Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami
Gotujmy.pl/kuchcik89
Newsy

Ta zapiekanka z ziemniakami i jajkami świetnie się sprawdzi w postne dni. Nasyci i dopieści każde podniebienie. Chwila roboty

Dla tych, którzy na czas Wielkiego Postu postanowili całkowicie zrezygnować z mięsa, mamy super przepis na błyskawiczny obiad. Ta zapiekanka ziemniaczana z jajkiem smakuje obłędnie.

Wielki Post to czas pokuty, w którym chrześcijanie przygotowują się do przeżycia najważniejszych świąt w roku. Niektórzy rezygnują wówczas z picia alkoholu, inni z palenia papierosów, pozostali ze spożywania słodyczy. 

Zdecydowana większość postanawia jednak nie sięgać po mięso. To niemałe wyzwanie dlatego też, aby pomóc wam wytrwać w tym trudnym postanowieniu zamieszczamy przepis na przepyszny, wegetariański obiad. Możecie być pewni, że zapiekanka ziemniaczana z jajkiem zapełni wasze brzuchy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma ziemniaków
  • 300 gramów pieczarek
  • 100 gramów masła
  • 150 gramów żółtego sera
  • 5 jajek
  • 1 cebuli
  • 1 pęczku świeżego koperku
  • Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Jajka umieśćcie niewielkim garnku, zajecie wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach). Gotowe jajka odcedźcie z wody, przestudźcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki.
  2. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie w plasterki. Oba składniki podduście na maśle doprawiając solą oraz pieprzem.
  3. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonym wrzątku - zajmie wam to ok. 25-30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, a kiedy nieco ostygną pokrójcie je w plasterki o grubości 0,5 cm.
  4. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, a następnie wyłóżcie jego dno pokrojonymi wcześniej ziemniakami i oprószcie je posiekanym drobno koperkiem oraz słodką papryką (nie zużywajcie wszystkiego na raz).
  5. Na ziemniakach ułóżcie pokrojone wcześniej jajka, pieczarki oraz pozostałe ziemniaki. Całość ponownie oprószcie koperkiem oraz słodką papryką.
  6. Tak przygotowaną zapiekankę umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku i pieczcie przez ok. 30 minut. W ostatnich 7 minutach wierzch zapiekanki posypcie startym serem żółtym.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...

Przepis na ziemniaki podsmażane na patelni
Gotujmy.pl/Bernadetta
Newsy
Lubicie ziemniaczki podsmażone na patelni? Z tym składnikiem smakują najlepiej
Ziemniaczki podsmażone na patelni z masłem i przyprawami to prawdziwy hit każdego obiadu. Polane zsiadłym mlekiem lub kefirem smakują naprawdę wybornie.

Ziemniaki stanowią podstawę większości tradycyjnych, polskich obiadów. Gotowane, pieczone, a nawet smażone z pewnością często goszczą w waszych domach. Prawdopodobnie serwujecie je w towarzystwie solidnego kawałka mięsa. Okazuje się jednak, że i bez niego ziemniaczki mogą stanowić syty posiłek. Wystarczy prawidłowo je potraktować. Z czym podawać smażone ziemniaki? Nic nie może się równać z przepysznymi ziemniaczkami podsmażonymi na maśle. Wystarczy, że polejecie je zsiadłym mlekiem lub kefirem, posypiecie świeżym koperkiem, a całość dopełnicie jajkiem sadzonym, sałatką z pomidorów lub gotowanym kalafiorem. Zaufajcie, nam taki obiad podbije wasze serca, a przede wszystkim zapełni wasze brzuchy do syta. Przepis na ziemniaki podsmażane na patelni Receptura jest dziecinnie prosta, a składniki bajecznie tanie. Wystarczy wszystko ze sobą zmieszać i podsmażyć na masełku. Koniecznie sięgnijcie po teflonową patelnię, dzięki niej nic się nie przypali, a ziemniaczki będą smakować naprawdę wyjątkowo. Będziecie potrzebować: 1 kilograma ziemniaków 2 łyżek masła klarowanego 2 ząbków czosnku Przypraw: soli, pieprzu, rozmarynu, słodkiej papryki, ziół prowansalskich Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki i ugotujcie w osolonym wrzątku (powinny być gotowe po ok. 20 minutach). Tak przygotowane ziemniaki odcedźcie z wody, a następnie wymieszajcie z przyprawami – solą, pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz rozmarynem (jeśli macie świeży to koniecznie go użyjcie). Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie w cieniutkie plasterki lub niewielką kosteczkę.  Na patelni rozpuśćcie masło klarowane, a następnie umieśćcie na niej posiekany czosnek.  Po ok. 2 minutach do czosnku dodajcie ugotowane, pokrojone i doprawione wcześniej...

Przepis na kluski wrocławskie z ziemniaków i czerstwego chleba
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Zostały wam ziemniaki i czerstwy chleb? Idealnie. Zróbcie z nich pyszne kluski wrocławskie
Kluski wrocławskie to tak zwany obiad z resztek. Jeśli zostały wam ziemniaki z poprzedniego dnia, a w chlebaku zalega czerstwe pieczywo, nie możecie z nich zrobić nic lepszego. Będzie tanio i smacznie.

Czerstwe pieczywo to zmora wielu pań domu. Okazuje się jednak, że nawet ono może stanowić świetną bazę do przepysznego dania. Nie inaczej jest w przypadku ziemniaków pozostałych z obiadu. Przecież wiadomo, że nikt po nie już nie sięgnie. Zamiast wyrzucać, przyrządźcie z tych składników przepyszne kluseczki wrocławskie. Tanie i pyszne kluski z chleba i ziemniaków Najlepiej smakują z gulaszem wieprzowym, wołowym lub drobiowym, ale równie dobrze możecie je serwować ze skwarkami z boczku, masłem, a nawet kefirem. To zależy od waszych upodobań oraz pory roku. W końcu zimą lubimy jadać ciężej niż latem czy wiosną. Przyrządzenie klusków wrocławskich jest dziecinnie proste. Najwięcej czasu zajmie wam ugotowanie ziemniaków, reszta pójdzie błyskawicznie.  Przepis na kluski wrocławskie Będziecie potrzebować 200 gramów czerstwego pieczywa 700 gramów ziemniaków 60 gramów mąki ziemniaczanej Kilku gałązek tymianku 2 jajek 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki i ugotujcie w osolonym wrzątku. Po ok. 20 minutach powinny stać się miękkie. Odcedźcie je, odparujcie, a następnie zmielcie lub przeciśnijcie przez specjalną praskę do dużej miski i odstawcie.  Pieczywo pokrójcie w kosteczkę i przesmażcie na maśle. Tak przygotowane dodajcie do ziemniaków.  W misce umieśćcie również mąkę ziemniaczaną, jajka, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Dopilnujcie, aby grzanki były równomiernie rozprowadzone. Z tak przygotowanego, elastycznego ciasta zacznijcie formować niewielkie kuleczki. Jeśli masa klei wam się do dłoni, oprószcie je mąką. W dużym garnku zagotujcie wodę. We wrzątku umieśćcie...

kurczak
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy
Pieczony kurczak z ziemniaczkami. Prościutki przepis 2 w 1 na idealnie wypieczone mięso z dodatkiem
Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy, robią się praktycznie same. Nie inaczej jest w przypadku pieczonego kurczaka z ziemniaczkami. Pycha!

Jeśli przytłacza was nadmiar obowiązków, ale macie ochotę na naprawdę dobry obiad, koniecznie przetestujcie nasz przepis na kurczaka z ziemniakami z piekarnika. Przygotujecie go używając zaledwie jednej blachy, miski i obieraczki. Nic więcej nie jest wam potrzebne. Żadnych dodatkowych garnków czy narzędzi, co oznacza również niewiele naczyń do umycia. Przepis jest szybki, tani i dziecinnie prosty. Do jego odwzorowania, potrzebujecie tylko mięsa, ziemniaków, oliwy i przypraw. W końcu w prostocie tkwi siła. Możecie więc być pewni, że wasza rodzina zachwyci się na widok takiego obiadu. Przepis na pieczonego kurczaka z ziemniakami Składniki: 500 gramów udek z kurczaka i 500 gramów skrzydełek lub nóżek z kurczaka (zamiast tego możecie też użyć kurczaka w całości) 2 kilogramów ziemniaków 100 ml oliwy Przyprawy: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, słodkiej papryki, tymianku i ziół prowansalskich Przygotowanie: Części kurczaka dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie czosnek granulowany, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Całość wymieszajcie aż do powstania jednej przyprawy, a następnie natrzyjcie nią mięso. Jeśli macie czas, możecie włożyć kurczaka do lodówki na 1 godzinę, tak aby nabrał aromatu i smaku. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i ułóżcie na niej zamarynowane wcześniej mięso. Każdy kawałek powinien mieć trochę miejsca, nie układajcie ich zbyt ciasno, bo się nie upieką. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki i umieśćcie w dużej misce. Polejcie je oliwą i oprószcie przyprawami – solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni lub dużej łyżki.  Tak...