Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
AdobeStock
Newsy

Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!

Długoterminowo taka dieta jest naprawdę niebezpieczna. Dowiedzcie się, jakich produktów należy unikać.

Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. Kolejne badania potwierdzają to, o czym mówiło się od kilku lat. Dieta obfitująca w mięso jest niekorzystna dla zdrowia pod wieloma względami. Naukowcy mają na to teraz jeszcze jeden dowód. Dowiedzcie się, jakich produktów lepiej unikać, jeśli chcecie cieszyć się przez lata dobrym zdrowiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta bogata w mięso – jakie ma wady?

Od dawna wiadomo, że dieta obfitująca w mięso może przyczyniać się do powstawania wrzodów i nowotworów żołądka. Przetworzone, czerwone mięso jest też powiązane ogólnie ze zwiększonym występowaniem nowotworów. Inne wady diety bogatej w mięso to:

  • Zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych
  • Zwiększone ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego: raka żołądka i jelita grubego
  • Ogólnie większa śmiertelność
Zobacz także
Człowiek jest mięsożerny? Eksperci są zgodni: to nieprawda

Człowiek jest mięsożerny? Eksperci są zgodni: to nieprawda

Uczniowie nie wiedzą co to włoszczyzna

Młodzi ludzie nie mają pojęcia o kulinariach! „Włoszczyzna? To chyba mięso…”

Dieta bogata w mięso a niewydolność nerek

Badacze postanowili tym razem sprawdzić, jaki wpływ na zdrowie nerek ma dieta bogata w mięso. Naukowcy z Singapuru zebrali naprawdę szerokie grono osób w wieku 45-74 lat. Udało im się zaangażować do badania aż 63 tysiące uczestników. Okazało się, że grupa osób jedząca najwięcej czerwonego mięsa, cierpi z powodu niewydolności nerek aż o 40% częściej niż ludzie, którzy spożywają je najrzadziej.

Badanie to jest bardzo solidne. Trwało aż 15 lat. Co ważne, nie stwierdzono, żeby choroby nerek powodowały ryby, drób czy jajka. To zależność ścisła dla czerwonego mięsa.

Potwierdziły się też inne obserwacje, które już wcześniej udowodniono w wielu różnych badaniach. Jedzenie dużej ilości roślin strączkowych takich jak soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, chroni przed wystąpieniem nowotworów.

Nie trzeba rezygnować, wystarczy ograniczać

Co ważne, nie chodzi o całkowite przejście na wegetarianizm. Nawet rezygnacja z jednej porcji czerwonego mięsa w tygodniu i zamiana jej na strączki lub soję, to ogromny krok na przód. Naukowcy obliczyli, że zmniejsza to ryzyko powstania schyłkowej niewydolności nerek aż o 62%.

Jeśli chcecie zadbać o swoje nerki jedzcie odpowiednio dużo warzyw i owoców, dbajcie o nawodnienie i zamieńcie część mięsa na rośliny strączkowe. Poczujecie różnicę!

Źródło:

Lew QJ, Jafar TH, Koh HW, Jin A, Chow KY, Yuan JM, Koh WP. Red Meat Intake and Risk of ESRD. J Am Soc Nephrol. 2017 Jan;28(1):304-312. doi: 10.1681/ASN.2016030248. Epub 2016 Jul 14. PMID: 27416946; PMCID: PMC5198288.

Czytaj także:

Onkolog ostrzega przed 1 konkretnym rodzajem alkoholem. To on najczęściej powoduje nowotwory
Pixabay
Newsy
Onkolog ostrzega przed 1 konkretnym rodzajem alkoholu. To on najczęściej powoduje nowotwory
Z alkoholem nie ma żartów. Używka ta jest jedną z najczęstszych przyczyn nowotworów. Który alkohol zbiera największe żniwo?

O tym, jak szkodliwe w skutkach jest picie alkoholu, nie trzeba nikomu przypominać. Wielu ekspertów twierdzi, że nawet alkohol pity z umiarem, może nam szkodzić. Dlatego lepiej z nim nie przesadzać. A może by tak całkowicie z niego zrezygnować? Zgubne skutki picia alkoholu Alkohol to jedna z najpopularniejszych używek świata. Niestety, Polska jest jednym z krajów, w których od lat notuje się bardzo wysokie spożycie alkoholu. Wiele osób twierdzi, że wypicie od czasu do czasu piwa lub kieliszka wina do posiłku, nie stanowi żadnego zagrożenia. Niestety, jak pokazują badania, nawet picie niewielkich ilości alkoholu może potencjalnie prowadzić do niepożądanych konsekwencji dla naszego zdrowia. Długoterminowe skutki częstego picia alkoholu obejmują: utrzymujące się zmiany nastroju, w tym lęk i drażliwość bezsenność i inne problemy ze snem osłabiony układ odpornościowy zmiany libido i funkcji seksualnych zmiany apetytu i wagi problemy z pamięcią i koncentracją trudności w skupieniu się na zadaniach zwiększone napięcie konflikty rodzinne depresję samobójstwo Jeżeli zaś chodzi o problemy czysto zdrowotne związane z nadużywaniem alkoholu, to mamy w tym przypadku do czynienia z takimi dolegliwościami jak: wrzody żołądka choroby wątroby uszkodzenie mózgu wysokie ciśnienie krwi i udar nowotwory choroby sercowo-naczyniowe cukrzyca Alkohol zwiększa ryzyko nowotworów. Wiemy jakich Picie alkoholu zwiększa ryzyko kilkunastu różnych nowotworów. W wywiadzie dla Medonetu dr Dorota Kiprian, onkolog, zastępca kierownika oraz naczelny specjalista radioterapeuta Kliniki Nowotworów Głowy i Szyi w Warszawie, powiedziała, jaki alkohol jest najbardziej niebezpieczny dla zdrowia: - Jeśli chodzi o nowotwory rejonu głowy i...

Te pokarmy pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie
Adobe Stock
Newsy
Te pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie
Podpowiadamy jak żyć i co jeść, żeby nie narazić się na ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Zalecenia są proste, może zastosować je każdy, a skuteczność jest udowodniona badaniami.

Dokładne przyczyny rozwoju nowotworu jelita grubego nie zostały dotąd potwierdzone, wykryto jednak związek pewnych czynników z częstotliwością występowania tego rodzaju raka. Są to czynniki środowiskowe, żywnościowe i genetyczne. Bardzo duży związek z zachorowalnością na raka ma środowisko i dieta. Jak to stwierdzono? Czy niezdrowa dieta może być przyczyną raka jelita grubego? Zbadano poziom zapadalności na ten rodzaj raka u mieszkańców Azji, Afryki i Ameryki Południowej o niskim ryzyku zachorowań i zauważono, że wzrasta on gdy ci ludzie emigrują do obszarów o wysokiej zachorowalności. Świadczy to wpływie środowiska za wzrost liczby chorych. Także dieta, szczególnie ta bogata w tłuszcze i cholesterol powoduje zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Także otyłość może mieć wpływ na chorobę. Zbadano, że u osób otyłych, ze wskaźnikiem BMI powyżej 30 ryzyko wystąpienia raka jelita grubego wzrasta o 50 do 100 porc. w porównaniu z osobami z BMI poniżej 23. Prawdopodobną przyczyną wzrastania ryzyka wraz z wagą jest wysokie stężenie insuliny we krwi, powszechne u osób mających nadwagę. Można jednak stosując odpowiednią dietę i styl życia wpłynąć na obniżenie prawdopodobieństwa wystąpienia tej ciężkiej choroby. Oto co wystarczy zrobić: Zaprzestać palenia papierosów Ograniczyć picie alkoholu Ograniczyć spożycie mięsa, szczególnie czerwonego Zwiększyć spożycie owoców i warzyw Poza zmianą diety możecie zrobić jeszcze jedną rzecz dla swojego zdrowia: Badania dowiodły, że ryzyko choroby nowotworowej jelita grubego zmniejsza się o 50%, a nawet do 100% u osób regularnie i intensywnie aktywnych fizycznie Co jeść, żeby zastosować żywieniową profilaktykę raka jelita grubego? Jest kilka prostych, dostępnych...

Dosalacie potrawy na talerzu? Nie róbcie tego, to może skrócić wam życie
Adobe Stock
Newsy
Dosalacie potrawy na talerzu? Nie róbcie tego, to może skrócić wam życie
Często dosalacie jedzenie na talerzu? Czy robicie to nawet bez jego spróbowania? Uważajcie - to niebezpieczny nawyk, który może prowadzić do wielu ciężkich chorób? Sprawdźcie, co wam grozi.

Jak tu żyć bez soli? Wszystko wydaje się mdłe i bez smaku. Musicie jednak pamiętać, że sól to sód, a jego nadmiar prowadzi do chorób, które potencjalnie mogą skrócić wasze życie. Według ostatnich badań solenie (a właściwie dosalanie) gotowego jedzenia na talerzu zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 28 proc. Zaciekawieni?  Sód pochodzący z soli kuchennej to pierwiastek, którego zarówno nadmiar, jak i niedobór mają negatywny wpływ na organizm. Sól kuchenna to 97-99 proc. chlorku sodu. Jeśli jemy za dużo soli, to dostarczamy do organizmu zbyt dużo sodu, a to nie jest korzystne dla zdrowia. Z tego właśnie powodu specjaliści zalecają ograniczenie w diecie ilości soli.    Do czego prowadzi nadmiar soli w diecie?  Dzienna dawka sodu dla dorosłego zdrowego człowieka powinna wynosić ok. 2000 mg. Tyle znajduje się mniej więcej w płaskiej łyżeczce soli (ok. 5-6 g).  Nadmiar soli, a więc sodu może powodować zatrzymywanie wody w organizmie i powstawanie obrzęków z tym związanych. Może skutkować również niebezpiecznym wzrostem ciśnienia krwi. W długotrwałej perspektywie zwiększa ryzyko raka żołądka, niewydolności nerek oraz chorób serca i przedwczesnej śmierci. Wysokie ciśnienie, choroby serca, niewydolność nerek, rak żołądka - nie chcielibyście mieć z nimi do czynienia.  Dlaczego akurat dosalanie jest tak niebezpieczne?  Zagadnienie to sprawdzili naukowcy z Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine w Nowym Orleanie. Badanie przeprowadzono na ponad 500 tys. uczestników z Wielkiej Brytanii, z których część dosalała posiłki, a część nie. Dane były zbierane przez 9 lat.   Według naukowców ok 70 proc. dziennego spożycia sodu pochodzi z przetworzonej żywności i jest dodawana na etapie jej przygotowywania, ale nawet 20 proc....

Picie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko raka skóry. Chodzi o 1 substancję
Pixabay
Newsy
Picie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko raka skóry. Chodzi o 1 substancję
Wiedzieliście o tym? Okazuje się, że to prawdziwe informacje! Sok pomarańczowy faktycznie może zwiększać ryzyko czerniaka.

Sok pomarańczowy jest jednym z częściej wybieranych napojów. Pewnie wydaje się wam, że sięgając po sok pomarańczowy, robicie coś dobrego dla waszego zdrowia i organizmu. Okazuje się jednak, że nie pod każdym względem… Picie powyżej jednej szklanki soku pomarańczowego dziennie, może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka powstawania pewnego nowotworu skóry! Sok pomarańczowy a nowotwór skóry Naukowcy z Uniwersytetu Indiana w USA postanowili przebadać zależność pomiędzy powstawaniem czerniaka a jedzeniem cytrusów (w szczególności pomarańczy) i piciem soku z cytrusów. Eksperci wzięli pod uwagę wiele innych możliwych czynników powstawania nowotworów skóry, takich jak: wiek to, czy uczestnicy badania często się opalali odcień skóry uczestników Naukowcy dysponowali naprawdę dużą liczbą osób, którą przebadali. Korzystali z banku danych angielskiego „UK Biobank” i w swoich obliczeniach wzięli uwagę aż prawie 200 tys. osób! Okazuje się, że osoby, które piły jedną lub więcej porcji soku pomarańczowego dziennie, miały większe ryzyko rozwinięcia czerniaka, niż osoby, które nie piły soku pomarańczowego wcale! Jeśli jesteście wielbicielami pomarańczy jadanych w całości, też nie mamy dla was dobrych wieści. Okazuje się, że jedzenie pomarańczy, także może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka zapadnięcia na tego rodzaju nowotwór. Doktor Andrew R. Marley, naukowiec odpowiedzialny za organizacje i przebieg tego badania mówi, że odpowiedzialny jest za to psolaren – cząsteczka obecna w owocach cytrusowych. Psolaren ma właściwości fotouczulujące i fotokancerogenne. Można znaleźć go w większości owoców cytrusowych. O tej zależności naukowcy wiedzieli od dawna, ale chcieli tym...