
Dawniej gotowanie wymagało znacznie więcej własnej inwencji i sprytu, by dosłownie wyczarować coś z niczego. Ta umiejętność była konieczna w czasach, gdy w sklepach brakowało nawet podstawowych produktów. Wymyślenie obiadu dla całej rodziny czy fantazyjnych przystawek na przyjęcie było nie lada wyzwaniem w takich warunkach.
Znany dietetyk dr Bartek Kulczyński skomentował różne rarytasy kojarzące z okresem PRL. O niektórych z nich zupełnie zapomnieliśmy i jak się okazuje - zupełnie niesłusznie.
Dietetyk chwali przysmak z PRL
Dr Bartek Kulczyński w jednym ze swoich filmów przyjrzał się bliżej potrawom, które znamy z PRL. Jak sam mówi, choć dania robiono wtedy ze wszystkiego, co dało się zdobyć, wcale nie oznacza to, że przyrządzane z nich potrawy były mało wartościowe.
Co więcej - niektóre z nich nawet dziś zasługują na naszą uwagę. Przykładem są śledzie w śmietanie z ziemniakami:
– Śledź, w tym szczególnie śledź atlantycki, jest jedną z najbardziej wartościowych ryb. Odznacza się bowiem stosunkowo niskim poziomem zanieczyszczeń, a jednocześnie dostarcza wielu ważnych składników odżywczych - mówi dietetyk.
Wśród nich Kulczyński wymienił witaminę B12, kwasy omega-3 i takie pierwiastki, jak jod i selen. Radzi też zastąpić śmietanę znacznie lżejszym jogurtem naturalnym.
Jak zrobić śledzie w jogurcie?
Składniki:
-
kilka ziemniaków
-
5 matjasów
-
2 duże jabłka
-
2 cebule
-
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
-
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
-
Najpierw należy wymoczyć śledzie. Jeśli nie jesteście pewni, jak to zrobić, skorzystajcie z naszego artykułu, w którym znajdziecie kilka cennych wskazówek.
-
Po wymoczeniu śledzi, włóżcie je do zamykanego pojemnika. Wlejcie cały jogurt naturalny, dodajcie pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę, pieprz i wymieszajcie. Tak przygotowanie śledzie włóżcie do lodówki na parę godzin.
-
Gdy śledzie będą już gotowe, ugotujcie ziemniaki (najlepiej w mundurkach). Gdy warzywa będą się gotować, obierzcie jabłka i zetrzyjcie je na tarce. Dodajcie do śledzi w zalewie i wymieszajcie.
-
Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i wyłóżcie na talerze. Do tego porcja śledzi na każdy talerz i kapka jogurtu naturalnego na kartofle. Smacznego!