Ta zapomniana, PRL-owska potrawa dodaje wigoru i wzmacnia tężyznę. Pochwalił ją znany dietetyk
AdobeStock
Newsy

Ta stara PRL-owska potrawa dodaje wigoru i wzmacnia tężyznę. Znany dietetyk pieje nad nią z zachwytu

Niektóre potrawy znane z okresu PRL dawno odeszły do lamusa. Z różnych powodów - część z nich w obliczu lepszych alternatyw mało komu już smakuje. Inne są po prostu mało wartościowe. Jednak pewne danie z dawnych lat zasługuje na powrót - sprawdźcie, dlaczego.

Dawniej gotowanie wymagało znacznie więcej własnej inwencji i sprytu, by dosłownie wyczarować coś z niczego. Ta umiejętność była konieczna w czasach, gdy w sklepach brakowało nawet podstawowych produktów. Wymyślenie obiadu dla całej rodziny czy fantazyjnych przystawek na przyjęcie było nie lada wyzwaniem w takich warunkach.

Znany dietetyk dr Bartek Kulczyński skomentował różne rarytasy kojarzące z okresem PRL. O niektórych z nich zupełnie zapomnieliśmy i jak się okazuje - zupełnie niesłusznie. 

Dietetyk chwali przysmak z PRL

Dr Bartek Kulczyński w jednym ze swoich filmów przyjrzał się bliżej potrawom, które znamy z PRL. Jak sam mówi, choć dania robiono wtedy ze wszystkiego, co dało się zdobyć, wcale nie oznacza to, że przyrządzane z nich potrawy były mało wartościowe.

Co więcej - niektóre z nich nawet dziś zasługują na naszą uwagę. Przykładem są śledzie w śmietanie z ziemniakami:

– Śledź, w tym szczególnie śledź atlantycki, jest jedną z najbardziej wartościowych ryb. Odznacza się bowiem stosunkowo niskim poziomem zanieczyszczeń, a jednocześnie dostarcza wielu ważnych składników odżywczych - mówi dietetyk.

Wśród nich Kulczyński wymienił witaminę B12, kwasy omega-3 i takie pierwiastki, jak jod i selen. Radzi też zastąpić śmietanę znacznie lżejszym jogurtem naturalnym.

Zobacz także
W PRL-u królowały na stołach, a dzisiaj wielu wymazałoby je z pamięci. Pamiętacie te rarytasy?

W PRL-u królowały na stołach, a dziś wielu wymazałoby je z pamięci. Pamiętacie te rarytasy?

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik

Jak zrobić śledzie w jogurcie?

Składniki:

  • kilka ziemniaków

  • 5 matjasów 

  • 2 duże jabłka

  • 2 cebule

  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego

  • świeżo mielony pieprz 

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy wymoczyć śledzie. Jeśli nie jesteście pewni, jak to zrobić, skorzystajcie z naszego artykułu, w którym znajdziecie kilka cennych wskazówek.

  2. Po wymoczeniu śledzi, włóżcie je do zamykanego pojemnika. Wlejcie cały jogurt naturalny, dodajcie pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę, pieprz i wymieszajcie. Tak przygotowanie śledzie włóżcie do lodówki na parę godzin. 

  3. Gdy śledzie będą już gotowe, ugotujcie ziemniaki (najlepiej w mundurkach). Gdy warzywa będą się gotować, obierzcie jabłka i zetrzyjcie je na tarce. Dodajcie do śledzi w zalewie i wymieszajcie. 

  4. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i wyłóżcie na talerze. Do tego porcja śledzi na każdy talerz i kapka jogurtu naturalnego na kartofle. Smacznego!

Kotlety mielone

Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbucie ich z gorącymi ziemniakami
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbujcie ich z gorącymi ziemniakami
Najprostszą wersją śledzia pod pierzynka, jest kilkuskładnikowy śledź w śmietanie. Oto jak robi go Magda Gessler.

W polskiej kuchni mamy wiele sposobów przygotowania śledzia. Od najprostszego śledzia z cebulką w oleju, poprzez różne korzenne dania ze śledziem jak śledź po żydowsku, po kaszubsku, po japońsku, do różnych odmian sałatek śledziowych. Także tych wieloskładnikowych i wielopiętrowych jak śledź pod pierzynką. Kolejne warstwy takiej sałatki składają się z lubianych składników, z których każdy osobno jest przysmakiem. Mogą to być drobno pokrojone ziemniaki, ugotowane i starte buraki, poszatkowane jajko na twardo. To wszystko połączone śmietaną lub majonezem tworzy niemal tort śledziowy, który dla dopełnienia smaku, posypany bywa żółtym, tartym serem. Prostszą wersją jest śledź w śmietanie. Śledź uwielbiany był w Polsce od średniowiecza Już w XII w. o śledziach pisał Gall Anonim. Gdy w XIII w. rozpowszechnił się w Polsce transport lądowy, śledź z wybrzeża Morza Bałtyckiego, powędrował w głąb lądu. Wielbicielem śledzi był Władysław Jagiełło. Pokazuje to odnaleziony przez historyków rachunek wystawiony królowi przez handlarza zaopatrującego nadworną kuchnię. Rachunek pochodzi z 1389 r. i zawiera pozycje „sześć beczek śledzi” Zwyczaje postne panujące w dawnej Polsce, doprowadziły do zwiększenia popularności śledzi. Ludzie powstrzymujący się od jedzenia mięsa i nabiału, uzupełniali białko jedząc ryby, w tym śledzie. Na biednej polskiej wsi, śledź był wartościowym pożywieniem, bo uniezależniał wieśniaków od słabego urodzaju. Ryba rozwożona po kraju była tania i pożywna. W czasach PRL-u pojawiło się w naszym kraju danie, które, choć w nazwie miało Japonię, to nikt w Japonii nawet nie słyszał o takiej potrawie. Chodzi o śledzia po japońsku. To jajko ugotowane na twardo owinięte płatem śledzia, podane z cebulką oraz łyżką sałatki...

sałatka śledziowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Doskonała sałatka śledziowa na Wigilię. Łatwa, szybka, najlepsza w smaku
Szukasz inspiracji na świąteczny poczęstunek? Podaj swoim gościom prostą i pyszną sałatkę ze śledzi. Będą zachwyceni!

Na święta, imieniny i każdą inną okazję, gdy macie u siebie gości – sałatka śledziowa zawsze się sprawdza! Smaczna i sycąca, a do tego wszyscy ją lubią i szybko się ją przygotowuje. Sprawdźcie, jak przyrządzić sałatkę ze śledzi – gwarantujemy, że będzie przepyszna! Rosyjskie korzenie Sałatka śledziowa przyszła do nas z Rosji. Śledź pod pierzynką to popularne w tym kraju danie, a szczególnie często przygotowywało się je jeszcze w czasach Związku Radzieckiego. Takie śledzie jedzono zwykle jako przekąskę podczas świętowania nadejścia Nowego Roku. W Polsce jest kilka sposobów przygotowywania sałatki ze śledzi – warto je wypróbować, ponieważ charakterystyczny smak tej ryby sprawia, że przyrządzane z niej dania są naprawdę wyjątkowe. Przepis na sałatkę śledziową Na wigilijnym stole jednym z tradycyjnych dań są oczywiście śledzie – w śmietanie, w majonezie, musztardzie lub po prostu solone. Wypróbujcie w tym roku klasyczną sałatkę śledziową, która wszystkim będzie smakować. Aby ją przygotować, potrzebujecie poniższych składników: 3 jaja L 3-4 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 4 śledzie po wiejsku 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 cebula Sól Pieprz Przygotowanie Gotujemy jajka na twardo. Obieramy, kroimy drobno i wrzucamy do miski. Papryki, ogórki i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 1,5-2 centymetrów i wkładamy do miski. Dodajemy majonez i jogurt. Jeśli sos jest zbyt tłusty, to możemy dodać więcej jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe! Sałatka będzie świetnym dodatkiem do Wigilii lub bożonarodzeniowych spotkań. Możecie też zrobić ją na Sylwestra – goście będą zachwyceni! Doskonale smakuje...

Śledź w kimchi
Newsy
Polacy pokochali przepyszne domowe śledziki z tym dodatkiem. Idealne na postny obiad i wczesną kolację
Koniecznie spróbujcie tak przygotowanych śledzi! Zaskakują smakiem!

Śledzie to jedne z tańszych i bardziej dostępnych ryb w Polsce. Uwielbiacie je za słony smak, mięsistą strukturę i wiele opcji na przygotowanie ich z ciekawymi dodatkami. Nawet jeśli jesteście fanami śledzi przygotowanych na różne sposoby, na pewno zaskoczy was ten pomysł.  Śledzie w kuchni Na pewno jedliście w swoim życiu śledzie na wiele sposobów. Śledź po kaszubsku na słodko z korzennymi dodatkami, klasyczny śledź w oleju z cebulką, śledź z piklowanymi ogórkami, śledź w sosie pomidorowym, albo obiadowa wersja śledzia z ziemniakami, najczęściej w śmietanie z dodatkiem jabłka. Przygotowaliśmy jednak zupełnie inny pomysł na przygotowanie tej klasycznej ryby. Kimchi – co to jest i jak zrobić? Kimchi to ciekawy rodzaj przygotowania kapusty pochodzący z Korei. Można powiedzieć, że to narodowe danie Koreańczyków. Od wielu lat kimchi zachwyca ludzi na całym świecie, a moda na ten składnik, dotarła też już do Polski. Do śledzi będziecie potrzebowali właśnie kimchi. Możecie kupić je w większych marketach albo zrobić samemu. Składniki na kimchi Kapusta pekińska Rzepa Łyżka cukru Łyżka soli Łyżka tartego imbiru 4 ząbki czosnku Szczypiorek 2 małe marchewki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego Łyżka papryki chili Przygotowanie kimchi Kapustę i rzepę posiekajcie. Dodajcie do nich sól i cukier, odstawcie na kilka godzin. Kiedy z warzyw wycieknie trochę wody, przyciśnijcie je czymś ciężkim i odstawcie na noc do lodówki. Rano odcedźcie kapustę i rzepę z wody. Posiekajcie drobno czosnek, imbir, szczypiorek. Marchewkę pokrójcie w małe kostki lub zetrzyjcie na tarce. Wymieszajcie sos sojowy z sosem rybnym, chili i cukrem, by powstał jednolity sos. Możecie dodać do niego trochę wody. Wetrzyjcie sos w warzywa, dodajcie...

Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce
Gotujmy.pl
Newsy
Znacie wodę śledziową? To danie jada się w Wigilię jeszcze przed barszczem z uszkami
Wigilia to nie tylko karp i pierogi - w całej Polsce 24 grudnia jada się mnóstwo różnych, typowych dla poszczególnych regionów potraw. Na przykład wodę śledziową - znacie przepis na to ciekawe danie?

Wielu z nas Wigilia kojarzy się głównie z barszczem z uszkami, karpiem i pierogami z kapustą. Ale w różnych częściach naszego kraju świąteczne stoły wyglądają zupełnie inaczej. Na przykład na południu Polski często zamiast barszczu na Wigilię jada się gęstą zupę grzybową, czasami wzbogaconą o białą fasolę. Popularnym daniem są tam także makiełki, czyli kluski na słodko z makiem, miodem i bakaliami. Z kolei na Podlasiu królują potrawy typowe dla kuchni Europy Wschodniej - na przykład wigilijne racuchy. Zaś na Mazowszu i Kujawach często jeszcze przed Wigilią podaje się danie o tajemniczej nazwie - woda śledziowa.  Co to jest woda śledziowa? Woda śledziowa bywa nazywana też zupą śledziową. Potocznie mówi się też na to danie „śledź z ziemniakami”. Jest to postna potrawa, przygotowywana tradycyjnie w regionie Mazowsza oraz na Kujawach. To kawałki śledzia zamoczone w wodzie wymieszanej ze śmietaną oraz z gotowaną cebulą i przyprawami. Potrawę tę podaje się na zimno, z gotowanymi ziemniakami - stąd prawdopodobnie jeszcze jedna nazwa tego dania, czyli chłodnik mazowiecki, choć w kontekście zupy śledziowej jest stosowana dość rzadko (prawdziwy chłodnik mazowiecki jest zupełnie inną potrawą). Sprawdźcie, jak przygotować postną zupę (wodę) śledziową.  W wielu domach ta potrawa jest niejako daniem półświątecznym. Niektóre rodziny jedzą ją jeszcze przed barszczem czerwonym z uszkami w Wigilię, jeszcze koło południa, jako ostatni postny posiłek przed uroczystą wieczerzą. Zainteresowani? Sprawdźcie nasz przepis. Przepis na wodę śledziową Składniki: 1 kilogram matjasów  1 litr wody pół litra mleka 250 ml śmietany 18% 3 cebule 3-4 łyżki octu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1...