Ta wiosenna tarta warzywna wygląda wykwintnie, ale zrobicie ją z tanich składników. Pychota
Gotujmy.pl/mj_mj
Newsy

Ta wiosenna tarta warzywna wygląda wykwintnie, ale zrobicie ją z tanich składników. Pychota

Wystawna tarta warzywna, która kosztuje zaledwie kilka złotych. Zróbcie ja na przyjęcie lub spotkanie rodzinne. Jest bardzo dobra i świetnie się prezentuje.
Anna Urbańska
czerwiec 04, 2021

Polacy wciąż jedzą za mało warzyw. Sytuacja wygląda trochę lepiej w lato, kiedy pod dostatkiem nowalijek i warzywa na targach robią się trochę tańsze. Świetnym pomysłem na przemycenie do diety warzyw jest przygotowanie tej wiosennej tarty. Prezentuje się bardzo wykwintnie, ale powstała z prostych składników. Zróbcie ją i zaskoczcie bliskich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wiosenną tartę warzywną

Tarta warzywna to dobra przekąska, deser dla osób, które nie przepadają za słodkościami albo kolacja. Na ciepło nada się nawet na obiad w upalny dzień, kiedy nie chce się jeść ciężkich mięs i kotletów. Wypróbujcie ten ciekawy przepis.

Składniki na tartę warzywną

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • ok. 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 jajo
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g mozzarelli (ok. 1 kulka)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zobacz także

Przygotowanie wiosennej tarty warzywnej

  1. Zróbcie kruche ciasto: na stolnicę wysypcie przesianą przez sitko mąkę. Dodajcie zimne masło.
  2. Zróbcie w mące mały dołek i dodajcie żółtko.
  3. Mieszajcie składniki nożem krojąc delikatnie masło, żeby składniki nie ogrzały się od ciepła waszych dłoni. Dodajcie ok. ¼ wody i szczyptę soli.
  4. Gdy składniki wymieszają się już trochę, a masło będzie pokrojone na małe kawałeczki, weźcie ciasto w dłonie i ugniatajcie ja przez chwile szybkimi i sprawnymi ruchami.
  5. Włóżcie ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Marchewkę i cukinie umyjcie.
  7. Pokrójcie marchew i cukinie w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paski powinny być bardzo cienkie.
  8. Zasypcie paski łyżeczką soli i zostawcie na pół godziny.
  9. Jajo wymieszajcie ze śmietanką. Dodajcie rozerwaną na kawałki w palcach mozzarellę.
  10. Doprawcie śmietanę przyprawami.
  11. Ciasto włóżcie do foremki na tartę. Wyklejcie nim foremkę. Nakłujcie ciasto widelcem w kilku miejscach. Włóżcie do lodówki na co najmniej 15 minut. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni.
  12. Upieczcie ciasto przez ok. 20 minut.
  13. Warzywa osuszcie na ręczniku kuchennym. Na ciasto, które się podpiekło wylejcie masę śmietanową z serem. Wyłóżcie warzywa zawijając je w kółka.
  14. Zapieczcie w 170 stopniach przez ok. 45 minut.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
Tarta
netka/gotujmy.pl
Przepisy Jak zrobić idealnie kruchą tartę? Prosty przepis. Wszystkie składniki masz w kuchni
Tarta to nic innego jak placek z kruchym spodem i nadzieniem najprzeróżniejszego typu. Poniżej znajdziecie przepis na kruchą podstawę do słodkich i słonych wypieków.
Hubert Rój
listopad 26, 2020

Moda na tarty przyszła do Polski z Francji. Nasze babcie raczej nie formowały okrągłych placków z kruchego ciasta, by potem zwieńczyć je wytrawnym nadzieniem. W głębi duszy mamy więc zakorzenione jedzenie kruchego ciasta raczej na słodko, ale nie zaszkodzi trochę poeksperymentować. Tarta to nie tylko kwestia nadzienia. Pieczenie tego rodzaju wypieków może odbywać się na trzy różne sposoby: Możemy wypiec spód do tarty osobno, a potem wypełnić go nadzieniem – w ten sposób będziemy postępować ze słodkimi kremami. Taka metoda przypomina nieco pieczenie wielkanocnych mazurków. Kolejny sposób to delikatne podpieczenie samego ciasta, a następnie dodanie do niego  nadzienia. Tak postąpimy z nadzieniem warzywnym i serowym. Ostatni sposób to pieczenie spodu od razu z nadzieniem.  Tak pieczemy tarty przypominające szarlotki, a także kruche spody z innymi owocami. Jeżeli mamy już w rękach okrągłą formę na tartę , nie pozostaje nic innego jak skorzystać z poniższego przepisu na spód i upiec coś dla swoich najbliższych! Składniki: 25 dag mąki krupczatki Pół kostki zimnego masła (ok. 10 dag) lub margaryny 1 żółtko 1/5 szklanki wody Szczypta soli Jeżeli pieczemy tartę na słodko i lubimy słodkie spody – możemy dodać do kruchego ciasta kilka łyżek cukru pudru. Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z kawałkami masłami i siekamy na stolnicy. Dodajemy sól, żółtko i wodę (opcjonalnie także cukier) i szybko wyrabiamy ciasto. Uformowaną kulę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Spód pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Uwaga! Jeżeli...

Przeczytaj
Katarzyna Cichopek
ons
Newsy Cichopek z córką zrobiły w kuchni coś zaskakującego. Też tak robicie?
Znana aktorka, Katarzyna Cichopek, nawet w okresie świąt nie odpoczęła od codziennych obowiązków i Instagrama. Gwiazda pokazała zdjęcia z kuchni, na których wraz z córką piecze… tartę jabłkową!
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Zwykła szarlotka to już przeżytek, Katarzyna Cichopek zdecydowanie woli tartę z jabłkami. Gwiazda TVP przyrządziła ją nawet na święta. „Świąteczna tarta z jabłkami grójeckimi (…) Cały dom pięknie pachnie pieczonymi jabłkami. Uwielbiam przygotowania do Świąt, zwłaszcza z moim małym Szefem Kuchni” – czytamy na Instagramie Cichopek. Zdjęcia z rodzinnego pieczenia uzyskały niemal 17 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. Fani jak zwykle byli zachwyceni ujęciami z prywatnego życia aktorki. „Dobry wybór! To ciasto jest przepyszne!”, „Ale wspaniała mama z ciebie”, „Super wygląda ta tarta, czy można przepis?”, „Piękne zdjęcia”, „Ale jesteście do siebie podobne. Super, że możesz liczyć na pomocnika w kuchni”, „Ale masz fajną asystentkę”. Choć Cichopek nie zdradziła przepisu na tartę jej autorstwa, my mamy dla was recepturę na tego typu ciasto. Na pewno wyjdzie przepyszne! Przepis na tartę z jabłkami Składniki 5 jabłek 100 gramów masła 170 gramów mąki 2 jajka (1 całe, a z 1 tylko żółtko) 100 gramów cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka bułki tartej szczypta soli cynamon goździki Przygotowanie W dużej misce umieśćcie masło i mąkę. Całość posiekajcie nożem, tak by przypominało kruszonkę. Dodajcie sól, 60 gramów cukru oraz żółtko, a następnie wyróbcie ciasto przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy uformujcie kulkę, owińcie ją folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki podzielcie ciasto na pół. Jedną część dokładnie rozwałkujcie i wyłóżcie nią dno oraz boki foremki o średnicy 20 cm i oprószcie bułką tartą. Drugą część ciasta...

Przeczytaj
tarta z miętą
Pixabay
Przepisy Takiej tarty w życiu nie próbowałaś! Dwa nietypowe składniki dodadzą jej wyjątkowo orzeźwiającego smaku!
Może być słodka, wytrawna a nawet pikantna. Tarta - bo o niej mowa - to ciasto, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Nasz jest naprawdę wyjątkowy!
Anna Borkowska
listopad 23, 2020

Może być słodka, wytrawna, pikantna a nawet kwaśna. Sposobów na przygotowywanie tarty jest naprawdę wiele. Tarta to chrupiące, lekko słodkie i cudownie maślane ciasto, które stanowi idealną bazę do przygotowywania całego repertuaru fantastycznych dań. Przygotowanie tarty jest o niebo łatwiejsze niż wykonanie kruchego ciasta. Wystarczy, że wymieszasz roztopione masło z cukrem i odrobiną soli, a następnie dodasz mąkę - lub w przypadku naszego dania - śmietankę 30%, aby uformować ciasto. Marzy ci się przygotowanie oryginalnej w smaku i niebanalnej tarty? To świetnie! Podpowiemy ci, jak upiec orzeźwiającą tartę o cytrynowo-miętowym smaku! Do wykonania tego ciasta potrzebne będą: blacha do tart dwie miski łyżka Składniki do wykonania ciasta: 1,5 kostki masła 2 opakowania ciastek owsianych Z czego powstaje nadzienie? Potrzebujesz: 500ml śmietanki 30% pół szklanki soku z cytryny skórkę z 3 cytryn kilka listków mięty pół szklanki brązowego cukru szczyptę soli Wykonanie Zanim przystąpisz do wykonania ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie możesz zacząć wykonywać ciasto. Do miski wsypujemy ciasteczka i bardzo drobno je rozgniatamy. Następnie dodajemy masło i wszystko łączymy w całość. Wykładamy formę do tart ciastem, po czym wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut. Jak przygotować nadzienie? To banalnie proste! Najpierw drobno siekamy miętę. Do miski wlewamy śmietankę 30%, po czym dodajemy miętę, cukier brązowy, sok i skórkę z cytryny. Dobrze łączymy ze sobą składniki. Na upieczony spód wylewamy nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dekorujemy je wedle uznania. Smacznego!

Przeczytaj
Krokiety
Gotujmy.pl
Przepisy Nie uwierzysz, czym można nadziewać krokiety. Wyjdą pyszne. Niesamowite doznania smakowe 
Krokiety, inaczej zasmażany naleśniki z farszem w postaci niewielkiej rolady. Czy może cię czymś zaskoczyć?
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Krokiety to połączenie dobrego ciasta z mniej lub bardziej tradycyjnym farszem. Nadzienie można wykonać dosłownie ze wszystkiego. W Polsce największym powodzeniem cieszą się krokiety z kapustą, mięsem, jak i te podawane na końcu wesel z czerwonym barszczem. To danie łatwe i niezbyt czasochłonne. Można serwować je o każdej porze dnia. Najlepiej będą smakowały wieczorem albo w formie przystawki na imprezie urodzinowej. Starczają na kilka kęsów, w sam raz jako jedna z potraw na polskim stole.  W jajku z mąką Krokiety najlepiej smaży się na patelni w oleju. Panierkę stanowi proste połączenie jajka, mąki i tartej bułki. Farsz może być mięsny, mięsno-kapuściany, mięsno-grzybowy, czy w końcu całkowicie wegetariański, z dużą ilością podsmażonych wcześniej warzyw.  Bez panierki Krokiet od naleśnika odróżnia panierka. Jeśli planujecie w najbliższym czasie dietę, będzie ona źródłem dodatkowych kalorii. Jeżeli jednak bliżej wam do hedonizmu niż tabeli kalorycznych, możecie postawić na panierkę. Farsz, który proponujemy, nie będzie wam obojętny. Składniki na 4 osoby: ziemniaki 75 dag mąka pszenna 10 dag 1 łyżka przyprawy typu Vegeta ser Gouda 15 dag masło 2 łyżki żółtko jaja kurzego 2 szt bułka tarta do panierki mąka do panierki jajo kurze 2 szt olej do smażenia Przygotowanie krokietów Gotujemy ziemniaki do miękkości. Po delikatnym ostudzeniu obieramy, mielimy i mieszamy z mąką, przyprawą, żółtkami i masłem. Na dłoni formujemy z powstałej masy krokieciki w kształcie kulki i nadziewamy je startym serem. Dokładnie zlepiamy ciasto, by ser nie wydostał się na patelnię podczas smażenia. Gotowe kulki obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej....

Przeczytaj