Wielki Post to czas pokuty, w którym chrześcijanie przygotowują się do przeżycia najważniejszych świąt w roku. Niektórzy rezygnują wówczas z picia alkoholu, inni z palenia papierosów, pozostali ze spożywania słodyczy.
Zdecydowana większość postanawia jednak nie sięgać po mięso. To niemałe wyzwanie dlatego też, aby pomóc wam wytrwać w tym trudnym postanowieniu zamieszczamy przepis na przepyszny, wegetariański obiad. Możecie być pewni, że zapiekanka ziemniaczana z jajkiem zapełni wasze brzuchy.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami
Będziecie potrzebować:
- 1 kilograma ziemniaków
- 300 gramów pieczarek
- 100 gramów masła
- 150 gramów żółtego sera
- 5 jajek
- 1 cebuli
- 1 pęczku świeżego koperku
- Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Jajka umieśćcie niewielkim garnku, zajecie wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach). Gotowe jajka odcedźcie z wody, przestudźcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie w plasterki. Oba składniki podduście na maśle doprawiając solą oraz pieprzem.
- Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonym wrzątku - zajmie wam to ok. 25-30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, a kiedy nieco ostygną pokrójcie je w plasterki o grubości 0,5 cm.
- Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, a następnie wyłóżcie jego dno pokrojonymi wcześniej ziemniakami i oprószcie je posiekanym drobno koperkiem oraz słodką papryką (nie zużywajcie wszystkiego na raz).
- Na ziemniakach ułóżcie pokrojone wcześniej jajka, pieczarki oraz pozostałe ziemniaki. Całość ponownie oprószcie koperkiem oraz słodką papryką.
- Tak przygotowaną zapiekankę umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku i pieczcie przez ok. 30 minut. W ostatnich 7 minutach wierzch zapiekanki posypcie startym serem żółtym.
Smacznego!
Źródło: gotujmy