Ta sól ma zapach… jajka. Co to jest sól Kala Namak i do czego jej używać?
AdobeStock
Newsy

Ta sól ma zapach… jajka. Co to jest sól Kala Namak i do czego jej używać?

Słyszeliście kiedyś o soli Kala Namak? Włączcie ją do swojej diety, a wasze potrawy nabiorą niepowtarzalnego smaku i charakteru.

Czy znacie sól Kala Namak? To czarna sól, znana również jako czarna sól himalajska lub indyjska czarna sól. Jest to wulkaniczna sól kamienna wytwarzana w regionach otaczających Himalaje. Co jeszcze warto wiedzieć na temat soli Kala Namak?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki jest skład soli Kala Namak?

Kala Namak składa się głównie z chlorku sodu i śladowych zanieczyszczeń siarczanu sodu, wodorosiarczanu sodu, wodorosiarczynu sodu, siarczku sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru.

Chlorek sodu nadaje tej soli oczywiście słony smak, z kolei siarczek żelaza sprawia, że ma ona ciemnofioletowy odcień, a wszystkie związki siarki nadają Kala Namak lekko pikantnego smaku oraz charakterystycznego zapachu ugotowanego jajka, przy czym siarkowodór jest najbardziej widocznym składnikiem zapachu. 

Jak smakuje sól Kala Namak?

Sól Kala Namak znana jest ze swojego charakterystycznego zapachu przypominającego jajka oraz pikantnego smaku, który zawdzięcza związkom siarki. Sól ta w zależności od pochodzenia, może być czarna, brązowa, brązowo-różowa, a nawet może mieć kolor ciemnofioletowy. Możemy ją dostać zarówno w kawałkach, jak i w postaci sproszkowanej.

Zobacz także
Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Trzymajcie się tych proporcji, by wyszła idealna w smaku

Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Trzymajcie się tych proporcji, by wyszła idealna w smaku 

To największe źródło soli w diecie Polaków. Wszyscy jecie to codziennie

To największe źródło soli w diecie Polaków. Wszyscy jecie to codziennie

Jak używać soli Kala Namak?

Sól Kala Namak jest stosowana w wielu potrawach, takich jak pikle, sosy, sałatki, ryby oraz gulasze. Szczególnie ją sobie upodobali weganie, którzy używają jej w wegańskich potrawach zastępujących jajka, takich jak wegańska jajecznica, jajecznica tofu, omlet z ciecierzycy, wegański smażony ryż, wegańska tortilla, frittata, quiche, a nawet wegańska carbonara.

Czy sól Kala Namak jest zdrowa?

Czarna sól zawiera mniej sodu niż zwykła sól kuchenna, której używacie do gotowania. Chociaż sód jest niezbędną częścią zdrowej diety i odgrywa kluczową rolę w naszych organizmach, większość ludzi spożywa zbyt dużo sodu w swojej diecie, co prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy, nowotworów i innych problemów ze zdrowiem.

W tradycyjnej medycynie indyjskiej, ta właśnie sól uważana jest za środek poprawiający trawienie i łagodzący wzdęcia oraz zgagę, a także zmniejszający liczbę powikłań związanych z cukrzycą.

Źródło: zdrowie.wprost.pl

dlaczego jajka na twardo mają szarą obwódkę
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego w jajkach pojawia się szara obwódka wokół żółtka? Łatwo temu zapobiec
Wielkanoc to najbardziej „jajeczne” ze wszystkich świąt. Jak ugotować jajka perfekcyjnie, by nie wstydzić się przed gośćmi szarą obwódką wokół żółtka?

Zbliżają się święta wielkanocne. Znów zabierzemy się wszyscy za malowanie pisanek, zdobienie kraszanek i dzielenie się wspólnie jajkiem. Zastanawialiście się kiedyś w wielkanocnym okresie nad tym, dlaczego niektóre ugotowane na twardo sztuki mają szarą obwódkę wokół żółtka? Dlaczego na ugotowanym żółtku jajka pojawia się szara obwódka? W dużej mierze ten nieestetyczny wygląd jajka na twardo bierze się z czasu gotowania. Przyjęło się, by gotować jajka na twardo przynajmniej przez 10 minut. Tymczasem nawet 7-8 minut od rozpoczęcia gotowania wody powinno wystarczyć do tego, by uzyskać stabilnie ścięte żółtko. Po ugotowaniu pamiętajcie oczywiście także o tym, by zahartować jajko w zimnej wodzie – w ten sposób zatrzymacie proces dalszego ścinania i unikniecie efektu szarej obwódki wokół żółtka. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krotką rozpiskę z czasem gotowania jajek, w zależności od tego jaki efekt chcecie osiągnąć. Pamiętajcie, że czas należy zacząć mierzyć od momentu rozpoczęcia procesu wrzenia wody w garnku. Ponadto może on nieco się różnić w zależności od wielkości jaja. Nasza rozpiska dotyczy jajka w rozmiarze M. Jajko na miękko – płynne żółtko – 2 min Jajko na miękko – żółtko półpłynne – 4 min Jajko z połowicznie ściętym żółtkiem – 5-6 min Jajko z zupełnie ściętym żółtkiem – 7-8 min Jajko na twardo (sypiące się żółtko o konsystencji kredy) – ok. 10-12 min Skąd bierze się szara obwódka na ugotowanym jajku? Skoro już wiadomo, jak gotować jajka, by uniknąć mało estetycznej szarej obwódki, zastanówmy się skąd się ona w ogóle bierze. To nic innego jak niegroźna reakcja...

Jajecznica
gotujmy.pl/Elwira5
Newsy
Nie macie szczypiorku do jajecznicy? Z tym składnikiem wyjdzie o niebo lepsza
Kto z was je na śniadanie jajecznicę ten wie, że jest to jeden z lepszych rarytasów na śniadanie. Tylko ona swoim smakiem potrafi postawić na nogi nawet największego śpiocha.

Kremowa jajecznica to jeden z najpopularniejszych posiłków na śniadanie. Jest bardzo zdrowa. Można zajadać się nią do woli. Jajka bowiem zawierają m.in. bardzo dużo białka, wapnia, żelaza oraz wiele cennych witamin. Sposobów na jej przygotowanie jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszego kulinarnego gustu o poranku. Jedni uwielbiają jeść ją z szynką, drudzy z boczkiem a jeszcze inni z cebulą czy pomidorami. Pyszna jajecznica  Trzeba szczerze przyznać, że każda kombinacja smakuje doskonale, zwłaszcza na pysznym maśle. Gdy najecie się nią na śniadanie, na pewno nie będziecie głodni przez długi czas.   Aby zrobić doskonałą jajecznicę, nie trzeba być sławnym szefem kuchni. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad i nie ma mowy o żadnej wpadce. Jajecznica na maśle czy z masłem? Podobno najlepiej smakuje jajecznica, którą smażymy na zimnej patelni, na niedużym ogniu. Zamiast rozpuścić masło, zdecydowanie lepiej dodać je do rozbitych jajek. Gdy zobaczycie, że jajka zaczynają się ścinać, zdejmijcie patelnię z ognia i energicznie mieszajcie, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Tak zrobiona jajecznica będzie smakować każdemu. Bardzo popularnym dodatkiem do jajecznicy jest szczypiorek, ale co zrobić, gdy nie mamy go akurat pod ręką? Proponujemy zastąpić go suszonymi pomidorami. Wyjdzie o niebo lepsza!  Przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i szynką Składniki:  4 jajka 2 suszone pomidory 4 plasterki ulubionej szynki 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 łyżeczki ziół prowansalskich 1,2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone pomidory odsączcie z oliwy, następnie drobno je pokrójcie. Na paseczki pokrójcie również szynkę. Na patelni rozgrzejcie masło, następnie wybijcie...

Gotowanie kalafiora
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Dodajcie to podczas gotowania kalafiora. Zapomnicie o nieprzyjemnym zapachu raz na zawsze
Kalafior to przepyszne i zdrowe warzywo. Warto jeść go przez cały rok, nie tylko w sezonie. Mamy też sposób na nieprzyjemny zapach podczas jego gotowania.

Zupa krem, kalafior zapiekany, a nawet kotlety z kalafiora – to warzywo ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni. Niemniej jednak wciąż najchętniej polskie gospodynie domowe gotują go po prostu w wodzie i podają jako dodatek do drugiego dania. Nie byłoby kalafiora na polskich stołach, gdyby nie jedna kobieta, mocno zasłużona dla polskiej historii i dla naszych kulinariów. Chodzi oczywiście o Bonę Sforzę. Żona króla Zygmunta I Starego sprowadziła do Polski ze słonecznej Italii także i to pyszne warzywo. Zwykle taki kalafior podawany jest z bułką tartą podsmażoną z masłem lub z innym tłuszczem, np. ze smalcem ze skwarkami. Cenne mikroelementy i nie tylko Słyszeliście o tym, że kalafior należy do najbardziej zdrowych warzyw? To wspaniałe, dietetyczne warzywo zawiera w swoim składzie pół tablicy Mendelejewa. Wśród tych pierwiastków znajdują się same potrzebne człowiekowi mikroelementy – sód, potas, magnez, mangan, wapń, żelazo, cynk, fosfor, miedź. Do tego jeszcze cała gama witamin i innych cennych związków. Brzmi wspaniale, ale wiele osób po prostu nie może znieść nieprzyjemnego, charakterystycznego zapachu gotującego się kalafiora. Jego przyczyną są zawarte w kalafiorze olejki eteryczne. To one właśnie powodują uwalnianie do powietrza związków siarki. Te z kolei są bezpośrednim źródłem nieprzyjemnego zapachu. Te same substancje znajdują się również w innych warzywach, ale w innych proporcjach. Mówimy tu m.in. o kapuście i brokułach. Jak zniwelować zapach kalafiora? Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kalafiora? Mamy na to sposoby. Jednym z nich jest dodanie do garnka z gotującym się kalafiorem łyżeczki sody. Biały proszek sprawi, że za jednym zamachem usuniemy nieprzyjemny zapach, a dodatkowo warzywo będzie miało piękny, biały,...

jajka na twardo i na miękko
Adobe Stock
Newsy
Tylko jedno z tych jajek jest naprawdę zdrowe. Zgadniecie które?
Jedni zalecają jedzenie jajek, inni przed nimi ostrzegają. My dzisiaj rozstrzygniemy zaś, jakie jajka są zdrowsze. Te ugotowane na twardo, czy te na miękko.

O zdrowotności jajek lub wręcz ich szkodliwości napisano już setki stron w naukowych książkach. Cholesterol czy cenne wartości odżywcze i tak dalej… To dziś pozostawimy na boku. Dzisiaj odpowiemy osobom jedzącym regularnie jaja, w jaki sposób spożywać je z troską o własny organizm. Zastanowimy się, czy lepsze będą jajka na twardo, na miękko. Na twardo, na miękko, a może jajecznica? A co z jajecznicą? To przecież jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej jajka w naszym kraju. Kryterium zdrowotności naszego jajka to jego stan skupienia po ugotowaniu. Czyli dokładnie rzecz ujmując to, czy jajko jest ugotowane na twardo, czy na miękko. Jajecznica pod względem procesu ścinania się żółtka i białka nie różni się od innych rodzajów gotowanego jajka. Samo mieszanie jajka na patelni nie zmienia jego właściwości. Salmonella w jajkach Dlatego też zaczniemy od jajka gotowanego na twardo. Ten rodzaj gotowania ma jedną niewątpliwie sporą zaletę. O co chodzi? Tak ugotowane jajko to gwarancja bezpieczeństwa. Przed czym? Oczywiście, że przed salmonellą. Gotowane przez 10 min w wodzie jajo będzie wolne od wszelkiego rodzaju bakterii, które zagrażają zwłaszcza dzieciom i osobom o niskiej odporności. Pozostaje tylko pytanie, co ze smakiem i co z wartościami odżywczymi? O pierwszym nie będziemy tutaj rozprawiać – każdy z nas ma przecież swoje własne preferencje. Miękkie lądowanie dla żołądka A co z wartościami odżywczymi? Tutaj też różnica nie będzie wcale widoczna ani odczuwalna. Gotowane na twardo jajko zachowa podobne właściwości jak to gotowane na miękko. Dlaczego? Temperatura gotowania nie jest na tyle wysoka, by zmienić strukturę tłuszczów, białek i aminokwasów naszego jajka. Jedynie długi czas gotowania może powodować reakcje siarki z...