Inspekcja Jakości Handlowej skontrolowała sprzedawców ryb. Tych lepiej nie kupować
Adobe Stock
Newsy

Ta ryba to pewne kłopoty ze zdrowiem. Może zawierać pasożyty i rakotwórczą rtęć!

Popularna ryba, z której bardzo często serwuje się filety, to źródło bardzo wielu szkodliwych substancji. Wiecie o jakim produkcie mowa?

Panga to ryba o wyjątkowo łagodnym smaku i dosyć niskiej cenie. Jak się okazuje jednak, za ceną stoi… niska jakość. Panga zawiera bardzo wiele szkodliwych składników, które mogą wpłynąć na zdrowie - zwłaszcza u najmłodszych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Panga trująca dla organizmu

Pangi naturalnie występują w azjatyckiej rzece Mekong, jednak te, które kupujecie w sklepach hodowlane są w sztucznych zbiornikach. Przez swój bardzo delikatny smak i bardzo neutralny zapach, panga często podawana jest dzieciom. Okazuje się jednak, że to ogromny błąd!

Warunki w sztucznych hodowlach są mało korzystne, a ryby pływają w bardzo ciasnych basenach. Sprawia to, że woda jest zanieczyszczona, a zwierzęta nie mogą się prawidłowo rozwijać. Aby sztucznie poprawić kondycję ryb, a także zwiększyć ich masę, faszerowane są one hormonami i antybiotykami.

Zobacz także
domowe paluszki rybne

Domowe paluszki rybne są o wiele zdrowsze niż te kupowane. Dodajcie 1 składnik a będą obłędne w smaku

Mycie ryby przed jedzeniem

Myjecie ryby po wyjęciu z lodówki? To fatalny błąd. Skutki mogą być opłakane

Straszne warunki hodowli pang

Niektóre pangi nie pływają nawet w ciasnych, sztucznych basenach, a… w podwodnych klatkach. Nie mają tam praktycznie w ogóle miejsca do poruszania się, a masowi hodowcy karmią je paszami bogatymi w chemię. To wszystko przenika do organizmu człowieka spożywającego rybę wraz z substancjami, którymi nasycona jest woda.

Woda w zbiornikach pang często zawiera nawet rakotwórczą rtęć, a nawet pasożyty, które przenikają do wnętrzności zwierzęcia - Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci

Filety pangi są także często sztucznie „pompowane” wodą, aby można je było sprzedawać po większych cenach.

Czy wszystkie ryby są zdrowe? Niekoniecznie

Chociaż dietetycy i lekarze zalecają regularne jedzenie ryb, panga nie zalicza się do tych bogatych w korzystne składniki dla zdrowia. Pomimo tego, że zawiera ona nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają cholesterol, nadciśnienie, a także świetnie działają na skórę czy włosy, szkodliwa chemia przewyższa benefity płynące z jedzenia pangi. Najlepszym rozwiązaniem będzie sięganie po inne ryby i wykluczenie pangi z diety – zwłaszcza u dzieci.

Eksperci żywieniowi coraz częściej odradzają jedzenie ryb, które mogą zawierać szkodliwe związki chemiczne: nie jedzcie ryb z Bałtyku i nie smażcie ryb na oleju słonecznikowym. Dbajcie także o to, aby kupować wyłącznie ryby z dbających o zwierzęta, najlepiej ekologicznych hodowli.

Źródło: o2.pl

Czytaj też:

Ryby
Adobe Stock
Newsy
Jaką rybę wybrać na Wigilię? Tych nigdy nie kupuj, są szkodliwe dla zdrowia
Karp, śledź, a może… No właśnie – jaką rybę warto kupić na święta, a jakich należy się wystrzegać? Sprawdźcie w naszym małym poradniku

Ryba to absolutna podstawa wigilijnej kolacji. Tradycyjnie większość Polaków wybiera karpia, którego przyrządza się na wiele różnych sposobów. Innym żelaznym punktem w świątecznym menu jest śledź. Tę rybę lubimy zwłaszcza w różnego rodzaju sałatkach – w oleju, w śmietanie i w wielu innych odsłonach. Oprócz tego na naszych stołach nie brakuje innych ryb. Te wykorzystujemy choćby w takich potrawach jak ryba po grecku. Nasze rybne menu Tilapia, dorsz, miruna, panga czy łosoś – te gatunki ryb wybieramy często przed świętami, a także w ciągu całego roku. Których należy się wystrzegać, a które możemy jeść w miarę regularnie? Decydującym czynnikiem o szkodliwości i zdrowotności danej ryby jest w dużej mierze zawartość toksyn i innych substancji szkodliwych, takich jak rtęć. I to właśnie wspomniana rtęć w sporych ilościach występuje w lubianych przez nas tuńczykach. Jedzenie tej smacznej ryby w dużych ilościach będzie niekorzystne zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Kolejną rybą na którą powinniśmy zwrócić uwagę jest tilapia. I to bynajmniej nie w celu jej kolejnego zakupu. Ta słodkowodna ryba, często pochodząca ze sztucznych chińskich hodowli, ma w sobie mało rtęci, ale jest nieodpowiednia dla osób z chorobami serca, z reumatyzmem i z alergią. Nie kupujmy także na nasz wigilijny stół popularnej ostatnio pangi. Okazjonalne jej spożywanie nie będzie niczym złym dla naszego organizmu, ale panga to ryba niezawierająca zbyt wielu wartości odżywczych. Co zatem wybrać? Jest z nią podobny problem  jak z tilapią – często pochodzi z niekontrolowanych hodowli w Azji, gdzie chętnie i obficie stosuje się antbiotyki i niezdrowe odżywki. Spokojnie, nie będziemy ciągnąć tej listy w nieskończoność. Są ryby, które ze spokojem możemy...

Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci (2 źródła)
Adobe Stock
Newsy
Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci
Nie dość, że Polacy jedzą bardzo mało zdrowych ryb, kiedy już po nie sięgają, wybierają te najmniej wartościowe, a nawet… trujące! Jak je rozpoznać?

Ryby bogate są w zdrowe tłuszcze omega-3, które znane są z właściwości obniżających cholesterol. Wspomagają walkę z chorobami serca i nadciśnieniem, a także zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Ryby są także źródłem pełnowartościowego białka. Polacy jednak wciąż sięgają po nie znacznie rzadziej niż ich europejscy sąsiedzi. Przeciętny mieszkaniec Polski zjada zaledwie 13 kg ryb rocznie. Dla porównania, w Portugalii wynik ten wynosi 55,3 kg, w Hiszpanii 46,2 kg, a na Litwie – 44,7 kg. Na naszych talerzach najczęściej lądują mintaje, śledzie, makrele, dorsze i łososie, a także paluszki krabowe surimi. Te ostatnie są bardzo częstym składnikiem sałatek. Niestety ich skład ma niewiele wspólnego z prawdziwym krabem – zawiera zmielone mięso rybne, wodę, skrobię, sól, cukier, konserwanty oraz… ekstrakt z kraba. Które ryby mogą być niebezpieczne dla zdrowia? W rybach, po które często sięgają Polacy znajdują się spore ilości rtęci. Wśród tych najbardziej niebezpiecznych znajdziemy rybę maślaną, okonia, węgorza, płotki oraz dorsza. Najmniejszą ilość rtęci posiadają krewetki, małże, ostrygi, śledzie, mintaj, sardynki i świeży łosoś – jednak na pewno nie ten z zanieczyszczonego Bałtyku! Metale ciężkie, takie jak rtęć, najczęściej atakują organy odpowiedzialne właśnie za eliminację toksyn, czyli wątrobę czy nerki. Nierzadko zdarza się też, że mają one wpływ na mózg, kości czy mięśnie utrudniając syntezę białek. Eksperci twierdzą, że najbezpieczniej jest sięgać po ryby z Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego (Pacyfiku) lub z Morza Północnego. Najwięcej rtęci znajdziemy w długowiecznych dużych rybach oraz w rybach drapieżnych, które pożerają duże ilości mniejszych ryb.  Czy wszystkie ryby są zdrowe? Nie, chociaż nie jest to kwestia...

Ryby
Flickr/magro_kr
Zdrowie
Tych ryb nie kupuj na święta Bożego Narodzenia. Są szkodliwe
Myślisz, że wszystkie ryby są zdrowe? Jesteś w błędzie. 5 gatunków najlepiej omijać szerokim łukiem.

Jeśli należycie do sympatyków ryb, musicie wiedzieć, że nie wszystkie z nich służą naszemu zdrowiu.  Apel lekarzy Zwiększone spożycie mięsa wiąże się z zaleceniami ze strony lekarzy i dietetyków. Jednym głosem, od lat, proszą o rezygnację z czerwonego mięsa na rzecz ryb. Są pyszne i niskokaloryczne. Łatwo się do nich przekonać. Są bogate w witaminę A oraz E i kwasy omega. Możemy zaleźć w ich składzie fosfor, magnez, żelazo, cynk itd. Czy aby na pewno we wszystkich? Zanieczyszczenia mórz i oceanów wpływają w bezpośredni sposób na jakość ryb. Czyli hodowlane? Niekoniecznie. Nie każda bowiem ryba hodowana jest etycznie. Nie wszystkie są odpowiednio karmione. Lista szkodliwych ryb Zanim sięgniemy po rybę w sklepie, warto zapoznać się z listą tych, które powinny pójść w odstawkę w pierwszej kolejności.  Panga Jakiś czas temu święciła tryumfy na polskich stołach. Miała być pyszna. Była niezdrowa i tania. Cena była jej jedynym atutem. To słodkowodna ryba występująca w mocno zanieczyszczonej rzece – Mekongu. W Polsce sprzedawana głównie z hodowli, które nie napawają konsumenckim optymizmem. Wietnamskie hodowle są brudne i przerybione. Ryby nie mogą w nich naturalnie rosnąć. Oszukany wzrost jest zasługą faszerowania ich antybiotykami i hormonami.  Mięso pangi ma minimalne wartości odżywcze. W celu zwiększenia objętości jest także zazwyczaj nastrzykiwane wodą.  Łosoś hodowlany Niektórzy nadal uważają go za rybę najsmaczniejszą i najzdrowszą. Nie tak dawno polecano go dosłownie wszystkim, młodszym, starym, kobietom w ciąży. Szybko stał się rybą modną. Norwescy lekarze dziś nie są już tacy pewni. Lawinowo odradzają spożywanie łososia hodowlanego. Głównie z...

Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć
Kupiliście surową rybę i chcecie, aby jak najdłużej zachowała ona świeżość? Mamy dla was kilka trików, dzięki którym będzie to banalnie proste.

Świeża, dobrej jakości ryba to prawdziwy rarytas. Ryba jest jednak bardzo delikatna i trzeba wiedzieć jak ją odpowiednio przechowywać. Kupiliście surową rybę i nie wiecie, co macie z nią dalej zrobić? Zwykła lodówka to niestety za mało. Poznajcie nasze wskazówki, dzięki którym wasza ryba na dłużej zachowa swoją świeżość. Jak długo świeże ryby mogą leżeć w domowej lodówce? Świeże ryby są drogie i należą do najszybciej psujących się pokarmów, jakie spożywamy. To dlatego najlepiej jest przygotowywać je w ciągu dwóch dni po przyniesieniu do domu. Jeśli ryba jest chuda, taka jak okoń, dorsz lub sandacz, powinna zachować świeżość przez dwa dni. Jeśli jest tłusta, taka jak łosoś , pstrąg lub jesiotr, będzie ona świeża przez jeszcze jeden dzień. Jeśli kupiliście rybę najlepiej od razu przystąpcie do jej przygotowywania. Co jednak, jeśli wolicie z tym poczekać? Jak prawidłowo przechowywać surową rybę? Jeśli przynieśliście do domu całą lub pofiletowaną rybę, przed jej z zjedzeniem, przechowujcie ją w lodówce. Jeśli nie planujecie zjeść ryby w ciągu kilku dni od zakupu, najlepiej ją zamrozić. Jak przechowywać rybę w lodówce? Trzymajcie rybę na lodzie. To nie przypadek, że ryby w sklepach i na targowiskach, wystawiane są na pokruszonym lodzie. Ryba szybko się psuje, nawet w lodówce, chyba że jest zamrożona. Dlaczego tak się dzieje? Ryby zwykle pływają w wodzie, która jest o wiele zimniejsza od powietrza. To dlatego ciepłe powietrze zwiększa prędkość, z jaką się psują. Jeśli nie macie do dyspozycji odpowiednio dużo lodu, możecie też owinąć surowe ryby w ściereczki namoczone octem, a następnie włożyć do chłodziarki. Ta babcina metoda sprawi, że wasze ryby będą świeże nawet przez ok. 3 dni. Dlaczego warto jeść ryby?...