Wielki Post to czas pokuty, w którym chrześcijanie przygotowują się do przeżycia najważniejszych świąt w roku. Niektórzy rezygnują wówczas z picia alkoholu, inni z palenia papierosów, pozostali ze spożywania słodyczy. 

Zdecydowana większość postanawia jednak nie sięgać po mięso. To niemałe wyzwanie dlatego też, aby pomóc wam wytrwać w tym trudnym postanowieniu zamieszczamy przepis na przepyszny, wegetariański obiad. Możecie być pewni, że zapiekanka ziemniaczana z jajkiem zapełni wasze brzuchy. 

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma ziemniaków
  • 300 gramów pieczarek
  • 100 gramów masła
  • 150 gramów żółtego sera
  • 5 jajek
  • 1 cebuli
  • 1 pęczku świeżego koperku
  • Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Jajka umieśćcie niewielkim garnku, zajecie wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach). Gotowe jajka odcedźcie z wody, przestudźcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki.
  2. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie w plasterki. Oba składniki podduście na maśle doprawiając solą oraz pieprzem.
  3. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonym wrzątku - zajmie wam to ok. 25-30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, a kiedy nieco ostygną pokrójcie je w plasterki o grubości 0,5 cm.
  4. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, a następnie wyłóżcie jego dno pokrojonymi wcześniej ziemniakami i oprószcie je posiekanym drobno koperkiem oraz słodką papryką (nie zużywajcie wszystkiego na raz).
  5. Na ziemniakach ułóżcie pokrojone wcześniej jajka, pieczarki oraz pozostałe ziemniaki. Całość ponownie oprószcie koperkiem oraz słodką papryką.
  6. Tak przygotowaną zapiekankę umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku i pieczcie przez ok. 30 minut. W ostatnich 7 minutach wierzch zapiekanki posypcie startym serem żółtym.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Zobacz także: