Ta wiosenna tarta warzywna wygląda wykwintnie, ale zrobicie ją z tanich składników. Pychota
Gotujmy.pl/mj_mj
Newsy

Ta wiosenna tarta warzywna wygląda wykwintnie, ale zrobicie ją z tanich składników. Pychota

Wystawna tarta warzywna, która kosztuje zaledwie kilka złotych. Zróbcie ja na przyjęcie lub spotkanie rodzinne. Jest bardzo dobra i świetnie się prezentuje.

Polacy wciąż jedzą za mało warzyw. Sytuacja wygląda trochę lepiej w lato, kiedy pod dostatkiem nowalijek i warzywa na targach robią się trochę tańsze. Świetnym pomysłem na przemycenie do diety warzyw jest przygotowanie tej wiosennej tarty. Prezentuje się bardzo wykwintnie, ale powstała z prostych składników. Zróbcie ją i zaskoczcie bliskich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wiosenną tartę warzywną

Tarta warzywna to dobra przekąska, deser dla osób, które nie przepadają za słodkościami albo kolacja. Na ciepło nada się nawet na obiad w upalny dzień, kiedy nie chce się jeść ciężkich mięs i kotletów. Wypróbujcie ten ciekawy przepis.

Składniki na tartę warzywną

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • ok. 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 jajo
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g mozzarelli (ok. 1 kulka)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Zobacz także
Tortilla z kurczakiem i warzywami. Przepis na szybki obiad

Tortilla z kurczakiem i warzywami. Przepis na szybki obiad

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Przygotowanie wiosennej tarty warzywnej

  1. Zróbcie kruche ciasto: na stolnicę wysypcie przesianą przez sitko mąkę. Dodajcie zimne masło.
  2. Zróbcie w mące mały dołek i dodajcie żółtko.
  3. Mieszajcie składniki nożem krojąc delikatnie masło, żeby składniki nie ogrzały się od ciepła waszych dłoni. Dodajcie ok. ¼ wody i szczyptę soli.
  4. Gdy składniki wymieszają się już trochę, a masło będzie pokrojone na małe kawałeczki, weźcie ciasto w dłonie i ugniatajcie ja przez chwile szybkimi i sprawnymi ruchami.
  5. Włóżcie ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Marchewkę i cukinie umyjcie.
  7. Pokrójcie marchew i cukinie w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paski powinny być bardzo cienkie.
  8. Zasypcie paski łyżeczką soli i zostawcie na pół godziny.
  9. Jajo wymieszajcie ze śmietanką. Dodajcie rozerwaną na kawałki w palcach mozzarellę.
  10. Doprawcie śmietanę przyprawami.
  11. Ciasto włóżcie do foremki na tartę. Wyklejcie nim foremkę. Nakłujcie ciasto widelcem w kilku miejscach. Włóżcie do lodówki na co najmniej 15 minut. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni.
  12. Upieczcie ciasto przez ok. 20 minut.
  13. Warzywa osuszcie na ręczniku kuchennym. Na ciasto, które się podpiekło wylejcie masę śmietanową z serem. Wyłóżcie warzywa zawijając je w kółka.
  14. Zapieczcie w 170 stopniach przez ok. 45 minut.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Delikatna i lekka tarta z kremem z mascarpone i świeżymi truskawkami jest naprawdę pysznym deserem. Jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Choć pierwsze polskie truskawki w tym roku osiągają kosmiczne ceny , warto kupić ich choć trochę (a resztę zastąpić jakimś innym owocem), by poczuć smak wiosny.  Prosta, ale niezwykle efektowna i bajecznie smaczna tarta z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany oraz pachnącymi, świeżymi truskawkami, z pewnością zrobi wrażenie na gościach oraz domownikach. Ta z przepisu migotki28, użytkowniczki portalu gotujmy.pl, jest naprawdę łatwa do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami Składniki na kruche ciasto 200g mąki pszennej 125g masła 50g tartych migdałów 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Składniki na krem 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% Składniki do dekoracji 2 łyżki dżemu truskawkowego 450g truskawek Listki mięty do dekoracji Przygotowanie W misce wymieszajcie mąkę z cukrem pudrem, tartymi migdałami oraz cukrem pudrem. Następnie dodajcie zimne masło oraz żółtko i szybko wyróbcie ciasto.  Uformujcie je w kulę, zawińcie w folię spożywczą lub aluminiową i schowajcie do lodówki na 1 godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut), aby się dobrze schłodziło. Formę do tarty wylepcie schłodzonym ciastem (lub cienko rozwałkowanym). Dno dokładnie nakłujcie widelcem. Pieczcie przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno na wysokich obrotach. W misce delikatnie rozmiksujcie serek mascarpone i dodawajcie po trochu bitą śmietanę. Połączcie mikserem na wolnych obrotach albo za pomocą trzepaczki lub łopatki. Nie mieszajcie zbyt długo. Na wystudzony spód wyłóżcie dżem truskawkowy i go rozsmarujcie równomiernie. Następnie nałóżcie krem z serka mascarpone i bitej...

Tarta
netka/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić idealnie kruchą tartę? Prosty przepis. Wszystkie składniki masz w kuchni
Tarta to nic innego jak placek z kruchym spodem i nadzieniem najprzeróżniejszego typu. Poniżej znajdziecie przepis na kruchą podstawę do słodkich i słonych wypieków.

Moda na tarty przyszła do Polski z Francji. Nasze babcie raczej nie formowały okrągłych placków z kruchego ciasta, by potem zwieńczyć je wytrawnym nadzieniem. W głębi duszy mamy więc zakorzenione jedzenie kruchego ciasta raczej na słodko, ale nie zaszkodzi trochę poeksperymentować. Tarta to nie tylko kwestia nadzienia. Pieczenie tego rodzaju wypieków może odbywać się na trzy różne sposoby: Możemy wypiec spód do tarty osobno, a potem wypełnić go nadzieniem – w ten sposób będziemy postępować ze słodkimi kremami. Taka metoda przypomina nieco pieczenie wielkanocnych mazurków. Kolejny sposób to delikatne podpieczenie samego ciasta, a następnie dodanie do niego  nadzienia. Tak postąpimy z nadzieniem warzywnym i serowym. Ostatni sposób to pieczenie spodu od razu z nadzieniem.  Tak pieczemy tarty przypominające szarlotki, a także kruche spody z innymi owocami. Jeżeli mamy już w rękach okrągłą formę na tartę , nie pozostaje nic innego jak skorzystać z poniższego przepisu na spód i upiec coś dla swoich najbliższych! Składniki: 25 dag mąki krupczatki Pół kostki zimnego masła (ok. 10 dag) lub margaryny 1 żółtko 1/5 szklanki wody Szczypta soli Jeżeli pieczemy tartę na słodko i lubimy słodkie spody – możemy dodać do kruchego ciasta kilka łyżek cukru pudru. Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z kawałkami masłami i siekamy na stolnicy. Dodajemy sól, żółtko i wodę (opcjonalnie także cukier) i szybko wyrabiamy ciasto. Uformowaną kulę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Spód pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Uwaga! Jeżeli...

Katarzyna Cichopek
ons
Newsy
Cichopek z córką zrobiły w kuchni coś zaskakującego. Też tak robicie?
Znana aktorka, Katarzyna Cichopek, nawet w okresie świąt nie odpoczęła od codziennych obowiązków i Instagrama. Gwiazda pokazała zdjęcia z kuchni, na których wraz z córką piecze… tartę jabłkową!

Zwykła szarlotka to już przeżytek, Katarzyna Cichopek zdecydowanie woli tartę z jabłkami. Gwiazda TVP przyrządziła ją nawet na święta. „Świąteczna tarta z jabłkami grójeckimi (…) Cały dom pięknie pachnie pieczonymi jabłkami. Uwielbiam przygotowania do Świąt, zwłaszcza z moim małym Szefem Kuchni” – czytamy na Instagramie Cichopek. Zdjęcia z rodzinnego pieczenia uzyskały niemal 17 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. Fani jak zwykle byli zachwyceni ujęciami z prywatnego życia aktorki. „Dobry wybór! To ciasto jest przepyszne!”, „Ale wspaniała mama z ciebie”, „Super wygląda ta tarta, czy można przepis?”, „Piękne zdjęcia”, „Ale jesteście do siebie podobne. Super, że możesz liczyć na pomocnika w kuchni”, „Ale masz fajną asystentkę”. Choć Cichopek nie zdradziła przepisu na tartę jej autorstwa, my mamy dla was recepturę na tego typu ciasto. Na pewno wyjdzie przepyszne! Przepis na tartę z jabłkami Składniki 5 jabłek 100 gramów masła 170 gramów mąki 2 jajka (1 całe, a z 1 tylko żółtko) 100 gramów cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka bułki tartej szczypta soli cynamon goździki Przygotowanie W dużej misce umieśćcie masło i mąkę. Całość posiekajcie nożem, tak by przypominało kruszonkę. Dodajcie sól, 60 gramów cukru oraz żółtko, a następnie wyróbcie ciasto przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy uformujcie kulkę, owińcie ją folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki podzielcie ciasto na pół. Jedną część dokładnie rozwałkujcie i wyłóżcie nią dno oraz boki foremki o średnicy 20 cm i oprószcie bułką tartą. Drugą część ciasta...

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Mniam1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Rabarbar i kruche ciasto – to po prostu musi się udać! Zróbcie pyszną tartę z rabarbarem z poniższego przepisu.

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru Pół kostki masła Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3 żółtka Rabarbar: Pół kilograma rabarbaru 2 łyżki wody ¼ szklanki cukru Pół łyżeczki cynamonu Beza: Pół szklanki cukru 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych...