Ta sól ma zapach… jajka. Co to jest sól Kala Namak i do czego jej używać?
AdobeStock
Newsy

Ta sól ma zapach… jajka. Co to jest sól Kala Namak i do czego jej używać?

Słyszeliście kiedyś o soli Kala Namak? Włączcie ją do swojej diety, a wasze potrawy nabiorą niepowtarzalnego smaku i charakteru.

Czy znacie sól Kala Namak? To czarna sól, znana również jako czarna sól himalajska lub indyjska czarna sól. Jest to wulkaniczna sól kamienna wytwarzana w regionach otaczających Himalaje. Co jeszcze warto wiedzieć na temat soli Kala Namak?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki jest skład soli Kala Namak?

Kala Namak składa się głównie z chlorku sodu i śladowych zanieczyszczeń siarczanu sodu, wodorosiarczanu sodu, wodorosiarczynu sodu, siarczku sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru.

Chlorek sodu nadaje tej soli oczywiście słony smak, z kolei siarczek żelaza sprawia, że ma ona ciemnofioletowy odcień, a wszystkie związki siarki nadają Kala Namak lekko pikantnego smaku oraz charakterystycznego zapachu ugotowanego jajka, przy czym siarkowodór jest najbardziej widocznym składnikiem zapachu. 

Jak smakuje sól Kala Namak?

Sól Kala Namak znana jest ze swojego charakterystycznego zapachu przypominającego jajka oraz pikantnego smaku, który zawdzięcza związkom siarki. Sól ta w zależności od pochodzenia, może być czarna, brązowa, brązowo-różowa, a nawet może mieć kolor ciemnofioletowy. Możemy ją dostać zarówno w kawałkach, jak i w postaci sproszkowanej.

Zobacz także
Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Wyjdzie idealna, jeśli będziecie trzymali się tych proporcji

Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Wyjdzie idealna, jeśli będziecie trzymali się tych proporcji

To największe źródło soli w diecie Polaków. Wszyscy jecie to codziennie

To największe źródło soli w diecie Polaków. Wszyscy jecie to codziennie

Jak używać soli Kala Namak?

Sól Kala Namak jest stosowana w wielu potrawach, takich jak pikle, sosy, sałatki, ryby oraz gulasze. Szczególnie ją sobie upodobali weganie, którzy używają jej w wegańskich potrawach zastępujących jajka, takich jak wegańska jajecznica, jajecznica tofu, omlet z ciecierzycy, wegański smażony ryż, wegańska tortilla, frittata, quiche, a nawet wegańska carbonara.

Czy sól Kala Namak jest zdrowa?

Czarna sól zawiera mniej sodu niż zwykła sól kuchenna, której używacie do gotowania. Chociaż sód jest niezbędną częścią zdrowej diety i odgrywa kluczową rolę w naszych organizmach, większość ludzi spożywa zbyt dużo sodu w swojej diecie, co prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy, nowotworów i innych problemów ze zdrowiem.

W tradycyjnej medycynie indyjskiej, ta właśnie sól uważana jest za środek poprawiający trawienie i łagodzący wzdęcia oraz zgagę, a także zmniejszający liczbę powikłań związanych z cukrzycą.

Źródło: zdrowie.wprost.pl

dlaczego jajka na twardo mają szarą obwódkę
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego w jajkach pojawia się szara obwódka wokół żółtka? Łatwo temu zapobiec
Wielkanoc to najbardziej „jajeczne” ze wszystkich świąt. Jak ugotować jajka perfekcyjnie, by nie wstydzić się przed gośćmi szarą obwódką wokół żółtka?

Zbliżają się święta wielkanocne. Znów zabierzemy się wszyscy za malowanie pisanek, zdobienie kraszanek i dzielenie się wspólnie jajkiem. Zastanawialiście się kiedyś w wielkanocnym okresie nad tym, dlaczego niektóre ugotowane na twardo sztuki mają szarą obwódkę wokół żółtka? Dlaczego na ugotowanym żółtku jajka pojawia się szara obwódka? W dużej mierze ten nieestetyczny wygląd jajka na twardo bierze się z czasu gotowania. Przyjęło się, by gotować jajka na twardo przynajmniej przez 10 minut. Tymczasem nawet 7-8 minut od rozpoczęcia gotowania wody powinno wystarczyć do tego, by uzyskać stabilnie ścięte żółtko. Po ugotowaniu pamiętajcie oczywiście także o tym, by zahartować jajko w zimnej wodzie – w ten sposób zatrzymacie proces dalszego ścinania i unikniecie efektu szarej obwódki wokół żółtka. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krotką rozpiskę z czasem gotowania jajek, w zależności od tego jaki efekt chcecie osiągnąć. Pamiętajcie, że czas należy zacząć mierzyć od momentu rozpoczęcia procesu wrzenia wody w garnku. Ponadto może on nieco się różnić w zależności od wielkości jaja. Nasza rozpiska dotyczy jajka w rozmiarze M. Jajko na miękko – płynne żółtko – 2 min Jajko na miękko – żółtko półpłynne – 4 min Jajko z połowicznie ściętym żółtkiem – 5-6 min Jajko z zupełnie ściętym żółtkiem – 7-8 min Jajko na twardo (sypiące się żółtko o konsystencji kredy) – ok. 10-12 min Skąd bierze się szara obwódka na ugotowanym jajku? Skoro już wiadomo, jak gotować jajka, by uniknąć mało estetycznej szarej obwódki, zastanówmy się skąd się ona w ogóle bierze. To nic innego jak niegroźna reakcja...

Jajecznica
gotujmy.pl/Elwira5
Newsy
Nie macie szczypiorku do jajecznicy? Z tym składnikiem wyjdzie o niebo lepsza
Kto z was je na śniadanie jajecznicę ten wie, że jest to jeden z lepszych rarytasów na śniadanie. Tylko ona swoim smakiem potrafi postawić na nogi nawet największego śpiocha.

Kremowa jajecznica to jeden z najpopularniejszych posiłków na śniadanie. Jest bardzo zdrowa. Można zajadać się nią do woli. Jajka bowiem zawierają m.in. bardzo dużo białka, wapnia, żelaza oraz wiele cennych witamin. Sposobów na jej przygotowanie jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszego kulinarnego gustu o poranku. Jedni uwielbiają jeść ją z szynką, drudzy z boczkiem a jeszcze inni z cebulą czy pomidorami. Pyszna jajecznica  Trzeba szczerze przyznać, że każda kombinacja smakuje doskonale, zwłaszcza na pysznym maśle. Gdy najecie się nią na śniadanie, na pewno nie będziecie głodni przez długi czas.   Aby zrobić doskonałą jajecznicę, nie trzeba być sławnym szefem kuchni. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad i nie ma mowy o żadnej wpadce. Jajecznica na maśle czy z masłem? Podobno najlepiej smakuje jajecznica, którą smażymy na zimnej patelni, na niedużym ogniu. Zamiast rozpuścić masło, zdecydowanie lepiej dodać je do rozbitych jajek. Gdy zobaczycie, że jajka zaczynają się ścinać, zdejmijcie patelnię z ognia i energicznie mieszajcie, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Tak zrobiona jajecznica będzie smakować każdemu. Bardzo popularnym dodatkiem do jajecznicy jest szczypiorek, ale co zrobić, gdy nie mamy go akurat pod ręką? Proponujemy zastąpić go suszonymi pomidorami. Wyjdzie o niebo lepsza!  Przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i szynką Składniki:  4 jajka 2 suszone pomidory 4 plasterki ulubionej szynki 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 łyżeczki ziół prowansalskich 1,2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone pomidory odsączcie z oliwy, następnie drobno je pokrójcie. Na paseczki pokrójcie również szynkę. Na patelni rozgrzejcie masło, następnie wybijcie...

W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy. To nie tylko składniki, ale też pewien trik
AdobeStock
Newsy
W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy? To nie tylko składniki, ale też pewien trik
Chcecie zrobić najlepszą jajecznicę na świecie? Wykorzystajcie ten sprytny trik stosowany przez najlepszych kucharzy świata. Znaliście go?

W czym tkwi sekret idealnej jajecznicy? To nie tylko dobór wysokiej jakości jajek, ale też odpowiedni czas przygotowywania, rodzaj użytego oleju oraz wybór dodatków. Najlepsi kucharze świata przygotowują jajecznicę na maśle lub na maśle klarowanym. Niezwykle ważne jest, by jajecznica od samego początku smażyła się na bardzo wolnym ogniu. Może się tak smażyć nawet 12-15 minut (w zależności od tego, jakie wybierzemy jajka, jak duża będzie patelnia i jaki rodzaj jajecznicy wolimy - bardziej płynną czy ściętą). Co jakiś czas należy ją tylko przemieszać przy użyciu drewnianej szpatułki. Tak przygotowana jajecznica będzie idealnie aksamitna, kremowa i nie będzie miała żadnych grudek. Dodajcie do niej ulubione dodatki i rozkoszujcie się jej smakiem. Przepis na idealną jajecznicę Składniki: 3 jajka masło klarowane sól pieprz Przygotowanie: Jajka wbijcie do miseczki i wymieszajcie, aby jaja stanowiły jednolitą masę. Na patelni na bardzo małym ogniu rozpuśćcie masło. Wlejcie do rozpuszczonego masła jaja i na jak najmniejszym ogniu smażcie długo jajecznicę. Co jakiś czas delikatnie wymieszajcie ją drewnianą szpatułką. Gotowe danie przełóżcie na talerz, doprawcie solą i pieprzem i podawajcie z ulubionymi dodatkami. Czy jajecznica jest zdrowa? Jajecznica jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza naszemu organizmowi dużo białka. Porcja jajecznicy z dwóch dużych jajek zawiera około 180 kalorii i 12 gramów białka. Jajecznica zawiera również witaminy i minerały, w szczególności żelazo i witaminę B-12, które mają kluczowe znaczenie dla dostarczania tlenu do tkanek.  Spożywając średnią porcję jajecznicy, dostarczacie swojemu organizmowi 1,6 miligrama żelaza – od 9 do 20 procent dziennego...

Nietypowy sposób na pozbycie się zapachu krojonej cebuli. Znaliście ten patent?
AdobeStock
Newsy
Nietypowy sposób na pozbycie się zapachu krojonej cebuli z dłoni. Znaliście ten patent?
Przeszkadza wam długo utrzymujący się zapach cebuli na dłoniach po jej krojeniu? Znamy pewien świetny trik, który wam na pewno pomoże.

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Cenimy ją nie tylko za jej wyrazisty i pikantny smak, ale też za jej liczne walory zdrowotne. Niestety, cebula ma to do siebie, że pozostawia po sobie silny zapach. Utrzymuje się on nie tylko w naszych ustach, ale również na naszych dłoniach, czy desce do krojenia. Cebula pozostawia zapach, który łatwo przenosi się też na inne produkty spożywcze. Pozostawiony na desce zapach cebuli jest wyjątkowo trudny do usunięcia. Samo mydło i woda go nie usuną. A co z usuwaniem zapachu cebuli z dłoni? Jak usunąć zapach cebuli z dłoni? Zarówno  czosnek, jak i cebula, zawierają związki siarki o bardzo ostrym zapachu, który utrzymuje się na dłoniach, gdy kroimy je na surowo. Zapach ten może utrzymywać się na skórze długo po ich pokrojeniu lub zmiażdżeniu - od godziny do nawet dwóch dni. Żeby doszło do wyeliminowania tego przykrego zapachu, nasz organizm musi zmetabolizować związki siarki. Na szczęście, możemy ten proces przyspieszyć za pomocą produktów, które na pewno macie w swoim domu. Przede wszystkim - zacznijcie nosić podczas krojenia jednorazowe rękawiczki. Ta metoda całkowicie usunie ryzyko pozostania zapachu cebuli na waszych dłoniach. Użyjcie pasty do zębów i płynu do płukania ust. Pasta do zębów i płyn do płukania ust mogą wyeliminować siarkowe związki chemiczne w cebuli, które pozostawiły ślad na waszych dłoniach. Natrzyjcie ręce pastą do zębów i płynem do płukania ust na około trzydzieści sekund. Potem zmyjcie wszystko pod bieżącą wodą i gotowe. Peeling z ziarnami kawy. Żeby usunąć z dłoni brzydki zapach cebuli, możecie też użyć peelingu z całych ziaren kawy lub fusów. Szorujcie nimi dłonie przez trzydzieści sekund, a następnie opłuczcie ręce zimną wodą z kranu....