Ta wiosenna tarta warzywna wygląda wykwintnie, ale zrobicie ją z tanich składników. Pychota
Gotujmy.pl/mj_mj
Newsy

Ta wiosenna tarta warzywna wygląda wykwintnie, ale zrobicie ją z tanich składników. Pychota

Wystawna tarta warzywna, która kosztuje zaledwie kilka złotych. Zróbcie ja na przyjęcie lub spotkanie rodzinne. Jest bardzo dobra i świetnie się prezentuje.

Polacy wciąż jedzą za mało warzyw. Sytuacja wygląda trochę lepiej w lato, kiedy pod dostatkiem nowalijek i warzywa na targach robią się trochę tańsze. Świetnym pomysłem na przemycenie do diety warzyw jest przygotowanie tej wiosennej tarty. Prezentuje się bardzo wykwintnie, ale powstała z prostych składników. Zróbcie ją i zaskoczcie bliskich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wiosenną tartę warzywną

Tarta warzywna to dobra przekąska, deser dla osób, które nie przepadają za słodkościami albo kolacja. Na ciepło nada się nawet na obiad w upalny dzień, kiedy nie chce się jeść ciężkich mięs i kotletów. Wypróbujcie ten ciekawy przepis.

Składniki na tartę warzywną

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • ok. 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 jajo
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g mozzarelli (ok. 1 kulka)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Zobacz także
Tortilla z kurczakiem i warzywami. Przepis na szybki obiad

Tortilla z kurczakiem i warzywami. Przepis na szybki obiad

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Przygotowanie wiosennej tarty warzywnej

  1. Zróbcie kruche ciasto: na stolnicę wysypcie przesianą przez sitko mąkę. Dodajcie zimne masło.
  2. Zróbcie w mące mały dołek i dodajcie żółtko.
  3. Mieszajcie składniki nożem krojąc delikatnie masło, żeby składniki nie ogrzały się od ciepła waszych dłoni. Dodajcie ok. ¼ wody i szczyptę soli.
  4. Gdy składniki wymieszają się już trochę, a masło będzie pokrojone na małe kawałeczki, weźcie ciasto w dłonie i ugniatajcie ja przez chwile szybkimi i sprawnymi ruchami.
  5. Włóżcie ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Marchewkę i cukinie umyjcie.
  7. Pokrójcie marchew i cukinie w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paski powinny być bardzo cienkie.
  8. Zasypcie paski łyżeczką soli i zostawcie na pół godziny.
  9. Jajo wymieszajcie ze śmietanką. Dodajcie rozerwaną na kawałki w palcach mozzarellę.
  10. Doprawcie śmietanę przyprawami.
  11. Ciasto włóżcie do foremki na tartę. Wyklejcie nim foremkę. Nakłujcie ciasto widelcem w kilku miejscach. Włóżcie do lodówki na co najmniej 15 minut. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni.
  12. Upieczcie ciasto przez ok. 20 minut.
  13. Warzywa osuszcie na ręczniku kuchennym. Na ciasto, które się podpiekło wylejcie masę śmietanową z serem. Wyłóżcie warzywa zawijając je w kółka.
  14. Zapieczcie w 170 stopniach przez ok. 45 minut.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Delikatna i lekka tarta z kremem z mascarpone i świeżymi truskawkami jest naprawdę pysznym deserem. Jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Choć pierwsze polskie truskawki w tym roku osiągają kosmiczne ceny , warto kupić ich choć trochę (a resztę zastąpić jakimś innym owocem), by poczuć smak wiosny.  Prosta, ale niezwykle efektowna i bajecznie smaczna tarta z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany oraz pachnącymi, świeżymi truskawkami, z pewnością zrobi wrażenie na gościach oraz domownikach. Ta z przepisu migotki28, użytkowniczki portalu gotujmy.pl, jest naprawdę łatwa do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami Składniki na kruche ciasto 200g mąki pszennej 125g masła 50g tartych migdałów 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Składniki na krem 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% Składniki do dekoracji 2 łyżki dżemu truskawkowego 450g truskawek Listki mięty do dekoracji Przygotowanie W misce wymieszajcie mąkę z cukrem pudrem, tartymi migdałami oraz cukrem pudrem. Następnie dodajcie zimne masło oraz żółtko i szybko wyróbcie ciasto.  Uformujcie je w kulę, zawińcie w folię spożywczą lub aluminiową i schowajcie do lodówki na 1 godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut), aby się dobrze schłodziło. Formę do tarty wylepcie schłodzonym ciastem (lub cienko rozwałkowanym). Dno dokładnie nakłujcie widelcem. Pieczcie przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno na wysokich obrotach. W misce delikatnie rozmiksujcie serek mascarpone i dodawajcie po trochu bitą śmietanę. Połączcie mikserem na wolnych obrotach albo za pomocą trzepaczki lub łopatki. Nie mieszajcie zbyt długo. Na wystudzony spód wyłóżcie dżem truskawkowy i go rozsmarujcie równomiernie. Następnie nałóżcie krem z serka mascarpone i bitej...

Tarta
netka/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić idealnie kruchą tartę? Prosty przepis. Wszystkie składniki masz w kuchni
Tarta to nic innego jak placek z kruchym spodem i nadzieniem najprzeróżniejszego typu. Poniżej znajdziecie przepis na kruchą podstawę do słodkich i słonych wypieków.

Moda na tarty przyszła do Polski z Francji. Nasze babcie raczej nie formowały okrągłych placków z kruchego ciasta, by potem zwieńczyć je wytrawnym nadzieniem. W głębi duszy mamy więc zakorzenione jedzenie kruchego ciasta raczej na słodko, ale nie zaszkodzi trochę poeksperymentować. Tarta to nie tylko kwestia nadzienia. Pieczenie tego rodzaju wypieków może odbywać się na trzy różne sposoby: Możemy wypiec spód do tarty osobno, a potem wypełnić go nadzieniem – w ten sposób będziemy postępować ze słodkimi kremami. Taka metoda przypomina nieco pieczenie wielkanocnych mazurków. Kolejny sposób to delikatne podpieczenie samego ciasta, a następnie dodanie do niego  nadzienia. Tak postąpimy z nadzieniem warzywnym i serowym. Ostatni sposób to pieczenie spodu od razu z nadzieniem.  Tak pieczemy tarty przypominające szarlotki, a także kruche spody z innymi owocami. Jeżeli mamy już w rękach okrągłą formę na tartę , nie pozostaje nic innego jak skorzystać z poniższego przepisu na spód i upiec coś dla swoich najbliższych! Składniki: 25 dag mąki krupczatki Pół kostki zimnego masła (ok. 10 dag) lub margaryny 1 żółtko 1/5 szklanki wody Szczypta soli Jeżeli pieczemy tartę na słodko i lubimy słodkie spody – możemy dodać do kruchego ciasta kilka łyżek cukru pudru. Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z kawałkami masłami i siekamy na stolnicy. Dodajemy sól, żółtko i wodę (opcjonalnie także cukier) i szybko wyrabiamy ciasto. Uformowaną kulę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Spód pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Uwaga! Jeżeli...

Katarzyna Cichopek
ons
Newsy
Cichopek z córką zrobiły w kuchni coś zaskakującego. Też tak robicie?
Znana aktorka, Katarzyna Cichopek, nawet w okresie świąt nie odpoczęła od codziennych obowiązków i Instagrama. Gwiazda pokazała zdjęcia z kuchni, na których wraz z córką piecze… tartę jabłkową!

Zwykła szarlotka to już przeżytek, Katarzyna Cichopek zdecydowanie woli tartę z jabłkami. Gwiazda TVP przyrządziła ją nawet na święta. „Świąteczna tarta z jabłkami grójeckimi (…) Cały dom pięknie pachnie pieczonymi jabłkami. Uwielbiam przygotowania do Świąt, zwłaszcza z moim małym Szefem Kuchni” – czytamy na Instagramie Cichopek. Zdjęcia z rodzinnego pieczenia uzyskały niemal 17 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. Fani jak zwykle byli zachwyceni ujęciami z prywatnego życia aktorki. „Dobry wybór! To ciasto jest przepyszne!”, „Ale wspaniała mama z ciebie”, „Super wygląda ta tarta, czy można przepis?”, „Piękne zdjęcia”, „Ale jesteście do siebie podobne. Super, że możesz liczyć na pomocnika w kuchni”, „Ale masz fajną asystentkę”. Choć Cichopek nie zdradziła przepisu na tartę jej autorstwa, my mamy dla was recepturę na tego typu ciasto. Na pewno wyjdzie przepyszne! Przepis na tartę z jabłkami Składniki 5 jabłek 100 gramów masła 170 gramów mąki 2 jajka (1 całe, a z 1 tylko żółtko) 100 gramów cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka bułki tartej szczypta soli cynamon goździki Przygotowanie W dużej misce umieśćcie masło i mąkę. Całość posiekajcie nożem, tak by przypominało kruszonkę. Dodajcie sól, 60 gramów cukru oraz żółtko, a następnie wyróbcie ciasto przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy uformujcie kulkę, owińcie ją folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki podzielcie ciasto na pół. Jedną część dokładnie rozwałkujcie i wyłóżcie nią dno oraz boki foremki o średnicy 20 cm i oprószcie bułką tartą. Drugą część ciasta...

tarta z miętą
Pixabay
Przepisy
Takiej tarty w życiu nie próbowałaś! Dwa nietypowe składniki dodadzą jej wyjątkowo orzeźwiającego smaku!
Może być słodka, wytrawna a nawet pikantna. Tarta - bo o niej mowa - to ciasto, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Nasz jest naprawdę wyjątkowy!

Może być słodka, wytrawna, pikantna a nawet kwaśna. Sposobów na przygotowywanie tarty jest naprawdę wiele. Tarta to chrupiące, lekko słodkie i cudownie maślane ciasto, które stanowi idealną bazę do przygotowywania całego repertuaru fantastycznych dań. Przygotowanie tarty jest o niebo łatwiejsze niż wykonanie kruchego ciasta. Wystarczy, że wymieszasz roztopione masło z cukrem i odrobiną soli, a następnie dodasz mąkę - lub w przypadku naszego dania - śmietankę 30%, aby uformować ciasto. Marzy ci się przygotowanie oryginalnej w smaku i niebanalnej tarty? To świetnie! Podpowiemy ci, jak upiec orzeźwiającą tartę o cytrynowo-miętowym smaku! Do wykonania tego ciasta potrzebne będą: blacha do tart dwie miski łyżka Składniki do wykonania ciasta: 1,5 kostki masła 2 opakowania ciastek owsianych Z czego powstaje nadzienie? Potrzebujesz: 500ml śmietanki 30% pół szklanki soku z cytryny skórkę z 3 cytryn kilka listków mięty pół szklanki brązowego cukru szczyptę soli Wykonanie Zanim przystąpisz do wykonania ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie możesz zacząć wykonywać ciasto. Do miski wsypujemy ciasteczka i bardzo drobno je rozgniatamy. Następnie dodajemy masło i wszystko łączymy w całość. Wykładamy formę do tart ciastem, po czym wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut. Jak przygotować nadzienie? To banalnie proste! Najpierw drobno siekamy miętę. Do miski wlewamy śmietankę 30%, po czym dodajemy miętę, cukier brązowy, sok i skórkę z cytryny. Dobrze łączymy ze sobą składniki. Na upieczony spód wylewamy nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dekorujemy je wedle uznania. Smacznego!