Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Szczególną popularnością cieszy się ona wśród młodszych pokoleń. Jeżeli macie już dosyć zamawiania do domu pizzy, choć raz zróbcie ją sami. Ta z naszego przepisu jest tak prosta, że będziecie chcieli robić ją codziennie.

Co powiecie na zakręcone ślimaczki z farszem z pieczarkami, papryką i szynką? Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a efekt końcowy to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Jak się do tego zabrać? Czytajcie dalej!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 10 g suszonych drożdży
  • 1 cebula
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag szynki
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szk. wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, drożdże i sól. Następnie nalewamy wodę oraz oliwę i starannie wyrabiamy ciasto (najlepiej przez około 5 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia.

Zobacz także:

2. Gdy ciasto rośnie, zajmujemy się farszem. Cebulę drobno kroimy i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę i szynkę. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

3. Ciasto rozwałkowujemy w podłużny prostokąt, smarujemy z wierzchu ketchupem, a następnie układamy na nim plastry sera i wykładamy farsz.

4. Ciasto zwijamy w rulon, po czym kroimy w 10 cm kawałki. Odwracamy je częścią ukrojoną w górę i układamy na blasze.

5. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

Smacznego!