Niektóre kuchnie świata nie mają racji bytu bez przypraw. Aromatyczne Indie, pikantny Meksyk czy wyraziste Węgry bazują na różnego rodzaju mieszankach. Bez nich charakterystyczne lokalne dania nie smakowałyby tak samo.

Trochę o przyprawach

Przyprawy są nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Mogą poprawiać walory smakowe, zapachowe, jak i wizualne. Niektóre zmieniają nawet ich kolor, jak kurkuma czy szafran. W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego.

Często pobudzają trawienie, konserwują potrawy lub działają leczniczo. Przyprawy przede wszystkim pozwalają zróżnicować pożywienie. Szczególną rolę odgrywają w kuchni obszarów tropikalnych, gdzie warunki klimatyczne zazwyczaj osłabiają apetyt i nierzadko zaburzają trawienie.

V jak vegeta

Vegeta to nie tylko bohater kreskówki. Kulinarnie kojarzy się z niebieską etykietą oraz mieszanką przypraw i warzyw produkowaną przez firmę Podravka. W skład wszystkim nam znanej Vegety wchodzą sól, suszone warzywa, glutaminian sodu, cukier, skrobia kukurydziana, witamina B2.

Zobacz także:

Produkt został wymyślony w laboratoriach Podravki w 1959 r. Na początku wypuszczono go na rynek jugosłowiański, pod nazwą Vegeta 40. Produkt zdobył w stosunkowo krótkim czasie ogromną popularność. Na polski rynek Vegeta trafiła w latach 70. 

Domowa jarzynka

Jeśli nie przepadasz za słonym smakiem oryginalnej Vegety, mamy dla ciebie propozycję. Sól i pieprz nie zawsze wystarczą do zupy. A domowa przyprawa jest bardzo prosta i szybka do sporządzenia. Potrzebujecie dosłownie kilku rzeczy - suszoną włoszczyznę i przyprawy.

Składniki na domową wersję vegety:

  • 100 g suszonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu tłuczonego z kolendrą
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Suszone warzywa rozdrabniamy za pomocą blendera. Nie muszą być rozdrobnione na drobny proszek. Zblendowany susz przesypujemy do miseczki, dodajemy wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie mieszamy.

Gotową mieszankę przekładamy do suchego słoiczka, który następnie szczelnie zakręcamy. Tak zabezpiecza przyprawa poleży w szafce kuchennej nawet kilka tygodni.

Używajcie do doprawiania zup, sosów i innych potraw!