Saute to metoda znana z kuchni francuskiej. Polega na smażeniu danego produktu, w tym przypadku karpia, w małej ilości bardzo mocno rozgrzanego tłuszczu. Dzięki temu potrawy zyskują niesamowity smak i aromat. Spróbujcie, a sami się przekonacie!

Karp saute

Składniki

  • 1 kilogram karpia
  • Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por, seler, cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.
  3. Pora obierzcie i również pokrójcie, tym razem w cienkie plasterki.
  4. Sprawionego karpia dokładnie umyjcie, a następnie przekrójcie wzdłuż na pół. Powstałe dwa płaty pokrójcie pod skosem na mniejsze kawałki.
  5. Tak przygotowaną rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem z obu stron i umieśćcie w naczyniu, najlepiej ze szkła.
  6. Do naczynia z rybą przełóżcie również starte warzywa, pokrojonego pora oraz posiekaną cebulę. Całość odstawcie w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, na kilka godzin lub na całą noc.
  7. Następnego dnia oddzielcie rybę od warzyw.
  8. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej karpia.
  9. Na patelni rozgrzejcie oliwę lub olej i włóżcie na nią rybę. Smażcie przez kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia. 

Gotowe!