki na domową wersję vegety:

  • 100 g suszonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu tłuczonego z kolendrą
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Suszone warzywa rozdrabniamy za pomocą blendera. Nie muszą być rozdrobnione na drobny proszek. Zblendowany susz przesypujemy do miseczki, dodajemy wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie mieszamy.

Gotową mieszankę przekładamy do suchego słoiczka, który następnie szczelnie zakręcamy. Tak zabezpiecza przyprawa poleży w szafce kuchennej nawet kilka tygodni.

Używajcie do doprawiania zup, sosów i innych potraw!

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Soczysta, domowa wędlina z… butelki. Wpadlibyście na to, żeby ją tak zrobić?
Macie dość sklepowych wędlin, które po jednym dni tracą świeżość? W takim razie pora przygotować własną.

Pyszna, wilgotna wędlina z galaretką, a do tego bez konserwantów i polepszaczy smaku – tak dobrej nie kupicie nigdzie, dlatego warto zrobić ją samodzielnie. Jest bardzo niedroga w przygotowaniu, a do tego tak smaczna, że będziecie chcieli ciągle ją przygotowywać. Tak naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia. Do środka możecie dodać swoje ulubione dodatki, takie jak papryka, ogórki kiszone , ziarenka zielonego pieprzu, suszone pomidory . Możliwości jest bez liku. Nasz przepis jest bardzo podstawowy, ale nic nie stoi na przeszkodzi, aby go modyfikować. Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem – przepis na wędlinę Składniki: 800 g mięsa z ćwiartek z kurczaka bez kości (około 3 duże ćwiartki) 1 puszka marchewki z groszkiem 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki 1/2 ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Opcjonalnie: jeśli nie macie przypraw możecie użyć 1 łyżki Vegety lub Jarzynki bez dodatku konserwantów i glutaminianu sodu 4 łyżki żelatyny 250ml wody 2 słoiki półlitrowe lub 2 butelki plastikowe o pojemności 1,5litra 2 woreczki foliowe Przygotowanie: Kości usuńcie, a mięso pokrójcie w drobną kostkę i przełóżcie do miski. Dodajcie przyprawy, marchewkę, groszek, żelatynę w proszku oraz wodę. Dokładnie wszystko wymieszajcie. Butelki utnijcie na górze, mniej więcej na wysokości 3/4. Możecie również użyć szklanych słoików. W każdą butelkę włóżcie woreczek i napełnijcie farszem. Zawiążcie na supeł, zostawiając 10 centymetrów od góry. Wstawcie butelki do dużego garnka do gotującej się wody. Gotujcie na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Po upływie czasu wyjmijcie butelki i odstawcie, aby wszystko ostygło. Wstawcie do lodówki, aby galaretka...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Ile jest przyprawy w przyprawie do piernika? Niestety czasem mniej niż myślicie, zróbcie ją sami
Własne
Newsy
Ile jest przyprawy w przyprawie do piernika? Niestety czasem mniej niż myślicie, zróbcie ją sami
Mieszanki przypraw nie zawsze mają skład, jakiego się spodziewacie. Jeśli wczytacie się w listę składników, możecie zauważyć, że zamiast przypraw do piernika, kotletów czy pasztetu, najwięcej jest na niej... cukru.

Lista składów produktów takich jak mieszanki przypraw, powinna zawierać wszystkie użyte przyprawy. Producenci nie muszą podawać dokładnej ilości każdego ze składników. Receptury produktów stanowią tajemnicę handlową, a podanie dokładnego składu wraz z ilością składników, zdradzałoby ją. Mają jednak obowiązek umieszczać listę składników w kolejności odzwierciedlającej użytą ilość. Jeśli w składzie przyprawy do piernika cukier znajduje się na pierwszym miejscu, oznacza to, że w mieszance to właśnie jego jest najwięcej. Kupicie taką przyprawę? Czytajcie etykiety. Mieszanki przypraw czasem zawierają…..wypełniacze Czytając składy mieszanek przypraw, które są dostępne na sklepowych półkach, czasem można być zaskoczonym. Po co w przyprawie do piernika cukier? W małej torebce i tak nie będzie go tyle, żeby piernik miał wystarczająco dużo słodyczy. Cukier, ksylitol czy miód, którym planowaliście posłodzić ciasto i tak trzeba będzie dodać. Powód dodania dodatku słodzącego jest prosty: cukier jest znacznie tańszym składnikiem od egzotycznych przypraw takich jak cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa. Jeśli producent wypełni torebkę cukrem zamiast cynamonem, znacząco obniża swoje koszty produkcji. Można więc uznać, że dodanie cukru do mieszanki przypraw, która nie powinna go zawierać, to próba oszukania klientów, którym wydaje się, że kupują przyprawy, a nie cukier. Spójrzcie tylko na to opakowanie. Węglowodany, czyli w zdecydowanej przewadze dosypywane cukry, to aż 72% całej paczki! Na szczęście coraz większa ilość producentów przypraw zwraca uwagę na składy swoich produktów, niektórzy nawet z dumą piszą na opakowaniach o zdrowym składzie. Z tego powodu na większości opakowań nie znajdziecie w...

Świąteczny stół
Pixabay/Andypoland
Newsy
Dodaj to do świątecznych potraw i zapomnij o niestrawności. Ból brzucha już nie zepsuje ci świąt
Świąteczne jedzenie, jakkolwiek smaczne, nie ułatwia pracy naszemu układowi pokarmowemu. Na tłuste i ciężkostrawne potrawy są jednak sposoby. Podpowiadamy jakie!

Już niebawem usiądziemy do świątecznego stołu, na którym znajdą się uszka z grzybami, kapusta wigilijna, smażony karp i cała paleta lukrowanych ciast. Jak zaoszczędzić organizmowi problemów z trawieniem ciężkich potraw? Nie jest tajemnicą, że 12 potraw na Boże Narodzenie nie należy do najlżejszych dla naszego żołądka. Kapusta, grzyby i duża ilość słodkości powodują, że brzuch ma do zrobienia kawał pracy. Po świętach najczęściej tyjemy albo odczuwamy niestrawność . Objawy niestrawności Nieprzyjemnych objawów przejedzenia lub spożycia ciężkich potraw jest co najmniej kilka. Gwarantujemy, że rozpoznacie je bez pudła. Sygnały świadczące o tym, że nasz organizm ma problemy z trawieniem świątecznych specjałów to nawracające bóle brzucha, pieczenie w żołądku, zgaga czy wzdęcia. Aby uniknąć podobnych dolegliwości, wystarczy dodać do potraw 5 powszechnie znanych składników. Kminek Nasi przodkowie potrafili pomagać sobie w naturalny sposób. Już w średniowieczu dodawali do potraw te niepozornymi ziarenka, które działają na tłuste i ciężkostrawne potrawy. Mowa o kminku, który wzbogaca walory smakowe kapusty, ale przede wszystkim pomaga na dolegliwości żołądkowe. Przyprawa poprawi  trawienie, regulując przy tym przemianę materii i działając na jelita rozkurczowo . Jałowiec Jałowiec można z powodzeniem dodać do bigosu oraz pieczonych wędlin. Jest niezwykle aromatyczny i ma wyjątkowe właściwości lecznicze. To bardzo popularny krzew, który występuje w Polsce w dużym natężeniu. Dodany do przygotowywanych potraw skutecznie wspomaga trawienie i ułatwia wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii . Jest silnie moczopędny. Rozmaryn To jedna z przypraw, której smak i aromat jest nie do podrobienia. Oprócz...