Polacy wciąż jedzą za mało warzyw. Sytuacja wygląda trochę lepiej w lato, kiedy pod dostatkiem nowalijek i warzywa na targach robią się trochę tańsze. Świetnym pomysłem na przemycenie do diety warzyw jest przygotowanie tej wiosennej tarty. Prezentuje się bardzo wykwintnie, ale powstała z prostych składników. Zróbcie ją i zaskoczcie bliskich.

Przepis na wiosenną tartę warzywną

Tarta warzywna to dobra przekąska, deser dla osób, które nie przepadają za słodkościami albo kolacja. Na ciepło nada się nawet na obiad w upalny dzień, kiedy nie chce się jeść ciężkich mięs i kotletów. Wypróbujcie ten ciekawy przepis.

Składniki na tartę warzywną

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • ok. 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

Zobacz także:

  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 jajo
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g mozzarelli (ok. 1 kulka)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie wiosennej tarty warzywnej

  1. Zróbcie kruche ciasto: na stolnicę wysypcie przesianą przez sitko mąkę. Dodajcie zimne masło.
  2. Zróbcie w mące mały dołek i dodajcie żółtko.
  3. Mieszajcie składniki nożem krojąc delikatnie masło, żeby składniki nie ogrzały się od ciepła waszych dłoni. Dodajcie ok. ¼ wody i szczyptę soli.
  4. Gdy składniki wymieszają się już trochę, a masło będzie pokrojone na małe kawałeczki, weźcie ciasto w dłonie i ugniatajcie ja przez chwile szybkimi i sprawnymi ruchami.
  5. Włóżcie ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Marchewkę i cukinie umyjcie.
  7. Pokrójcie marchew i cukinie w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paski powinny być bardzo cienkie.
  8. Zasypcie paski łyżeczką soli i zostawcie na pół godziny.
  9. Jajo wymieszajcie ze śmietanką. Dodajcie rozerwaną na kawałki w palcach mozzarellę.
  10. Doprawcie śmietanę przyprawami.
  11. Ciasto włóżcie do foremki na tartę. Wyklejcie nim foremkę. Nakłujcie ciasto widelcem w kilku miejscach. Włóżcie do lodówki na co najmniej 15 minut. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni.
  12. Upieczcie ciasto przez ok. 20 minut.
  13. Warzywa osuszcie na ręczniku kuchennym. Na ciasto, które się podpiekło wylejcie masę śmietanową z serem. Wyłóżcie warzywa zawijając je w kółka.
  14. Zapieczcie w 170 stopniach przez ok. 45 minut.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: